hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az ellenzéki közös lista vezet a Fidesz–KDNP-listával szemben a milliárdos által megrendelt kutatás szerint is

A házi őrizetben lévő Bige László által megrendelt 5000 fős mintán végzett kutatás részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel.

Link másolása

hirdetés

A házi őrizetben lévő Bige László rendelte meg azt a több 10 millió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amely részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel - írja a Telex.

Az 5000 fős mintán, január 8. és február 4. között készített reprezentatív kutatás nemcsak a pártok, illetve a politikusok népszerűségére és a kormánnyal való elégedettségre tér ki, hanem egyebek mellett felvázolja Magyarország úgynevezett problématérképét, és kijelöli a politika számára, melyek azok a témák, amelyek a legjobban érdeklik az egyes szavazói csoportokat.

A lap információi szerint a közvélemény-kutatás eredményét már az ellenzéki összefogás kampányáért felelős politikusainak is megmutatták a héten.

A Telex a közvélemény-kutatás néhány érdekesebb eredményéről is beszámolt. Íme néhány:

• A Fidesz, illetve az együttműködő hat párt összeadott támogatottsága közötti különbség 2 százalékpont a Fidesz javára a teljes népességen belül (35% és 33%), és a Fidesz egy ponttal vezet a pártválasztók körében (49% és 48%).

hirdetés

• Más a helyzet azonban, ha a közös listára kérdez rá a kutatás: így a teljes népességben belül 40-37-re az ellenzéki közös lista vezet a Fidesz–KDNP-listával szemben, és 3 pontos az előny a pártválasztók között (51-48).

• Bár többen szavaznának az ellenzék listájára, 2 százalékponttal többen gondolják úgy, hogy a Fidesz fog nyerni jövőre.

• 33 százalék gondolja viszont úgy 31 ellenében, hogy az ellenzék jobban fog kormányozni, mint a Fidesz (21 szerint ugyanúgy).

• A pártok elutasítottságát magasan vezeti a Fidesz: 32% nem szavazna rá. A második legelutasítottabb párt a DK 13 százalékkal.

• A három legkedveltebb politikus: Áder János, Karácsony Gergely és holtversenyben Orbán Viktor, Jakab Péter, valamint Márki-Zay Péter.

• A három legkevésbé kedvelt politikus: Gyöngyösi Márton, Dúró Dóra és Gyurcsány Ferenc.

• Ami az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyét illeti: az összes és az ellenzéki választók között is Karácsony Gergelyt tartják leginkább alkalmasnak a miniszterelnöki posztra, Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik, őket pedig Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András követi.

• A kutatás azt is megállapítja, hogy a magyarok többsége negatívan tekint az országban zajló folyamatokra, és elsősorban a politikai preferenciák határozzák meg az emberek helyzetértékelését.

• Az ország többsége érzékelte, hogy romlott a magyar gazdaság helyzete az elmúlt egy évben, és minden demográfiai csoportban többségben vannak a negatívan vélekedők.

• A legfőbb problémák ma Magyarországon a kutatás eredménye szerint: „a megélhetés magas költségei, az alacsony fizetések és az egészségügy dominálják az emberek országos problématérképét az összes politikai és lakóhelyi csoportban”.

Bige László a lapnak elmondta, a kutatást saját magának csináltatta. „Érdekelt, hogy a magyar társadalom a járvány közepén hogy viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez, és arra is kíváncsi voltam, van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen” - fogalmazott a Telexnek.

Bige a lapnak arról is beszélt, hogy a kutatás nemcsak az ellenzék számára hozzáférhető, hanem mindenki számára nyilvános lesz majd, így bárki tanulmányozhatja, hogyan gondolkodnak a magyarok az aktuális viszonyokról. A Telex ugyanakkor megjegyzi: arról egyelőre nincsenek információk, mikor és hol lesz nyilvános ez a kutatás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Koronavírusban meghalt a Momentum 31 éves nagykanizsai politikusa

Dalnoki Szilárd a párt Zala megyei képviselője, megyei alelnöke, a nagykanizsai alapszervezet elnökségi tagja volt.

Link másolása

hirdetés

Dalnoki Szilárd "a koronavírussal vívott hosszas küzdelem után június 21-én éjjel örökre eltávozott. Gyermeke, párja és családja gyászában osztozunk" – olvasható a párt Zala megyei szervezetének Facebook-oldalán.

31 éves volt, az ő gyermeke is covid-árva lett. Szilárd – velünk együtt – hitt abban, hogy ez az ország nem az az ország, amiben most élünk. Hitt abban, hogy nem vagyunk kirekesztők, gyűlölködők, nem autokrata vezetőre vágyunk, hanem demokráciára. Ezért rengeteget dolgozott. Utcán volt, hogy beszélgessen veletek, szórólapozott, a zalai közgyűlésnek is tagja volt. Én mostantól miatta is folytatom a munkát a szebb jövőért!

– emlékezett meg róla Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde, Sopron önkormányzati képviselője a Facebookon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Baltával védekezett az őt támadó medvével szemben egy férfi Székelyföldön

Az 54 éves férfi súlyosan megsebesült, de el tudott menekülni és kerékpárral jutott haza. Az elmúlt négy napban ez már a harmadik medvetámadás volt a régióban.

Link másolása

hirdetés

Újabb medvetámadás történt hétfőn Székelyföldön: ezúttal a Kovászna megyei Zágonban támadt egy férfira a nagyragadozó.

Kiss Ágoston zágoni polgármester a Székelyhon.ro portálnak elmondta: az áldozat a falutól néhány kilométerre a bekerített gazdaságában tevékenykedett, amikor rátámadt egy kétbocsos anyamedve. Az 54 éves férfi súlyosan megsebesült, de el tudott menekülni és kerékpárral jutott haza. A férfit kórházba szállították, az állapota stabil, de a tarkóján elszenvedett sérülések miatt műtéti beavatkozásra volt szüksége.

A Covasnamedia.ro portál szintén a polgármestertől tudta meg, hogy a támadás pillanatában a férfi egy baltával dolgozott és a szerszám hasznára volt a védekezésben is. Ezzel akadályozta meg, hogy a medve megharapja.

Az elmúlt négy napban immár a harmadik medvetámadás történt Székelyföldön. Vasárnap a Hargita-hegység lábánál fekvő Kápolnásfaluban, pénteken pedig a Hargita és Maros megye határán fekvő Hidegkúton esett egy-egy férfi medvetámadás áldozatául. Mindkét Hargita megyei áldozatot a csíkszeredai megyei kórházban műtötték meg.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken bejelentette: a tárca olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. A miniszter egy interjúban elmondta: amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni, ahogy a tűzoltók is teszik.

A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár. A miniszter azt is közölte, hogy az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

hirdetés

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

További enyhítések jöhetnek júliustól, a maszkhasználatot is megvitatják

Egy sor döntést ismertettek a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs második ülésén. Az operatív törzs nyelvvizsga-mentességet javasol a diplomákra.

Link másolása

hirdetés

A kormány vizsgálja, milyen korlátozó intézkedéseket oldhat még fel, akár már július elsejétől, mondta Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, "a maszkhasználat biztosan egy olyan téma, amit érdemes megvitatni", de minden járványügyi korlátozást felül fognak vizsgálni.

Bejelentette, hogy június végéig meghosszabbítják a felügyelet biztosítását a köznevelési intézményekben, ezt naponta 15-17 ezren veszik igénybe. Ezzel párhuzamosan elindultak az Erzsébet táborok, idén 150 ezren táborozhatnak.

A köznevelési intézmények egész nyáron szervezhetnek táborokat, korábban ezt csak augusztus 23-ig engedélyezték.

Döntöttek arról is, hogy a szülők már korlátozás nélkül bemehetnek az iskola épületébe. Novák szerint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy bemehessenek a szülök maszk nélkül is, de ezt az iskolák maguk szabályozhatják.

Schanda Tamás, az ITM államtitkára arról beszélt: tárgyalásokat folytattak az ifjúsági szervezetekkel a diplomához szükséges nyelvvizsgákról, és az operatív törzs arra tesz javaslatot a kormánynak, hogy a diákok a tavalyi évhez hasonlóan nyelvvizsga nélkül is átvehessék a diplomájukat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Összeesett a pályán és meghalt egy 18 éves magyar focista

A mentők kiérkezését követően hosszú ideig küzdöttek az életéért, de már nem tudtak segíteni rajta.

Link másolása

hirdetés

Edzés közben rosszul lett Hegedüs Viktor Marcell, a Tarr Andráshida SC 18 éves játékosa, az életét az orvosi segítség ellenére nem tudták megmenteni, írja a Zaol.hu.

A klub közleménye szerint június 21-én az Andráshidai Sportcentrumban edzett az NB III-as bajnokságra készülő játékoskerete. A fiatal focista az edzés második felében minden előjel nélkül összeesett és elvesztette az eszméletét.

A játékostársak és az edző azonnal a fiatal játékos segítségére sietett és megpróbálták stabil állapotba hozni. Telefonon a mentőszolgálat irányításával elkezdték az újraélesztését, szívmasszázs és defibrillátor segítségével. A mentők kiérkezését követően hosszú ideig küzdöttek az életéért, de már nem tudtak segíteni rajta.

"Hegedüs Viktor Marcell személyében egy tehetséges játékost, csapatembert, barátot veszítettünk el. Hiányát nehéz lesz feldolgozni nem csak a családjának, hanem az Andráshida SC minden tagjának" – áll a klub közleményében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: