hirdetés

HÍREK

Azért csökkent nagyot a lélegeztetőgépen lévők száma hétfőre, mert a kórházaknak máshogy kell jelenteniük az adatokat

Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Mindeközben a kórházban ápolt betegek száma nőtt.

Link másolása

hirdetés

A hétfőn közölt friss adatok szerint a hétvégén nagyot csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma. Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Ez több mint 22 százalékos csökkenést jelent, holott kórházban kezeltek száma például péntek óta 6913-ról 7438-ra nőtt.

A 444.hu-nak egy orvos írt arról, hogy valószínűleg ez azért lehet, mert központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson.

"Már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akik nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi COVID ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki”

- idézi a lap az orvost.

A 444.hu megkereste a Koronavírus Sajtóközpont is, ahonnan megerősítették, hogy

hirdetés
a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak az előbbi szerepel.

A lap ezután megkérdezte azt is, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, de erre már nem kaptak választ.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A zavarba ejtő videó készítőjének kirúgását követeli az Országos Mentőszolgálattól a Mentődolgozók Szövetsége
Az Országos Mentőszolgálat új munkaruhákat bemutató videója nagy port kavart, sok kommentelő is felháborodott miatta.

Link másolása

hirdetés

Egy igazán zavarba ejtő videón mutatta be nemrég az Országos Mentőszolgálat az új munkaruhákat a Facebook-oldalán. A videó lényege annyi, hogy egy irodában négy nő unatkozgat éppen, amikor egy mentős férfi lép be, hogy felpróbálja az új munkaruhát. A videóban a négy nő epekedve bámulja az öltözködő kollégát, aki belebújik a vadiúj egyenruhába.

A felvételekkel azonban sok kommentelőnél kiverték a biztosítékot. Többen azt kifogásolták ugyanis, hogy mindezzel tárgyiasították a mentőket.

Az ügy kapcsán most a Blikkhez jutott el egy levél, amit a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, dr. Kusper Zsolt nevében az operatív alelnök, Lengyel Tibor írt. A levél címzettje az OMSZ főigazgatója, dr. Csató Gábor.

A levélben azt követelik az OMSZ-től, hogy távolítsák el a közösségi felületükről a videót, és szüntessék meg annak készítőjének jogviszonyát, illetve kérjenek nyilvánosan is bocsánatot a mentődolgozóktól.

Mindezt azzal indokolják, hogy a felvételek szerintük hátrányosak, mert a társadalom széles körében felháborodást keltett, téves képet festett a dolgozókról és megingathatja a lakosság mentőkbe vetett bizalmát is. Hozzátették, hogy szerintük a munkavégzés eszközeinek biztosítását „alapvetően helytelen” ilyen eszközökkel reklámozni, ráadásul a videó egyáltalán nem releváns, ezért azt csak valamilyen PR-fogásként tudják értelmezni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Óránként 4000 forintos éjszakai pótlékot kapnak a kórházba vezényelt katonák
Egy Benkő Tibor által jegyzett rendelet szerint azok a tisztek, altisztek és legénységi állományú katonák, akik szolgálatot teljesítenek a sürgősségi betegellátást nyújtó osztályokon fokozott igénybevételi pótlékra lettek jogosultak.

Link másolása

hirdetés

A honvédelmi miniszter egy hétfőn megjelent intézkedéssel módosította a honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló korábbi rendeletet – szúrta ki az Mfor.hu. A Benkő Tibor által jegyzett rendelet értelmében azok a tisztek, altisztek és legénységi állományú katonák, akik szolgálatot teljesítenek a sürgősségi betegellátást nyújtó osztályokon fokozott igénybevételi pótlékra lettek jogosultak.

A pótlék így alakul:

• a 14:00 és 22:00 óra közötti munkavégzés esetén óránként 2600 forintot,

• a 22:00 és 06:00 óra közötti munkavégzés esetén óránként 4000 forintot kapnak a kórházba vezényelt katonák.

A rendeletben arra is kitérnek, hogy ha „az egészségügyi szakdolgozó sürgősségi betegellátást nyújtó osztályon látja el munkaköri feladatait”, akkor „az éjszakai pótlékra, az éjszakai műszakpótlékra és a délutáni műszakpótlékra nem jogosult”, míg sürgősségi betegellátási műszakdíjra igen.

hirdetés

A rendeletben leírtakat 2022. január 1-től kell alkalmazni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Mégsem adják le az Elk*rtukat vasárnap a TV2-n
Elmarad a film tévépremierje, egyelőre nem tudni, miért nem vetítik le mégsem.

Link másolása

hirdetés

Január 23-án lett volna az Elk*rtuk tévés premierje, de a TV2 mégsem vetíti vasárnap a filmet - vette észre a SorozatWiki.

A politikai krimit tavaly októberben mutatták be a mozikban, ez lett az év legnézettebb magyar filmje, részben valószínűleg a körülötte kavart politikai viharok miatt.

A TV2 januári műsortervéből derült ki, hogy ezen a tévécsatornán vetítik először a film, méghozzá január 23-án (egy nappal a magyar kultúra napja után) 21:20 perctől.

Ám végül mégsem adják le, mert változtattak a műsorrenden: helyette a Valami Amerika 3. része lesz látható a TV2-n.

Egyelőre nem lehet tudni, miért döntött úgy a TV2 Csoport, hogy végül nem vetíti a filmet az eredetileg kitűzött időpontban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Egy urnába kerülnek a népszavazáson és a választáson leadott szavazatok április 3-án
Közös eljárásban tartják az országos népszavazást és a parlamenti választást, nem lesznek elválasztva.

Link másolása

hirdetés

Újabb részletek derültek ki a népszavazással egybekötött, rendhagyó választás részleteiről. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az RTL Híradó kérdéseire válaszolt, ezekből pedig számos információ derült ki.

Tájékoztattak például arról, hogy a két szavazás nem lesz elválasztva, közös eljárásban tartják az országos népszavazást és a parlamenti választást. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a választópolgárok ugyanazon a napon és ugyanott, ugyanabban az időben adhatja le a voksát mindkét szavazásra, hanem azt is, hogy

egyszerre több (három vagy négy) szavazólapot adnak, viszont csak egy borítékot, abba kell majd berakni a szavazólapokat és az urnába tenni.

A szavazólapokat először szétválogatja a szavazatszámláló bizottság, majd összesítik ezeket. A bizottság a saját döntése szerinti sorrendben végzi a szavazatszámlálást, de az NVI ajánlása az, hogy előbb az országgyűlési választására, majd a népszavazásra leadott szavazatok kerüljenek sorra.

A szavazatszámláló bizottság legalább öt tagú, és a három választott tag mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai, a delegált tagok is – jelölő szervezetenként két-két tag.

A kötelező oltást nem írják elő a számlálóbizottsági tagoknak, az NVI szerint jelenleg nincs erre vonatkozó jogszabály.

A 2020-ban, azaz már a járvány alatt lebonyolított időközi választásokon külön intézkedésekkel, elnöki utasításokkal biztosították a járványügyi szabályok betartását, például a távolságtartást, vagy hogy a mozgóurnával közlekedő szavazatszámláló bizottsági tagok védőfelszerelést kaptak.

hirdetés

Azt is közölték, hogy

aki a koronavírus miatt házi karanténban van, az mozgóurna igénybevételével tudja leadni a szavazatát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: