News here

HÍREK
A Rovatból

„Az egyetlen terv a túlélés. Félek” - Tömegesen menekülnek a mozgósítás elől az orosz férfiak

Ezresével hagyják el Oroszországot szerda óta a hadköteles korú férfiak. A menekülők nem értenek egyet Putyin háborújával, és sajnálják a történtek miatt az ukránokat.

Link másolása

Kilométeres kocsisorok a szárazföldi határoknál, elképesztő tülekedés az interneten a nemzetközi repülőjegyekért: sorköteles korú férfiak ezrei próbálják kétségbeesetten elhagyni Oroszországot szerda óta. Vlagyimir Putyin aznap hajnalban rendelt el részleges mozgósítást, melynek során 300 ezer tartalékost hívnak be a hadseregbe. Az orosz elnök ettől, és a „felszabadított” területeken elindított ötnapos népszavazásoktól várja a fordulatot az Ukrajna elleni háborúban.

Az Oroszországból rohamtempóban menekülőknek ugyanaz az indoka: nem akarnak részt venni Putyin brutális és ingatag háborújában. Ezen belül azonban mindenkinek külön-külön személyes magyarázata is van, írja a CNN.

Ivan még csütörtökön menekült Fehéroroszországba. A tartalékos tiszt egyáltalán nem támogatja, ami történik, ezért döntött országa haladéktalan elhagyása mellett.

A férfi attól tartott, hogy ha tovább vár, később már nem lesz lehetősége elhagyni Oroszországot. Egy barátja például képtelen összecsomagolni és elindulni, mivel feleségét és két kisgyerekét hagyná hátra.

Alekszej csütörtökön érkezett egy busszal Grúziába. A 29 éves férfi a lapnak félig ukrán származásával indokolta a döntést. Ugyan ő nem tartozik a Putyin által most mozgósított tartalékosok közé, de úgy gondolja, hogy hamarosan minden hadköteles megkapja a behívóját.

Nemcsak a határokon, hanem az interneten is óriási forgalmat generált az orosz elnök szerdai beszéde. A Telegramon például az egyik legfelkapottabb téma Oroszország elhagyása. Az emberek egymásra licitálva próbálnak helyet szerezni maguknak az országhatárt átlépő járművekben. Akad olyan is, aki biciklivel próbál menekülni.

Rengetegen várakoznak a kazah határnál is. Egy férfi például azt mondta, hogy már tíz órája ül a dugóban, azóta az autója meg sem mozdult. Egy másik népszerű célpont Törökország. Ide érkezett még pénteken a 18 éves Daniel. A férfi ugyan egy előre lefoglalt nyaralás miatt érkezett Isztambulba a barátnőjével, de úgy döntöttek, hogy egyelőre nem akarnak hazatérni. Inkább kivárják, hogy mi történik otthon, és addig is új életet kezdenek a metropoliszban.

Ugyancsak Törökországban tartózkodik már Roman. A szoftvermérnök percekkel Putyin beszéde után vásárolt repülőjegyet. Azt tervezi, hogy innen indul majd tovább Portugáliába. A férfi arról panaszkodott, hogy a családja és barátai körében is mindenki ellenzi a „különleges katonai műveletet”. A portugál vízum híján felesége nélkül útnak induló Roman úgy látja, hogy „csak a politika akarja ezt a háborút”. A szoftvermérnöknek egyelőre rövid távú tervei vannak csak.

„Az egyetlen terv a túlélés. Félek”

- teszi hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő orosz férfi szombaton indul Izraelbe a családjával. A háborúról azt mondja, hogy „soha nem lett volna szabad elkezdődnie”, és mélyen együtt érez az ukránokkal.

Kazahsztán közleménye szerint szeptember 21. óta 20 százalékkal emelkedett az Oroszország felől érkező autóforgalom, a finn határőrség csütörtöktől jelentett megnövekedett számú határátlépőt. A repülőjegyeket értékesítő orosz honlapok napok óta folyamatosan túlterheltek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Teljesen átalakul az egészségügy, döntött a fideszes többség az Országgyűlésben
A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Link másolása

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítása szerint jövőre a háziorvosi körzethatárok kijelölésének joga az önkormányzatoktól átkerül az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, amelynek alapellátási igazgatóságán belül hozzák létre a Nemzeti Praxiskezelőt. A háziorvosi praxisok tekintetében a jövőben a legkisebb egységnek már nem a települést, hanem a járást tekintik. A már létező praxisközösségek tevékenysége járóbeteg-szakellátási szolgáltatásokkal bővülhet.

A jogszabály új alapokra helyezi az alapellátási ügyeletet: a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz mindig azonos helyen, este tíztől reggel nyolcig pedig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett, az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket a megfelelő ellátási szintre.

Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29., azt megelőzően fokozatos lesz a feladatelvállalás. Az egészségügyért felelős miniszter 30 nappal előre közzéteszi, mely területek - jellemzően megyék - esetében veszi át a mentőszolgálat az ügyeleti ellátást.

Törvényi szinten rögzítik, hogy a városi kórház 0-24 órában betegfogadásra alkalmas és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást, míg a megyei kórháznak egész nap biztosítania kell sürgősségi ellátást és legalább öt rendeletben meghatározott szakmában fekvőbeteg-szakellátást is.

A jogszabály lehetőséget ad a megyei intézménynek arra, hogy foglalkoztatottjai számára meghatározza a munkavégzés helyét, amely bármely, az adott megyében működő intézmény lehet. A munkavégzés helyének egyoldalú meghatározása ugyanakkor nem járhat a foglalkoztatott aránytalan sérelmével, különösen egészségi állapotára vagy családi körülményeire tekintettel, a munkahely és a lakóhely közötti utazás nem haladhatja meg a napi a három órát, tíz éven aluli gyermeket nevelő foglalkoztatott esetében a napi két órát.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló az őt foglalkoztató intézményben - engedéllyel - végezhessen olyan egészségügyi tevékenységet, amire a szolgálati jogviszonya nem terjed ki.

A jövőben a látogatási időn túl is jogosult lehet egy segítő személy bent lenni a kórházban azon beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni, folyamatos segítségre szorul, hosszútávú fekvőbeteg-ellátást igényel, pszichés krízishelyzetben van vagy haldoklik.

Jövő júliustól az önkormányzatok helyett az állam gondoskodik a védőnői ellátásról: a védőnők munkáltatói jogait az irányító megyei intézmény gyakorolja majd, a települési önkormányzatoknak pedig ingyen kell használatba adnia az államnak a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a bizottsági vitában közölte, a kormány nem döntötte el, hogy állami kézbe veszi-e a szakrendelőket, előbb felméri azokat, majd március környékén születhet róluk döntés.

Átalakul a szakápolási rendszer is: a törvény megteremti a jogalapját, hogy egészségügyi szakellátásból a szociális ellátórendszerbe kerüljenek át azok az ágyak, amelyeken jelenleg tartós ápolást-gondozást

végeznek.

Az ápolást a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik majd. A feladatátvétellel, illetve átadással érintett intézmények körét az egészségügyért felelős miniszter a szociálpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben kiadott rendeletben határozza meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Itt a döntés: ezentúl a nyelvvizsga nem feltétele a diploma megszerzésének
Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

Link másolása

Az Országgyűlés 135 igen, 41 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítását.

A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga. Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

Intézménynek gondoskodnia kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról.

Ezt a rendelkezést az idei tanévtől felmenő rendszerben kell alkalmazni, de a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell.

Lazul a követelmény a doktori képzésnél is: nyelvvizsga helyett, csak „nyelvismeretet” várnak el.

Korábban két, a tudományterület műveléséhez szükséges idegen nyelv ismerete volt kötelező, ezt követően az egyetem maga határozhat meg egy vagy több ilyen nyelvet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben – jelentette be Ursula von der Leyen
Az újabb uniós szankciók - amelyek immár a kilencedik csomagot alkotják - legalább kétszáz személyre és szervezetre terjednek majd ki, közöttük az orosz fegyveres erőkre, valamint egyes tisztjeire.

Link másolása

Mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában, az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkvára - jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Brüsszeli közleményében Ursula von der Leyen arról tájékoztatott, hogy az újabb uniós szankciók - amelyek immár a kilencedik csomagot alkotják - legalább kétszáz személyre és szervezetre terjednek majd ki, közöttük az orosz fegyveres erőkre, valamint egyes tisztjeire.

Megszorító intézkedések vonatkoznának a védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, köztük miniszterekre, tartományi kormányzókra és politikai pártokra. A lista a civilek elleni brutális és szándékos orosz rakétatámadások, az ukrán gyermekek Oroszországba történő elrablása és az ukrán mezőgazdasági termékek ellopásának felelőseit tartalmazza

- fogalmazott az elnök.

Az Európai Bizottság szankciók bevezetését javasolja további három orosz bankkal szemben, beleértve az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot, hogy - mint a bizottsági elnök fogalmazott - "tovább bénítsuk Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzautomatáit".

A brüsszeli testület újabb exportellenőrzéseket és korlátozásokat is bevezetne, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Az intézkedés vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti.

"Meg fogjuk szüntetni Oroszország hozzáférését mindenféle drónhoz és pilóta nélküli légi járműhöz"

- jelentette ki Ursula von der Leyen, aki ezzel kapcsolatban azt is közölte, hogy a bizottsági javaslat megtiltaná a drónmotorok kivitelét közvetlenül Oroszországba, de minden olyan országba is, például Iránba, amelyek drónokat szállíthatnak Moszkvának.

A bizottsági elnök szerint az intézkedés az "orosz propagandagépezetet" is célba veszi azáltal, hogy négy további hírcsatornának szüntetné meg az európai elérhetőségét, és letiltaná azokat minden terjesztési platformról.

Ursula von der Leyen arról is tájékoztatott, hogy a testület további gazdasági intézkedéseket javasol az orosz energia- és bányászati ágazattal szemben, beleértve az újonnan tervezett bányászati beruházások betiltását Oroszországban. Ez a csomag kiegészíti a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, hétfőn hatályba lépett teljes uniós importtilalmat, csakúgy, mint az EU, a G7 csoport és Ausztrália által elfogadott olajárplafont

- húzta alá.

"Kiállunk Ukrajna mellett, és mindent megteszünk, hogy Oroszország megfizessen kegyetlenségéért" - fogalmazott a brüsszeli testület elnöke, majd hozzátette: az EU korábban bevezetett nyolc szankciós csomagja már "kemény" hatást ért el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Meghalt Tonhauser László, az egykori sztárnyomozó
A Kék Fényből ismerte meg az ország, majd az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetője lett, a politika és az alvilág összefonódása után nyomoztak. 80 éves volt.

Link másolása

Meghalt Tonhauser László, aki rendőrnyomozóként az 1990-es években az olajmaffia és magas rangú politikusok kapcsolatát, a politika és a szervezett alvilág összefonódását vizsgálta – írta a HVG.

Tonhauser László 1967-ben lett Józsefváros kapitányságának próbaidős nyomozó őrmestere, 1977-től pedig a Belügyminisztérium bűnügyi munkatársa. 1993-ban nevezték ki az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. Az egység 1996-ban integrálódott a Központi Bűnüldözési Igazgatóságba, ez aztán nemsokára beleolvadt az ORFK Bűnügyi főigazgatóságába, Tonhauser pedig nyugdíjba ment.

A Kék Fényben rendszeresen szerepelt annak idején, majd – Pintér Sándor mellett – részt vett az 1980-as években a bűnözés szervezetté válásának bizonyítására és felszámolására indult, Presztízs fedőnevű akcióban is.

A nyomozást 1982. november 1-én fejezték be, 170 bűncselekményt derítették fel, 85 embert gyanúsítottak meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: