hirdetés

HÍREK

Az omikron-dosszié – minden, amit a legújabb vírusvariánsról tudni kell

A Dél-Afrikában talált új mutáns koronavírus a WHO szerint aggodalomra ad okot. Frissülő cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni a legújabb vírusvariánsról.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. november 27.


Link másolása

hirdetés

Összefoglaló: mit kell tudni az új variánsról?

Mi az új Covid-változat és miért aggodalomra ad okot?

A tudósok kimutatták a B.1.1.529 nevű új Covid-19 variánst, és azon dolgoznak, hogy megértsék annak lehetséges következményeit. Dél-Afrikában, Hongkongban, Izraelben és Botswanában mintegy 100 igazolt esetet azonosítottak.

A B.1.1.529 mutáció nagyon szokatlan konstellációval rendelkezik, amelyek aggasztóak, mert segíthetnek elkerülni a szervezet immunválaszát és átvihetőbbé tenni, a tudósok szerint. Bármely új változat, amely képes elkerülni a vakcinákat, vagy gyorsabban terjed, mint a most domináns Delta változat, jelentős veszélyt jelenthet.

Dél-Afrika mintegy 100 esetet erősített meg B.1.1.529-ként, de a változatot Botswanában és Hongkongban is megtalálták. Gautengben az új esetek 90%-a lehet B.1.1.529, vélik a tudósok.

Hongkongban két fertőzést regisztráltak azokban az emberekben, akik karantént töltöttek a regali repülőtéri szállodában. Egy dél-afrikai utazóról kiderült, hogy megfertőzte a mellette lévő szobában lévő személyt. A remény az lesz, hogy a karantén ideje megállítja a további terjedését. Izrael azt mondta, hogy észlelte a változat első esetét egy olyan személynél, aki Malawiból tért vissza.

hirdetés

Hogyan hasonlítható össze a B.1.1.529 más változatokkal?

Vezető tudósok csütörtök este a B.1.1.529-et a legrosszabb változatnak nevezték, amelyet a világjárvány kezdete óta láttak. 32 mutációja van a tüskés fehérjében, a vírus azon részében, amelyet a legtöbb vakcina használ az immunrendszer Covid elleni oltására. Ez körülbelül kétszerese a delta változathoz kapcsolódó számnak. A tüskés fehérje mutációi befolyásolhatják a vírus képességét a sejtek megfertőzésére és terjedésére, de megnehezítik az immunsejtek számára a kórokozó megtámadását is.

A most domináns delta változatot először Indiában észlelték 2020 végén, de az egész világon elterjedt, ami az esetszám és a halálesetek növekedését okozta.

Az Omicron variáns valószínűleg nem vezet a „világjárvány újraindításához" – az Oxford Vaccine Group igazgatója

Az AstraZeneca vakcinát fejlesztő Oxford Vaccine Groupigazgatója óvatos optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meglévő vakcinák hatékonyan megelőzhetik az Omicron variáns súlyos betegségeit, és nem valószínű, hogy a világjárvány újraindításához vezet.

Sir Andrew Pollard professzor a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta:

A más variánsokban meglévő mutációk ellenére a vakcinák továbbra is megakadályozzák a nagyon súlyos betegségeket, és a tüskefehérje tulajdonságai miatt nincs okunk kételkedni abban, hogy ez most másképp lesz.

Legalábbis elméleti szempontból van némi okunk optimizmusra, hogy a vakcinák továbbra is működnek ez ellen a variáns ellen súlyos betegségek esetén, de valójában több hetet kell várnunk ennek megerősítésére. De rendkívül valószínűtlen a világjárvány újraindulása a beoltott populációban.

Pollard hozzátette, hogy még túl korai a dél-afrikai adatokból, hogy döntő következtetéseket vonjunk le az omikron változat hatásáról. Azt is reméli, hogy szükség esetén egy új vakcinát gyorsan ki lehet fejleszteni. Elmondta, hogy az új vakcina kifejlesztésének folyamatai egyre jobban olajozottak, tehát szükség esetén gyorsan tudunk reagálni az új helyzetre.

A Covid vakcinák egyenlőtlen megosztása világszerte valószínűleg több olyan változathoz vezet, mint az Omicron, figyelmeztet a Chatham House nemzetközi ügyekért felelős agytröszt.

„Egy új COVID-19 variáns megjelenése, annak számtalan mutációjával - ezúttal Dél-Afrikából - nem váratlan" – mondta Dr. Osman Dar, a Chatham House One Health Project projektigazgatója és a közegészségügy és a fertőző betegségek elleni küzdelem szakértője.

Kiemelte, a betegségek és a rossz egészségi állapot elleni küzdelemben világszerte még mindig fennálló egyenlőtlenségek kezelésének elhanyagolásával kapcsolatban továbbra is fennállnak ezek a kockázatok mindannyiunk számára.

A mutációk továbbra is felszínre kerülnek, csakúgy, mint minden valószínűség szerint más, pandémiás potenciállal rendelkező fertőző vírusok. Ez a legújabb változat dél-afrikai utazási tilalmak sorozatát eredményezte, amelyek korlátozták állampolgárainkat és akadályozzák a nemzetközi kereskedelmet.

Az afrikai államok megfizetik az utazási tilalmak árát, amelyeket az Omicron terjedésének megfékezése érdekében vezetnek be, míg a gyógyszergyárak profitálni fognak a módosított vakcinák eladásából – tette hozzá.

Míg a gyógyszer- és vakcinagyártók számára, amelyek nagyrészt a globális északon találhatók, ez egy startpisztoly dörrenését jelenti a piaci részesedésért és nyereségért folyó következő versenyben, mivel tesztelik, hogy a jelenleg engedélyezett vakcináik hatékonyak lesznek-e, és hogy szükség van-e új, módosított készítményekre.

Tehát amíg egy alacsony/közepes jövedelmű nemzetet súlyos gondok elé állítanak a globális egyenlőtlenségek és a szolidaritás hiánya, a rendkívül gazdag gyógyszeripari vállalatok egy kis csoportja új lehetőségeket talál arra, hogy extraprofitot generáljon, mivel az aggodalom ismét elragadja a politikusokat és a szélesebb nyilvánosságot.

Az Egyesült Királyságban is regisztráltak két esetet

A Guardian cikke szerint már az Egyesült Királyságban is regisztráltak két megfertőződést az omikron-variánssal. Sajid Javid egészségügyi miniszter közölte, a két érintett személy jelenleg karanténban tartózkodik.

Az eddigi hírek alapján az Egyesült Királyság mellett Németországban, Csehországban és Hollandiában jelenhetett meg az új vírusvariáns.

Új információk érkezése esetén cikkünk folyamatosan frissül!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Erős fagyok jönnek, -15 foknál is hidegebb lehet néhol
A dermesztő hidegben jó eséllyel a Balatonon is összefüggő jégtakaró jelenhet meg.

Link másolása

hirdetés

Komoly fagyok jönnek a következő éjszakákon, a Balatonon is összefüggő jégréteg képződhet - írja az Időkép.

Vasárnap a felhősebb nyugati tájak kivételével már erősebb fagyok indítják a reggelt, az Északi-középhegység völgyeiben és a Dunántúl hóval borított, szélcsendes tájain -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Napközben nyugaton várható újabb havazás, keleten, északkeleten egy-egy hózápor.

A havazás, hófúvás miatt több megyére is sárga figyelmeztetést adtak ki - írja a met.hu veszélyjelzése. Szombat éjfélig az észak-nyugati és középső területekre, míg vasárnap a keleti országrészre lesz érvényes a figyelmeztetés.

Hétfőre országszerte a napsütés kerül előtérbe, a nyugati határ mentén is megszűnik a csapadék. Az északkeletire forduló szél hétfőre mérséklődik. Ekkor napközben is csak -5, +2 fokos maximumokra számíthatunk. Hajnalban pedig főként északon, keleten és a havas, kevésbé felhős dunántúli tájakon készülhetünk -10 foknál erősebb fagyokra.

A leghidegebb kedd reggel lesz. A szél országszerte lecsendesedik, kevés felhő lesz az égen, így nagy területen -10 fok alá hűl le a levegő.

hirdetés
A havas tájakon, így a Dunántúlon és a keleti, északkeleti határ mentén -15 foknál is hidegebb lehet. Kedden napközben befelhősödik az ég.

Szerdától pár fokkal enyhül az idő, és a kemény éjszakai fagyok is szelídülnek. A következő napokban a nagy hidegben jó esély mutatkozik arra, hogy nagyobb állóvizeink is befagyjanak, így a Balatonon is összefüggő jégtakaró jelenhet meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Koronavírusban halt meg Meat Loaf - írja a TMZ
A 74 éves korában elhunyt énekes korábban többször is kritizálta, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, 74 éves korában meghalt a Grammy-díjas énekes, Meat Loaf. Amerikai otthonában érte a halál, felesége és két lánya körében.

Halálának okát eddig - hivatalosan - nem osztották meg a nyilvánossággal. A TMZ cikke szerint

a művész halálát koronavírus-fertőzés okozta.

A lap forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a rockénekes a hét elején egy üzleti vacsorára volt hivatalos, de azt le kellett mondania, mert elkapta a koronavírust. Információk szerint a zenész több más betegséggel is küzdött, többek között asztmás volt.

Egy bennfentes szerint állapota hirtelen vált kritikussá. Arról nem tudni, hogy előzőleg megkapta-e a covid elleni oltást.

hirdetés

Arról azonban korábban többször is vitázott, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak. A TMZ megjegyzi, hogy Meat Loaf ellenezte a kötelező oltást is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Lefújták a felvételit az ellenőrök egy alapítványi gimnáziumban, mert egy tanár pár perccel 10 előtt bontotta fel a feladatsort
A hvg.hu információi szerint a nem állami fenntartású Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz kéttucatnyi kormányhivatalok szállt ki, és berekesztették a vizsgát. A szülők háborognak, 160 tanuló pótidőpontra kényszerült.

Link másolása

hirdetés

Ma voltak a központi felvételik a középiskolákban. Egy iskola kivételével minden flottul ment. A nem állami fenntartású Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz viszont ellenőrök mentek, és szabálytalanságra hivatkozva hazaküldték a diákokat. Az intézményben 160 gyerek írta volna a felvételijét, a szülők nem értik, mi történt.

A hvg.hu azt írta, hogy mintegy kéttucatnyi kormányhivatalnok szállta meg az épületet negyed órával 10 óra előtt. Nem sokkal 10 óra után közölték, hogy nem írhatják meg a magyar nyelv felvételit a jelenlévő diákok, legfeljebb csak a matematikát, vagy dönthetnek úgy, hogy jövő hét csütörtökön írják majd meg mindkettőt. Végül a diákok ez utóbbi megoldást választották.

Az ellenőrök a lap szerint azért fújták le a felvételit, mert az egyik felügyelő tanár 10 óra előtt pár perccel kinyitotta a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékot.

Egy szülő a hvg.hu-nak azt mondta: szerinte nonszensz, hogy egy ilyen eset miatt ennyi gyerek mai felvételije lehetetlenült el.

"A gyerekeknek szeptember óta erről a felvételiről szólt az életük, nem aludtak, stresszelnek. Erre most kiderül, hogy nem írhatják meg" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte azért bántak az ellenőrök ilyen szigorúan a Kürttel, mert nem állami, hanem alapítványi iskola.

hirdetés

Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Szombaton írta meg a középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emmi által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73 000 tanuló

- emlékeztettek.

Hozzátették, hogy a vizsgák az előző évben már bevált járványügyi előírások betartása mellett, rendben zajlottak.

Mint írták, a vizsgák szabályszerű lebonyolítását a vizsgahelyszínek mintegy húsz százalékánál ellenőrizte a fenntartó vagy a kormányhivatal.

A közlemény szerint egy intézményben jelentős szabálytalanságot találtak, itt a magyar feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a pótidőpontban kell megírnia.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több megyében is havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek
A déli órákig a Dunántúlon, a Duna vonalában, Bács-Kiskun nyugati, délnyugati részein több centiméter hó várható.

Link másolása

hirdetés

Több megyében is havazásra, hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járművekkel induljon el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére a további havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Mint kiemelték:

a déli órákig a Dunántúlon, a Duna vonalában, Bács-Kiskun nyugati, délnyugati részein több centiméter hó várható. Öt centimétert meghaladó friss hóréteg elsősorban a Dunántúl középső és nyugati területein, a Dunántúli-középhegységben valószínű, itt helyenként 8-10 centiméter körüli hó is hullhat.

Felhívták a figyelmet, hogy az élénk, erős északnyugati szél hordhatja a havat. Hófúvásos útszakaszok elsősorban a Dunántúli-középhegység térségében fordulhatnak elő.

A meteorológiai szolgálat azt írta: napközben nyugat és dél felé visszaszorulva fokozatosan szűnik meg a havazás, ugyanakkor északkeleten (Borsod, Szabolcs, Hajdú) délután, kora este hózáporok várhatók, lokálisan pár centiméter hóval. Zemplén, Szabolcs térségében az erős északi, északnyugati szél délutántól szintén helyenként hófúvást eredményezhet.

hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írta: a folyamatos közlekedés feltételeinek biztosítása érdekében előfordulhat, hogy biztonsági okokból egyes útszakaszokon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek mozgását is korlátozzák majd, megelőzve az esetleges baleseteket és az azzal járó torlódásokat, hogy a közútkezelő gépei is folyamatosan tudjanak majd dolgozni.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy folyamatos munkavégzésük mellett is, amíg az erősebb széllökések nem csillapodnak, több útszakaszon időszakosan télies útviszonyok mellett közlekedhetnek majd az autósok, mivel a burkolatról letakarított havat a viharos szél percek alatt visszahordhatja az úttestre.

Azt is megjegyezték, hogy már 30-40 kilométer/órás széllökések felett a hófogó rácsok is csak kisebb mértékben tudják tompítani a hóátfúvást, mivel az erős szél nyomán azok is megtelnek hóval, ezért a friss havat is át tudja fújni rajtuk egy-egy erősebb széllökés. Így a hóeltakarítás után is szinte rögtön újra havas lehet a burkolat, mindaddig, amíg a szél nem áll el vagy nem mérséklődik. A hófúvással érintett területeken található közutas mérnökségeknél ezért hómarókat is beüzemelnek - közölték.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: