News here
hirdetés

HÍREK

Az ellenzéki közös lista vezet a Fidesz–KDNP-listával szemben a milliárdos által megrendelt kutatás szerint is

A házi őrizetben lévő Bige László által megrendelt 5000 fős mintán végzett kutatás részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel.

Link másolása

hirdetés

A házi őrizetben lévő Bige László rendelte meg azt a több 10 millió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amely részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel - írja a Telex.

Az 5000 fős mintán, január 8. és február 4. között készített reprezentatív kutatás nemcsak a pártok, illetve a politikusok népszerűségére és a kormánnyal való elégedettségre tér ki, hanem egyebek mellett felvázolja Magyarország úgynevezett problématérképét, és kijelöli a politika számára, melyek azok a témák, amelyek a legjobban érdeklik az egyes szavazói csoportokat.

A lap információi szerint a közvélemény-kutatás eredményét már az ellenzéki összefogás kampányáért felelős politikusainak is megmutatták a héten.

A Telex a közvélemény-kutatás néhány érdekesebb eredményéről is beszámolt. Íme néhány:

• A Fidesz, illetve az együttműködő hat párt összeadott támogatottsága közötti különbség 2 százalékpont a Fidesz javára a teljes népességen belül (35% és 33%), és a Fidesz egy ponttal vezet a pártválasztók körében (49% és 48%).

hirdetés

• Más a helyzet azonban, ha a közös listára kérdez rá a kutatás: így a teljes népességben belül 40-37-re az ellenzéki közös lista vezet a Fidesz–KDNP-listával szemben, és 3 pontos az előny a pártválasztók között (51-48).

• Bár többen szavaznának az ellenzék listájára, 2 százalékponttal többen gondolják úgy, hogy a Fidesz fog nyerni jövőre.

• 33 százalék gondolja viszont úgy 31 ellenében, hogy az ellenzék jobban fog kormányozni, mint a Fidesz (21 szerint ugyanúgy).

• A pártok elutasítottságát magasan vezeti a Fidesz: 32% nem szavazna rá. A második legelutasítottabb párt a DK 13 százalékkal.

• A három legkedveltebb politikus: Áder János, Karácsony Gergely és holtversenyben Orbán Viktor, Jakab Péter, valamint Márki-Zay Péter.

• A három legkevésbé kedvelt politikus: Gyöngyösi Márton, Dúró Dóra és Gyurcsány Ferenc.

• Ami az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyét illeti: az összes és az ellenzéki választók között is Karácsony Gergelyt tartják leginkább alkalmasnak a miniszterelnöki posztra, Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik, őket pedig Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András követi.

• A kutatás azt is megállapítja, hogy a magyarok többsége negatívan tekint az országban zajló folyamatokra, és elsősorban a politikai preferenciák határozzák meg az emberek helyzetértékelését.

• Az ország többsége érzékelte, hogy romlott a magyar gazdaság helyzete az elmúlt egy évben, és minden demográfiai csoportban többségben vannak a negatívan vélekedők.

• A legfőbb problémák ma Magyarországon a kutatás eredménye szerint: „a megélhetés magas költségei, az alacsony fizetések és az egészségügy dominálják az emberek országos problématérképét az összes politikai és lakóhelyi csoportban”.

Bige László a lapnak elmondta, a kutatást saját magának csináltatta. „Érdekelt, hogy a magyar társadalom a járvány közepén hogy viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez, és arra is kíváncsi voltam, van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen” - fogalmazott a Telexnek.

Bige a lapnak arról is beszélt, hogy a kutatás nemcsak az ellenzék számára hozzáférhető, hanem mindenki számára nyilvános lesz majd, így bárki tanulmányozhatja, hogyan gondolkodnak a magyarok az aktuális viszonyokról. A Telex ugyanakkor megjegyzi: arról egyelőre nincsenek információk, mikor és hol lesz nyilvános ez a kutatás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: szupercellás zivatar csapott le Sopronra
Nyugat felől egyre nagyobb területen kell számítani zivatarokra.

Link másolása

hirdetés

Ausztria felől szupercella sodródott be az ország északnyugati csücskébe, Sopronba látványos felhőzettel érkezett meg - számolt be róla az Időkép.

Videó is készült arról, ahogy a viharfelhők ellepték a várost, ezzel együtt pedig leszakadt az ég.

Az Időkép figyelmeztet, hogy estétől nyugat felől egyre nagyobb területen kell zivatarok kialakulására számítani.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Másodfokú riasztás: jégesővel és heves zivatarokkal jön a hidegfront szerdán
Délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé alakulhatnak ki zivatarok.
MTI, címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 24.


Link másolása

hirdetés

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A "zivatartevékenység" este és éjszaka fokozatosan az ország középső és keleti területére helyeződik át, majd elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső, intenzív csapadékképződés és viharos széllökés kísérheti. A dunántúli területeken akár egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt.

Szerdán egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé alakulhatnak ki zivatarok.

A Dunántúl déli felében és "nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken" heves zivatarok kialakulása is várható, amelyekhez

viharos, akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, jégeső és intenzív esőzés társulhat.

A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthatnak a zivatarok.

hirdetés
Szerdára Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére adtak ki másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok veszélye miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ismét az atomháborúval fenyegette meg a világot az orosz állami televízió egyik vendége
„A dolgok rossz véget fognak érni az egész emberiség számára”, ha Oroszország nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában – mondta Margarita Szimonjan.

Link másolása

hirdetés

Ismét az atomháborúval fenyegette meg a világot az orosz állami televízió egyik vendége, írja a Daily Mail.

Az RT (korábban Russia Today) vezetője úgy fogalmazott, hogy

„a dolgok rossz véget fognak érni az egész emberiség számára”, ha Oroszország nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában.

Margarita Szimonjan ezzel feltehetően nem is olyan burkoltan az atomfegyverek bevetésére célzott.

A médiaszakember kitért arra is, hogy sokan a Nyugat győzelmét és az oroszok vereségét vetítik előre a február 24. óta tartó háborúban. Szimonjan szerint ugyanakkor ez „egyszerűen lehetetlen, soha nem fog megtörténni”.

hirdetés

„Vagy nyerünk, vagy ennek rossz vége lesz az egész emberiség számára, nincs más út”

- nyomatékosította a hétfő esti műsorban. Hozzátette: amikor az emberek azt kérdezik tőle, meddig fog még tartani a nyugati országokkal szembeni konfrontáció csak annyit válaszol, hogy „örökké és szokjanak hozzá ehhez az új élethez”.

A folytatásban kitért arra is, hogy ebben a „bátor, új világban” az orosz szülőknek nem lesz lehetőségük nyugaton taníttatni a gyerekeiket, az ország növekvő elszigeteltsége miatt. De idővel az emberek majd hálásak lesznek, hogy a jövő generációi már nem a nyugati oktatási intézményekben tanulnak.

„Nem számít, mi történik vagy hogyan viselkedünk, a konfrontációnk életünk végéig tart velük”

- jelentette ki a Vlagyimir Putyin egyik fő propagandistájának számító Szimonjan.

A hátfő esti műsor egy részletét orosz nyelven, angol felirattal itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kiadta az NNK, hogy melyik településen hányan haltak meg koronavírusban
Több száz olyan település van, ahol mindössze egy ember hunyt el 2021 februárja és 2022 januárja között a hivatalos statisztika szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) az Átlátszó közérdekű adatigénylésére kiadta a 2021. február 1. és 2022. január 31. között koronavírus-fertőzésben elhunytak településszintű adatait. A portál még február végén küldte el kérdéseit a Müller Cecília vezette NNK-hoz, 90 nap várakozás után kapták meg a kért adatokat.

Kiderült, hogy Miskolcon volt messze a legtöbb elhunyt, ott 475-en vesztették életüket a koronavírus miatt a hivatalos statisztika szerint. A második helyen Debrecen áll 414 elhunyttal, a harmadik legtöbb, 399 koronavírus-áldozatot pedig Szegeden regisztrálták.

A fővárosi kerületek közül a III., XI., XIII., és a XVIII. emelkedik ki, mindhárom kerületben meghaladta a háromszázat a koronavírusban elhunytak száma. Budapesten az V. kerületben mindössze 35-en vesztették életüket a járvány ezen egy éve alatt.

Országos viszonylatban több száz olyan, jellemzően kistelepülés van, ahol mindössze egy ember hunyt el a hivatalos adatok szerint.

Az Átlászó arra is felhívta a figyelmet, hogy jelentős eltéréseket lehet látni a koronavirus.gov.hu rendszeres adatközlése és az NNK által küldött táblázat halálozási adatai között. A most kiadott településszintű adatok szerint ugyanis 2021. februártól 2022. január végéig 27 251-en haltak meg koronavírusban, a hivatalos járványügyi tájékoztató oldal adatközlései viszont 28 881 elhunytról számoltak be ugyanebben az időszakban. Vagyis 1630 elhunyt nem szerepel a településszintű nyilvántartásban.

A portál által készített térképen megnézheted, melyik településen hány elhunytat regisztráltak 2021 februárja és 2022 januárja között.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: