HÍREK
A Rovatból

Brutális túlárazások voltak a szegényeknek vett uniós élelmiszercsomagban

Egy liter olajat például az egyik ajánlattevő 1333 forintért kínált, miközben az átlagár 489 forint volt.

Link másolása

Brutális túlárazások voltak az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokban - ez derül ki a keretszerződések vonatkozó mellékleteiből, amit az Átlátszó perelt ki a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól.

Az igazgatóság korábban üzleti titokra hivatkozva tagadta meg, hogy kiadja azt a záradékot, amelyben a három nyertes cég tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Az Átlátszó azonban 2022 májusában jogerősen, másodfokon is megnyerte az adatpert, így végül kénytelenek voltak kiadni a dokumentumokat.

Az első, 2018-ban megrendelt csomagba az alábbi termékek kerültek: 1,5 százalékos tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső tészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom, löncshúskonzerv.

Mindenből egy-egy darab. A keretszerződésben három cég adott ajánlatot: a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt.

A szerződést ugyan 2018-ban írták alá, de a közbeszerzés 2017-es volt, így az Átlátszó a KSH 2017-es árait tette azok mellé összehasonlításképpen.

A 1,5 százalékos UHT tej például a Káta-Millnél ez 516, a Natur-Rostnál 684, míg az Engernél 781 forint volt, miközben a KSH adatok alapján az átlagár 205 forint volt.

Egy liter finomított napraforgó-étolaj a Natur-Rostnál 846, a Káta-Millnél 901, az Engernél pedig 1333 forint - míg az átlagár 489 forint volt.

A búza finomliszt kilóját pedig 2017-ben átlagosan 137 forintért lehetett megvásárolni, míg az ajánlatban 343, 419 és 826 forint szerepel.

Ennél is szembetűnőbb azonban a túlárazás, ha nem az átlagárakat, hanem az akkoriban elérhető akciós árú termékekkel hasonlítjuk össze. A Metro például 2017-ben bruttó 159 forintért adta az 1,5 százalékos Riska tejet, a közbeszerzésen azonban ez már 516 forintra ugrott - vagyis több mint háromszorosára a piacon elérhető ajánlaténak.

(Forrás: Átlátszó)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter tüntetést hirdetett péntekre – nem kis célt fogalmazott meg
A politikus a bicskei gyerekotthonban történtek miatti felelősségre vonást szeretne, ezért a Belügyminisztérium elé szervezi demonstrációját.

Link másolása

Tüntetést szervez péntekre a Belügyminisztérium elé Magyar Péter – ezt a politikus pécsi országjárásán jelentette be.

A demonstráció célja, hogy Pintér Sándor lemondását és a kormány távozását követeljék az újabb gyerekotthonban kipattant botrány miatt.

Magyar bejelentette: átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, mint előzőleg a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban. Elmondta, a város felé jövet olvasta a hírt, hogy előzetes letartóztatásba helyezték egy fővárosi gyermekotthon munkatársát, miután többek ellen szexuális abúzust követett el.

Közölte: pénteken (április 26-án) a Belügyminisztérium budapesti épülete elé vár mindenkit 18 órára. Mint mondta:

„Elég volt, megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, amely kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, hanem ehelyett álságos Alaptörvény-módosításokat ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézetek négy fala között”.

via Magyar Hang


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, ami kereszténynek hazudja magát
Péntekre tüntetést hirdetett a Belügyminisztérium elé az újabb gyerekotthonban kipattant botrány miatt. Szerinte a kormány alaptörvény-módosítása álságos, miközben „újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézmények falai közt”.

Link másolása

Pénteken 18 órára újabb tüntetést hirdetett meg Magyar Péter, ezúttal Budapestre, a Belügyminisztérium épülete elé. A demonstráció célja, hogy a tárcát vezető Pintér Sándor lemondását és a kormány távozását követeljék az újabb gyerekotthonban kipattant botrány miatt.

Magyar mindezt az országjárása pécsi állomásán jelentette be, és azt is hozzátette, hogy átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, mint előzőleg a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban.

„Megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, ami kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, helyette álságos alaptörvény-módosítást ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézmények falai közt”

- mondta a pécsi fórumon.

Az eseményről készült élő bejelentkezést ITT tudod visszanézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megtelt a Széchenyi tér Magyar Péter pécsi fórumán – fotók
A Búza térről sétáltak át a résztvevők a Széchenyi térre, ahol a politikus a szokásos nemzeti színre festett furgon platójáról beszélt. Baranya megyében folytatta az országjárását, ahol péntekre egy újabb budapesti demonstrációt hirdetett meg.

Link másolása

Pécsen folytatódott Magyar Péter országjárása, kedden délutána Széchenyi téren tartott a beszédet a politikus.

Itt egy újabb demonstrációt jelentett be, a belügyminisztérium épülete elé péntekre. Mindezt azután, hogy elmondása szerint, a város felé jövet olvasta a hírt, hogy előzetes letartóztatásba helyezték egy fővárosi gyermekotthon munkatársát, miután többek ellen szexuális abúzust követett el.

Azt is elmondta, hogy átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, mint előzőleg a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban.

„Megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, ami kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, helyette álságos alaptörvény-módosítást ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézmények falai közt”

- mondta a pécsi fórumon.

Magyar szerda délelőtt több fotót is megosztott a Facebook-oldalán a keddi eseményről, amelyeken látszik, mennyien voltak a pécsi Széchenyi téren. A politikus itt is a korábbi tüntetésekről ismerős, nemzeti színekkel lefújt furgonról beszélt az érdeklődőknek.

A szerdai bejegyzésben a fotók mellé azt írta:

„Köszönjük Pécs, Köszönjük Baranya!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A szivárványszínű legókra is lecsaphat a kormány - kiterjesztették a korlátozó szabályokat
Kedden jelent meg a Magyar Közlöny és a választási manifesztum szelleme, amelyben a kormány a korábban könyvekre kivetett törvényét módosítja, így más termékek is hasonló sorsra fognak jutni, mint a fóliázott irományok.

Link másolása

A magyar kormány módosította azon törvényeit, amelyek összefüggenek a fogyasztóvédelemmel - írja a 24.hu. Sok más mellett például változik a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási kötezelettség időtartama, mely szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint

  • a 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint eladási ár felett három év lesz a kötelező jótállási idő. Ha a jótállási idő alatt a fogyasztási cikket már háromszor megjavították, mégis elromlik, azt kötelesek nyolc napon belül kicserélni.

Amennyiben nem lehetséges az adott cikk kicserélése, úgy a vállalkozásnak kötelessége a jótállási jegyen - vagy annak hiánya esetén a fogyasztó által bemutatott bizonylaton (számla vagy nyugta) - feltüntetett összeget 8 napon belül visszatéríteni a fogyasztó részére.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány választási manifesztemunának szellemében jegyzi a rendeletet, amely módosítja például a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit is.

Azt a gyermekeknek szóló terméket, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

A rendelet ekképp folytatódik:

Az olyan terméket, amelynek kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

És még nincs vége:

Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül nem forgalmazható olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a népszerűsítése vagy a szexualitás öncélú ábrázolása,

megjelenítése.

Sőt a könyves szakma sem maradt ki, ugyanis

könyv forgalmazása esetén a kiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha a könyv meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása.

A rendelet ugyanakkor általánosan fogalmaz, így a korábban megjelent rendelet szerint a kormányközeli sajtóorgánumok - akik szerint az LMBTQ-lobbi már a gyerekjátékokba is beférkőzött -

felkutatták a "szivárványszínű legókészletet, gendersemleges, illetve nemváltó matrjoska babát."

De könnyen ilyen termékké válhategy adott rajzfilm szereplője vagy egy szivárványos táska is, sőt egy korábban megjelent cikkben a fideszes Böröcz László miniszteri biztos szóvá tette, hogy egy rajzfilmszolgáltató transznemű szereplőket sorakoztatott fel a meséiben, egy másik pedig a szívárványos zászlót használta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk