HÍREK
A Rovatból

Dagad a korrupciós botrány Ukrajnában: lemondott az elnöki hivatal helyettes vezetője és a védelmi miniszter helyettese is

Zelenszkij azt ígérte, hogy nem térnek vissza a múlthoz, és megtiltotta a kormányzati tisztviselőknek, hogy magányügyben külföldre utazzanak.

Link másolása

Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, miután Volodimir Zelenszkij közölte, hogy egy korrupciós botrány miatt átalakítja a kormányát - írja a BBC.

Azóta bejelentette a távozását a védelmi miniszter helyettese, és kirúgták a főügyész-helyettest is. A sor azonban itt még nem ért véget: több megyei vezető is távozhat a botrány miatt.

Vasárnap az ukrán hatóságok őrizetbe vették Vaszil Lozinszkij ukrán infrastrukturális miniszterhelyettest, akit azzal vádolnak, hogy 400 000 dollárnyi kenőpénzt fogadott el generátorok importja során. Olekszij Reznikov

védelmi minisztert is kritika érte, miután a helyi média szerint minisztériuma túlzó áron vásárolt ellátmányt a hadsereg számára.

Volodimir Zelenszkij vasárnapi beszédében azt ígérte, hogy „nem térnek vissza, ahhoz, ami a múltban volt”, és bejelentette: személycserékre készül kormányban, a regionális hatóságoknál és a biztonsági szolgálatoknál is. Az elnök hétfő este azt is közölte, hogy megtiltja a kormányzati tisztségviselőknek, hogy magánügyben külföldre utazzanak, csak hivatalos út esetén léphetik át a határt.

A korrupciós ügy miatt eddig ők távoztak:

 • Lemondott Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője, aki a regionális politikát felügyelte, és korábban Zelenszkij választási kampányán dolgozott.
 • Szintén távozott Vacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes. Ő felelt a hadsereg élelmezéséért és ellátásáért.
 • Felmentették a posztjáról Olekszij Szimonenko főügyész-helyettest is. A menesztését nem indokolták, de vélhetően összefüggésben a korrupciós ügyekkel.

  Helyi lapok szerint azonban a sor itt még nem ér véget.

  Lemondhat tisztségéről Szumi, Dnyipropetrovszk, valamint a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjai és Herszon megyék vezetője is, mert kapcsolatban álltak Timosenkóval.

  A BBC cikkében felidézi, hogy Ukrajnában komoly „hagyománya” van a korrupciónak: 2021-ben a Transparency International 180 ország közül 122. helyre sorolta az országot a korrupt államok rangsorában. A korrupció visszaszorítása azonban a legfőbb elvárása az Európai Uniónak Ukrajna felé, ha az ország csatlakozni akar a szövetséghez.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  „Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla” – Orbán Viktorról kérdezték az ukrajnai Dnyipro polgármesterét, nem finomkodott
  „Több ezer éve élünk itt, mi nem ez Urálon túlról másztunk elő” – nyomatékosította mondanivalóját Borisz Filatov, aki Trianont is elővette.

  Link másolása

  Korábban is írtunk róla, hogy nagy vihart kavart Orbán Viktor minapi kijelentése Ukrajnáról. A miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján többek között a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktusról is beszélt. Megfogalmazása szerint Oroszország célja most az, hogy a leigázott országot egy kormányozhatatlan ronccsá tegyék, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. A miniszterelnök szerint ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott.

  Korábban emiatt már bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet.

  Most pedig a nemrég komoly ostrom alá vett Dnyipro városának polgármestere Borisz Filatov kelt ki a magyar miniszterelnök ellen.

  „Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak?

  Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

  – fogalmazott meglehetősen kendőzetlenül a város első embere.

  Hozzátette: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

  (via Telex)

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Megszólalt a magyar külügy, miután bekérették a kijevi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor „senkiföldjének” nevezte Ukrajnát
  A tárca szerint „a háború következménye, hogy egész országrészek válnak pusztasággá”, Magyarország ezért békét és azonnali tűzszünetet akar.

  Link másolása

  A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá - így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt.

  Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor személyesen fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának vendégeit. Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztőjének beszámolója szerint a magyar kormányfő a találkozón Ukrajna kapcsán többek között azt mondta, hogy

  „ez most Afganisztán [...] a senki földje”.

  Ezen az ukránok eléggé kiakadtak és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője többek között azt mondta, hogy „az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok”, illetve hogy „Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik”.

  Az ügyben most megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A Mandiner megkeresésére a tárca azt írta:

  „A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot
  Az ukrán külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

  Link másolása

  Orbán Viktor „elfogadhatlan" megjegyzései miatt az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet – írja a Reuters.

  „Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk"

  – nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

  Ahogy arról mi is beszámoltunk, ez a bizonyos mondat csütörtökön hangzott el a miniszterelnök szájából, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján, amin külföldi újságírók vettek részt.

  Ebben többek között azt is kijelentette, hogy

  nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, de nincs más választása az országnak,

  mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik. De szerinte minden rossz dolog, ami Európában történt az elmúlt 30 évben, az az unió hibája.

  Az orosz-ukrán háborúról pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem, hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is.

  „Ez most Afganisztán [...] a senki földje”

  – fogalmazott.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Gyurcsány Orbánról: „Micsoda szörnyűség ez az ember”, Orbán az ellenzékről: Soros!
  Dübörög a politikai kommunikáció, ki tudja, hol áll meg...

  Link másolása

  Magvas gondolatokkal jelentkezett szombaton Facebook oldalán Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

  Orbán pénteki rádióinterjújának egy részletét posztolta, drámai videó kíséretében. Ebben arról beszél: „Nem csak a politikával foglalkozók számára, hanem szerintem minden ember számára feltűnt már az a jelenség, hogy a baloldal a legfontosabb kérdésekben és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben különösképpen, folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak”.

  Szerinte az ellenzék háború- és szankciópárti, ami rosszat tesz a hazának. Az ellenzéki pártokkülföldi támogatására utalva azt mondta, most legalább már tudjuk, hogy a baloldali pártok azért ilyenek, mert ezért fizetik őket.

  Orbán Viktor arra még kíváncsi, hogy pontosan kiktől érkezett a pénz, de abban biztos, hogy Soros Györgynek köze van ehhez – akit egyébként „derék honfitársunknak” nevez.

  Ugyanígy facebookozással töltötte a szombat délelőttjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Ő Orbán Viktor minapi szavaira reagált. Mint Rod Dreher amerikai konzervatív újságíró cikkéből kiderült, a miniszterelnök egy médiakonferencián arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon „egyértelmű nem”-mel felelt, bár hozzátette, hogy gazdaságilag nincs más választása.

  Gyurcsány úgy fogalmaz:

  „Magyarország vagy európai marad vagy meghal – hisszük mi.”

  Orbánról azt mondja: „Micsoda szörnyűség ez az ember. Mi meg nem szeretnénk, hogy ez a politikai, történelmi kalandor, egyébiránt bűnöző vezesse hazánkat. Ádáz ellenfele vagyunk. Mostantól inkább, mint bármikor.”

  Ezután politikai iránytűt is megfogalmaz követőinek: „A hazafiak ma európaiak és ellenzékben vannak. Az ellenzék ezzel a rongy világgal, amit a kormányfő képvisel, szemben áll. Nincs középút. Vele vagy a hazafiakkal. Mi vagyunk az ellenzék.”

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: