HÍREK
A Rovatból

Bezár egy nagy múltú pécsi étterem, mert októbertől nem tudnak kitől gázt vásárolni

Az Aranykacsának szeptember végén lejár a szolgáltatóval kötött szerződése, de az egyetlen új ajánlat az étterem tulajdonosa szerint elfogadhatatlan feltételeket tartalmaz.

Link másolása

Ideiglenesen bezár a nagy múltú pécsi Aranykacsa étterem, mert ellehetetlenült az energiaellátása - írja a Pécs Aktuál.

Háber Tamás, aki 1981 óta viszi a vendéglátóhelyet a lapnak azt mondta, hogy az Aranykacsa gázszolgáltatóval kötött szerződése szeptember végén, míg az áram év végén jár le. A tulajdonos augusztus óta keresi az energiabeszállítót, akitől gázt vásárolhatnának, de

19 megkeresésből 10 válasz érkezett, amiből 1 ajánlat volt, a többi elutasítás.

Ez az egyetlen beérkezett ajánlat szerint azonban

 • napi tőzsdei árfolyamon kéne vásárolniuk, amit havonta lekövet a szolgáltató és e szerint számláz majd,
 • az étteremnek előre meg kéne határoznia, hogy mennyi energiát igényel a vállalkozáshoz,
 • ebben a konstrukcióban előre kéne fizetnie, másrészt ha nem használja fel a lekötött energiát, akkor azt ugyanúgy ki kellene fizetniük.

  „Ilyen szerződést nem tudtunk aláírni, nem tervezhető az üzlet gazdasági működése. És miután ezek a költségek olyan mértékben befolyásolják a vállalkozás havi tevékenységét, hogy csak negatív eredménnyel lehet zárni az időszakot, meghoztuk a nehéz döntést. Szüneteltetjük a vállalkozást” - mondta Háber Tamás.

  Azonban az étterem működését csak akkor lehet szüneteltetni, ha van szolgáltatója - ebben az esetben az E.ON -, a cég azonban Háber elmondása szerint nem adott neki új ajánlatot az energiaellátás mikéntjéről.

  Így egy lehetőség maradt: leszerelik a gázórát. Ha ezt nem teszik meg, akkor a megszűnés időpontjától kezdve 4000 forint per köbméteres büntetődíjat szabhatnak ki rájuk.

  „Összességében nem egyszerű a megoldás, de még keresem a lehetőségeket. Van pár napom szeptember végéig” - mondta Háber Tamás.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Durván drágulnak a hevítéses dohánytermékek szerdától
  Eddig ezen termékek után nem kellett jövedéki adót fizetni. Február elsejétől azonban ez megváltozik.
  Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
  2023. január 30.


  Link másolása

  700 forinttal drágábbak lesznek a dohányt nem tartalmazó hevítéses dohánytermékek szerdától - írja a Világgazdaság.

  A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá. Ez azonban február elsejétől megváltozik.

  A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a hevítőrudak esetében

  szálanként 35 forint jövedéki adót kell majd fizetni, ez 20 szálra felszorozva 700 forintot jelent. Ennyivel lesznek drágábbak ezek a termékek szerdától.

  A cikkben emlékeztetnek, hogy a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Orbán szerint tovább fog mélyülni a feszültség az EU és Magyarország között
  Újabb beszámoló jelent meg a miniszterelnök újságírókkal folytatott háttérbeszélgetéséről. Egy német újságíró szerint Orbán azt mondta, hogy három dologban tér el az EU és az általa képviselt vélemény.

  Link másolása

  Újabb beszámoló jelent meg arról a beszélgetésről, amit Orbán Viktor folytatott a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírókkal még múlt héten. Ezúttal Ralf Schuler írt egy beszámolót a német pleiteticker.de oldalon, a cikket a Telex szúrta ki.

  Ahogy arról mi is beszámoltunk: múlt hét csütörtökön a Karmelita kolostorban személyesen fogadta Orbán Viktor az MCC médiakonferenciájának vendégeit. A beszélgetésről Rod Dreher, az American Conservative felelős szerkesztője írt elsőként beszámolót. Orbán eszerint beszélt többek között az orosz-ukrán háborúról, és egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: „egyértelműen nem” szeretné, ha Magyarország az EU-ban maradna. Ezt részt azonban a szerző később pontosította, és helyette ez jelent meg:

  „Orbán Viktor azt mondta, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle.”

  Emellett nagy port kavart az az állítólagos kijelentése is, miszerint Ukrajna jelenleg a „senki földje”.

  Schuler beszámolója már nem említi meg Orbán EU-val kapcsolatos kijelentését. Azt viszont rögzíti,

  a magyar miniszterelnök „arra számít, hogy a következő években elmélyül a feszültség Magyarország és az Európai Unió többi része között”.

  A német újságíró tudósítása szerint Orbán úgy fogalmazott, hogy három dologban tér el az általa és az unió többi tagországa által képviselt vélemény. Ezek a migráció és az LMBTQ+ mozgalmak kérdései, valamint az Európai Egyesült Államok terve.

  „A migráció kérdésében Németország és Franciaország például azt szeretné, hogy a migránsok és az őslakosok együtt éljenek. Én viszont el akarom kerülni az együttélést, és eleve nem is akarom, hogy legyen”

  - fejtette ki a magyar kormányfő Schuler szerint.

  A német újságíró arra következtetésre jutott, hogy Orbán Ukrajna megítélésében is egyértelműen elhatárolódik az uniós vonaltól. Mint írta, Orbán szerint „az idő nem a NATO oldalán áll” és hogy nem lát olyan pontot, „amiért győztes pályán lennénk”. A magyar miniszterelnök úgy látta, hogy a Nyugat csak fegyverkészletekről beszél, azzal viszont nem néz szembe, hogy Ukrajna legkorábban tavasszal katonahiánnyal fog szembenézni, miközben Oroszország továbbra is sokkal nagyobb számú csapatokat tud mozgósítani.

  A nyugat stratégiáját Orbán átláthatatlannak nevezte, és azt is hozzátette, hogy a 27 uniós kormányfő közül senki sem volt képes még elmagyarázni neki, hogy mi a francia, német vagy európai stratégia a konfliktusban.

  „Kezdetben a német stratégia a konfliktusban az volt, hogy 5000 sisakot szállítottak. Ezután hangsúlyozták, hogy csak nem halálos fegyvereket fognak biztosítani. Ma harckocsikról beszélünk, és már a vadászgépekről is szó van. Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor valamikor saját csapatokat kell küldenünk”

  - fejtette ki Orbán Schuler beszámolója szerint.

  A kormányfő azt is elmondta, hogy Oroszország nem ijed meg az elszigetelődéstől, ahogy azt a Nyugat képzeli, mert történelme során sokszor volt már ilyen helyzetben.

  A Telex kereste az ügyben Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy megtudják, miről beszélt pontosan Orbán a találkozón, de választ egyelőre nem kaptak.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Fotók: Holdbéli táj volt nyáron, most újra van víz a tavaly kiszáradt Vekeri-tóban
  A tó kedvelt pihenő- és kirándulóhely, ahol számos szabadtéri programra van lehetőség.

  Link másolása

  Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy szinte teljesen kiszáradt a Debrecen mellett található Vekeri-tó. Az egykori kedvelt üdülőhelyként szolgáló vízfelület az Erdőspusztai tórendeszer egyik utolsó túlélője volt. A nyári súlyos aszály azonban minden vizet kivitt a tóból, amit – ilyen helyzetben – már csak egy jelentős beruházással lehet megmenteni.

  A legfrissebb képek azonban azt mutatják, hogy a jelentős mennyiségű csapadékot hozó esőzések következtében újra van víz a tóban.

  A debreceni Erdőspuszták a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, félkörívben húzódnak. A kedvelt pihenő- és kirándulóhelyen gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, kilátók, játszóterek, bemutatóház, arborétum, piknikezési és horgászási lehetőségek is várja a természet kedvelőit – írja a Debrecen.hu.

  # Csináld másképp

  Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Cáfolja a rendőrség a Tények állítását: volt orális szex az utcán Kiskőrösön, de nem úgy, ahogy a riportban elhangzott
  A TV2 hírműsorában arról számoltak be, hogy egy diáklányt kényszerített orális szexre egy pedofil, ehhez képest a rendőrség szerint teljesen más történt.

  Link másolása

  Valótlanságokat közölt a TV2 Tények a január 28-i adásában egy kiskőrösi esettel kapcsolatban - közölte a rendőrség a honlapján.

  A „Gyerekek előtt mutogatja a nemi szervét” címen megjelent riportban a riporter azt állította, hogy egy férfi rettegésben tartja a kiskőrösieket: diákokat támadott meg, illetve orális szexre kényszerített egy láthatóan kiskorú diáklányt.

  A valóság ezzel szemben az, hogy 2022 júliusában a rendőrség birtokába jutott egy fénykép, amelyen egy pár a városközpontban orálisan létesített szexuális kapcsolatot.

  Az eljárás során kiderült, hogy egy akkor 39 éves férfi és egy 41 éves nő látható a – Tényekben is bemutatott – képen. A szexuális cselekményt mindketten akarták, így őket közerkölcs megsértése szabálysértés miatt vonták felelősségre.

  A képen látható férfi ellen szeméremsértés miatt is indult nyomozás, amely vádemelési javaslattal zárult az elmúlt évben. A férfi ellen olyan eljárás nincs és nem is volt, amelyben kiskorú lenne az érintett - tisztázta a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság.

  „A TV2 Tények műsorában elhangzottakkal ellentétben sem a kiskőrösi gyerekek, sem pedig a felnőttek nincsenek veszélyben. A helyi rendőrkapitányság minden bejelentésre reagál és azokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően intézi. Sajnos a Tények riportere nem a rendőrségtől származó, hiteles információkat, hanem olyan - nem visszaellenőrzött - tartalmakat vett alapul, mely félrevezette a lakosságot” - közölte a rendőrség.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: