HÍREK

Bugyi nélkül sorban állás, megalázó helyzetek az orvosnál - gondok vannak a nőgyógyászati rendelésben

A Másállapotot a szülészetben mozgalom felhívására sorra érkeznek a kismamák, édesanyák, nők történetei. Már több hivatalos szerv is vizsgálódik.

Link másolása

Több várandós kismama és frissen szült édesanya írta meg saját történetét a Másállapotot a szülészetben mozgalom felhívására. A közösségi oldalukon arról számoltak be, hogy, bár a jogszabály előírja, hogy a nőgyógyászati ellátáson csak a legszükségesebb időre lehet a ruházatot levetetni a páciensről, mégis gyakran előfordul, hogy ez nem így valósul meg.

A posztjukban azt írják:

"A 'bugyis' ügyek folytatódnak! Léptünk már fel együtt olyan megalázó eset ellen, amikor előre levett bugyival kellett várni a vizitet, mert ez szükségtelen és megalázó helyzet! Még mindig hiszünk abban, hogy a nőgyógyászati és szülészeti ellátás egyik fokmérője az, hogy tisztelettel bánnak-e velünk nőkkel, miközben lemeztelenedünk és intim testrészeinket vizsgálják.

Az ellátás akkor megfelelő, ha a ruházat eltávolítására csak a szükséges és a lehető legrövidebb ideig van szükség, és eközben a légkör megnyugtató, a helyszín zárt és védett."

Egy nekik megküldött esetet is megosztottak:

"Amikor sorra kerülünk, szólít az asszisztens, hogy menjünk a vetkőzőbe, és a szakorvossal már csak akkor találkozunk, amikor félig levetkőzve ott állunk előtte. Megalázó helyzet, amely során a megfelelő anamnézis felvétel sem tud megvalósulni. Mindeközben a két öltözőből a másikban fél-pucéran várakozó nő tisztán hall mindent a másik vetkőzőben várva.

Tarthatatlannak, és teljes mértékben szakmaiatlannak tartom ezt a gyakorlatot, amely sok nőnek okoz kárt (közvetlen megaláztatás, közvetve elmaradt információmegosztás és a hasonló helyzetek kerülése miatt".

A mozgalom segítségképpen összeszedte a vonatkozó jogszabályokat is:

(7) A beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben távolítható el.

10. § (1) Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani.

(3) Az ellátás során a beteg jogainak gyakorlásában csak az egészségi állapota által indokolt ideig - törvényben meghatározott - mértékben és módon korlátozható.

(6) A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálatára és kezelésére olyan körülmények között kerüljön sor, hogy azt beleegyezése nélkül mások ne láthassák, illetve ne hallhassák, kivéve, ha a sürgős szükség és a veszélyeztető állapot esetén ez elkerülhetetlen.

A Másállapotot a szülészetben az Indexnek felveti azt a problémát is, hogy sokan, akik kisvárosban élnek, probléma esetén nem tudnak másik orvoshoz fordulni. Ezért előfordulhat, hogy egy nő a rossz tapasztalatok miatt halogatja a vizsgálatot, vagy akár el sem megy arra. Esetleg a magánegészségügybe megy tovább, de kisebb településen erre sincs mód, mert az "állami" orvos rendel "magánban" is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz is érkezett bejelentés - írja a lap. Az NNK "számos szabálytalanságot állapított meg, és a kivizsgálás eredménye alapján, külön hatósági intézkedés keretében, a szakfelügyelő főorvos javaslataira figyelemmel a szükséges intézkedéseket megteszi" – közölték.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is állást foglalt, eszerint: "Az EMMI minden olyan esetet elítél, amikor bármilyen betegellátás során a beteg emberi méltósága vagy személyiségi joga sérül, különösen hangsúlyosan vonatkozik ez a legintimebb, nőgyógyászati vizsgálatokra. Ezekben az esetekben az intézetvezető és a betegjogi képviselő mielőbbi értesítését javasoljuk".

A Másállapotot a szülészetben arra biztatja a kismamákat, édesanyákat, hogy írják meg saját tapasztalataikat, mert a mozgalom panaszt tesz az ügyben annak érdekében, hogy változást érjenek el. "Ezt az ellátási gyakorlatot muszáj felülvizsgálni és jobbá tenni!" - írják.

Többen máris megküldték saját megaláztatásuk történetét.

"Na, ez már nem ma volt, de egyik első vizsgálat tizeniksz évesen Sztk-ban hasonlóképp, a vetkőzőben értesültem róla - mindkettőnk akarata ellenére - hogy az előttem bement iskolatársam vetélésen esett át... meg így arról is, ugye, hogy szexuális életet él."

"A programozott csm előtt fél órát - órát meztelenül kiterítve feküdni a műtőben sem túl kellemes. Millió ilyen megalázó helyzet van."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Orbán Ráhel bababoltjának új kihívója lett: Mészáros Lőrinc megvette a Brendont
Újabb tevékenységi körrel bővült a legsikeresebb magyar portfóliója.

Link másolása

„Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100%-os tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi baba áruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek” – jelentette be közleményében a Mészáros Csoport.

Mészárosék szerint az akvizíció célja, hogy a márka magyar kézben maradjon, működése hosszútávon biztosított legyen, és ráadásul „a Mészáros csoportban rejlő lehetőségek kihasználásával jelentős külföldi terjeszkedésbe kezdhessen a már meglévő szlovákiai operációja mellé”.

A csoport ugyan eddig nem foglalkozott babatermékekkel, közleményük szerint az felvásárolt vállalat

„koncepcióját tekintve közel áll az üzletfilozófiánkhoz: prioritást élvez a gyermekek, családok iránti elkötelezettség és felelősségvállalás”.

A harminc éve alapított Brendon tizennyolc üzlethelyiséggel rendelkezik az országban, árbevétele pedig 2022-ben meghaladta a 15 milliárd forintot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk