News here
hirdetés

HÍREK

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt

Több hullámban várható zápor, zivatar kedden, a szél is megerősödik. Hűvös viszont nem lesz, ugyanis akár 27 fok is lehet.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 17.


Link másolása

hirdetés

Kedden a szakadozott felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is várható, főleg a déli és keleti megyékben - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Több hullámban várható zápor, zivatar.

A szél az ország nagy részén északnyugatira fordul és megerősödik, az északkeleti részeken viszont az északkeleti szelet kísérhetik majd erős lökések. Az Alpokalja környékén és zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet általában 22 és 27 fok között valószínű, de az északkeleti részeken pár fokkal hidegebb is lehet.

A zivatarok miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Este először a Dunántúlon, majd az éjszaka második felében a keleti tájakon is csökken a felhőzet. Egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar, amelyek teljesen csak hajnalra szűnhetnek meg. Az északi, északkeleti szél főleg az Alföldön lehet élénk, néhol erős. Zivatarok környezetében is megerősödhet a szél.

Hajnalra általában 8 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet, azonban az északi völgyekben pár fokkal hidegebb lehet az idő.

Szerdán általában sok napsütésre számíthatunk, délután inkább csak az északkeleti megyékben képződhet kevés gomolyfelhő. Számottevő csapadék már nem valószínű. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Délután 18, 23 fok lesz a jellemző.

hirdetés

Csütörtökön túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. A déli szél a Nyugat-Dunántúlon többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban általában 4, 10 fokot mérhetünk, de a fagyzugos részeken 0, +3 fok is lehet. Délutánra 22 és 27 fok közé melegszik fel a levegő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

Link másolása

hirdetés

Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

Eszerint

szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

hirdetés
Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

Link másolása

hirdetés

Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

„Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Jelentősen olcsóbban tankolhatnak a piaci árat fizetők szerdától
A benzin literenkénti ára bruttó 20 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 15 forinttal csökkent.
Címkép: planet_fox/Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 10.


Link másolása

hirdetés

Szerdától jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak - írja a holtankoljak.hu.

Az olaj árának csökkenése miatt a benzin literenkénti ára bruttó 20 forinttal lesz kevesebb, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell kevesebbet fizetnünk.

Ez jó hír azoknak, akik a kormány július végi döntése szerint már csak piaci áron tankolhatnak. A hatósági árra jogosultak továbbra is a 480 forintos literáron vehetik az üzemanyagot.

A piaci átlagárak várhatóan az alábbiak szerint alakulnak:

• 95-ös benzin: 671,9 Ft/liter

• Gázolaj: 722,9 Ft/liter

hirdetés

A Mol kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. Ezért arra kérik a sofőröket, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak.

Mint megírtuk, augusztus 4-én leállt a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken keresztül. A Mol azt közölte, bár több hétre elegendő tartalékuk van, folyamatosan dolgoznak a megoldáson, és egyeztetést kezdeményeztek a díjkötelezettség átvállalásáról is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Fejenként 7500 forintot kap vissza 180 ezer előfizető a Yettelnél
2016 és 2017 között 0 forintosként vagy kedvezményesként hirdették egyes készülékeiket, miközben az ár egy részét beépítették az előfizetői díjba.

Link másolása

hirdetés

A Yettel több mint 1,3 milliárd forintos jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében - közölte a hivatal szerdán.

A közlemény szerint a versenyhatóság 2019 végén szabott ki jelentős bírságot az akkor még Telenor Magyarország Zrt. nevet viselő távközlési szolgáltatóra, amiért

2016 és 2017 között 0 forintosként vagy kedvezményesként hirdette egyes készülékeit, miközben azok árának egy részét beépítette az előfizetői díjba.

A cég bírósághoz fordult a döntéssel szemben, amely helyben hagyta a GVH által megállapított jogsértés tényét, azonban a bírság összegének indokolására kötelezte a versenyhatóságot.

Az új eljárásban a Yettel új indítvánnyal élt, amelyben a fogyasztók jóvátételét vállalta a jogerősen is megállapított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A cég a vállalásai alapján 7500 forintos kompenzációt (számlajóváírást vagy feltöltőkártya-keretet) fizet minden jelenlegi ügyfelének (közel 180 ezer fogyasztónak), aki az érintett időszakban, a Telenor Blue kampányok alatt, vagyis 2016. október 6. és 2017. október 22. között készülékkel egybekötött hűségidős előfizetői szerződést kötött.

Az érintett ügyfeleket a Yettel előzetesen emailben vagy sms-ben fogja értesíteni. A kompenzáció garantált értéke 1,31 milliárd forint - vagyis, ha a fogyasztók részére juttatott összeg összértéke bármely okból nem éri ezt el, a vállalkozásnak versenyfelügyeleti bírságként kell befizetnie a fennmaradó összeget.

hirdetés

A versenyhatóság - a kompenzációs csomagra tekintettel - az újraszámolás során 125 millió forintra mérsékelte az eredetileg 1,8 milliárdos összegű bírságot, egyúttal előírva a vállalások teljesítését, valamint azok könyvvizsgálóval történő auditáltatását. A GVH döntése a fogyasztóknál jelentkező közvetlen előnyök mellett tekintettel volt arra is, hogy a cég lemondott a további jogorvoslati lehetőségéről. A jóvátételi kötelezettségek teljesítését a versenyhivatal a végrehajtásukra előírt határidő leteltét követően ellenőrzi majd - áll a közleményben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: