News here
hirdetés

HÍREK

Direkt36: Kiszivárgott iratok mutatják, hogyan diktálnak Orbánék a nemzeti hírügynökségnek

Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan az egyik, kiszivárgott levél szerint a várt cikk pontos címét és bevezetőjét is megadta a közmédia vezetőjének.
Címkép: Direkt36 - szmo.hu
2022. március 04.


Link másolása

hirdetés

A közmédia részeként működő állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) híreit politikai szempontok alapján manipulálják, és időnként a kormányfő közvetlen környezetéből mondják meg, minek és hogyan kell megjelennie a hírek között – ez derül ki a Direkt36 legújabb cikkéből, amely kiszivárgott belső dokumentumokon alapszik.

A Direkt36 tényfeltáró újságíró központ birtokába került egy kiterjedt dokumentumgyűjtemény, amely az MTI belső levelezésének darabjait és megjelenés előtt letiltott híreit tartalmazza az elmúlt évekből. A dokumentumok bizonyítják, hogy a kormány kommunikációs emberei időnként közvetlenül adnak utasítást arra, hogy mi jelenjen meg az MTI-ben.

Ezt bizonyítja például Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének egy 2019-es emailje is, amelyet az MTI-t is igazgató közmédiás vezetőnek, Németh Zsoltnak küldött. „Szia, ebből tudnátok írni egy hírt, forrásként rám hivatkozva? Köszi!” – írta Havasi. Arról kellett kiadni egy hírt, hogy Orbán Viktornak levélben köszönetet mondott egy európai zsidó ernyőszervezetet vezető rabbi. Később Havasi azt is elküldte, hogy mi legyen a pontos cím és bevezető. Az MTI szerkesztősége engedelmeskedett, és szó szerint követte az utasítást.

A Direkt36-nak nyilatkozó, az MTI belső működését ismerő források szerint gyakori, hogy a minisztériumok sajtósai telefonon utasítják a tudósítókat arra, hogyan írjanak meg egy anyagot.

Egy másik kiszivárgott email is azt igazolja, mennyire magától értetődően szólnak bele a tartalomba felülről. Egy 2021-es emailből kiderül, hogy a Pénzügyminisztérium érdeklődött az MTI-nél, hogy Varga Mihály miniszter Indexen megjelent interjúját tervezik-e szemlézni. Az illetékes MTI-s vezető szerkesztő erre azt válaszolta, hogy „még nem jött rá megrendelés, forduljanak a ktk-hoz” – ami azt jelentette, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ dönthet arról, megrendeli-e a témát a hírügynökségtől.

A kiszivárgott iratokból az is kiderül, hogy a kormányzati szervek közleményeinek címét és bevezetőjét szigorúan tilos megváltoztatni, sőt, ez a szabály érvényes Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltségének, az Opus Globalnak a közleményeire is. Egy másik dokumentum azt mutatja, hogy az Orbán Viktor programjairól szóló tudósításokat aprólékosan, előre megtervezik, kitalálják, mit kell kérdezni és Orbán válaszáról hogyan kell tudósítani.

hirdetés
A Direkt36 birtokába jutott több olyan belső levél is, amely bizonyítja, hogy a sajtónyilvános események listáját tartalmazó Agenda nevű gyűjteményből évek óta szándékosan kihagyják a kormánypárti politikusok programjait, hogy a nem baráti médiumok ne tudjanak tudósítót küldeni az eseményekre. Ez azért lényeges, mert a legtöbb sajtóorgánum évtizedek óta e gyűjtemény alapján dolgozik és dönti el, milyen eseményre szükséges tudósítót küldenie.

Az állami hírügynökség munkája közszolgálat. Az általa kiadott hírekből dolgoznak a tévéhíradók, átveszik őket a vidéki lapok és ezeket alapul véve mondanak híreket a rádióadók, írja a Direkt36. 2015-ben az MTI elvesztette önállóságát, amikor betagolták a közmédiába. Ma a köztévé egyes csatornájának egyik részlegeként működik, munkatársai a 2022-ben már 130 milliárd forint közpénzből gazdálkodó MTVA alkalmazottai. A közmédiának a magyarok pontos és sokoldalú tájékozódását kellene szolgálnia, és a médiatörvény szerint függetlensége „a demokratikus társadalmi rend megfelelő működésének elengedhetetlenül szükséges feltétele”.

A Direkt36 kétrészes cikkben dolgozza fel a birtokába került dokumentumcsomagot, a hamarosan megjelenő második részben arról lesz szó, hogy az egyre szorosabb politikai felügyelet alá került hírügynökségnél hogyan működik az öncenzúra, hogyan próbál a kormányzat elvárásainak megfelelni az MTI azzal, hogy a saját híreit szűri és manipulálja. Ez a legkülönfélébb témákra igaz, a koronavírustól az amerikai választásokon át az orosz vonatkozású hírekre is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Havi 24 millió forintot keres a Puskás Akadémia iráni támadója
Sahab Zahedi az orosz-ukrán háború miatt költözött Magyarországra, ahol hosszabbított csapatával.

Link másolása

hirdetés

A labdarúgó NB I. egyik, ha nem a legjobban fizetett játékosává lépett elő Sahab Zahedi az ukrán tribuna.com értesülései szerint, amiről itthon a Blikk adott hírt.

A lap Viktor Vacko újságíró nyilatkozatát idézi, aki részleteket árult el a perzsa támadó magyarországi szerződéséről. A szakértő úgy fogalmazott: „Sahab a Puskás Akadémia történetében rekordot jelentő szerződést kapott, az egyik legnagyobbat a magyar labdarúgásban”.

Zahebi közel 800 ezer eurót (320 millió forint) fog keresni ebben a szezonban, ez több mint 60 ezer euró (24 millió forint) havonta.

A Zorja Luhanszktól érkezett 26 éves Sahab Zahedi az orosz–ukrán háború után igazolt hazánkba, és az elmúlt idényben 8 mérkőzésen 4 gólt szerzett a felcsúti együttesben, ami nem kimagasló eredmény egy csatártól. A német Transfermarkt által 1 millió euróra (400 millió forint) értékelt támadóra szüksége van a hazai bajnokságban bronzérmes klubnak, mert a Puskás július 21-én már nemzetközi kupameccset játszik. Az Európa-konferencialigában a portugál Vitória SC-hez látogat két hét múlva a csapat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Lemondott az egészségügyi és a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában, veszélyben a kormány
Alakul a kormányválság: mindkettejük bizalma megrendült Boris Johnsonban.

Link másolása

hirdetés

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

A BBC szakértője, Chris Mason úgy fogalmazott: „Aminek ma este tanúi vagyunk – percről percre a szemünk előtt lejátszódva – az a kormány esetleges összeomlása.”

A lap egy másik politikai szerkesztőjének, Nick Wattnak pedig Johnson egyik legközelebbi szövetségese azt nyilatkozta:

„Holnap ilyenkor mindennek vége lesz. Egyetlen miniszterelnök sem élheti túl két magas rangú miniszter ilyen lemondását.”

A liberálisok és a Munkáspárt vezetői már fel is szólították Johnsont a lemondásra. A Labour elnöke, Keir Starmer azt mondta: „Egyértelmű, hogy ez a kormány most összeomlik.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ha azt hitted, már nem lesz rosszabb: a 410 forintot nyaldossa az euró estére
A magyar fizetőeszköz egyetlen nap alatt 1,2 százalékot veszített értékéből.

Link másolása

hirdetés

A magyar forint fekete napja a mai – nem túlzás ezt állítani, hiszen azok után, hogy napközben rekordon, 405 forinton állt egy euró, estére újabb, vaskos történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz. Ugyanis

délutánra 409 forint fölé emelkedett az árfolyam.

Ez 1,2%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából mindössze egy nap alatt, miközben a régióban a lengyel zloty árfolyama 0,6%-kal csökkent, a cseh korona pedig stagnált. A háború kitörése óta a forint 14,5%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 4,5%-kal, a cseh korona pedig csak egy százalékkal – írja a Porfolio.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Minden nap elönti a szennyvíz Monorierdő utcáit
A lakók tehetetlenek, a vízügy szerint túlterhelt a csatornarendszer, a polgármester jogi érdekképviseletben gondolkozik.

Link másolása

hirdetés

Hónapok óta szinte naponta tör fel a szennyvíz a Pest megyei Monorierdőn.

A vízügyi cég szerint túlterhelt a rendszer, mivel másfélszer annyian laknak most a településen, mint amikor a csatornarendszer kiépült.

Egyesével mennek a problémás helyekre a szippantós autóval, de lassan haladnak, mert nincs elég emberük. A polgármester jogi érdekképviseletet akar létrehozni, mert egyre többen panaszkodnak neki

„Akár késő este, vagy csak másnap jönnek a hibát elhárítani és addig nem tudnak fürödni, nem tudják lehúzni a mellékhelyiséget, áldatlan állapotok is ki szoktak alakulni”

– mondta el az RTL Híradójának Szente Béla.

Az RTL Híradó riportja Monorierdőről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: