Egy retro klasszikus házilag
Imádom a puncs szeletet, de meglepő módon soha nem készítettem. A puncs szeletet eredendően cukrászati nemes hulladékból készítik. Igen. Amikor ezt megtudtam nem vettem többé minyont.
Piskótalaphoz
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
csipet só
töltelékhez:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál baracklekvár
rum (ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília aroma
porcukor (ízlés szerint)
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj
kevés reszelt citrom és narancshéj
5 dkg vaj
2-3 dl tej
mázhoz:
1 tojás fehérje
20-25 dkg porcukor
3 evőkanál málna szörp
1-2 csepp piros ételfesték
+ baracklekvár (kb. 1,5 dl)
Ha van kedvetek készíthettek rá hagyományosan folyékony fondantot, avagy cukormázat az ITT leírtak alapján.
Elkészítés
Először a piskóta lapot készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tejfölt, majd összeforgatjuk a fehérjével és több adagban belekeverjük óvatosan a sütőporral elkevert lisztet. Egy nagyméretű tepsit sütőpapírral bélelünk és elterítjük benne a masszát. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a piskótalap széleit egyenesre vágjuk és egy 20 vagy 22 cm-es formában sütünk egy újabb piskótát a fent leírt módon, csak 4 tojásból. (Vagy helyette ha van maradék piskótánk máshonnan, meg mondjuk babapiskótánk, azokat aprítsuk fel.)
A vajat egy nagy tálban enyhén megolvasztjuk, majd a tej kivételével mindent keverjünk össze. A tejet langyítsuk meg, majd annyit adagoljunk hozzá, hogy formatartó masszát kapjunk. Kóstolgassuk és ízlésünk szerint formáljuk az ízvilágát.
Amikor a lap kihűlt két egyforma részre vágjuk. Az egyik lesz a szelet alja. Egy tálcára fektetjük. Nagyjából 1,5 dl baracklekvárt forraljunk fel, majd ezzel kenjük át az alsó lapot. Hagyjuk kicsit bebőrösödni és erre terítsük el a tölteléket.
A felső lap alját is kenjük át lekvárral, majd fedjük be vele a tölteléket. Tetejét szintén vékonyan kenjük meg a forró lekvárral. Amikor az bebőrösödik, mehet rá a máz.
A tojásfehérjét keverjük ki a porcukorral. Adjuk hozzá a szörpöt és pár csepp piros ételfestéket, hogy szép színe legyen. Ha túl folyósnak találjuk adagoljunk még hozzá porcukrot. Sűrűbb, de kenhető masszát kapjunk. Annak 90%-át kenjük el a sütemény tetején, majd hagyjuk a hűtőben dermedni. Pár óra múlva húzzunk rá a maradékból csíkokat. Egy éjszakányi pihenés után szeletelhetjük.
Ajánld az ismerőseidnek is, ha tetszett a recept!