hirdetés

HÍREK

Ellátási gondok Angliában: a külföldi kamionsofőrök vízumszabályainak enyhítését tervezi a brit kormány

Sokak szerint a brexit utáni szabályok okozzák a gondot. A szakmai szervezetek számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, és ez okoz egyre érezhetőbb áruhiányt.

Link másolása

hirdetés

A külföldi kamionsofőrök vízumszabályainak átmeneti enyhítését tervezi a brit kormány, miután a sofőrhiány már a lakossági üzemanyagellátásban is fennakadásokat okoz.

A szakmai szervezetek szerint a problémát - amely az elmúlt hetekben a kiskereskedelmi élelmiszerellátásban is hiányokhoz vezetett -

elsősorban a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után bevezetett bevándorlási és munkavállalási szigorítások okozzák.

A hétvégére országszerte számos helyen hosszú autósorok alakultak ki a benzinkutaknál, miután több nagy forgalmazó bejelentette, hogy kénytelen töltőállomásokat bezárni, mert a sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások miatt nem tudja teljes hálózatát folyamatosan ellátni üzemanyaggal.

A BP száz nagy-britanniai benzinkútját zárta be, és közölte, hogy hálózatának többi állomását is legfeljebb a kapacitások kilencven százalékáig tölti fel.

Az Esso is bejelentette, hogy a Tesco áruházaknál működő kútjai közül "néhányat" bezárt az üzemanyagfuvarozási fennakadások miatt.

hirdetés

Az EG Group nevű, angliai székhelyű üzemanyagforgalmazó közölte, hogy nem zár be töltőállomásokat, de 30 fontra (12 600 forint) korlátozza az egy-egy tankolás során megvásárolható üzemanyag értékét. A jelenlegi nagy-britanniai üzemanyagárak mellett ez alkalmanként 20-23 liter üzemanyag megvásárlását teszi lehetővé.

A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, és ez okoz egyre érezhetőbb áruhiányt kiskereskedelmi szinten, mindenekelőtt az élelmiszer- és az üzemanyagellátásban. A szakmai szervezetek szerint ennek egyik oka az, hogy a brit EU-tagság megszűnése óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

A brit közúti áruszállítási szövetség (Road Haulage Association) legutóbbi becslése szerint csak január óta 30 ezer kamionsofőr hagyta el Nagy-Britanniát.

A képviselet felmérést is készített tagvállalatai körében arról, hogy mi okozza a problémát, és a több mint hatszáz válaszadó cég csaknem 60 százaléka a Brexitet nevezte meg a sofőrhiány elsődleges okaként.

A brit EU-tagság tavaly január 31-én szűnt meg. A brit kormány az ezután életbe lépett 11 havi átmeneti időszak lejártával, idén januártól új szabályozást honosított meg, amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a külföldiek nagy-britanniai munkavállalási kérelmeinek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmezők az EU-ból vagy máshonnan érkeznek.

Előnyt jelent az is, ha a kérelmező hiányszakmának számító területeken tud állásokat betölteni, de a kamionsofőri foglalkozás eddig nem szerepelt ezek hivatalos listáján.

Egybehangzó szombati brit sajtóértesülések szerint azonban a brit kormány az egyre éleződő ellátási helyzet miatt egyelőre ötezer uniós teherautósofőr soron kívüli nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezéséről döntött, legfeljebb hat hónapra.

A közlekedési minisztérium emellett több tízezer nyugdíjas kamionsofőrt levélben kért fel arra, hogy álljanak ismét munkába.

A döntés előzményeként a szakmai szervezetek egymás után figyelmeztették a kormányt arra, hogy a sofőrhiány miatt összeomolhat a karácsony előtti időszakban a lakossági ellátás.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Halottnak nyilvánították, nem kapta meg a nyugdíját egy győri férfi

A férfi súlyos betegségen és egy agyvérzésen is átesett, de nem tudni, ennek köze van-e ahhoz, hogy papíron halottként kezelik.

Link másolása

hirdetés

Halottnak nyilvánították, ezért nem kapta meg a nyugdíját egy győri férfi. A biztosítását ment intézni egy bankfiókba, amikor közölték vele, hogy a számlája zárolva van, ugyanis a bank azt az információt kapta, hogy már nem él. Bejelentést tett az ügyben a kormányhivatalnál, de még nem kapott magyarázatot a történtekre – számolt be az RTL Híradója.

Bementem és ott mondták, hogy zárolták a bankszámlámat, mert halottnak vagyok nyilvánítva

– nyilatkozta a Híradónak Kovács Lajos, aki elsőre természetesen nem akarta elhinni, amit hall.

Néhány napja már a nyugdíját sem kapta meg. Kereste a kormányhivatalt, magyarázatot azonban nem kapott. Azt mondja, 5 éve tüdőrákos lett és tüdeje felét ki kellett operálni, azóta rokkantnyugdíjából, egyedül él. Idén augusztusban sztrókot kapott, és több mint egy hétig kezelték a neurológián, majd három hét rehabilitáció következett. Azt azonban nem tudja, hogy ennek van-e köze a halottá nyilvánításához.

Az RTL Híradó teljes riportja

Arról is beszélt, nagyon megviseli anyagilag a jelenlegi helyzet és már most is barátoktól kell kölcsönkérnie, hogy meg tudjon éli. A kormányhivatal azt írta, hogy a bejelentést továbbították a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához.

Interjú a halottnak nyilvánított nyugdíjassal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Nyugati vakcinával oltottak be újra Németországban élő magyarokat, akik korábban a Szputnyikot kapták

A Szputnyik V-vel ott nem mentek semmire, és mivel őszre még nehezebb helyzetbe kerültek, mint nyáron, orvosi tanácsra ismét beoltatták magukat.

Link másolása

hirdetés

Hivatalosan oltatlanként kezelik az orosz vakcinával beoltott magyarokat Németországban, ezért többeknek két újabb, nyugati oltást is beadtak, hogy védettnek számítsanak - számolt be róla a hvg.hu.

Németországban egy-egy szövetségi államban a járványadatok szerint szigorítanak vagy enyhítenek az aktuális szabályokon. A 3G (geimpft, genesen, getestet - beoltott, átesett a betegségen vagy tesztelt) szabályozás esetében a negatív teszt is elégséges ahhoz, hogy bemehessen különböző helyekre (vendéglátóhelyek, edzőtermek, múzeumok, mozik, stb.), a 2G (beoltott, átesett a betegségen) esetében viszont már nem, csak az országban elfogadott vakcinával (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) beoltottak és a fertőzésből meggyógyultak tehetik ezt meg. A helyek üzemeltetői maguk dönthetnek arról, hogy melyik szabályozást vezetik be.

Az egyik érintett, Berta májusban költözött ki a családjával Berlinbe. Áprilisban a Szputnyik V vakcinával oltották be, bízott benne, hogy nyáron már Németországban is elfogadják ezt az oltóanyagot. Ez azonban nem így lett, a németek sem az orosz, sem a kínai Sinopharm oltását nem ismerik el, tehát aki ezt a két vakcinát kapta, azok ott oltatlannak számítanak. Berta nyáron még nem érezte ennek hátrányát, mert ha olyan helyre is ment, ahol kérték a Covid-igazolát, a lépten-nyomon kialakított tesztállomások egyikén bármikor ingyenesen teszteltethette magát. Október 11-től azonban eltörölték az ingyenes tesztelést, már csak azoknál végzik el a vizsgálatot, akiket önhibájukon kívül nem olthattak be, mindenki másnak fizetnie kell érte. A magyar nőnek ezért más megoldást kellett kitalálnia.

„Németországban sok külföldi él, akit nem uniós vakcinával oltottak be, ezért megpróbáltam utánajárni, hátha érvényes ránk valamilyen szabály. A német háziorvosi kamara azonban még nem alakította ki az álláspontját a kérdésben. Így bejelentkeztem a környéken egy háziorvoshoz, aki a Szputnyikot meghallva azt közölte, mivel hivatalosan oltatlannak számítok, ezért megkaphatom a Pfizer mindkét dózisát”

- mesélte a lapnak.

Meg is kapta az első adagot, hamarosan pedig mehet a következőre is. Bár az orvos figyelmeztette, hogy a második Pfizer után mellékhatások jelentkezhetnek majd, az édesanya nem tart attól, hogy bármi baja lenne négy oltástól. Egyrészt hisz a tudományban, másrészt orvos szülei is azt mondták neki, hogy nyugodtan adasson be két újabb adagot. Azt is hozzátette, egyáltalán nem bánta meg, hogy elfogadta a Szputnyik V-t.

hirdetés

Egy másik érintett, Marcell szintén az orosz vakcinát kapta meg áprilisban, miután német főnöke és munkatársai is azt javasolták, hogy fogadja el azt. A férfi még a Covid-időszak alatt kapott állást Németországban, de a vírushelyzet miatt nyáron költözött ki szintén Szputnyikkal beoltott párjával, most az egyik legnagyobb német városban élnek. A megérkezésük után pedig hamar megtapasztalták, hogy az ott nem elfogadott oltással hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

"Többször is előfordult, hogy ferde szemmel néztek ránk, még akkor is, ha szabadtéri asztalnál foglaltunk helyet. Akadt olyan kolléga is, aki bizalmatlan volt párom felé és csak maszkban kommunikált vele"

- mesélte.

Végül ők is úgy döntöttek, hogy újra beoltatják magukat, de nem akartak további két adag vakcinát kapni, ezért az egydózisú Janssen-oltóanyagot választották. A tömeges oltás utolsó hetében mentek el oltatni, ahol a vakcinát beadó doktornő azt mondta nekik, hogy a Szputnyik V egy jó oltóanyag, és nem tudja, miért nem fogadták még el Németországban.

"Volt egy céges vacsora egy héttel a Janssen-oltás után. Mivel az étterem belső terén 2G szabályozás volt, 3 oltással és egy aznapi negatív teszttel egyedül egy szabadtéri asztalnál kellett volna ülnöm. Végül a helyszínen beengedtek az étterembe, de ma már emiatt is bánom, hogy nem voltam türelmesebb és vártam meg a nyugati oltást már az első körben Magyarországon"

- mondta.

Duda Ernő virológus a hvg.hu-nak azt mondta, nem kell aggódni a harmadik, esetleg negyedik oltás miatt, mert a védőoltásokat nem lehet túladagolni. Elmondása szerint a Szputnyik V gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával készül, mint az AstraZeneca oltása, kutatások szerint pedig ha ez utóbbit Pfizerrel kombináljuk, nagyon jó védettséget ad.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ismét megdőlt a rekord: közel 102 ezren szavaztak az előválasztáson pénteken

Már több mint 540 ezren adták le a voksukat. Az új szavazók száma is tovább nőtt pénteken.

Link másolása

hirdetés

Pénteken ismét megdőlt a napi részvételi rekord az ellenzéki előválasztáson: a második forduló utolsó előtti napján összesen 101 996-an szavaztak - közölte az Országos Előválasztási Bizottság a Facebookon.

Sátorban 78 471 fő, interneten keresztül pedig 23 525 fő adta le a szavazatát. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az előválasztás történetében.

Hat nap alatt összesen 543 585 fő voksolt. Az új szavazók száma is tovább nőtt:

már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem.

A két fordulóban összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az előválasztás szombat estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatok fizikailag is rögzítésre kerülnek. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gyurcsány Ferenc most épp telefonbetyárnak állt

Robothívást utánozva viccelte meg a Demokratikus Koalíció tagjait, volt, aki rácsapta a telefont.

Link másolása

hirdetés

Az ellenzéki előválasztási kampány második fordulójának hajrájában – amikor ráadásul nagyon magasak a részvételi adatok, és senki nem tudja még, ez kinek kedvez – valahogy ki kell bírnia még a maradék több mint egy napot a kampányban részt vevő politikusoknak, így például a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének is.

Gyurcsány Ferenc és gegcsapata nem is tétlenkedett, telefont és kamerát ragadtak, és megviccelték kicsit párttársaikat. Az alapötlet az volt, hogy

Gyurcsány az általa korábban felmondott szöveget ismételve keres dk-s politikusokat és szervezőket, és csak később árulja el, hogy éppen élőben hallgatják.

Várható volt, hogy különféle reakciók érkeznek, a volt miniszterelnök pedig igen jól szórakozott a munkatársak ugratása közben. Volt, aki kétszer is rácsapta a telefont a "robot-Gyurcsányra", és volt, aki alig bírta abbahagyni a nevetést. Még a pártelnök kutyája is beszállt a játékba.

Gyurcsány Ferenc telefonbetyárkodik


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: