HÍREK
A Rovatból

Durván romlik a járványhelyzet egész Délkelet-Ázsiában, nemcsak Indiában

Nepálban, a Maldív-szigeteken, Kambodzsában, Indonéziában és Thaiföldön is olyan számokat produkál a vírus, amire még nem, vagy csak tavaly volt példa.

Link másolása

Míg a világ az Indiában egyre romló járványhelyzetre figyel, addig a környező délkelet-ázsiai országokban szinte észrevétlenül emelkednek a számok. Ennek oka egyrészt India közelségében is keresendő - bár a rendkívül veszélyes indiai mutánst még nem mindenhol mutatták ki -, másrészt az alacsony átoltottság, a korlátozások idő előtti feloldása és a nem megfelelően fejlett egészségügy is hozzájárul a vírushelyzet eszkalálódásához - írja a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai jelentése szerint múlt héten a világ új fertőzöttjének felét, míg az áldozatok negyedét Indiában regisztrálták. A helyzet azonban nemcsak Indiában, hanem a környező ázsiai országokban is egyre romlik. A dél-ázsiai régióban múlt héten 2,7 millió új eset és több mint 25 ezer új áldozat volt, amely 19 és 48 százalékos növekedés az addigi számokhoz képest.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerdán közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy fel kell lépni az Ázsiában egyre súlyosbodó helyzet ellen.

"Most és gyorsan kell cselekednünk annak reményében, hogy megfékezzük ezt az emberiséget fenyegető katasztrófát. A vírus nem ismer határokat, és a mutánsvariánsok teljesen elszabadultak Ázsiában"

- nyilatkozta Alexander Matheou, az IFRC ázsiai vezetője.

Nepál

Érthető módon az egyik legrosszabb helyzettel India mellett északi szomszédjuk, Nepál küzd, hasonló fertőzöttségi rátával, mint India: naponta 20 új fertőzött jut 100 ezer emberre. Múlt héten a tesztek 44 százaléka lett pozitív, ám az IFRC szerint sokkal több fertőzött lehet ennél. A helyzetüket az is ronthatja, hogy

az átoltottság alacsonyabb, mint Indiában, ráadásul orvosból is kevesebb van az országban.

Nagyon sok fertőzött érkezik Indiából, mivel sokan azért utaznak át Nepálba, mert jobb egészségügyi ellátásban reménykednek, a két ország közti határátkelők tömve vannak minden nap. A betegség Nepál elszigetelt részeire is eljutott: a Himalájában található Mount Everest alaptáborában is kritikus a helyzet, eddig több tucat hegymászót evakuáltak, és szállítottak helikopterrel a katmandui kórházba.

Sri Lanka

Tavaly április óta nem látott számokat produkál, pénteken 1895 új beteget regisztráltak, amely kiugróan magas szám az országban. Pavithra Wanniarachchiv egészségügyi miniszter szerint az újabb hullám annak köszönhető, hogy az országban április 13. és 14-én ünnepelték az új évet, amely tömegrendezvényekkel járt, ennek isszák most meg a levét a helyiek. Bár az újév ünneplése előtt relatíve visszaszorították az országban a járványt, most ismét korlátozásokat rendeltek el. Az indiai mutáns jelenlétét azonban egyelőre még nem mutatták ki. Nagyban nehezíti Sri Lanka helyzetét, hogy az oltási program akadozik, eddig mindössze 1 millió embert oltottak be a 21 milliós lakosságból, a második körös vakcinázáshoz pedig még 600 ezer AstraZeneca-oltóanyagot várnak.

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon található sziget érthető módon nagyon hamar túl akart lenni a járványon, a lezárt határok miatt ugyanis leállt a turizmus, amely a szigetország elsődleges bevételi forrása. Tavaly júniusban három hónapnyi lezárás után nyitották meg újra határait, az elsők között voltak a világon, akik ismét fogadtak nemzetközi utasokat. Most azonban őket is elérte az újabb hullám, elsősorban azért, mert

India közelsége miatt nagyon sok bollywoodi sztár és tehetős indiai menekül ide a járvány elől.

Kedden rekordot döntött az új fertőzöttek száma, 601-en betegedtek meg egy nap alatt a 436 ezres országban, megtriplázódott a kórházban ápoltak száma is. A maldív hatóságok azt tervezik, hogy a turistákat is oltani fogják, ám mivel egyelőre a lakosság sincs teljesen átoltva, a tervet el kell napolniuk.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Különleges feladattal bízhatta meg titokban a fiát Orbán Viktor
A Vsquare azt írja, hogy Orbán Gáspár informálisan kapott megbízást a kormányfőtől egy új nemzetbiztonsági testület felállítására, és irodája is van a Karmelitában.

Link másolása

Saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának - írja a Vsquare. A lap szerint Orbán Gáspár a Karmelitában kapott irodát.

A Vsquare a francia LeMonde-al és magyar Direkt36 oknyomozó portállal közösen derítette ki nemrég, hogy a magyar kormányfő fia is részt vett a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésében.

A Vsquare az ügyet közvetlenül ismerő, a kormányhoz köthető források alapján most arról ír, hogy

az elmúlt hónapokban Orbán Gáspár tevékeny részt vállalt egy nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában.

A szervezet a lap szerint leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz.

„Orbán Gáspárnak saját szobája van a Karmelitában, ahol legalább fél tucat fiatal szakember dolgozik vele” - mondta a forrás a lapnak, aki azt is hozzátette: „az apja közelről akarja szem előtt tartani”. A Vsquare szerint ebből az irodából szervezte Gáspár a csádi missziót is, amelyre a beszélgetésekben csak „startupként” hivatkozik.

Azt is megjegyezték, hogy Orbán Gáspár teljes titokban nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Bíró Marcell irodájának a kialakításán dolgozik. Két területen - a hírszerzéssel és a katonai ügyekkel foglalkozó részlegen - már elindult a munka. A harmadik egy olyan részleg lesz, amelynek diplomáciai csapata a hét minden napján 0-24-ben fogja majd felügyeli a válsághelyzeteket - ezt szervezi jelenleg a miniszterelnök fia a Vsquare szerint.

A lap forrása azt is megjegyezte, hogy

Gáspárt frusztrálja, hogy hivatalosan nem vehet részt ebben a munkában. Orbán Viktor ugyanis állítólag attól tart, hogy ez jelentős felháborodást váltana ki.

Mint írják, ehelyett a miniszterelnök informálisan bízta meg a fiát azzal, hogy felügyelje az új részleg tervezését.

A Vsquare által megkeresett minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is cáfolták, hogy alkalmaznák Orbán Gáspárt. Mint írták: csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Szeretet kerületünk” – 12 mondatban 11 helyesírási hibát vétett a fideszes jelöltként induló iskolaigazgató
Lernyei Ákos annak a XX. kerületi iskolának vezetője, amelynek közelében meghalt egy 9 éves kisfiú 2023 októberében, miután egy teherautó nekiment a kőkerítésnek, ami a gyerekre borult.

Link másolása

Szürreális szórólappal vágott neki az önkormányzati kampányának Lernyei Ákos. Lernyei a XX. kerületi Gyulai István Általános Iskolának igazgatója, saját vallomása szerint 1981-ben frissen végzett tanítóként került Pesterzsébetre. Ehhez képest a szórólap, mellyel kampányát indítja,

11 helyesírási hibával talán rekorder saját műfajában.

A 444-nek egy olvasó küldte be a szórólapot. „A szöveg tartalma, illetve a választási ígéretek (?) már önmagukban megmosolyogtatók, azonban első olvasásra is szemet szúrt a helyesírási hibák mennyisége. Bár nem vagyok nyelvész, de a 12 mondatban 11 (!!!) helyesírási hibát/elgépelést találtam, nem beszélve a teljesen logikátlan mondatszerkezetekről” – írta az olvasó, aki nem volt rest, és akkurátusan kijavította az irományt.

Már csak az a kérdés marad, a tanító bácsi hogyan értékelné ezt a teljesítményt?

Erre azért is nehéz választ kapni, mert Lernyei közösségi oldalán, annak ellenére, hogy egy állami közoktatási intézmény első embere, csupán politikai, kormánypárti bejegyzések olvashatóak.

Az ominózus szórólap itt tekintkető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán Gáspár titkos megbízatása – a minisztériumok és Orbán Viktor kabinetirodája is cáfol
Nincs semmiféle megbízatás, Orbán Gáspár csak családtagként látogathat a Karmelitába – állítják az illetékesek.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Tegnap írtuk meg a VSquare alapján, hogy saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának.

A hír szerint a miniszterelnök fia a Karmelitában irodát is kapott.

A külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részleg a hét minden napján nonstop felügyeli majd a válsághelyzeteket. Névtelen forrás szerint Orbán Gáspár hivatalosan is vállalta volna a megbízást, de apja, tartva a felháborodástól, kizárólag informális felhatalmazást adott neki az új nemzetbiztonsági szervezet felállítására.

Ezt cáfolják a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyaránt.

Állításuk szerint Orbán fia kizárólag csak családtagként léphet be a miniszterelnök irodájába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Amerikaiak szerint izraeli rakéta csapódott be Iránban, az irániak szerint a légvédelem működésbe lépett
Az irániak csupán drónokról beszélnek, az izraeliek nem adtak ki közleményt. Ami biztos: az iráni urándúsítási program központjának számító Iszfahan térségéből több robbanást lehetett hallani hajnalban.

Link másolása

Hajnalban az iráni fővárostól 350 kilométerre fekvő Iszfahánban robbanások hallatszottak – írta a Telex. A tartományban egy jelentős katonai légibázis, és több iráni nukleáris létesítmény is található,

a tartomány egyik városa az iráni urándúsítási program egyik központja.

Az iráni állami műsorszolgáltató „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy az iszfaháni nukleáris létesítmények „teljesen biztonságosak”.

Korábbban hírügynökségi jelentések arról számolt be, hogy

péntek hajnalban az izraeli hadsereg csapást mért több iráni célpontra, azonban ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg.

Viszont az irániak szerint a légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját Iszfahán térségében. Ezt közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel hajnalban. Rakétatámadás szerinte nem érte az országot. Hasonlóan nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is az X-en, jelezve, hogy a légvédelem csupán drónokat semmisített meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: