HÍREK
A Rovatból

Egyre inkább alibinek tűnik a kormány korrupcióellenes testülete – távozott az egyetlen nem kormányközeli tag

Egyelőre a vezetőiről sem lehet sokat tudni.


Több jel mutat arra, hogy a magyar kormány csak alibiből állította fel a korrupciós ügyeket vizsgáló bizottságot. Kizárólag azért, hogy hozzájuthasson a befagyasztott uniós pénzekhez – írja a Népszava.

Az Integritás Hatóság (IH) jogköre eleve eléggé megkurtított: vizsgálódhat és javaslatokat tehet korrupciógyanús ügyekben, ugyanakkor nyomozati jogköre nincs. A cél pedig, hogy az Európai Unió "megenyhüljön", és megadja Magyarországnak azt a mintegy 3000 milliárd forintot, amit eddig a korrupciós ügyek miatt tartott vissza.

Az IH elnöki és elnökhelyettesi posztjára is pályázatot írtak ki, ami után egy alkalmassági bizottság tesz javaslatot a vezetők személyére. A lap szerint az elnöki tisztségre húsz pályázat érkezett, ám ebből csak öt pályázatot találtak érvényesnek, míg az elnökhelyettesi pozícióra 33, és ebből 13 lett érvényes.

A pályázatok elbírálása idején távozott az alkalmassági bizottság egyetlen, igazából kormánytól függetlennek tekinthető tagja, Pataki Balázs, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével.

Az alkalmassági bizottság lényegében ismeretlen metódus szerint választja ki az elnök és elnökhelyettes személyét. Az viszont biztos, hogy a bizottság tagja a korábban a Matolcsy-féle Magyar Nemzeti Bankból érkezett Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Az alkalmassági bizottság annyit tett közzé, hogy az Integritás Hatóság elnöki pozíciójába első két helyen „egyelőre ismeretlen személyt” javasolnak. Az öt elnökjelöltből mindössze ketten adták a nevüket. IH-elnökhelyettesnek az első helyen a bizottság a BKK volt vezérét, Dabóczi Kálmánt ajánlja. A második helyen elnökhelyettesnek jelölt Dajka Gabriella pedig az egyik felnőttképző központba feltöltött életrajza szerint jelenleg az állami tulajdonú MVM Services vezető közbeszerzési szaktanácsadója.

A Népszava megfogalmazása szerint sokat elárul az is, hogy az alkalmassági bizottság tagjait egy teljesen ellenőrizetlen, nem nyilvános procedúra nyomán a fideszes Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium alá sorolt „Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság” vezetője, Dencső Balázs nevezte ki.

A kormányfüggetlen, civil korrupcióellenes szervezetek által javasolt szakemberekből senki sem került be. A három főből a Pázmányon tanító Halász Ákos korábban, 2010-2013 között az állami Magyar Fejlesztési Banknál is dolgozott. Tátrai Tündéről pedig Hadházy Ákos független képviselő derítette ki, hogy a cége két szerződéssel 5 millió 500 ezer forintot kapott a Miniszterelnökségtől tanácsadói szerződésekért, míg férje, Gellén Márton a fideszes agytröszt Századvég egyik vezetője volt, majd a Varga Judit vezette igazságügyi tárcánál volt politikai főtanácsadó, később 2017-től helyettes államtitkár.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péternek üzent Orbán Balázs: Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről, akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni
A miniszterelnök politikai igazgatója azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”. Ezt írta kommentben.


A Tisza Párt politikusa egy olyan képet tett ki a Facebook-oldalára hétfőn, amin MCC-s diákokkal látható a budapesti reptéren.

Erre reagált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”.

„Két dolog miatt örülök ennek a képnek:

1. Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről. Akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni. Eddig ugyanis “janicsároztad” őket, most meg máshogy akarod a politikai céljaidra felhasználni a diákokat!

2. Szép történet lesz, amikor majd együtt végignézzük, ahogy ugyanezzel a forradalmi lendülettel belemasírozol a Néppárt háború-, migráció- és genderpárti vonalába. Brüsszeli tanulmányút a javából!”

- írta a kép alatt Orbán Balázs kommentben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Eldőlt Magyar Péter sorsa! Lezárult a szavazás
A szavazás során összesen 91 315 voks érkezett be, este 8 óra után, a voksolás lezárultával pedig Magyar Péter a Facebook-sztorijában viccesen meg is jegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 17.Lezárult a szavazás, a TISZA Párt közössége eldöntötte, hogy szeretné-e Magyar Pétert Brüsszelben európai parlamenti képviselőként látni.

Brüsszel elfoglalva – írta Facebook-oldalán a TISZA Párt alelnöke, miután véget ért a szavazás azzal kapcsolatban, hogy a párt közössége szeretné-e, hogy Magyar Péter Brüsszelben legyen európai parlamenti képviselő.

Mint arról korábban írtunk, Magyar Péter szavazást indított hétfő reggel a TISZA Párt weboldalán arról, felvegye-e képviselői mandátumát az Európai Parlamentben.

A TISZA Párt a voksok mintegy 30 százalékát szerezte meg az EP-választáson, ezzel pedig hét mandátumot szerzett. A párt alelnöke hosszas bejegyzésben fejtette ki, miért is fontos a szavazás, amellyel a közössége eldöntheti, szeretnék-e, hogy a politikus Brüsszelben legyen európai parlamenti képviselő.

Magyar kijelentette, bármi is legyen az eredmény, ő azt tudomásul veszi.

A szavazás során összesen 91 315 voks érkezett be, este 8 óra után, a voksolás lezárultával pedig Magyar Péter a Facebook-sztorijában viccesen meg is jegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját.

A végeredmény nem volt szoros: a szavazók 75,6 százaléka azt szeretné, hogy Magyar felvegye EP-képviselői mandátumát, és csupán a voksolók kevesebb mint 25 százaléka szavazott nemmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Márki-Zay Péter egyetlen tanácsot adna Magyar Péternek
Hódmezővásárhely polgármestere sok mindenről beszélt. Szóba került Lázár János, a Tisza Párt és Magyar Péter is. Elmondta azt is, hogy mit tanácsolna neki.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2024. június 17.A Telex készített interjút Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével.

Az interjú legfontosabb állításai:

„Csád”

Nem úgy tervezte, hogy mémesedni fog az, ahogy ezt az országnevet mondja, de a köztévés vitán nem lehetett reagálni mások mondanivalójára. Főleg Deutsch Tamásra szeretett volna reagálni, de csak így tudta megoldani.

Vitézy magánélete

Már korábban is elnézést kért Vitézy Dávidtól, amiért nyilvánosságra hozta azt, amit állítása szerint az LMP főpolgármester-jelöltje nem vállalt fel. Azt visszautasítja, hogy sértésnek szánta, szerinte ez nem szégyen, nem titkolandó, és felháborítónak tartja, ha ebből hátrány lesz.

Lázár János

SMS-t küldött neki, amiben ez állt: „Gratulálok!” Márki-Zay szerint Lázár tud viselkedni, ha akar, hiszen rakhatott volna pontot is a végére. Ő hajlandó lenne találkozni vele a város érdekében. Állítása szerint Orbán egy miniszternek azt mondta Lázárról, hogy „bármit meg tud csinálni, semmit sem tud működtetni.”

Tisza Párt.

Ha Magyar Péter ragaszkodna ahhoz, hogy belépjen a pártjába, akkor megfontolná, de látja, hogy erre Magyar nagyon odafigyel.

Szerinte a Tisza mögött most háromszor-négyszer nagyobb tömeg áll, mint az ellenzék mögött.

Magyar Péter

Egy tanácsot adna neki, méghozzá azt, hogy egy politikust sokat fognak rugdosni, ezt neki nagy türelemmel kell elviselnie.

A teljes interjút itt lehet megnézni!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hihetetlen: már 1800 Ft egy lángos a Balatonnál, van, ahol 50%-kal többet kérnek a belépőért, mint tavaly
Tavaly 23,8%-kal drágultak a vendéglők és a szállások Magyarországon, majdnem háromszorosával az uniós átlagnak. Idén ez még durvább lesz.


Idén nyáron már 1800 forintot kérnek egy lángosért a népszerű üdülőhelyeken. Azt mondják, a béremelések miatt.

Tavaly 23,8%-kal drágultak a vendéglők és a szállások Magyarországon, majdnem háromszorosával az uniós átlagnak, idén ez még durvább lesz.

Legkevesebb 15 ezer forintjába kerülhet egyetlen strandon töltött nap a családoknak. Nagyjából tizedével többe, mint tavaly.

Van olyan balatoni település, ahol 50%-kal többet kérnek a belépőért. Budapesten 8-11%-kal drágulnak a fürdők, amelyek héten nyitnak.

Az RTL riportja a hatalmas drágulásról.


Link másolása
KÖVESS MINKET: