News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Csaknem annyiba kerülhet a hazai dinnye, mint az import – így alakul a nyári gyümölcsszezon

A növekvő energiaárak miatt a dinnyéknél 30 százalékos drágulás várható. A kajszibaracknál most viszonylag jó termést várnak, a meggy is kiváló minőségű.

Link másolása

hirdetés

Június vége felé már kapható lesz a piacokon a hazai dinnye, a kiemelkedő pluszköltségek azonban megdobják az árakat, így jelentős drágulással kell majd számolni. A kajszibaracktermés is kiválónak ígérkezik, a tavalyi, tavalyelőtti kevés gyümölcs miatt már most nagy a kereslet a pálinka- és lekváralapanyag iránt. A meggy már kapható pár napja, találni olyan kertészetet, ahol 300 forint kilónként.

"A 2022-es év gyakorlatilag hasonlóan alakult, mint a 2021-es, nem lehetett túl korán kiültetni Medgyesegyháza környékén a görögdinnyéket. Viszont húsvét után, április 15-17-től már megtörténhetett, és hál istennek az idei évben nagyobb fagykárokkal sem kellett számolni" - mondja Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Azt jósolja, hogy

június legvégén és július elején megjelennek a szabadföldi görögdinnyék a magyar áruházláncokban és a piacokon.

Ami viszont rossz hír, hogy növekedni fognak az árak. Jelenleg a marokkói és a görög eredetű magvas görögdinnyét kilónként 480 és 500 forintos átlagáron értékesítik. A hazai is vagy ennyibe fog kerülni, vagy még drágább lehet.

„A háziasszonyok látják nap mint nap és hétről-hétre az áruházakban vásárolva, hogy ugyanaz a termék két hét múlva már drágább. Sajnos ez a tendencia a termelői áraknál is jelen van, ráadásul a gazdáknak jelentős pluszköltséggel kellett számolniuk ebben az évben. Akár 30-40 százalékkal nagyobb bekerülési költséggel is számolhatott egy gazda, hogyha minden szükséges anyagot megadott a növényének- tette hozzá az elnök.

hirdetés

Jó lesz az idei kajszibarack termés is. A FruitVeb adatai szerint a leggyengébb évben 10 ezer, a legjobb évben 25 ezer tonna termett az elmúlt években, idén 20 ezer tonnányi hazai kajszit várnak a gazdák. A szezon június elején indul, a főszezon klasszikusan július első húsz napja, de a nagy fajtaválaszték miatt augusztus végéig lesz kajszi a piacokon.

„Meglepő, de nagyon nagy az igény már így szezon elején is a pálinka- és a lekváralapanyag iránt. Ennek oka, hogy az elmúlt két évben a nagyon gyenge termés miatt drága volt a kajszi, és valószínűleg a háztartások, a háziasszonyok nem tavaly, tavalyelőtt készítettek baracklekvárt” - mondja Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az árnál itt is lehet számítani valamelyest emelkedésre, hasonlóan a dinnyéhez, de hogy pontosan mennyibe kerül majd, azt egyelőre nem lehet tudni.

A meggy is elég jól kezdte a szezont, pár napja már lehet kapni a gyümölcsöt. Az árak Apáti Ferenc szerint már kicsit szélsőségesebbek. Van olyan kertészet, ahol 600 forintot is elkérnek kilójáért, de olyat is találni, ahol csak 300-at. Azt javasolja, hogy aki teheti, keressen fel olyan ültetvényeket, ahol magunk szedhetjük, ugyanis ott a legolcsóbb.

Hangsúlyozta: azért is hirdetnek meg egyre több ilyen lehetőséget, mert a mezőgazdasági szezonális munkákra továbbra is lasszóval fogják az embereket. Hiába ígérnek magas béreket, akkor sem találni senkit gyümölcsszedésre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Oroszok lőnek oroszokat” – nagy a káosz Kijevben a hajnali rakétatámadás után
Az orosz csapatok rakétái egy orosz állampolgárságú nőt is megsebesítettek.

Link másolása

hirdetés

Ma délelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy 3 hét után először ismét bombázták az oroszok Kijevet.

A támadásban többen megsérültek, az egyik rakéta egy orosz nőt is eltalált. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Twitteren írta, hogy a romok alól egy orosz nemzetiségű sérültet is kimentettek.

Mint írja, ő a helyszínen van a reggeli támadás óta. Posztjában úgy fogalmaz:

„Oroszok lőnek oroszokat!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Annyira kevés tábornoka maradt Putyinnak, hogy már egy nyugalmazott, túlsúlyos vezérőrnagyot is Ukrajnába küldött
Pár hete még külvárosi nyugdíjas volt a jelentős túlsúllyal küzdő Pavel tábornok, ma pedig már a Donbaszban vezeti a különleges erőket.

Link másolása

hirdetés

A több mint négy hónapja tartó háború alatt már annyi tábornokot veszített az orosz hadsereg, hogy Vlagyimir Putyin egy nyugdíjas, jelentős túlsúllyal küzdő parancsnokot nevezett ki a kelet-ukrajnai különleges erők élére, írja a Daily Star.

A 67 éves Pavel vezérőrnagy állítólag közel 130 kilogramm súlyú, korábban 40 évig szolgált az orosz hadseregben. A tapasztalt katona többek között az afganisztáni háborúban szolgált, legutóbb pedig öt éve Szíriában teljesített szolgálatot közvetlenül a nyugdíjazása előtt.

Pavelt azután szólított újra hadba az orosz elnök, hogy a donbaszi csatában egy tüzérségi csapás során súlyos sérüléseket szenvedett az addigi parancsnok.

Pavel egészen a közelmúltig Moszkva külvárosában élte a nyugdíjasok izgalommentes életét, mielőtt a múlt hónapban újra hadba szólították. A tábornok állítólag annyira meghízott az utóbbi időben, hogy egyenruháját direkt neki készítik a szabók, emellett dupla réteg páncélt visel, mert csak így tudja teljesen eltakarni a teljes testfelületét.

A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint Putyin „már a hordó alját kapargatja”, mivel legjobb tábornokai szinte kivétel nélkül megsérültek vagy elesetek a háborúban, a másodvonalbeli tisztek pedig nem bírják sokáig a fronton. Az orosz elnök éppen ezért a korábban nyugalmazott parancsnokokat kezdi elővenni, közülük az egyik a most előrángatott Pavel.

hirdetés
„Putyin olyan, mint egy maffiavezér, akinek senki nem mondhat ellent”

– tette hozzá az újság forrása, aki szerint a visszavonult tiszteknek nincs sok választása, ha újra hadba szólítják őket.

Becslések szerint Oroszország legalább 10 tábornokot és 30 magas rangú tisztet veszített az ukrajnai háborúban. Rajtuk kívül nagyjából 30 ezer orosz katona esett el a harcok során, és 100 ezer sebesülhetett meg. Brit titkosszolgálati jelentések alapján az oroszoknak alig maradtak precíziós fegyverei és a tüzérségi lőszereik is fogytán vannak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Pokoli meleg, 40 fok, hőségriasztás – Nem lesz könnyű a jövő hét annak, aki nem vízparton tölti
A hét elején a hajnalok még hoznak némi enyhülést, szerdától már ebben sem lehet bízni.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap csak zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés, hétfőn az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken 11, 14 fokot is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 36 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden tovább fokozódik a hőség, 34-38 fokra számíthatunk. Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel.

Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő. A péntek is még melegnek, naposnak ígérkezik, pár fokos lehűlést hétvégére hozhat egy hidegfront, de a 30 fok feletti hőmérséklet akkor is megmarad.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Tarolt a Fidesz az időközi önkormányzatiképviselő-választásokon, Budapesten 4-ből 3 helyen nyertek
Az egész országban 16 indulásból 12-t behúztak.

Link másolása

hirdetés

18 helyen tartottak időközi választást az országban vasárnap. A kormányzó Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek – számol be a Telex.

A 2019-es önkormányzatin és az idei áprilisi országgyűlési választáson Budapest volt az egyetlen hely, ahol az ellenzék a Fidesz fölé tudott kerekedni, de a mostanin ez nem sikerült.

A budapesti négy választásból csak a 4. kerületit nyerte meg az ellenzéki induló, Vasvári László.

Az 5. kerületben Nagy Gergő 70,78 százalékot szerzett a Momentum-DK-LMP-MSZP-jelölt Fábián Benjámin előtt (27,06 százalék).

A 7. kerületben Ripka András 45,63 százalékkal nyert, Jenei Kevin Martin (DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd) 28,28 százalékot kapott.

A 8. kerületben a koronavírusban 2020 novemberében elhunyt Balogh István Lajos helyére Gondos Judit (Fidesz-KDNP) ülhet be 63,02 százalékkal, míg Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) 35,82 százalékkal zárt.

hirdetés

Egerben, Nyíregyházán és Szegeden is a kormánypárti jelöltek diadalmaskodtak, míg Békéscsabán és Szolnokon civilek győztek.

Utóbbi megyeszékhelyen Menkó Gyula, a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület színeiben tudott nyerni.

A kisebb településeken szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Közülük 80 százalék fölött Sárváron Németh Róbert (82,93 százalék) és a nagykőrösi Holló Róbert végzett (80,83 százalék).

Az ellenzéknek a nem megyei jogú városokban egyetlen győzelme volt: Gyöngyösön Sári István Imre (MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum) 74,93 százalékot szerzett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: