News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Direkt36: Magyarország kedvező célponttá vált az offshore-világban az elmúlt 10 évben

A Pandora-iratokból az is kiderült, hogy több magyar vállalat is azzal keresett meg offshore szolgáltató cégeket, hogy alapítsanak céget Magyarországon, ahol kedvezőbb az adózás, mint más országokban.

Link másolása

hirdetés

A Pandora-iratok nevű nemzetközi tényfeltáró projekt keretében nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül, hogy a magyar adózási viszonyoknak híre ment az offshore üzletek világában is - írja a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében.

A kiszivárgott iratokban szerepel más hasonló tájékoztatók mellett például a Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda bemutatkozó anyaga, amelyet 2012-ben az Alpha Consulting nevű Seychelles-szigeteki offshore szolgáltató cégnek is elküldtek.

Ebben azt javasolták, hogy ha Magyarországon alapítanak egy céget, azzal sikerülhet eloszlatni az offshore cégek körüli gyanút. Ugyanis, ha egy Magyarországon beiktatott vállalkozáson keresztül végzik a tevékenységüket, akkor - mint írták - „az offshore struktúrák adózásilag hatékony onshore arcot kapnak”.

Az iroda tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy „a 2010-es társasági adóváltozások feltették Magyarországot a nemzetközi adótervezési térképre”, és mivel az országban alacsony a társasági adó, és eleve hiányzik több, más európai országokban jelen lévő adófajta, az itt bejegyzett cégek "tökéletesek erre a célra".

A Cititrust International nevű, szintén offshore cégek létrehozásával foglalkozó belize-i központú társaság magazinjában egy magyar pénzügyi szakembertől, Danku Tamástól közöltek cikket még 2011-ben azzal a címmel, hogy „Magyarország mint adóparadicsom”. Ebben a szerző azt írta, szerinte Magyarország a 2010-es adóváltozások következtében akár „Ciprus vagy Málta alternatívájává válhat” (ezeket az országokat kedvelik az adó minimalizálására törekedő nemzetközi cégek), sőt még jobb opció is lehet ezeknél és más országoknál is, mert nem az adóparadicsomok és offshore-üzletek között van elkönyvelve, ezáltal jobb híre van.

A Direkt36 által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint valóban

hirdetés
igaz, hogy Magyarország az elmúlt tíz évben kedvezőbb célponttá vált az adójuk minimalizálásán ügyködő nemzetközi üzleti szereplők számára, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos offshore-területek közé tartozna.

Nálunk ugyanis a cégek tulajdonosai nem tudnak elrejtőzni, és szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy a vállalkozásoknak miként kell működniük. A külföldiek számára az egyik legcsábítóbb lehetőség Magyarországon az, hogy nincs úgynevezett forrásadó, amit sok országban akkor kell fizetni, ha egy cég vagy magánszemély a jövedelmét ki akarja vinni külföldre. Az is csábító körülmény, hogy Magyarországnak számos országgal van egyezménye az úgynevezett kettős adóztatás elkerüléséről. Ez azt jelenti, hogy az aláíró országok megegyeznek egymással arról, hogy a náluk jelenlévő adózók milyen feltételek mellett és hol fizetik be a közterheket. Nem utolsósorban pedig az alacsony társasági adó is vonzó a külföldi cégek számára, hiszen 2017 óta Magyarországon a legalacsonyabb ennek az adónak a mértéke az egész Európai Unióban.

Danku Tamás, az Airon nevű tanácsadó cég vezetője a Direkt36-nak viszont azt mondta, szerinte a magyar bankok már egyre ritkábban hajlandók bankszámlát nyitni külföldi tulajdonú cégeknek, márpedig bankszámla nélkül nem működhetnek cégek Magyarországon. Ugyanakkor még az ilyen nehézségek ellenére is nagy az érdeklődés Magyarország iránt, különösen a keleti országok, például India vagy Pakisztán részéről.

A Direkt36 által megkérdezett adótanácsadók szerint nincs arra utaló jel, hogy a kormány kifejezetten az offshore cégek számára alakította volna így az adózási környezetet. Egyszerűen arról van szó, hogy ezekkel az eszközökkel próbálják idecsábítani a külföldi befektetőket, például a nagy autógyárakat vagy szolgáltatóközpontokat.

Az oknyomozó újságírók megkeresték a Kovács V. Gábor ügyvédi irodát a kiszivárgott iratok kapcsán, de nem akartak nyilatkozni. Az iroda brosúráit megkapó Alpha Consulting offshore szolgáltató cég pedig csak annyit közölt, hogy jelenleg „nincs aktív kapcsolatuk” a Kovács V. Gábor ügyvédi irodával. A Pénzügyminisztériumtól nem érkezett válasz azokra a kérdésekre, hogy van-e tudomásuk arról, hogy az offshore-világban népszerűvé váltak a magyar adózási szabályok.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Halálos baleset történt az M7-esen Budapest felé
A 90-es jelű Balatonfüred csomópont után halálos baleset történt, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

Link másolása

hirdetés

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópályán Budapest felé vasárnap délelőtt, a 90-es jelű Balatonfüred csomópont után.

A 84-es kilométernél mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ezért a forgalmat bizonytalan ideig megállították.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy vasárnap délelőtt, 9 óra 40 perc körül egy autós a Balaton felé haladt, majd a 84-es kilométernél eddig ismeretlen okból átszakította a szalagkorlátot, és áttért az ellentétes oldalra.

A baleset következtében egy nő a helyszínen meghalt.

Olvasói fotó

Budapest irányába a rendőrök Balatonvilágosnál a 7-es főútra terelték a járműveket, visszatérni a pályára a Polgárdi csomópontnál lehetet.

hirdetés
A kiterelés mögött óriási, 5-6 kilométeres a torlódás alakult ki.

Mivel sokan már a Siófok- Sóstó csomópontnál lehajtottak a pályáról ott is több kilométeres az araszoló kocsisor alakult ki a főváros irányába.

A 7-es főúton Lepsény térségében is megtorpant a kocsisor, és a 71-es főúton Balatonakarattya és Lepsény között is araszolásra számíthattak az autósok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Két hidegfront is jön a jövő héten, vége egy időre a kánikulának
Hétvégén már lesz, ahol 20-23 fokot mérhetünk csak majd. Záporok, zivatarok is lesznek bőven, néhol viharokkal érkezik a front.

Link másolása

hirdetés

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az országos tisztifőorvos hétfőtől rendelte el - eredetileg csütörtök éjfélig - a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki hétfőre: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokút, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokút, a többi megyére elsőfokút.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az egész országban nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az előrejelzés szerint hétfőn többnyire derült, napos idő várható. Délután az Alpokalján és a Kisalföldön fordulhat elő zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon zivatarok környékén a szél is megerősödhet, viharossá fokozódhat. A minimumok jellemzően 15 és 22 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű.

Kedden több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, de ekkor már egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. A Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan valószínű zápor, zivatar. Estétől nyugat felől csökken a "csapadékhajlam". A szél többfelé is megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali 14-23 fokról délutánra a Dunántúlon 26-31, máshol még 30 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

hirdetés

Szerdán sok napsütés valószínű. A nap első felében az ország keleti harmadán fordulhat elő zápor, zivatar. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Csütörtökön egy újabb hidegfront szakadozott felhősávja vonulhat át az ország felett. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Elszórtan valószínű eső, zápor. A szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali 12-18 fokról, délután 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a napsütés mellett helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A szél sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet általában 12 és 19, a maximumhőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Szombaton több helyen várható záporeső, zivatar. Sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. Hajnalban 9 és 17, délután 23-30 fokos értékekre kell készülni.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellet szórványosan kialakulhat zápor, zivatar.

A szél is sok helyen megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimumok 8 és 15, a maximumok 20 és 26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Valaki milliárdos lett: volt telitalálatos a hatoslottón
A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít.

Link másolása

hirdetés

Volt telitalálatos a hatoslottón, 1,88 milliárd forintos főnyereménnyel - közölte a Szerencsejáték Zrt. vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: 19 hetes halmozódás után a hatoslottó történetének ötödik legnagyobb nyereményét viheti haza a mostani nyertes, akinek 90 napja van arra, hogy jelentkezzen az összegért. Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik - ismertették.

A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít

- emelték ki.

A 34 éves számsorsjáték eddigi legmagasabb nyereményét tavaly december 26-án húzták ki, akkor 3,165 milliárd forinttal lett gazdagabb a nyertes - olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Brutálisan sok a turista Horvátországban, ha így megy tovább, rekordot dönt a vendégek száma
A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

Link másolása

hirdetés

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

A lap szerint az első idei erős hétvége a horvát turizmusban egy hónappal megelőzte a tavalyit. A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján jelenleg 640 ezer turista nyaral az országban, ez a szám pedig még ebben a hónapban elérheti a napi egymilliót.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (4,4 millió), őket az osztrákok (1,4 millió), a szlovénok (1,3 millió), a lengyelek (millió), a britek és a csehek (egymillió alatt) követték.

A legtöbb turistaéjszakát Isztriában (7,9 millió), Split-Dalmácia megyében (15,5 millió) és a Tengermellék-fennsík megyében (4,2 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (730 ezer ), Porec (560 ezer) és Dubrovnik (530 ezer) fogadta.

A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

A számok arra utalnak, hogy amennyiben nem történik valami rendkívüli esemény, ez a turisztikai idény emlékezetes marad mind a turisták számát, mind a bevételeket illetően, ideértve az államkasszát is

- írta a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: