HÍREK
A Rovatból

„Az előválasztáson nem azok szavaznak, akik óvatosságot akarnak” – a visszalépésig vezető út Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter küzdelmében

Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztás második fordulójára, de az addig vezető út tele volt fordulatokkal.

Link másolása

„Péter megérezte a vérszagot, nálunk meg mindenki fogta a fejét, hogy fajultak idáig a dolgok – idézi a 444 Karácsony Gergely kampányának egyik stábtagját, aki a visszalépési dráma utolsó pillanatairól nyilatkozott így. Rögtön ezután Márki-Zay Péter kampányának egyik stábtagját is idézik, aki a visszalépési dráma első pillanataira visszaemlékezve azt mondta: „még csak számolták az első forduló szavazatait, de már látszottak a trendek, már akkor mondtam, hogy szerintem Gergőnek vége van”.

Mint írják, e két visszaemlékezés alapján úgy tűnhet, hogy sima ügy volt, hogy Karácsony Gergely lépett vissza Márki-Zay Péter javára az előválasztás második fordulójára, de a helyzet korántsem volt ilyen egyszerű. A lap a két rivális kampánystáb tagjaival beszélgetve tárta fel, hogy mi történt október első hetében, az előválasztás két fordulója között, és hogyan történt meg az, hogy a sokkal nagyobb tapasztalattal, több pénzzel kampányoló, és az első fordulóban több szavazatot szerző főpolgármester lépett végül vissza hódmezővásárhelyi kollégája javára.

Az első pillanatokban Karácsony Gergely sokkal erősebbnek látszott

A profi közvélemény-kutató és kampány-elemzői múlttal rendelkező Karácsony Gergely komoly állami támogatást kapó pártokkal, rutinos, az országos politikában évtizedes tapasztalatokkal bíró csapattal, valamint országos ismertséggel indult neki az előválasztásnak. Bár a visszalépése óta ő és csapata is igyekszik hangsúlyozni, hogy nem akarta igazán, sőt unta is a jelöltséget, a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon komolyan vette a készülődést. Ezt mutatja az is, hogy nyáron Berlinben találkozott a szociáldemokrata és a zöld kancellár-jelöltekkel, szeptemberben pedig Budapesten kétnapos nemzetközi politikai konferenciát szerveztek neki komoly előadókkal – emeli ki a 444, hozzátéve: túl a több százmillió forintot felemésztő előválasztási kampányán, ezek az ambiciózus kapcsolatépítések is azt mutatják, hogy nemcsak az előválasztási, hanem a 2022-es győzelemre is komolyan készültek Karácsonyék.

Márki-Zay Péter ezzel szemben úgy kezdte a készülődést az előválasztásra, hogy szembe kellett néznie azzal a ténnyel, amelyet a márciusi felmérések mutattak: az emberek egy része azt sem tudja, kicsoda. Ekkor a lakosság 37 százaléka még csak nem is hallott róla, és az ellenzéki elköteleződésű választók közül csak 11 százalék tervezte, hogy rá szavaz majd. Karácsony Gergely támogatottsága ebben a körben 25 százalékos volt.

Ugyan 2018-ban és 2019-ben is győzött Hódmezővásárhelyen, Márki-Zay Péternek nem volt a pártok jelöltjeihez mérhető kampánycsapata, intézményi háttere, pénze. Az előválasztási szabályokról formálisan döntő testületbe csak megfigyelőt küldhetett, szavazati jog nélkül; míg a legfontosabb döntéseket meghozó, félig-meddig informális pártelnöki megbeszélésekről teljesen ki volt zárva – emlékeztet a 444 cikke.

Hozzáteszik: Karácsony Gergely az összes miniszterelnök-jelölt közül messze a legnagyobb rutinnal rendelkezett. Nemcsak egyetemi kutatóként vagy a Miniszterelnöki Hivatal egykori tanácsadójaként, hanem számos komoly kampány főszereplőjeként is rengeteg tapasztalattal volt felvértezve.

Míg Karácsony Gergely 2010 és 2019 között győzelmet győzelemre halmozott – kezdve azzal, hogy a parlamentbe először bejutó LMP kampányfőnöke volt, zárva pedig azzal, hogy megnyerte a főpolgármester-választást –, Márki-Zay Péter azon küszködött, hogy mit kezdjen a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, illetve a szervezet köré alakult Kossuth Körökkel. A tagok évekig vitatkoztak azon, hogy párttá alakuljanak-e, végül a pártok jelöltjei közül választottak támogatható indulókat, mintegy civil kontrollszervezetként hitelesítve a „leginkább alkalmas” jelölteket.

A mozgalom munkáját kezdetben igencsak megnehezítette a szervezeti rutintalanság, ami sok belső vitához, kilépésekhez, sértődésekhez is vezetett. Közben pedig – mutat rá a 444 cikke – az sem volt tisztázott, hogy egyáltalán mit építenek: egy új ellenzéki pártot, vagy a kormányváltást támogató háttérszervezetet, vagy egy tömegmozgalmat?

Karácsony Gergely tehát érthetően sokkal nagyobb esélyekkel indult neki az előválasztásnak. Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András azt is megígérték neki, hogy ha nem jutnak a második fordulóba, akkor a híveiket Karácsony támogatására szólítják fel. Márki-Zay Péter lesz, ami lesz alapon szállt be a versenybe. Ahová hívták, oda elment szerepelni, és sokszor olyan erőseket mondott, amin utána hetekig rágódtak a kommentelők és a publicisták. Ettől nyár végére jelentősen megnőtt az ismertsége – egyre jobban érdekelni kezdte az embereket.

Fordulatok és dráma

Aztán elérkezett az előválasztás. Az első fordulóban Dobrev Klára győzött 34 százalékkal, Karácsony Gergely 27, Márki-Zay Péter pedig 20 százalékot szerzett. Karácsony és Márki-Zay között 40 ezer szavazat volt a különbség.

Az eredmény ismeretében Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy visszalép Karácsony Gergely javára. Egészen komolyan gondolta ugyanis, hogy ha Dobrev Klára lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor 2022-ben a Fidesz nyer, mert a DK politikusa nem lesz képes elég szavazót mozgósítani, viszont a Fidesz bizonytalankodó támogatóit felrázza a veszély, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérhet – emlékeztet a 444.

Márki-Zay Péter célja az volt tehát, hogy minél erősebb pozícióból tudjon visszalépni. Ünnepségek sorozatát rendezte meglepetést okozó harmadik helye köré, ezzel szemben Karácsony Gergely és stábja nem csináltak semmit. „Ahogy meglett az eredmény, Gergőnek ki kellett volna állnia azzal, hogy Klárát mindenképpen le kell győzni, és én tudom legyőzni, hiszen én kaptam utána a legtöbb szavazatot. Ehelyett nem mondott vasárnapig semmit” – mondta egy stábtag.

Karácsony Gergely megtorpanásának azonban voltak előzményei, a stáb több tagja szerint is. „Kész bakiparádé volt Gergő első bejelentkezése, amikor a nyírtassi videójában utolsóként üzent, hogy indulni akar. Amatőr hatása volt a filmnek. A plakátjai vizuálisan semmitmondók, halványak voltak, egy szomorú, erőt nem mutató ember nézett le róluk. Később pedig arra építette az üzeneteit, hogy ő nem akar olyan keményen nekimenni a NER-nek, mint a többiek. Lehet, hogy elvi szempontból igaza volt, de az előválasztáson nem azok szavaznak, akik óvatosságot akarnak” – sorolták a 444-nek a problémákat a Karácsony-kampányt belülről ismerők.

Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely kampányfőnöke egyszerre volt túl magabiztos a végeredményt illetően, és túl hezitáló, körülményes a kampány részleteinek meghatározásakor – mondták, kiemelve: „mindenről ő akart dönteni, még a szövegeket, a Facebook-posztokat is ő írta, de a menedzseléshez sokszor nem volt energiája, vagy képessége, és ettől nehézkes lett a kampány”. Ő vezette Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát is, és az előválasztási kampányban alapvetően a 2019-es receptet vette elő, vagyis újra elárasztotta a Facebookot Karácsony Gergellyel.

Karácsony Gergely ennek köszönhetően minden jelöltnél többet költött a közösségi oldalon, más területeken azonban nem volt annyira aktív, mint a többi jelölt. Emellett pedig ott volt a két üzenet: „csak én tudom legyőzni Orbán Viktort” és „újraegyesítem az országot”, amelyek közül az elsőt mondta Márki-Zay Péter is, a második pedig nem volt az előválasztási közönség várakozásaihoz hangolva. Mindezektől függetlenül a kampány alatt sokan – köztük a Fidesz is – biztosra vették, hogy ő fog győzni.

A sorsdöntő hét eseményei

Karácsony Gergely az előválasztás első fordulóját követő vasárnapon azért is mondta teljes magabiztossággal, hogy csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos, mert biztosra vette Márki-Zay visszalépését – hangsúlyozza a 444 cikke, amelyben kiemelik: Márki-Zay Péter vasárnap délután csapatgyűlést szervezett a Fővám térre, ami hangulatában sokkal erősebb lett Karácsony Gergely délelőtti programjánál, ám itt még azt hangsúlyozta: kész visszalépni.

A kontraszt a két rendezvény között látványos volt, látszott, hogy a közösségi oldalakon nagyon felerősödött a Márki-Zay Pétert támogatók hangja, de a hódmezővásárhelyi polgármester még másnap délelőtt is azt mondta a környezetében többeknek, hogy úgy készül, ő lép vissza. Annak ellenére is, hogy vasárnap egy közel hatezer fős tömeg azt skandálta, hogy „ne lépj vissza, Péter!”.

Emellett Botka László szegedi polgármester és Juhász Péter, az Együtt párt volt elnöke is arra biztatta Márki-Zay Pétert, hogy „ne dőljön be a fővárosi blöffnek”, Karácsony Gergelyék ugyanis valójában nem olyan erősek. Hozzájuk hasonlóan Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alelnöke – aki 2014 és 2018 között független ellenzéki képviselő volt – is arra biztatta Márki-Zay Pétert, hogy ne lépjen vissza. A 444 információi szerint azonban Márki-Zay Péter annyira komolyan gondolta a visszalépését, hogy le akarta mondani az első forduló utánra tervezett közvélemény-kutatást, Kész Zoltán viszont nem engedte ezt, azt mondta, hogy akkor majd ő finanszírozza, így végül Márki-Zay belement, és abban állapodtak meg, hogy teljesen komoly kutatás készül, megfelelő szakmai kontrollal, olyan, amibe a hivatásos közvélemény-kutató Karácsony sem tud majd belekötni.

Eközben a hódmezővásárhelyi polgármester felvetette Karácsonynak, hogy október 6-án Aradon, a vértanúk kivégzésének évfordulóján és helyszínén jelentsék be közösen a visszalépését. A két polgármester hétfő délutáni, hódmezővásárhelyi találkozóján azonban nem jelentették be az aradi utat – addigra Márki-Zay már úgy volt vele, hogy kivárja a Kész Zoltán-féle kutatások eredményeit. A találkozó után arról beszéltek, hogy megpróbálnak tandemben indulni, esetleg úgy, hogy mindkettejük neve ott legyen a szavazólapon, egymás mellett, és majd utólag eldöntik, melyikük lesz a tényleges miniszterelnök. Karácsony Gergely pártja így beadta a tandemről szóló igényt az előválasztást szervező bizottságnak, ahol a felvetést még aznap éjjel visszautasították – idézi fel a 444.

Kedden kora este aztán egy ATV-s műsorban Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató vezetője ismertetett egy friss mérést, amely azt mutatta, hogy Márki-Zay sokkal több szavazatot kapna a második fordulóban, mint Karácsony Gergely. Éjjelre elkészült a Závecz Research Kész Zoltán által szervezett mérése is, amely szintén azt hozta ki, hogy Márki-Zay erősebb jelölt Karácsonynál. Ennek ismeretében Márki-Zay több tanácsadóját is arról értesítette, hogy már úgy látja, hogy nem neki kell visszalépnie.

Szerda hajnalra elkészült a Závecz-féle felmérés kontroll-kutatása, ami szintén azt mutatta, hogy Márki-Zay van előnyben. Ennek fényében a két polgármester nem ment Aradra, hanem Budapesten találkoztak, a találkozó előtt azonban Karácsony Gergely az őt támogató három párt elnökeivel a háta mögött bejelentette a sajtónak: semmiképpen sem lép vissza. Márki-Zayt ez felháborította, de a sajtó is egyre kritikusabb volt az egész drámázással szemben. A 444 cikke emlékeztet: a szerda esti budapesti találkozó rossz hangulatban telt, Karácsony és Márki-Zay emelt hangon vitatkoztak, és azzal álltak fel, hogy egyikük sem lép vissza.

Csütörtök reggel Karácsony egy videóüzenetben is megerősítette, hogy nem lép vissza, és azt javasolta Dobrevnek és Márki-Zaynak, hogy az RTL Klubra tervezett jövő heti vita előtt szombaton is tartsanak egy vitát a Partizánon. Ennek a vitának a szervezését végül még aznap leállították, és Karácsony stábja több, már megrendelt hirdetést is lemondott. Elterjedt a hír, hogy azt mondta az őt támogató pártoknak, hogy vissza akar lépni, és az is, hogy ezt a pártok erősen ellenezték, különösen az MSZP.

A 444 felidézi, hogy a Momentum csütörtökön kora délután bejelentette, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogatják. Mint írják, ez különösen fájdalmas lehetett Karácsony számára, ugyanis számított a támogatásukra. Karácsony egyre inkább attól tartott, hogy érheti kínosabb dolog is annál, minthogy visszalép – ha csak harmadik helyen végez a második fordulóban. A Momentum átállásával pedig ez kezdett reális forgatókönyvvé válni. Egy utolsó kísérletként megpróbálta meggyőzni Márki-Zayt, hogy állapodjanak meg, hogy 2 évig egyikük, és utána 2 évig a másikuk legyen miniszterelnök – írja a 444.

Az ötlet ellen érveltek a momentumosok – többek között Orosz Anna volt az egyik ember, aki lebeszélte az alku elfogadásáról Márki-Zayt –, péntek délelőtt pedig Karácsony bejelentette, hogy visszalép, és Márki-Zay Pétert támogatja a második fordulóban. A már kinyomtatott szavazólapokról filctollal egyenként le kellett húzni a nevét, hogy a vasárnap induló szavazáskor már világos legyen, hogy csak két jelölt maradt: Márki-Zay Péter és Dobrev Klára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Pétert csabai kolbásszal várták, a közmédia függetlenségének visszaállítását és a családi pótlék jelentős megemelését ígérte Békéscsabán
Gyula után a békési megyeszékhelyen folytatta országjáró körútját a TISZA Párt politikusa. Sok konkrét ígéretet megfogalmazott, de sok gondolat korábbi tüntetésekről is ismerős lehetett.

Link másolása

Gyula után rögtön Békéscsabán folytatta szerdán megkezdett országjáró körútját Magyar Péter. A TISZA Párt alelnökét a békési megyeszékhelyen szimpatizánsai helyi kolbásszal fogadták.

A több százezer ember előtt egy kisteherautó platóján megtartott beszédében Magyar Péter elismételt néhányat a korábban Gyulán (és már más tüntetéseken is) elmondott gondolataiból.

Beszélt arról is, hogy pártja fontosnak tartja a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni harcot is, valamint beszélt az állatjólétről és az állatok jogairól is. Magyar megemelné és inflációkövetővé tenné a családi pótlék összegét is.

A NER-ből két hónapja kiszállt politikus megígérte azt is: visszaállítja a közmédia függetlenségét is – pikírten megjegyezve, hogy a köztévé riporterei valószínűleg nincsenek a helyszínen.

„Beszüntetjük, és büntetőjogi tényállássá alakítjuk a propagandát” – tette hozzá, hatalmas tapsot kiváltva a többszáz nézőből. Ahogy fogalmazott: „A vélemény lehet szabad, de a hír szent.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter teljesen átírhatja a politikai erőviszonyokat a június 9-i EP-választásra
A TISZA Párt feltűnése elsősorban a hagyományos ellenzéki politikai formációkra nézve lehet a legveszélyesebb. Ugyanakkor története legjobb eredményét érheti el a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Link másolása

Hivatalosan három nap múlva indul a választási kampány, de a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd vasárnap durrantotta be kampányát, ma pedig Magyar Péter kezdte meg országjáró körútját Békés megyében.

Az RTL-nek nyilatkozó választási szakértő szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség az eddiginél kettővel kevesebb mandátumot szerezhetne, és hirtelen feljött a legerősebb ellenzéki pártok közé Magyar formációja, a TISZA Párt.

László Róbert szerint az európai parlamenti választási rendszer a hazainál sokkal egyértelműbb és arányosabb. „Mindenki mandátumot szerezhet, aki 5 százalék fölött teljesít, tehát azon pártok között, amelyek ezt a bejutási küszöböt megugorják, többé-kevésbé arányosan osztják el a Magyarországnak járó 21 mandátumot” – magyarázta a Híradónak a szakértő. Számításai szerint a jelenlegi preferenciák szerint

a Fidesz az 5 évvel ezelőtti 12 helyett most 10, a KDNP pedig 1 mandátumot szerezne. Magyar Péter pártja, a TISZA 3 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, ahogy a Demokratikus Koalíció is. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 2, míg a Momentumnak és Mi Hazánknak egy-egy képviselője lehetne.

Bódi Mátyás a Választási Földrajz elemzője az RTL-nek nyilatkozva elmondta: „Az influenszertüntetés óta egyértelműen látszik, hogy nagyon aktív a kormánnyal kritikus választói társadalmi csoport, ugyanakkor el is fordultak a hagyományos parlamenti ellenzéki pártoktól és szinte pánikolva keresik az alternatívákat velük szemben”.

Így Magyar Péter pártja elsősorban a hagyományos ellenzéki pártokra nézve a legveszélyesebb, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is behúzhat két mandátumot, ami a párt történetének eddigi legjobb eredménye lehet.

Az RTL riportja az EP-választás esélyeiről

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Harckocsik miatt állították le a forgalmat Budapesten szerda este
A honvédségi konvoj elhaladásának idejére leállították a forgalmat és hangosbemondón keresztül kértek türelmet a közlekedőktől.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Harckocsikat szállító katonai konvoj bénította meg a közlekedést szerda este a Déli pályaudvarnál, írja a Blikk. A lap egyik olvasója szerint este tíz óra körül szirénázó kísérettel katonai trélerek jelentek meg a környéken. Hangosbemondón keresztül kértek türelmet a közlekedőktől, leállították a forgalmat, aztán továbbhaladtak.

A szállítójárműveken páncélosokat vittek. Az olvasó videója alapján úgy tűnik, hogy

a honvédség által nemrégiben újonnan vásárolt PzH 2000-es önjáró löveget és egy Leopardnak tűnő harckocsit szállítottak.

A csúcskategóriás önjáró lövegeket és a harckocsikat az elmúlt években vásárolta a Honvédség a haderőfejlesztés részeként.

A katonai konvojról készült videót a Blikk cikkében lehet megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Menczer Tamás szerint Magyar Péter politikai értelemben Vadai Ágnes és Márki-Zay Péter szerelemgyereke
A Fidesz új kommunikációs igazgatója szerint „ilyen egy agresszív, nárcisztikus ember”.

Link másolása

Megint beszólt Magyar Péternek Menczer Tamás. A Fidesz nemrégiben kinevezett kommunikációs igazgatója és a TISZA Párt politikusa között folyamatos a verbális adok-kapok, elsősorban a Facebookon és kommentekben szoktak üzenni egymásnak – ami olykor személyeskedésbe fajul.

Menczer most egy Facebookra feltöltött videóban beszélt Varga Judit volt férjéről. A fideszes politikus kényszeres kommentelőnek nevezte Magyart a közösségi médiában mutatott viselkedése miatt.

„Kiteszek egy posztot, három perc múlva megjelenik” – panaszolta a szóvivő,

aki szerint Magyar politikai értelemben Vadai Ágnes és Márki-Zay Péter szerelemgyerekének is tekinthető, hiszen ugyanúgy sértegetik mindnyájan a velük egyet nem értőket.

Menczer véleménye szerint: „Ilyen egy agresszív, nárcisztikus ember”, amivel tulajdonképpen csak elismételte a két hete Varga Judit által megfogalmazott állításokat, ami jelenleg a Fidesz hivatalos kommunikációs irányvonala Magyar Péterrel kapcsolatban. A Talpra Magyarok Közössége alapítója éppen szerdán ígérte meg Békéscsabán, hogy büntetőjogi kategóriává tennék a propagandát.


Link másolása
KÖVESS MINKET: