HÍREK

„Az emberek joggal dühösek a kormányra” – így reagált az ellenzék a benzinárstop megszüntetésére

A Párbeszéd szerint hiába mutogat Brüsszelre meg a szankciókra a kormány, saját kudarcáról adott hírt Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely kedden késő este.

Link másolása

Mint azt megírtuk, kedden késő este rendkívüli kormányinfón jelentették be, hogy aznap 23 órától megszűnik a benzinárstop. Ez azt jelenti, hogy már nincs hatósági ár, mindenkinek piaci áron kell tankolni.

A váratlanul bejelentett, mégis várható döntésre az ellenzék is reagált.

A Jobbik szerint „befuccsolt a kommunista módon használt üzemanyag-ársapka”.

„Mára világossá vált, hogy az üzemanyag-ársapka működésképtelen. A kormány több mint egy éve használta a kommunista időket idéző ársapkát, amely mára azt eredményezte, hogy Magyarország a szocialista időket idéző hiánygazdasággá vált. Az emberek joggal dühösek a kormányra, hogy az ünnepek előtt ilyen bizonytalan helyzetbe sodorta őket, így nemcsak a kiugróan magas inflációval, a gyenge forinttal, de még az üzemanyaghiánnyal is meg kell küzdeniük”

- írták közleményükben.

A párt szerint „a miniszterelnök háborút indított az európai közösség ellen, aminek az lett az eredménye, hogy a cukron, olajon és egyéb termékeken túl az uniós támogatásokat is befagyasztotta”. Hozzátették, hogy ők olyan Magyarországban hisznek, „ahol nem kommunista eszközökkel akadályozzák a vállalkozásokat, ahol nem kell hiánygazdaságra felkészülni és ahol nem emészti fel a béreket a gyenge forint és az Európában is kiugróan magas áremelkedés”.

A Párbeszéd így értékelte a döntést a Facebookon:

„Hiába mutogat Brüsszelre meg a szankciókra, saját kudarcáról adott hírt Hernádi Zsolt MOL-vezér és Gulyás Gergely Orbán-miniszter. Benzinárstop: stop. Alkalmatlanság: on”.

Hernádi Zsoltot sem kímélték: „A MOL-vezér hiába beszélt remegő hangú kisfiúként, ő nem más, mint egy gigapénzeken ülő, monopolhelyzetben dőzsölő NER-lovag, aki minden problémát másra hárít. Hernádi ugyanúgy alkalmatlan, mint az Orbán-kormány”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke még ennyit fűzött hozzá saját Facebook-oldalán: „»Tisztelt hölgyeim és uraim! A MOL eddig bírta!« - mondta Hernádi Zsolt vezérigazgató az ársapkás benzin megszüntetésének kormányinfós mai bejelentésén, 1 hónappal azután, hogy a MOL rekord magas, 262 milliárdos 3. negyed évi nettó nyereséget jelentett be. Szegények, nem bírták tovább.”

Az LMP azt közölte, hogy már „hónapok óta teljesen egyértelmű volt, hogy a kormány politikája fenntarthatatlan”. A párt szerint ha idén nyáron bevezetik az általuk javasolt klímabérletet, akkor nem alakult volna ki válság. Úgy vélik, „radikális zöldfordulat” az egyetlen megoldás erre a helyzetre.

A Momentum röviden csak annyit reagált a Facebookon, hogy

„a Fidesz természetesen hazudik. Az országossá fajult üzemanyaghiányt csak és kizárólag a Fidesz ROSSZ KORMÁNYZÁSA okozta.”

Két humorosabb posztot is megosztottak még a témában. Az egyikben azt írták: „»Ezek legalább kormányozni tudnak.« Bocs, nem ide.” A másikban pedig ezt: „Ma esti híreink: Portugália - Svájc 6:1; Fidesz - Közgazdaságtan 0:1”

Márki-Zay Péter először azt írta Facebook-oldalán:

„Milyen érdekes, hogy ezek a szankciók csak Magyarországot sújtják és a többi uniós országban biztosított az ellátás... Hazudtok reggel, délben, este. Most éppen este”.

Majd megosztotta a Fidesz múlt hét eleji közleményét, amelyben még arról írtak, hogy biztosított az ellátás, van elérhető üzemanyag, ha viszont a baloldal lenne hatalmon, már országos üzemanyaghiány lenne.

„November 28-án az alábbi közleményt adta ki a Fidesz. Hát lelepleződtek, valójában ők is baloldaliak, és Gyurcsány kottájából játszanak” - fűzte hozzá a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kiakadtak a dolgozók az Auchannál, miután a cégvezetés bejelentette, mennyivel emelnék a béreket
Volt olyan áruház, ahol a dolgozók már csütörtökön sztrájkolni akartak.

Link másolása

Nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál azután sem, hogy a vállalat által szerda este bejelentette a mindenkinek járó fix alapbéremelést és jelentős juttatásnövelést. A szakszervezet szerint sztrájkfeszültségbe hajló nagy fokú elégedetlenséget szült ez a dolgozók körében – értesült az Index.

„Kiverte a biztosítékot a szerda esti bejelentés az Auchan-dolgozók jelentős részénél”

– mondta a lapnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, miután néhány órával a vállalat tájékoztatása előtt eredménytelenül zárult a bértárgyalás, ami nagyfokú elégedetlenséget szült a dolgozók körében.

Az elnök szerint miután megjelent a bejelentés a komolyabb béremelésről, az egyeztetések lezárását követően a KASZ helyi alapszervezete azt közölte a dolgozóival, hogy

• nem sikerült a szakszervezet által kitűzött bruttó 50 ezer forint emelésben megállapodni,

• és nem emelkedik a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése sem.

Az elnök elmondta, hogy éjjel próbáltak válaszolni a munkavállalók felháborodott kérdéseire.

Volt olyan áruház, ahol a dolgozók azt tervezték, hogy ma már nem veszik fel a munkát és sztrájkolni fognak.

De az érdekképviselet mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy ne kezdjenek egyéni akciókba.

„Ha a munkavállalók tiltakozni szeretnének valamilyen módon a vállalat döntése ellen, akkor annak mindenképpen a jogszabályok betartásával kell történnie. Ebben a KASZ minden segítséget megad a munkavállalóknak” – közölte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megemeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését
A minimális költségtérítés szintje is a duplájára nő.

Link másolása

Harminc forintra emelik az eddigi kilométerenkénti maximum 15 forintos adómentes költségtérítés – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak..

A lap kérdésére elmondta, hogy

„mivel a szankciók miatt az üzemanyagárstopot fel kellett oldanunk, a munkába járás költségei is megemelkedtek. A teljes foglalkoztatottság megvédéséhez azonban biztosítanunk kell a munkaerő mobilitását, így a kormány arról döntött, hogy duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését”.

A minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. A döntés több százezer munkavállalót érinthet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Tagadja az Eötvös József Gimnázium igazgatója, hogy félmillió forintért bárki bejuthat a patinás intézménybe
Egy hangfelvételen szerint kenőpénzt adhattak azért, hogy az iskola igazgatója elintézze: soron kívül felvegyenek egy gyereket az iskolába.

Link másolása

Félmillió forintért elintézték, hogy felvegyenek egy olyan diákot az Eötvös József Gimnáziumba, aki nem érte el a ponthatárt - számolt be róla a Metropol egy hangfelvétel alapján. Az RTL híradó szerint az ország második legjobb gimnáziumának igazgatója csütörtökön az iskola dolgozóinak tagadta a vádakat, hivatalosan azonban még nem szólalt meg az ügyben.

Az említette hangfelvételen a Metropol szerint az iskolához tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélget egy apuka, akinek a fia nem érte el a felvételhez szükséges ponthatárt, mégis az Eötvös Gimnáziumba szeretne járni.

„A mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették”

- hangzik el a felvételen.

A hangfelvétel szerint kenőpénzt adhattak azért, hogy az iskola igazgatója elintézze: soron kívül felvegyék a gyereket az iskolába. A szervezet vezetőjének mondott férfi ezt meg is erősíti. Arról is beszélnek, hogy több befolyásos szülő gyereke került be így az iskolába.

Az RTL több szülőtől is úgy értesült, hogy a hangfelvételen valóban az alapítvány kuratóriumi elnöke beszél.

Az üggyel kapcsolatban a Híradó szeretett volna interjút kérni az Eötvös József Gimnázium igazgatójától, de ő nem reagált a megkeresésre. Azonban úgy tudják, hogy az igazgató az iskola dolgozóinak tagadta, hogy pénzért cserébe vettek volna fel gyerekeket a gimnáziumba.

A csatorna az iskolát fenntartó Belső-Pesti tankerületi központot és a Klebersberg Központot is megkereste. többek között azt szerették volna megtudni, hogy folytatnak-e vizsgálatot az ügyben, és ha igen, az milyen következményekkel járhat. Azonban mindkét központtól mindössze azt válaszolták, hogy csak a sajtóból értesültek az ügyről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban arról tájékoztatta a Híradót, hogy

vesztegetés bűntett gyanúja miatt nyomozást rendeltek el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nem szabad az oroszokkal kétoldalú, kiskapukat keresgélő megállapodást kötnünk – mondta Orbán Viktor még 2007-ben
Azt is hozzátette, hogy a magyar nemzeti érdek egy közös, uniós energiapolitika. Igaz, akkor még ellenzékben volt.

Link másolása

Nem szabad, hogy az oroszokkal kétoldalú, kisakpukat keresgélő megállapodásokat kössünk - mondta Orbán Viktor egy 2007-es televíziós interjúban. A rendkívül rosszul öregedő mondatokat tartalmazó videót Hadházy Ákos tette közzé a Facebook-odalán.

Az ellenzéki képviselő a videó mellé a bejegyzésében azt írta, hogy „Orbán tökéletesen levezeti, miért nem szabad az oroszokkal seftelgetni, és miért kell az EU-val együttműködni!”

A kormányfő ugyanis akkor még ellenzékből kifejtette, hogy szerinte Magyarországnak egy közös európai energiapolitikára van szüksége.

„Ez a mi nemzeti érdekünk. És nem szabad, hogy ehelyett az oroszokkal kétoldalú, kiskapukat keresgélő megállapodást kössünk. Az oroszokkal jó viszonyra kell törekedni, de nem fordulhatunk szembe, nem fordulhatunk el a közös európai energiapolitikának az irányvonalától”

- fejtette ki akkor Orbán.

Akkor azt is javasolta, hogy „a magyar kormányok hosszabb távon is egy közös energiapolitika keretén belül próbálják megoldani Magyarország problémáit”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: