News here

HÍREK

„Durva volt, mint egy földrengés. Nagyon féltem. Utálom, gyűlölöm ezt!” – rettegnek a donyecki területen élők az oroszok városfoglalásaitól

A frontvonal közelében lévő kelet-ukrajnai városok lakosai igyekeznek túlélni, miközben a folyamatos támadások mellett ellátási problémák is nehezítik a mindennapjaikat.

Link másolása

Már több mint 150 napja tart az orosz-ukrán háború, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy hamarosan véget érhet. Oroszország továbbra elszántan küzd azért, hogy minél több kelet-ukrajnai települést elfoglaljon, így a Donyeck régióban élők minden egyes nap rettegnek attól, hogy mi vár rájuk.

Konsztantyinovka, Kramatorszk, Szlavjanszk – három olyan város a Donyeck területen, amelyek a frontvonal közelében van. Bár a lakosok elmondása szerint az elmúlt két hétben csökkent a bombázások intenzitása, de továbbra is lehet hallani a rakéták és a lövöldözések hangját, és az erőszak sem hagy alább - írja a Guardian.

"Az elmúlt néhány nap csendesebb volt. A háború első napja óta itt vagyok, mintha a pokolban lettem volna. Nem értem, miért támadta meg Oroszország Ukrajnát"

- mondta a frontvonalhoz legközelebb eső város, Szlovjanszk egyik lakója, az 55 éves Olga.

Hasonlóan nyilatkozott a Konsztantyinovkában élő, 85 éves Tamara is, aki egészen közelről megtapasztalhatta a háború borzalmait. Vasárnap reggel két rakéta csapódott be egy háromemeletes épületbe mindössze 100 méterre attól a lakóépülettől, amelyben lakik. Éppen krumplit főzött hajnali fél 5-kor, amikor a rakétacsapás miatt robbanás keletkezett a szomszédos épületben.

"Ruhában alszom, hogy gyorsan elmenekülhessek, ha légicsapás történik. A lakásomban is éreztem a robbanást. Nem is tudom leírni, milyen hangja volt. Durva volt, mint egy földrengés. Nagyon féltem. Utálom, gyűlölöm ezt! Csak azt akarom, hogy vége legyen már a háborúnak!"

A Kramatorszkban élőknek sincs nyugta. Egy helyi férfi, Mikola Puskarjuk elmondása szerint a város a háború kezdte óta egy katonai bázissá vált, azóta megállt a fejlődésben. Az emberek dolgozni sem tudnak, így hónapok óta csak túlélnek a félretett pénzükből és az adományokból.

"Február 24-én a feje tetejére állt az életem. A háború első hetében kimenekítettem a szüleimet Dnyipróba. Ott megpróbáltam új életet kezdeni, új munkával próbálkozni, de nem jött össze, ezért visszajöttem ide, hogy önkénteskedjek ennivalóért cserébe"

- mesélte.

Barátja, az eddig virágboltot vezető Olena Kolisnyik már annak is örül, hogy egyáltalán életben van, ugyanis korábban egy orosz rakéta a feje fölött húzott el és csapódott be egy utcában.

"Veszélyes az élet ebben a városban. Tudjuk, hogy Oroszország el akarja foglalni. Egyelőre még oké a helyzet, de nem akarom megvárni, amíg az orosz katonák ideérnek. Ha jönnek, én Dnyipróba megyek"

- jelentette ki a 36 éves nő.

A civilek számára a legnagyobb veszélyt a rakétacsapások jelentik, de a vízhiány és a gáz-, illetve áramellátási problémák is nehezítik a mindennapjaikat.

"Nincs víz, se jég, a vodkát pedig nem engedhetem meg magamnak. Pedig a vodka az egyetlen dolog, ami segít átvészelni ezt"

- mondta egy idős nő, Natalja Zukerman.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: