hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Botrány a Wizz Airnél: egy titokban készült hangfelvétel miatt áthelyezték a cég egyik csúcsvezetőjét

A hangfelvételen a menedzser arról beszélt, hogy többeket ki kell rúgniuk a járvány miatt. Majd tippeket is adott a megbeszélés résztvevőinek, hogyan állítsák össze a kirúgandók listáját.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Áll a bál a magyar alapítású világcégnél,a Wizz Airnél: a Reuters hírügynökség kezébe került egy 5 nappal ezelőtti levél, amiben azt közölték a stábbal, hogy távozik beosztásából a “Head of Flight Operations” pozíciót betöltő Darwin Triggs, aki lényegében a cég összes pilótájának főnöke volt - írja a 444.hu.

A lap szerint azt már a körlevélből is tudni lehetett, hogy Triggs eltávolítása a járvány miatti tavalyi kirúgásokkal kapcsolatos, és hogy a menedzser akkori tettei "nem álltak összhangban a vállalat alkalmazott-központú, nyitott és őszinte kommunikációs kultúrájával".

Most azonban több sajtótermék, köztük a Reuters és a 444.hu információi alapján a kirúgás oka valójában egy hangfelvétel lehetett, amit valaki még 2020 áprilisában egy online megbeszélésen készített. Ezen egy vezető - feltehetőleg Triggs - többek között arról beszélt, hogy a cégszinten 1000 ember kirúgásával járó leépítés részeként 250 pilótát és pilótajelöltet is el kell küldeniük. A menedzser pedig tippeket is adott a megbeszélés résztvevőinek, akik a cég légibázisainak vezetői voltak, hogy milyen alapon állítsák össze a listákat a kirúgandó személyekről.

"Kezdjük a rohadt almákkal, például azokkal, akik rendszeresen fejfájást okoztak maguknak"

- fogalmazott a menedzser, később pedig részletesebben is kifejtette, hogy olyan pilótákra gondol például, akik "sokat betegeskedtek" vagy nem voltak hajlandók dolgozni a szabadnapjukon.

A lap szerint emellett az is nagy felháborodást váltott ki, amit a menedzser a pilótáik azon csoportjáról mondott, akiket egy holland munkaerő-kölcsönző cég révén alkalmaztak. Triggs azt tanácsolta, hogy hozzájuk ne nagyon nyúljanak, ugyanis

hirdetés
"könnyű bánni velük, mert bármikor elküldhetjük őket. Csak 24 nap szabadságuk van és hihetetlenül olcsók. (...) Hegyezzék a ceruzájukat és meglátjuk, mire jutnak.”

A 444.hu információi szerint, miután nem tudták megállapítani, hogy melyik légibázis-parancsnok készítette és/vagy kezdte körbeküldözgetni a hangfelvételt, a Wizz Airnél úgy döntöttek, hogy egyszerűen elmozdítják pozíciójából az összes bázisparancsnokot, ami 20-nál is több embert jelent.

A lap szerint arra is csak Triggs távozásából lehet következtetni, hogy tényleg ő beszél a hangfelvételen.

A cég a Reuters érdeklődésére nem tagadta sem a felvétel létét, sem az azon hallhatók hitelességét. A 444.hu kereste a Wizz Airt is, ahonnan egy közleményben válaszoltak. Ebben sem cáfolták az információkat, hanem a saját oldalukról magyarázták el a történteket.

A cég lapunkkal azt közölte, hogy a vezetőt nem bocsátották el, hanem új pozícióba helyezték.

A többi kollégát sem bocsátották el, megtartották pozíciójukat is.

Frissítés:

Az eset kapcsán a cég az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

„Amikor a COVID-19 világjárvány tavaly márciusban elérte Európát, a Wizz Air nyíltan kommunikált a vállalatnál történő létszámcsökkentés szükségességéről, amely a munkaerő 19 százalékának elbocsátását jelentette. A döntés a légi személyzetet és az irodában dolgozó alkalmazottakat egyaránt érintette. A leépítésekhez kapcsolódó belső egyeztetések során olyan mondatok is elhangzottak, amelyek nem tükrözték a belső folyamatokat, és nem voltak összeegyeztethetők a légitársaság értékeivel. A történések igen sajnálatosak légitársaságunk számára, hiszen abban a rendkívül bizonytalan időben is folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél több kollégánk munkaviszonyát megőrizhessük és a nehéz körülmények között is tudjunk repülni.”

„A Wizz Air ahogy eddig, úgy a COVID-19 járvány ideje alatt is mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze a vállalat egységét és szervezettségét, amit a körülményekhez alkalmazkodva a jövőben is folytatni kíván, még tovább fejlesztve működését. Ezzel egy időben átszerveztük a repülési osztályt, így a jobb méretezhetőségnek köszönhetően hatékonyabban fogjuk tudni támogatni a COVID-19 utáni időszakra várt növekedési és fejlődési terveinket. Az új struktúra támogatni fog minket abban, hogy megerősítsük a Wizz Air vállalati kultúráját és értékeit. A Wizz Air továbbra is elkötelezett, hogy megőrizze több, mint 4000 munkavállalójának állását, miközben komoly figyelmet fordít a COVID utáni időszak által nyújtott lehetőségekre.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, hol zuhanhat a Földre a kínai rakéta legnagyobb eséllyel, csak remélik, hogy nem lakott területen

Arra, hogy óceánba csapódnak a darabok, csak annyival van nagyobb esély, amennyivel a Földnek nagyobb területét borítják óceánok, mint szárazföldek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

A világ nagy részét lázban tartja a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta, ami fellövése után kontrollálhatatlanná vált, és a tudósok azóta is csak nagyjábóli jóslatokat tudtak mondani arról, vajon mikor és hol érhet a Földre. És természetesen, ami mindenkit érdekel, vajon vízbe vagy szárazföldre, lakott vagy lakatlan területre érkezik-e.

Az Independent most az amerikai Aerospace Corporationt idézi, amely megpróbálta minél pontosabban kielemezni a rakéta darabjainak jelenlegi mozgását. Ez alapján arra jutottak, hogy a Föld légterébe érkezés időpontja (magyar idő szerint) vasárnap hajnali 5 óra után pár perccel várható.

A vállalat földi visszatérésre és űrszemétre szakosodott központja szerint a becsapódás jelenlegi legvalószínűbb helye Új-Zéland északi partja vagy annak közvetlen környezete.

Azonban elismerik, hogy a röppálya bizonytalansága miatt a tényleges hely ettől akár több száz vagy több ezer kilométerrel odébb is lehet.

Nagyobb esélyét látják annak, hogy a darabok lakott területen kívül az óceánba fognak csapódni, ennek azonban egyszerűen az a legfőbb oka, hogy a Föld nagyobb részét borítja víz. Ugyanakkor a kínai Hupej tartományban található Sijan város hatóságai figyelmeztetést adtak ki az ottani környék evakuálására, mert attól tartanak, egyes részek ezen a környéken is landolhatnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hadházy Ákos: Miért jár külön elbírálás az oltásnál az Audi dolgozóinak? Kinek fogják adni a ma érkezett 1,2 millió adag kínai vakcinát?

Az ellenzéki képviselő szerint az autóipari cég dolgozói a gyár területén kaptak a Pfizer oltásából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Az Audi-gyár dolgozói az üzem területén oltathatták magukat és Pfizer vakcinát kaptak a kormánytól - írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő nem érti, miért jártak kiváltságok a német autógyár dolgozóinak.

Vajon miért nem kínait? És nekik miért nem kellett órákig sorban állniuk, ha Pfizer vakcinát akartak? Ki döntötte el, hogy az Audinak ez jár? És miért?

- teszi fel kérdéseit az ellenzéki politikus.

Hadházy azt sem érti, ha az Audi-dolgozók mind Pfizert kapnak, „kinek fogják adni a ma érkezett 1,2 millió adag kínai vakcinát, amin alsóhangon 20 millió dollárt (6 milliárd forint) keresett valaki?”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Megvan az idei Pride útvonala, vita alakult ki a szervezők és a Mi Hazánk Mozgalom között

A szervezők belementek a kompromisszumos javaslatba, rövidebb útvonalon zajlik majd a felvonulás, a szélsőjobboldali párt is rendezvényt tart az esemény idején.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Idén július 24-én szervezik idén a Budapest Pride felvonulását. A rendezvény szervezőinek 3 hónappal az esemény előtt, azaz legkorábban április 25-én lehetett engedélyt kérni a felvonulás útvonalára. Ezt meg is tették, egy aktivistájuk 25-én éjfélkor személyesen be is adta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon.

Nem volt rest azonban a homoszexualitás és a Pride ellen többször is felszólaló, szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom sem. Ugyanebben az időben az Ügyfélkapun keresztül két területfoglalást is bejelentettek.

Egy ellentüntető hetvenhárom másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másikuk pedig hetvenkilenc másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához. Ezeket, a Pride-szervezők elsőbbségére hivatkozva a rendőrség elutasította, ám a párt bírósághoz fordult, kérve, hogy a rendőrség határozatait helyezze hatályon kívül a Kúria - írja a Telex.

Csütörtökön kihirdetett döntésével a Kúria elutasította a Mi Hazánk keresetét, egy másik, ugyanaznapi határozatában felperesként nekik adott igazat. A rendőrség ezeket a döntéseket értelmezve tette meg kompromisszumos javaslatát a Pride szervezőinek.

A rendőrségi határozat szerint a személyes egyeztetés végül konszenzussal zárult, azaz a szervezők elfogadták a javaslatot, és rövidebb útvonalon szervezik meg a felvonulást a Madách tér és a Tabán között.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egységes európai minimálbér: Ausztria és Magyarország sem támogatja a bevezetését

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EU-csúcson folytatott megbeszéléseket szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel.
MTI, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Ausztria és Magyarország is úgy látja, hogy az európai uniós tagországok különbözősége miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni, hogy milyen legyen az egységes minimálbér az EU-ban - derült ki azon a találkozón, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter folytatott szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel.

A két miniszter az EU-tagországok informális kormányfői találkozójának helyszínén találkozott.

Az egységes minimálbérrel kapcsolatban "az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni"

- fogalmazott Palkovics László a közmédiának nyilatkozva.

Beszámolt arról, hogy megbeszélést folytattak a koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci helyzetről, hiszen a két ország sok területen ugyanazokkal a problémákkal szembesült. Egyetértettek egyebek között abban, hogy a távmunkával kapcsolatos döntéseket az érintettekre, vagyis a munkaadókra és a munkavállalókra kell hagyni, de a járvány tanulságaiból kiindulva meg kell nézni, szükség van-e az állam részéről módosításra, szabályozásra, ösztönzésre. A két ország ebben a kérdésben is együtt fog működni, megosztja tapasztalatait, hiszen méreteiben, gazdasági szerkezetében hasonló.

Tárgyaltak a járvány utáni újraindítás részleteiről is - mondta a magyar miniszter. Megállapodtak abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a határon túlra járó dolgozók helyzetének megkönnyítése, illetve a turizmus újraindítása érdekében.

hirdetés

A nyilatkozatban Palkovics László kitért arra is, hogy

Magyarország nem támogatja az egységes uniós adórendszert, azon az állásponton van, hogy például a társasági nyereségadót az egyes országoknak saját maguknak kell meghatározniuk, hiszen a tagállamok más-más fejlettségi szinten vannak, más a gazdaságszerkezetük.

Hozzátette, hogy ha mégis egységesítésről születik döntés, számos eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: