HÍREK

Bödőcs Orbán Viktorról: „Türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t”

A humorista új könyve szerdán kerül a boltokba, ennek kapcsán adott egy hosszú interjút a Válaszonline-nak.

Link másolása

Türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t - mondta Bödőcs Tibor Orbán Viktorról a Válaszonline-nak adott interjújában. A humorista arról is beszélt, miért maradt a Helikon kiadónál, ami a nemrég a NER által átvett Librihez tartozik.

Bödőcs új könyve, a Prímszámok hóesésben szerdán kerül a boltokba. A humorista ennek kapcsán adott egy hosszú interjút a lapnak. Arra kérdésre, hogy miért maradt a Helikon kiadónál, ami a júniusban a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány által felvásárolt Librihez tartozik, Bödőcs azt mondta:

amikor jött a hír, hogy lenyúlták a Librit is, már készen volt a könyv!

„Így nem nagyon volt mozgásterem. Ráadásul a kiadónál dolgozó csapat maradt a helyén – egyelőre. A kiadó igazgatója, aki nem akárki, M. Nagy Miklós, ő is ott van. Vele szemben sem lenne tisztességes, hogy azért, mert a tulajdonos változott, nagy dérrel-dúrral felálljak és cserben hagyjam.”

Az új könyvében Putyin is szóba kerül, ennek kapcsán azt kérdezték Bödőcstől, hogy könnyű volt-e ezen viccelődni?

„A könyvben az ott nem viccelődés, hanem szatírája a ruszki propagandának. Engem az aggaszt inkább, hogy

türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t. Ezt azért rossz látni.

Hogy soha, egyetlen rossz szavuk nincs »apura«, a »hanyatló Nyugatot« ostorozó több száz éves sztereotípiák viszont annál gyakoribbak” - fejtette ki a humorista.

Arra a felvetésre, hogy szerinte ez azért működhet-e, mert nincs ellenzék, Bödőcs azt mondta: azt tudom, hogy ha nézek egy ellenzéki interjút, az illető a harmadik mondatnál már százalékokról beszél meg arról, hány helyük lesz majd az Európai Parlamentben.

Szerinte

a „basa” jobban érzi a tömegdemokrácia lényegét, lakodalmasrock-jellegét, azt, hogy le kell menni kutyába.

„Persze nem akarok igazságtalan lenni az ellenzékkel: egyrészt alig jutnak forráshoz, másrészt a türk basa nagy tanítója, a cárevics megmondta már rég, hogy »nagyon fontos az ellenzék, azért hoztuk létre«. Nem látjuk át teljesen, hányat fizetnek azért itthon, hogy direkt rosszul csinálja, és mennyi van, aki ingyen is képes erre. Az eredményt viszont látjuk.”

Arra a kérdésre, hogy a könyv csattanós válasz-e Demeter Szilárdnak, Bödőcs visszakérdezett: „az ki?”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megmutatjuk meddig fog havazni, és mikor kezdődik újra
Nyugaton már ma sem sok hó esett. A köd helyenként tartósan megmaradhat. Nem lesz túl jó idő a hétvégén.

Link másolása

Jellemzően párás, borult lesz a hétvége időjárása és a köd helyenként tartósan megmaradhat - derült ki Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Péntek

Pénteken az ország nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Némi napsütésre főként a nyugati és északkeleti részeken van esély. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet hószállingózás, szitálás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt mínusz 1 és plusz 2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő.

Szombat

Szombaton jobbára erősen felhős vagy borult, sokfelé párás, foltokban ködös időre van kilátás, csak kevés helyen szakadozik fel a felhőzet.

Számottevő csapadék nem valószínű, de néhol előfordulhat hószállingózás, szitálás, ónos szitálás. Kora délutánra mínusz 2 és plusz 4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap

Vasárnap vastagabb frontfelhőzet vonul át nyugatról kelet felé, mögötte délután, este nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet.

Több helyen várható csapadék: az ország északi felén havazás, havas eső, déli felén havas eső, eső lesz a jellemző. Főleg hajnalban és este néhol ónos eső is lehet és ködfoltok is képződnek.

Kora délutánra mínusz 2 és plusz 7 fok közé melegedhet a levegő, északnyugaton mérhetik a magasabb, északkeleten az alacsonyabb értékeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
200-zal száguldozó civil terepjárókkal üldözik az osztrák rendőrök az embercsempészeket Magyarországon
A magyar-osztrák közös akciócsoport az embercsempészeket üldözi Jánossomorja útjain. Egy esetben már lövés is eldördült az eddig békés településen.

Link másolása

„Sosem látott jeleneteket idéz elő" az Operation Fox fedőnevű közös magyar–osztrák migrációellenes rendőri akció, írja a Válasz Online. Lesben álló, civilnek látszó osztrák rendőrautók, nagy teljesítményű terepjárók és pick-upok lakott területen filmbe illő üldözéseket hajtanak végre, amelyek közül tucatnyi végződött már balesettel. Ezzel szemben az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a feladat csak a potenciális elkövetők kiszűrése és követése, nem pedig üldözése és leszorítása.

Lőrincz György a határmenti kisváros, Jánossomorja polgármestere biciklizés közben találta magát egy autós üldözés kellős közepén. Egy osztrák rendszámú civil autó bevágott egy érkező furgon elé, egy másik bécsi rendszámú kocsi pedig követte, közben felcsapták a szirénát. Egycsapásra még több bécsi autó tűnt fel, mindegyikből osztrák rendőrök szálltak ki, körülvették a megállásra kényszerített járművet. A nagy fekete terepjárók és pick-upok elfogási jelenete inkább emlékeztetett egy amerikai filmre, mint a máskor nyugodt kisalföldi településre.

„A közbiztonságért nem az önkormányzat, hanem a rendőrség a felelős, felhívtam hát a helyi rendőrparancsnokot, hogy mi történik itt. Így tudtam meg, hogy osztrák rendőr intézkedhet a városunkban egy háromoldalú, a szlovákokkal közösen kötött megállapodásnak köszönhetően” – mondta a lapnak a városvezető.

Nyár végén az ugyancsak jánossomorjai Blaskóné Őri Bea is szemtanúja volt egy üldözésnek.

„Éppen a kertben voltam, amikor egy nagy csattanást hallottam. A szomszédom kapuját bevitték, a postaláda röpült – egy személyautó még a kerítés oszlopát is kitörte, és az udvaron állt meg. Mire előrejöttem itt állt két sima fekete, nagyon erős, terepjárószerű osztrák rendszámú autó is. Nemsokára a magyar rendőrök is megérkeztek. Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem, hogy tizennégyen szálltak ki egy személyautóból. Olasz rendszáma volt, a hátsó ülést kiszedték, úgy fértek el ennyien. A csempészt az osztrák rendőrök gyalog kergették tovább, de nem lett meg.”

A polgármester szerint már arra is volt példa, hogy lövések dördültek el egy üldözés során.

„Az Ady Endre utcában még figyelmeztető lövés is dördült. A mosonszentpéteri városrész temetőgondnoka mesélte, hogy a kerítésén átugorva menekülő személyt egy osztrák rendőr üldözte. Filmekben látott ilyet, de a saját kertjében?” - mondta Lőrincz György, aki még egy közelmúltbeli történetet mesélt el:

„Nem néznek sem Istent, sem embert. Legutóbb a 86-os főúton keveredett bele egy jánosi egy üldözéses jelenetbe, azt mondta, hogy elképzelhetetlen sebességgel előzte meg előbb a menekülő, majd az őket követő osztrák autó. Szerinte utóbbi akár 200 kilométerrel is száguldhatott. Azt mondom, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, de aránytalanul veszélyesnek érezzük ezt az intézkedési módot.”

Lőrincz György még a nyáron a hatóságokhoz fordult, hogy „addig állítsák meg ezt a gyakorlatot, amíg ártatlan emberéletet nem követel”.

Akad olyan környékbeli, akinek már jelentős anyagi kára is származott az üldözésekből.

„Nem először jövök már ki ilyen óriási csattanásra. Most az árkon keresztülugrató kocsi megütötte a Renault-mat, az pedig megtaszította a feleségem autóját. Mindkettő összetört. (...) Nagy kár ért, mert a biztosító totálkárosnak minősítette az autómat, és 219 ezer forintot fizet érte, de hol tudok 219 ezer forintért olyan kocsit venni, amivel ki tudok járni Ausztriába?” – panaszkodott a lapnak Balázs Attila.

Az egyik ehhez hasonló, de a közeli Mosonmagyaróváron véget ért üldözés végeredményéről készült beszámolót itt lehet megnézni:

Az osztrák sajtó idén áprilisban nagy terjedelemben tudósított a közös határvadász egység felállítása utáni első négy hónap tapasztalatairól. Az akciócsoportnak köszönhető, hogy 2023 első felében 30 százalékkal csökkent az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek száma. Az így elfogott embercsempészek 80 százalékát Magyarországon kapcsolják le.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem engedhető meg, hogy Orbán Viktor „zsarolja” az EU többi tagállamát - Kiakadtak az EP-képviselők a magyar kormányfőre
Így bírálták az EP-képviselők Orbán Viktort. Egy diplomáciai forrás szerint az Orbánnal való nézeteltérés jelzésértékű lehet Putyinnak, de az amerikaiaknak is.

Link másolása

A 142 EP-képviselőt tömörítő szocialista és demokrata frakció alelnöke szerint nem engedhető meg, hogy Orbán Viktor „zsarolja” az EU többi tagállamát azzal, hogy addig blokkolja az ukrajnai csatlakozási tárgyalásokat, amíg ki nem fizetik Magyarországnak a visszatartott pénzeket.

Mindezt Pedro Marqueres jelentette ki.

„Egyúttal ez egy ébresztő is a vezetők számára, hogy nem hagyhatjuk magunkat továbbra is zsarolni valamely tekintélyelvű vezetőtől”

– tette hozzá az alelnök.

„Ez Európa stratégiai autonómiájának próbája” – tette hozzá egy diplomáciai forrás, aki szerint az Orbánnal való nézeteltérés jelzésértékű lehet Putyinnak, de az amerikaiaknak is.

Marquez szerint az EU-nak fel kell adnia azt a szabályát is, hogy a bővítéssel kapcsolatos döntéseket egyhangúlag kell meghozni, amit a többi tagállam is támogat.

„Amikor csatlakozol az EU-hoz, az azt jelenti, hogy demokratikus ország vagy. Azt hiszem, nem láttuk előre, hogy a demokráciát belülről is meg lehet rontani”

– mondta Marqueres.

(via Privátbankár)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
26 tonna kerozint égetett el – magánrepülővel érkezett meg Novák Katalin a dubaji klímacsúcsra
A magyar köztársasági elnök a „honvédségi” Airbus A319 különrepülővel tette tiszteletét az eseményen.

Link másolása

Képmutatással vádolják a környezetvédő szervezetek azokat a politikusokat, akik a lehető legkörnyezetszennyezőbb módon, magángéppel érkeznek az ENSZ dubaji Klímacsúcs-találkozójára.

Így tett idén Novák Katalin is. A köztársasági elnök szintén nem a menetrend szerinti járattal, hanem a leginkább kormányzati célokra használt, honvédségi Airbus A319-cel repült Dubajba, Egyiptomból.

A Flightaware adatai szerint idén november 26-án Novák Katalin egy 140 üléssel rendelkező géppel repült Budapestről Egyiptomba.

A 24.hu kiszámolta, hogy a túra alatt 26 tonna kerozint égettek el (közel 11 órát repültek összesen), ami azt jelenti, hogy 65 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki.

A lap megkereste Novák Katalin hivatalát, hogy osztja-e a környezetvédelmi szervezetek bírálatát, de nem kaptak választ a kérdéseikre. Novák Katalin egyébként a család fontosságáról és a fenntartható demográfiáról beszélt Dubajban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: