HÍREK

Botrány a Wizz Airnél: egy titokban készült hangfelvétel miatt áthelyezték a cég egyik csúcsvezetőjét

A hangfelvételen a menedzser arról beszélt, hogy többeket ki kell rúgniuk a járvány miatt. Majd tippeket is adott a megbeszélés résztvevőinek, hogyan állítsák össze a kirúgandók listáját.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. április 09.


Link másolása

Áll a bál a magyar alapítású világcégnél,a Wizz Airnél: a Reuters hírügynökség kezébe került egy 5 nappal ezelőtti levél, amiben azt közölték a stábbal, hogy távozik beosztásából a “Head of Flight Operations” pozíciót betöltő Darwin Triggs, aki lényegében a cég összes pilótájának főnöke volt - írja a 444.hu.

A lap szerint azt már a körlevélből is tudni lehetett, hogy Triggs eltávolítása a járvány miatti tavalyi kirúgásokkal kapcsolatos, és hogy a menedzser akkori tettei "nem álltak összhangban a vállalat alkalmazott-központú, nyitott és őszinte kommunikációs kultúrájával".

Most azonban több sajtótermék, köztük a Reuters és a 444.hu információi alapján a kirúgás oka valójában egy hangfelvétel lehetett, amit valaki még 2020 áprilisában egy online megbeszélésen készített. Ezen egy vezető - feltehetőleg Triggs - többek között arról beszélt, hogy a cégszinten 1000 ember kirúgásával járó leépítés részeként 250 pilótát és pilótajelöltet is el kell küldeniük. A menedzser pedig tippeket is adott a megbeszélés résztvevőinek, akik a cég légibázisainak vezetői voltak, hogy milyen alapon állítsák össze a listákat a kirúgandó személyekről.

"Kezdjük a rohadt almákkal, például azokkal, akik rendszeresen fejfájást okoztak maguknak"

- fogalmazott a menedzser, később pedig részletesebben is kifejtette, hogy olyan pilótákra gondol például, akik "sokat betegeskedtek" vagy nem voltak hajlandók dolgozni a szabadnapjukon.

A lap szerint emellett az is nagy felháborodást váltott ki, amit a menedzser a pilótáik azon csoportjáról mondott, akiket egy holland munkaerő-kölcsönző cég révén alkalmaztak. Triggs azt tanácsolta, hogy hozzájuk ne nagyon nyúljanak, ugyanis

"könnyű bánni velük, mert bármikor elküldhetjük őket. Csak 24 nap szabadságuk van és hihetetlenül olcsók. (...) Hegyezzék a ceruzájukat és meglátjuk, mire jutnak.”

A 444.hu információi szerint, miután nem tudták megállapítani, hogy melyik légibázis-parancsnok készítette és/vagy kezdte körbeküldözgetni a hangfelvételt, a Wizz Airnél úgy döntöttek, hogy egyszerűen elmozdítják pozíciójából az összes bázisparancsnokot, ami 20-nál is több embert jelent.

A lap szerint arra is csak Triggs távozásából lehet következtetni, hogy tényleg ő beszél a hangfelvételen.

A cég a Reuters érdeklődésére nem tagadta sem a felvétel létét, sem az azon hallhatók hitelességét. A 444.hu kereste a Wizz Airt is, ahonnan egy közleményben válaszoltak. Ebben sem cáfolták az információkat, hanem a saját oldalukról magyarázták el a történteket.

A cég lapunkkal azt közölte, hogy a vezetőt nem bocsátották el, hanem új pozícióba helyezték.

A többi kollégát sem bocsátották el, megtartották pozíciójukat is.

Frissítés:

Az eset kapcsán a cég az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

„Amikor a COVID-19 világjárvány tavaly márciusban elérte Európát, a Wizz Air nyíltan kommunikált a vállalatnál történő létszámcsökkentés szükségességéről, amely a munkaerő 19 százalékának elbocsátását jelentette. A döntés a légi személyzetet és az irodában dolgozó alkalmazottakat egyaránt érintette. A leépítésekhez kapcsolódó belső egyeztetések során olyan mondatok is elhangzottak, amelyek nem tükrözték a belső folyamatokat, és nem voltak összeegyeztethetők a légitársaság értékeivel. A történések igen sajnálatosak légitársaságunk számára, hiszen abban a rendkívül bizonytalan időben is folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél több kollégánk munkaviszonyát megőrizhessük és a nehéz körülmények között is tudjunk repülni.”

„A Wizz Air ahogy eddig, úgy a COVID-19 járvány ideje alatt is mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze a vállalat egységét és szervezettségét, amit a körülményekhez alkalmazkodva a jövőben is folytatni kíván, még tovább fejlesztve működését. Ezzel egy időben átszerveztük a repülési osztályt, így a jobb méretezhetőségnek köszönhetően hatékonyabban fogjuk tudni támogatni a COVID-19 utáni időszakra várt növekedési és fejlődési terveinket. Az új struktúra támogatni fog minket abban, hogy megerősítsük a Wizz Air vállalati kultúráját és értékeit. A Wizz Air továbbra is elkötelezett, hogy megőrizze több, mint 4000 munkavállalójának állását, miközben komoly figyelmet fordít a COVID utáni időszak által nyújtott lehetőségekre.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: