HÍREK
A Rovatból

Brutálisan drágul az ipari hulladékkezelés júliustól, de valószínűleg a lakosság issza meg a levét

Sokan nem tudják, hogy új hulladékgazdálkodási rendszer indul július elsejétől Magyarországon, a Mol pedig igencsak jól járhat, miután 35 évre megkapta a hazai hulladékkezelés nagy részét.

Link másolása

Durva díjemelést jelentett be a kormány, miután koncesszióba adta a Molnak a hazai hulladékkezelés nagy részét. Júliustól a gyártóknak fizetniük kell a termékeik jövőbeli hulladékkezeléséért, ezt a többletköltséget pedig minden bizonnyal beépítik majd az áraikba – vagyis a lakosság is megérzi majd.

Július 1-jétől új hulladékgazdálkodási rendszer indul Magyarországon, miután a kormány 35 éves koncessziós szerződést kötött a Mollal.

Innentől az olajipari cég leányvállalata, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. koordinálja a lakossági szemétszállítást és szinte az összes iparihulladék-feldolgozást, -kezelést. A kormány pénteken rendeletben határozta meg az új hulladékkezelési díjakat, melyeket a Mol cégének kell befizetniük a gyártóknak, akik az eddigi tapasztalatok alapján ezt be fogják építeni a termékeik árába – írja a Szabad Európa.

A cégek eddig termékdíjat fizettek bizonyos hulladékáramok esetében. Az új szabályozással számukra elindul az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), amelyben a gyártók fizetnek a termékeik jövőbeli hulladékkezeléséért, például azok újrahasznosításáért vagy ártalmatlanításáért. Mindez érinti a csomagolóanyagokat, az irodai és reklámhordozó papírokat, a sütőolajat és -zsírt, egyes egyszer használatos műanyag termékeket, az elektromos és elektronikus berendezéseket, a gépjárműveket, a gumiabroncsokat, az elemeket és akkumulátorokat, bizonyos textiltermékeket, továbbá a fából készült bútorokat.

A pénteki rendeletre reagálva a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) közleményt adott ki, melyben arra figyelmeztettek, hogy jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása. A közleményben elsősorban a csomagolóanyagok után fizetett díjemelés hatásait elemezték. Mint írták,

az élelmiszeripar nagy valószínűséggel át fogja hárítani a vásárlókra a kormányzati díjterhelés nagy részét. Ugyanis hiába fizet a lakosság rezsicsökkentett szemétszállítási díjat, az ipari szereplők díjának emelése megjelenik majd a termékek árában. A FÉSZ szerint az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-jétől bevezetendő magas díjak miatt.

Az új rendszer brutális drágulást hoz az EPR-díjtételek terén: például eddig egy kilogramm műanyag csomagolásért 57 forintot kellett fizetni, míg júliustól már 219 forintot, ami 384 százalékos emelést jelent. A fémcsomagolás díja 984 százalékkal, az üvegé 405 százalékkal, a számítógép-monitoroké és -képernyőké pedig 635 százalékkal emelkedik. Az irodai papír után fizetett díj 674 százalékkal nő. Nehezen elképzelhető, hogy ezekért a termékekért nem fognak többet kérni a jövőben.

A korábbi termékdíjjal ellentétben az EPR-t nem az államnak kell fizetni, hanem közvetlenül a MOHU-nak. Termékdíjból évente átlagosan 85 milliárd forint folyt be az adóhivatalhoz, ebből mintegy 15 milliárdot a hulladékkezelés finanszírozására fordítottak, a többi az államkasszában maradt.

A kormány most olyan díjazást vezet be, amely több mint háromszor annyit fial, mint a termékdíj, és éves szinten közel háromszázmilliárd forintos garantált bevételt jelent a Mol hulladékkoncessziós cégének.

Egyébként a kormány egy uniós rendeletre hivatkozva vezette be a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Az EU öt anyagáram esetében teszi kötelezővé az EPR-rendszer alkalmazását, a magyar kormány pedig összesen 11 anyagáramra vezette be azt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kétségbeesve hívott segítséget a tengerbe fulladt magyar turista felesége - újabb részletek az olaszországi tragédiáról
A két magyar turista a vízbe ugrott, de a rendkívül viharos tengerből nem tudtak kijönni a partra. A mentőegységeket azonnal riasztották, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, egy 46 és 48 éves férfi Toszkánában, Livorno közelében, a homokos strandjairól híres Rosignanónál ment be a tengerbe a kedvezőtlen időjárás ellenére.

A kiérkező mentők nem tudtak segíteni rajtuk, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Mint később kideült, a két magyar turista a vízbe ugrott, de a rendkívül viharos tengerből nem tudtak kijönni a partra. A mentőegységeket azonnal riasztották, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel.

A balesetet a két férfi egyikének felesége jelentette, a nő kétségbeesve hívta a mentőket.

A két úszó közül az egyik már eszméletlen volt, mikor az azonnal kiérkező mentőegységek rátaláltak. Őt a mentők több mint 20 percig próbálta újraéleszteni, mielőtt megállapították a halálát. A második úszót tűzoltóhelikopter segítségével találták meg.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Rossz címre vitték az idős nőt a csípőműtétje után, vadidegen helyen töltötte az éjszakát
Amikor a kórházat értesítették a tévedésről, a betegszállítók azonnal rohantak érte, és másodszorra sikerült elvinni a valódi otthonába.

Link másolása

Egy adminisztrációs hiba miatt teljesen összekavartak mindent egy brit kórház betegszállítói, ezért egy idős asszony ezért egy vadidegen helyen, magányosan töltötte az éjszakát a csípőműtétje után - írta meg a 24.hu.

A 83 éves asszony az operáció után kapott erős gyógyszerek miatt alig volt magánál, amikor a betegszállítók érte mentek, hogy hazavigyék.

Így aztán az idős nőt az otthonától 65 kilométerre fekvő településre, egy másik beteg házába vitték. Amikor megérkeztek, a ház üres volt, de a betegszállítóknak pedig fel volt írva, hol találják a kulcsot, így kinyitották az ajtót és a kába asszonyt lefektették az ágyba, majd magára hagyták.

Amikor a kórházat is értesítették a tévedésről, azonnal rohantak érte, és másodszorra sikerült elvinni a valódi otthonába.

Szerencsére az idős nőnek nem esett semmi baja, miután hazakerült, még viccelődött is, hogy az idegen ágy milyen kényelmes volt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A tengerbe fulladt két magyar turista Olaszországban
A 46 és 48 éves férfi Toszkánában, Livorno közelében, a homokos strandjairól híres Rosignanónál ment be a tengerbe a rossz időjárás ellenére.

Link másolása

A tengerbe fulladt két magyar turista Olaszországban – jelentette az ANSA olasz hírügynökség szombaton.

A 46 és 48 éves férfi Toszkánában, Livorno közelében, a homokos strandjairól híres Rosignanónál ment be a tengerbe a kedvezőtlen időjárás ellenére.

A kiérkező mentők nem tudtak segíteni rajtuk, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az ANSA híradása szerint a helyszínen van a parti őrség, a tűzoltóság és a rendőrség is.

(MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videó: így menekült el az újságíró kérdése elől az olimpiai bajnok gödi polgármester
A Fidesz támogatásával polgármesternek választott Kammerer Zoltánt Mészáros Lőrinc cégéről faggatták volna, ő azonban válasz helyett szó szerint eltolta a biciklit.

Link másolása

A gödi vasútállomáson futott össze a Mérce újságírója a gödi polgármesterrel. Az olimpiai és világbajnok kajakozó, Kammerer Zoltánt arról faggatta volna a riporter, mit szól ahhoz, hogy

a helyi civilek szerint a Mészáros & Mészáros Zrt. több száz fokozottan védett homoki kikericset semmisíthetett meg a gödi Samsung-gyár víziközmű rendszerének építési munkálatai során.

A Göd-ÉRT Egyesület szerint bár a hatóságok és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kijelölte az átültetendő növényeket, a cég mégsem végezte el a természetvédelmi területen való munkavégzés feltételéül megszabott előkészületeket. Az egyesület szerint az elpusztított mintegy 430 darab növény természetvédelmi értéke összesen több mint 40 millió forint.

A Mérce munkatársa éppen erről a témáról készített riportot, amikor a vasútállomáson belefutott a Fidesz támogatásával polgármesternek választott Kammerer Zoltánnal.

A városvezető zavartan mosolygott az újságíró kérdését hallgatva, tett egy kört a biciklijét tolva, majd egyszerűen válasz nélkül eltekert a helyszínről.

Minderről a Mérce munkatársa videót is készített:


Link másolása
KÖVESS MINKET: