News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az élelmiszerek döbbenetes drágulása a cukorbetegeket és az ételérzékenyeket sújtja a leginkább

Felmerül a kérdés, hogy az intoleranciával rendelkezők meg tudják-e fizetni továbbra is az egészségük fenntartásához nélkülözhetetlen élelmiszereket.
Fotó: RitaE / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 16.


Link másolása

hirdetés

A speciális étrendet igénylőket még inkább sújtja az infláció, hiszen az általuk fogyasztott termékek már eleve drágábbak voltak. Az rtl.hu által megkérdezett szakemberek szerint a drágulás miatt várhatóan kevesebben fordulnak majd orvoshoz, de a diagnosztizáltaknak érdemes lesz racionálisabban, részletesebben megtervezniük a napi étkezésüket.

A magyarországi élelmiszer-árrobbanás mindenkit érint, azonban a portál összeállítása szerint a speciális étrendet igénylő krónikus betegek, valamint az élelmiszer-érzékenységben szenvedők jelentősen magasabb árakkal szembesülnek az áruházak polcain és a webshopokban.

Az általuk fogyasztott termékek már az infláció elszabadulása előtt is jelentősen drágábbak voltak a normál termékeknél, emiatt ez nem meglepő. Most azonban ez az árkülönbözet még rárakódik az egyébként is extrém magas árakra.

Felmerül a kérdés, hogy az intoleranciával rendelkezők meg tudják-e fizetni az egészségük fenntartásához nélkülözhetetlen, súlyosabb esetben egyenesen életmentő élelmiszereket.

Dr. Balogh Illés endokrinológus az rtl.hu megkeresésére elmondta: egyelőre nem hallja a betegeket a drágulás miatt panaszkodni, de a speciális étrendekhez szükséges élelmiszerek ára is kétségtelenül felment. Aki már inzulinrezisztenciával orvoshoz vagy dietetikushoz fordultak, az valószínűleg nem fogják felfüggeszteni a speciális diétájukat a magasabb árak miatt.

„Ugyanakkor a magasabb árak miatt elképzelhető, hogy kevesebben fordulnak majd orvoshoz a problémájukkal vagy a betegségükkel”

– figyelmeztetett a szakember.

hirdetés

Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára hozzátette:

„Az olyan betegségek kezelésében, amelyekben a dietoterápiának fontos szerepe van, legyen szó például cukorbetegségről, laktózérzékenységről, az alapot legtöbbször az egészséges táplálkozás jelenti, módosítva az adott betegség diétás irányelveivel. Így az élelmiszerárak emelkedése mindenkit érzékenyen érint.”

A dietetikus szerint a spóroláshoz ugyanazt tudják javasolni, mint a normál táplálkozás esetén: sokkal jobban kell figyelni az élelmiszer-akciókat, és sokkal jobban meg kell tervezni a heti táplálkozást. Extra tipp, ha otthon sütjük meg magunknak a kenyeret, akkor az áremelkedés nem lesz olyan drasztikus, de az is igaz, hogy tőlünk ez több időráfordítást igényel.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke, Koltai Tünde a portál megkeresésére elmondta:

„a gluténmentes élelmiszerek ára Magyarországon a háromszorosa, de akár 15-szöröse is lehet az azonos kategóriájú, normál élelmiszereknek.”

A drágaság oka az alapanyagok felhasználhatósága és a folyamatos élelmiszer-biztonsági ellenőrzés mellett az is, hogy Magyarországon alig lehet beszerezni olyan kukoricalisztet, ami alkalmas gluténmentes termékek gyártására.

A szakember úgy véli, emiatt nincs kizárva az sem, hogy számos gluténmentes termékeket gyártó cég befejezi a gyártást vagy megszűnik, például Ausztriában ezek már valós félelmek a szektorban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kezdjünk el félni? A NATO szem elől tévesztette a legmodernebb orosz atom-tengeralattjárót
A hajó olyan típusú nukleáris, autonóm torpedókkal van felszerelve, ami figyelmeztetés nélkül csapást tud mérni part menti létesítményekre és városokra.

Link másolása

hirdetés

Az olasz La Repubblica azt állítja, hogy a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, amiben figyelmeztette őket, hogy „eltűnt a bázisáról” a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró.

Ez az első olyan hajó, ami olyan típusú nukleáris, autonóm torpedókkal van felszerelve, ami figyelmeztetés nélkül tud csapást mérni part menti létesítményekre és városokra.

A leghosszabb tengeralattjárójaként számon tartott 183 méter hosszú hajó július óta van szolgálatban az orosz haditengerészetnél - idézi fel az olasz napilap.

A tavaly júliusi bemutatón az orosz haditengerészet főparancsnoka a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy kezdetben "tudományos expedíciókra és kutatásra" fogják használni.

"A Belgorodúj lehetőségeket nyitott Oroszország számára a különböző kutatások elvégzésében, és segít különböző tudományos expedíciók és mentési műveletek végrehajtásában a világ távoli területein."

- mondta Nyikolaj Tevmenov.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Szégyellje magát a házmester és az egész fideszes bagázs” – Kockás ingben üzent a Parlamentből Szabó Tímea
„Kövér László az imént azt mondta, hogy a kockás ingünk nem méltó öltözet a parlamenthez” – írta többek között a Párbeszéd politikusa.

Link másolása

hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy péntek estéhez hasonlóan hétfő reggel is szolidaritási tüntetést tartottak a diákok a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál, ahonnan korábban öt tanárt rúgtak ki, amiért csatlakoztak a jobb körülményeket követelő polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Az eseményen több százan jelentek meg az iskola épülete előtt.

Hétfőn délután Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a Parlamentben készült kockásinges fotójához azt írta:

"Kövér László az imént azt mondta, hogy a kockás ingünk nem méltó öltözet a parlamenthez. Szerintem pedig a pedagógusok béremelésének mai fideszes leszavazása, a Kölcsey Gimnázium tanárainak kirúgása nem méltó a parlamenthez! Szégyellje magát a házmester és az egész fideszes bagázs!"

A Párbeszéd pedagógusokra vonatkozó béremelési javaslatát a Költségvetési bizottságban tárgyalták. Az erről készült felvétel ITT látható.

A tanárok tüntetése folytatódik, és eddig már több mint kétszáz intézményből kapott visszajelzést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete olyan pedagógusoktól, akik csatlakoznak az oktatás világnapjára, október 5-ére meghirdetett egységes országos sztrájkhoz.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Az ukrán frontra küldi három kiskorú gyermekét az oroszbarát csecsen vezér
Ramzan Kadirov úgy gondolja, nem számít a kor, amikor az anyaföldet kell védelmezni.

Link másolása

hirdetés

Az ukrajnai frontra küldi három kiskorú gyerekét Ramzan Kadirov csecsen vezér. Ezt Telegram-csatornáján jelentette be a politikus, aki rendkívül közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Mint írta, nem számít a kor, amikor „az anyaföld védelméről” van szó. A 16, 15 és 14 éves gyerekei, Ahmat, Eli és Adam katonai kiképzését már korábban elkezdték, amit egy Twitterre feltöltött videó is tanúsít.

A csecsen vezér szerint most eljött az ideje annak, hogy valódi harcban is megmutassák a tudásukat.

Kérdéses persze, hogy a tinik mennyire állják meg a helyüket majd a csatatéren.

"Itt az ideje, hogy igazi harcban is bizonyítsanak, csak üdvözölni tudom elhatározásukat."

– írta Kadirov, majd hozzátette, hogy szerint a gyerekei a frontvonal legnehezebb szakaszaira kerülnek majd.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Bajban lehetett az MVM: halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal, és átalakítja tárolókapacitásait
A halasztott fizetéssel „a társaság finanszírozásának optimalizálása a cél: a lehetőség szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.”

Link másolása

hirdetés

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport.

Hangsúlyozták, hogy a halasztott fizetéssel a társaság finanszírozásának optimalizálása a cél: a lehetőség szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

A közleményben kiemelték: a bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Az MVM csoport közölte azt is, hogy az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél, az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolójánál pedig a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött. A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúra-elemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tárolóban a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva Magyarország klímapolitikai céljainak eléréséhez.

hirdetés
A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci árakon körülbelül másfélmilliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget - közölte az MVM csoport.

Magyarország tárolókapacitása jelenleg és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás-, mind köbméter-arányosan az Európai Unió élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát - hangsúlyozták a közleményben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: