HÍREK

Az amerikai újságíró szerint Orbán Viktor csak viccelt azzal, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból

Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint – írta Rod Dreher.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktort a Mathias Corvinus Collegium legutóbbi médiakonferenciáján arról kérdezték, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. A miniszterelnök erre azt válaszolta: „Egyértelműen nem”, majd hozzátette: ennek ellenére Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik.

„Nem könnyű nekem odamenni, ahol mindenféle szemétládának elmondanak” – mondta a miniszterelnök, aki Rod Dreher konzervatív amerikai újságíró szerint szerint az Európában az elmúlt 30 évben történt rossz dolgokért egyértelműen az Uniót okolja. Orbán Viktor szerint „az EU-nak be kell feketítenie Magyarországot, mert ha az bármiben sikeres, akkor az gyanússá teszi a közösség politikáját és ideológiáját”. A találkozóról Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztője is beszámolt.

A Népszava megkeresésére Rod Dreher azt írta, hogy szerinte csak viccelt Orbán Viktor, amikor az uniós tagság kérdésére „Határozott nem!”-et válaszolt.

Az amerikai újságíró blogjában eredetileg megírta a magyar miniszterelnöki válaszát, de később átírta a szöveget, amelyben már csak az áll, hogy Orbán Viktor számára „fájdalmas” a magyar EU-tagság.

A változtatás okáról a lapnak azt válaszolta:

„Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.”

Szerinte Orbán számára fájdalmas a gazember szerepét játszania, amikor az EU-val foglalkozik.

„Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint”

– magyarázta Dreher.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Amíg Románia utolérte a magyar gazdaságot, addig Ausztria még mindig 25 évvel előttünk jár
Hamarosan Horvátország is megelőzhet a GDP-t tekintve. A vezető Luxemburgtól pedig fényévekre vagyunk.

Link másolása

2021-ben Románia utolérte Magyarországot az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP-t) tekintve is: Mindkét országban az egy főre jutó nemzeti jövedelem az uniós átlag 77 százaléka volt – írja a Népszava az Eurostat a 2022-es előzetes adatai alapján.

2010 óta Románia Lengyelország után a második régiós állam, amely megelőzi Magyarországot.

A magyar gazdaság 2010-ben az uniós átlag 66 százalékán állt, vagyis 12 év alatt 11 százalékpontot nőtt, ugyanezen idő alatt pedig a román fejlettség 25 százalékpontot.

A lengyel GDP 2010-ben szintén az uniós átlag 66 százalékán állt, ezzel szemben tavaly már 79 százalékon volt.

Valószínűleg Horvátország is utolér bennünket, ahol idén januárban már be is vezették az eurót.

Ez idő alatt Magyarország Portugáliát érte utol, és újra megelőzte a szlovák gazdaságot: a szlovák GDP 2014-ben az uniós átlag 78 százaléka volt, ma ez csak 67 százalék – vagyis az Eurostat adatai szerint visszafejlődik, ráadásul évek óta. Viszont ezt más tapasztalatok nem támasztják alá, ezért a szlovák adatot több statisztikus szisztematikus statisztikai hibának tekinti.

Az uniós tagállamok közül az élen Luxemburg áll, ahol az egy főre jutó GDP az uniós átlag 261 százaléka volt, őket az írek követték 234 százalékkal.

A folyamatosan utolérni kívánt Ausztria jelenleg az EU-átlag 125 százalékán áll, vagyis a jelenlegi trendeket figyelembe véve 20-25 év lenne szükséges az osztrák GDP utoléréshez.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Biden idén sem hívta meg Magyarországot és Törökországot a demokráciacsúcsra
120 ország képviselői fognak részt venni az eseményen, de két NATO-tag feltűnően hiányzik a meghívottak listájáról.

Link másolása

A Foreign Policy szerint Joe Biden amerikai elnök nem hívta Törökországot és Magyarországot a március 28. és 30. között tartandó demokráciacsúcsra.

Az amerikai kormány körülbelül 120 országot hívott meg az eseményre, aminek célja a demokrácia megerősítése és az autokrácia térnyerésének megakadályozása.

Az, hogy a NATO-tag Törökország és Magyarország kimarad, azt jelzi, hogy az Egyesült Államok szerint bajban van a demokrácia mindkét országban,

még ha számít is a segítségükre az Oroszország elleni stratégiájában. Ráadásul mindkettő jóváhagyásához szükség van ahhoz, hogy Svédország és Finnország is belépjen a NATO-ba.

A lap szerint a meghívás elmaradása valószínűleg tovább fogja szítani a feszültséget az Egyesült Államok és a két kimaradt ország között.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tíz éve áll egy bűzlő mocsár Debrecen belvárosában a házak között
2008-ban egy plázát terveztek ide, ami végül sosem készült el. A kiásott munkagödörben azonban megállt a víz, és beköltözött a természet.

Link másolása

Több mint tíz éve áll egy békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár Debrecen belvárosában, a lakóházak között - számolt be róla az RTL Híradó. 2008-ban egy bevásárlóközpontot álmodtak ide, de félbehagyták a munkát - így keletkezett a bűzös mocsár.

Az RTL Híradó már 2013-ban is forgatott a helyszínen, akkor még sokkal nagyobb volt a tó. Akkor is a lakók hívták fel a figyelmet a mocsárra, mert nem tudták mi tévők legyenek, a terület kezelője ugyanis elérhetetlenné vált.

A meder egykor munkagödör volt.

2008-ban ugyanis egy 20 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot álmodtak ide a beruházók, amit 2010-re kellett volna átadniuk, de csak a parkolóház készült el. A mocsár a mélyépítési munkák félbehagyása miatt keletkezett.

A lakók problémái azóta is ugyanazok.

„A madarak költenek itt, aztán rengeteg a szúnyog, a szúnyoglárva és hát az a rész eláztatta a háznak ezt a részét, illetve a háznak az ideeső részét” - mondta egyikük a Híradónak.

A lakók azonban már azt is kitapasztalhatták, hogy jobban járnak, ha a gödörben víz van. Ilyenkor ugyanis a mocsár benépesül, megjelennek benne a békák, amik szívesen fogyasztják a szúnyoglárvákat. Amikor viszont kiszárad, akkor a szél fújja a port.

A mostani tulajdonos a korábbi cégtől a hiteltartozásuk fedezeteként szerezte meg a területet. A Híradónak azt írták, hogy rendszeresen karbantartják a területet, például fákat vágattak ki nemrég.

Még tervezés alatt van, mi épül ide, de lakóházakban gondolkoznak.

A munkagödröt pont ezért nem temetik be, mert ha elindul a munka, akkor nem érné meg nekik egy újabbat kiásni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Végleg törölték a Pesti Srácok YouTube-csatornáját
Többszörös figyelmeztetés után.

Link másolása

A törlés híréről maga a Pesti Srácok számolt be a honlapján.

A lap munkatársai február elején kaptak a videómegosztó portáltól egy még korlátozással nem járó figyelmeztetést, majd ezután újabb szabálysértést követtek el, amit a YouTube ezt egy hetes tiltással, felfüggesztéssel büntetett.

A Média1 cikke szerint Jeszenszky Zsolt Hardcore Hobbista című műsorának két különböző adásában talált tiltott tartalmat a YouTube.

Mivel a YouTube szerint háromszor is megsértették a vállalt feltételeket, ezért kapta meg a PS TV a végleges törlésről szóló döntést csütörtökön este.

Nem ez volt az első eset, hogy törölték a PS tartalmait: három évvel ezelőtt már törölte a videómegosztó az akkori csatornát. Az ügy miatt akkor tüntetést is szerveztek a Google székházához.


Link másolása
KÖVESS MINKET: