hirdetés

HÍREK

Botrány a Wizz Airnél: egy titokban készült hangfelvétel miatt áthelyezték a cég egyik csúcsvezetőjét

A hangfelvételen a menedzser arról beszélt, hogy többeket ki kell rúgniuk a járvány miatt. Majd tippeket is adott a megbeszélés résztvevőinek, hogyan állítsák össze a kirúgandók listáját.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Áll a bál a magyar alapítású világcégnél,a Wizz Airnél: a Reuters hírügynökség kezébe került egy 5 nappal ezelőtti levél, amiben azt közölték a stábbal, hogy távozik beosztásából a “Head of Flight Operations” pozíciót betöltő Darwin Triggs, aki lényegében a cég összes pilótájának főnöke volt - írja a 444.hu.

A lap szerint azt már a körlevélből is tudni lehetett, hogy Triggs eltávolítása a járvány miatti tavalyi kirúgásokkal kapcsolatos, és hogy a menedzser akkori tettei "nem álltak összhangban a vállalat alkalmazott-központú, nyitott és őszinte kommunikációs kultúrájával".

Most azonban több sajtótermék, köztük a Reuters és a 444.hu információi alapján a kirúgás oka valójában egy hangfelvétel lehetett, amit valaki még 2020 áprilisában egy online megbeszélésen készített. Ezen egy vezető - feltehetőleg Triggs - többek között arról beszélt, hogy a cégszinten 1000 ember kirúgásával járó leépítés részeként 250 pilótát és pilótajelöltet is el kell küldeniük. A menedzser pedig tippeket is adott a megbeszélés résztvevőinek, akik a cég légibázisainak vezetői voltak, hogy milyen alapon állítsák össze a listákat a kirúgandó személyekről.

"Kezdjük a rohadt almákkal, például azokkal, akik rendszeresen fejfájást okoztak maguknak"

- fogalmazott a menedzser, később pedig részletesebben is kifejtette, hogy olyan pilótákra gondol például, akik "sokat betegeskedtek" vagy nem voltak hajlandók dolgozni a szabadnapjukon.

A lap szerint emellett az is nagy felháborodást váltott ki, amit a menedzser a pilótáik azon csoportjáról mondott, akiket egy holland munkaerő-kölcsönző cég révén alkalmaztak. Triggs azt tanácsolta, hogy hozzájuk ne nagyon nyúljanak, ugyanis

hirdetés
"könnyű bánni velük, mert bármikor elküldhetjük őket. Csak 24 nap szabadságuk van és hihetetlenül olcsók. (...) Hegyezzék a ceruzájukat és meglátjuk, mire jutnak.”

A 444.hu információi szerint, miután nem tudták megállapítani, hogy melyik légibázis-parancsnok készítette és/vagy kezdte körbeküldözgetni a hangfelvételt, a Wizz Airnél úgy döntöttek, hogy egyszerűen elmozdítják pozíciójából az összes bázisparancsnokot, ami 20-nál is több embert jelent.

A lap szerint arra is csak Triggs távozásából lehet következtetni, hogy tényleg ő beszél a hangfelvételen.

A cég a Reuters érdeklődésére nem tagadta sem a felvétel létét, sem az azon hallhatók hitelességét. A 444.hu kereste a Wizz Airt is, ahonnan egy közleményben válaszoltak. Ebben sem cáfolták az információkat, hanem a saját oldalukról magyarázták el a történteket.

A cég lapunkkal azt közölte, hogy a vezetőt nem bocsátották el, hanem új pozícióba helyezték.

A többi kollégát sem bocsátották el, megtartották pozíciójukat is.

Frissítés:

Az eset kapcsán a cég az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

„Amikor a COVID-19 világjárvány tavaly márciusban elérte Európát, a Wizz Air nyíltan kommunikált a vállalatnál történő létszámcsökkentés szükségességéről, amely a munkaerő 19 százalékának elbocsátását jelentette. A döntés a légi személyzetet és az irodában dolgozó alkalmazottakat egyaránt érintette. A leépítésekhez kapcsolódó belső egyeztetések során olyan mondatok is elhangzottak, amelyek nem tükrözték a belső folyamatokat, és nem voltak összeegyeztethetők a légitársaság értékeivel. A történések igen sajnálatosak légitársaságunk számára, hiszen abban a rendkívül bizonytalan időben is folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél több kollégánk munkaviszonyát megőrizhessük és a nehéz körülmények között is tudjunk repülni.”

„A Wizz Air ahogy eddig, úgy a COVID-19 járvány ideje alatt is mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze a vállalat egységét és szervezettségét, amit a körülményekhez alkalmazkodva a jövőben is folytatni kíván, még tovább fejlesztve működését. Ezzel egy időben átszerveztük a repülési osztályt, így a jobb méretezhetőségnek köszönhetően hatékonyabban fogjuk tudni támogatni a COVID-19 utáni időszakra várt növekedési és fejlődési terveinket. Az új struktúra támogatni fog minket abban, hogy megerősítsük a Wizz Air vállalati kultúráját és értékeit. A Wizz Air továbbra is elkötelezett, hogy megőrizze több, mint 4000 munkavállalójának állását, miközben komoly figyelmet fordít a COVID utáni időszak által nyújtott lehetőségekre.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Itt a Fidesz reakciója arra, hogy Karácsony indul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

Nem bonyolították túl a dolgot, minden mögött Gyurcsány áll. Úgy néz ki, hogy a választásokig ez lesz a párt meghatározó állítása az ellenzékről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Miután Karácsony Gergely szombaton reggel élő videó-bejelentkezésben bejelentette, hogy elfogadja a Párbeszéd felkérését, és hivatalosan miniszterelnök-jelölt lett, a Fidesz is reagált a történtekre.

A jelenlegi főpolgármester szülőfalujában közölte döntését. Elmondta, hogy mindaz, amit eddig elért, az ennek a településnek, az itteni gyerekkorának, a szüleinek és családjának köszönhető.

Karácsony Gergely bejelentésével Dobrev Klára, Jakab Péter és Márki-Zay Péter mellett újabb jelöltje lesz az ellenzéki összefogás a miniszterelnöki posztra.

A Fidesz egy videóval válaszolt, amely vélhetően már be volt töltve, és csak azt várták, hogy mikor lesz hivatalos Karácsony jelölése.

A videóban nem cizellálják túl a dolgot,

hirdetés
szerintük "most indul a Gyurcsány Show, amelyben Gyurcsány a „főszereplő”, Karácsony „a balfék haver”, Dobrev Klára a „feleség”, a Jakab Péter a legnagyobb ellenségből „legjobb barátként” tér vissza (A videóban egyébként Soros György is felbukkan a Gyurcsány Show producereként)"

- összegzi a Telex.

Hollik István szerint elérkeztünk a Gyurcsány Show újabb állomásához, most Karácsony Gergely lép porondra.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke és a Fidesz pártigazgatója is hasonlóan vélekedik.

"A baloldali előválasztás tragikomédiájának rendezője és egyben főhőse Gyurcsány Ferenc, aki majd 20 éve irányítja a társulatot"

- fogalmazott pénteki Facebook-posztjában.

Vélhetően ez fogja meghatározni a kormánypártok kommunikációját az előválasztás és a kampány alatt. A Telex szerint "komoly reményeket fűznek az ipari mennyiségű gyurcsányozáshoz, amely a választásokig a párt meghatározó állítása lesz az ellenzékről. A stratégia lényege, hogy az ellenzék ne tudja Orbánról szóló népszavazássá tenni a 2022-es választást, hanem arcot adjanak az ellenfélnek".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Tömegbaleset lett a helyszínelésből: 8 ember megsérült és 7 autó rongálódott meg az M1-esen

A rendőrök a külső sávba sorolva hagyták el a helyszínt. Az ott haladó teherautó megállt, de a mögötte érkező kamion belerohant. A teherautó az előtte haladó kocsinak, azok pedig a rendőrségi járműveknek ütköztek.
Forrás: Police.hu - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Szombaton kora reggel közúti közlekedési baleset történt az M1-es autópálya 89-es kilométerszelvényében, a Győr felé vezető oldalon, ahol a belső forgalmi sávban két jármű összeütközött - írta a police.hu.

Az elsődleges adatok alapján a szemlét végző járőrök mellett több rendőri egység is jelen volt a helyszínen, akik később onnan a külső forgalmi sávba sorolva hagyták el az érintett útszakaszt.

A külső sávban haladó tehergépkocsi megállt, miközben a mögötte érkező kamion belerohant. A teherautó az előtte haladó személygépkocsinak, ami pedig további rendőrségi járműveknek ütközött.

A balesetben nyolc személy megsérült, hét jármű megrongálódott. A rendőrség a baleset körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja.

A rendőrök a helyszínelést délben befejezték, a forgalom azóta zavartalanul haladhat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Komoly drágulás jöhet a hazai nyaralóhelyeken a nyáron

Akár 15-20 százalékos drágulásra is készülhetnek azok, akik itthon terveznek nyaralást idén.
Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Még csak most nyithattak ki a hazai szálláshelyek, de az már látszik, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatók. A nyári főszezonban akár 15-20 százalékos áremelkedés is lehet - írja a Portfolio.hu. A lap hozzáteszi, az elmúlt időben emelkedtek az élelmiszer- és szolgáltatási árak is, de az alkalmazottak is magasabb bérért mennek vissza a turizmus-vendéglátásba. Ezen kívül a szállodák és vendéglátóhelyek a koronavírus-járvány miatti veszteségeiket is szeretnék részben bepótolni.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint azonban arra is figyelniük kell, hogy a magasabb árak ne legyenek vendégriasztóak. A magyar szolgáltatóknak a görög, horvát vagy szlovén kínálattal kell versengeniük.

A Szállás.hu a lap kérdésére azt válaszolta, hogy az eddigi foglalások alapján most 7 százalékos drágulást látnak. Ugyanakkor úgy vélik, hogy ahol a bezárás alatt fejlesztettek, most nagyobb árat fognak kérni. A kategóriát lépők jellemzően 20 százalékkal drágábban tudják kiadni szobáikat.

Az árakat a robbanásszerű kereslet is emeli majd

- vélekednek. A kisebb helyek, vendégházak, panziók még kivárnak az árazással, a kereslethez igazítják majd azokat.

A portál szerint idén is a Balaton lesz a legnépszerűbb hely, a foglalások harmada ideszól.

hirdetés

A fővárosban más a helyzet, mert korábban a külföldi turisták voltak a legtöbben, de amíg ők nem térnek vissza, az árak a hazai vendégeknek jóval alacsonyabbak.

A top 10 belföldi úti cél 2021 nyarán (foglalási darabszám alapján):

1. Siófok

2. Balatonfüred

3. Hajdúszoboszló

4. Hévíz

5. Eger

6. Gyula

7. Zalakaros

8. Pécs

9. Balatonlelle

10. Szeged


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Szlávik: amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát, nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet

Az átoltottság befolyással van a járványra. Látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz - mondta az infektológus. Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak.
MTI, fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.

Szlávik János hozzátette: a "nyájimmunitást" könnyebb elérni, ha több ember veszi fel az oltást.

Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, hiszen ezzel nem csupán saját magukat védik, hanem nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is.

Kijelentette, hogy Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy "nyugodtan hátradőljünk".

Az átoltottság befolyással van a járványra, látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz - mondta Szlávik János. Hozzátette ugyanakkor: addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.

hirdetés

Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható - idézte fel. Megjegyezte: sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki. Ezért arra biztatta az embereket, hogy a második oltást is vegyék fel.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: