News here
hirdetés

HÍREK

Egekben az infláció: Egy hónap alatt annyival nőttek az árak, mint 2020-ban egy év alatt

Az éves infláció mellett hónapról-hónapra is jelentősen tapasztalható áremelkedés, előző hónapban 2,3 százalékra gyorsult az infláció.
Fotó:Pixabay/Tumisu - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, egy hónap alatt pedig 2,3 százalékkal nőttek - írja a hvg.hu a KSH jelentése alapján.

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett, ezen belül:

a leginkább a margarin (65,8 százalék),

a kenyér (57,9 százalék), a sajt (52,6 százalék),

a száraztészta (49,1 százalék),

a tejtermékek (43,8 százalék),

hirdetés

a baromfihús (38,8 százalék),

a péksütemények (38,5 százalék)

és a tojás (37,5 százalék) drágult.

A tartós fogyasztási cikkekért 14,

ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 20,1,

a szobabútorokért 18,2,

a használt személygépkocsikért 17,9,

az új személygépkocsikért 17,5 százalékkal kellett többet fizetni.

Egyéb termékek, mint a szeszes italok, 13,2, a dohányáruk pedig átlagosan 11,2 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára 33,1, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 26,5, a testápolási cikkeké 16,9, a jármű üzemanyagoké 6,7 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 27,4, a lakásjavítás és -karbantartás 20,7, a járműjavítás és -karbantartás 16,4, az üdülési szolgáltatás 13,1 százalékkal került többe.

A lap szerint akkora a havi infláció, amekkorának az évesnek kellene lennie, amely semmi jót nem vetít előre. A jegybank éves inflációs célja 3 százalék, a toleranciasáv 2-4 százalék között van. Meglepőbb tény, hogy a havi infláció 2,3 százalékra gyorsult, amely ugyebár a jegybank éves inflációs célja, és 2020-ban még ilyen éves adatokat lehetett látni.

Havi lebontásban is elsősorban az élelmiszerek drágulása pörgette az inflációt:

Az élelmiszerek 4,1 százalékkal drágultak,

ezen belül az édesipari lisztesáru 21,3,

a kenyér 12,7, a száraztészta 7,8,

a rizs 7,4,

a sajt 6,9,

az alkoholmentes üdítőitalok 5,7,

a tejtermékek 5,5,

a péksütemények 5,4 százalékkal többe,

az idényáras élelmiszerek 3,7 százalékkal kevesebbe kerültek.

A szeszes italok, dohányáruk ára 3,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a dohányáruk 3,8, a szeszes italok pedig 3,6 százalékkal drágultak a mindkét termékkört érintő jövedékiadó-emelések következtében.

A jegybank friss prognózisaiban egyre távolabb teszi az infláció csúcspontját, néhány tényező azonban már a júliusi adatot is befolyásolta. Ilyenek például a július elsejétől hatályba lépett extraprofit-különadók, a megemelt népegészségügyi termékadó és jövedéki adó, amelyekről még az MNB is elismeri: az érintett ágazati szereplők továbbhárítják, így azok lényegében azonnal beépülhettek a fogyasztói árakban.

A lap szerint olyan egyéb tényezők, mint a forint gyengülése, az orosz-ukrán háború hatása és az Európa-szerte tomboló aszály tovább ronthat a helyzeten.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz
A Facebook-oldalán közölte, hogy a kormány döntést hozott valamiről, amit nemsokára be is jelent.

Link másolása

hirdetés

Döntött a kormány - írta Facebook-oldalán délután háromnegyed 2-kor Orbán Viktor.

A bejegyzéshez csatolt képen pedig az olvasható: Hamarosan!

A miniszterelnök délelőtt arról számolt be, hogy kormányüléssel kezdődik a napja. Facebook-bejegyzése szerint

az energiaválság, a szankciók és a konzultáció volt a téma, így várhatóan ezekkel kapcsolatban jelentenek majd be valamit.

Az egyelőre nem világos, hogy mikor és milyen formában érkezik a bejelentés, de valószínűsíthető, hogy Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban mondja el a kormány döntését - erre utal a képe is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orosz tévés: Atombombát kellett volna ledobni II. Erzsébet temetésekor az Egyesült Királyságra
Olga Szkabejeva és kollégája azon elmélkedett, mi lenne, ha Nagy-Britanniából „marsi pusztaság” lenne.
Fotó: The Mirror/YouTube - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

hirdetés

A csak Vlagyimir Putyin „vasbabájának” nevezett orosz tévéműsorvezető, Olga Szkabejeva szerint Oroszországnak le kellett volna bombáznia az Egyesült Királyságot, amikor Erzsébet királynő temetése zajlott - számolt be róla az Indy100.

Szeptember 19-én ugyanis a világ vezetői összegyűltek, hogy leróják kegyeletüket a westminsteri apátságban, ami

Szkabajeva szerint jó pillanat lett volna az atomtámadásra, hiszen akkor „ott voltak a legjobb emberek” egy helyen.

„Ha Nagy-Britanniát marsi pusztasággá változtatják, akkor vajon miről fog szólni a NATO 5. cikkelye [a kollektív biztonság védelméről - a szerk.]? Nem marad ott semmi. Ez a megrendíthetetlen sziget megrendíthető lesz” – tette hozzá Olga műsorvezetőtársa, Andrej Gurulev.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leállítja az európai gázszállítást Ukrajnán keresztül a Gazprom
Twitter-posztban érkezett a bejelentés, aminek hatására kilőtt a földgáz ára.

Link másolása

hirdetés

Bejelentette a Gazprom, hogy az ukrajnán keresztül érkező gázt is elzárja Európa felé. Az orosz vállalat kedden már pedzegette, hogy az Ukrajnán keresztül érkező szállítás veszélybe kerülhet, szerdán pedig be is jelentette Twitteren.

A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita állhat, így Moszkva most szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak.

„A 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén”

- írta a Gazprom.

A vállalat arra is készen áll, hogy leállítsa a gázszállítást Nyugat-Európába a jogvita folytatása esetén.

hirdetés

A hírre azonnal kilőtt a földgáz ára, pillanatok alatt 8 százalékot nőtt a holland energiatőzsdén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Reagált a külügy a Gazprom bejelentésére: A helyzet egyre súlyosabb, Brüsszel nem ezt ígérte
Menczer Tamás államtitkár szerint „az energetikát érintő értelmetlen szankciók nélkül az energiaár és az infláció is azonnal megfeleződne”.

Link másolása

hirdetés

Szerdán Twitteren jelentette be a Gazprom, hogy az Ukrajnán keresztül érkező gázt is elzárja Európa felé, melynek hátterében elszámolási, illetve jogvita áll.

A bejelentésre Menczer Tamás külügyi államtitkár is reagált. Facebook-oldalán azt írta: „Ha ez valóban megtörténik, akkor kizárólag déli irányból, a Török Áramlaton keresztül érkezik majd orosz gáz Európába, hiszen az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást már korábban leállították. A déli útvonal: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország.”

Majd azzal folytatta, hogy Európa egyre nagyobb energiaválságban van, azonban Magyarországra érkezik az orosz gáz. Mint írta, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt.

Kiemelte, hogy a Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik. "Magyarország energiabiztonságát, gázellátását megvédtük, és meg is fogjuk védeni. Az energia nem ideológiai kérdés, hanem a valóság kérdése".

hirdetés
„Vagy van, vagy nincs. Nálunk van. És lesz is. Azonban a helyzet egyre súlyosabb, és az ár egyre nő… Brüsszel nem ezt ígérte. A szankciós politika kudarcot vallott. Az energetikát érintő értelmetlen szankciók nélkül az energiaár és az infláció is azonnal megfeleződne.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: