HÍREK

Akár Orbán haláláig is kihúzhatja az Orbán-rendszer Simor András szerint

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a kormányzat konokságát minden területen meg kell fizetnie a magyar polgároknak. A rendszer abból él, hogy hiányzik az emberekből a szolidaritás.

Link másolása

Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke interjút adott a legnagyobb izraeli online lapot kiadó Jediót Ahronót gazdasági portáljának - írja a Telex. Ebben többek között az Orbán-rendszer politikai és gazdasági sajátosságairól is beszélt.

A Telex megjegyzi, hogy a szélsőjobboldali koalíció élén újból kormányra került Benjámin Netanjáhu igazságügyi reformcsomagját egy Orbán Viktoréhoz hasonló illiberális rendszer előjátékának tartják, a NER-rel való párhuzam pedig mára publicisztikai közhellyé vált az izraeli sajtóban.

Simor Orbánról kettős emléket őriz:

„Amikor szemtől szemben találkoztunk, akkor kedves és udvarias volt velem. De ennek nem volt sok jelentősége, mert amint bezárult mögöttem az ajtó, a médiában azonnal támadni kezdett”.

Simor szerint állandó nyomás alatt állt, hogy mondjon le posztjáról, a miniszterelnök burkolt formában „segítséget” is ígért arra az esetre, ha mandátuma kitöltése előtt távozik.

A második Orbán-ciklus 13 évének gazdaságpolitikai teljesítményéről úgy vélekedett:

"a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll".

Úgy véli, hogy Orbán a felelős, aki az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot. Hozzáteszi, hogy a fiatalok emigrálnak, ami nagyon rossz az országnak, és a munkaerőpiacnak.

A szakember szerint a gazdasági összeomlás egy lassú folyamat, és Magyarországon nem látszik, hogyan lehetne megállítani. Azt is elismerte, hogy vannak pozitív mutatók is, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de emellett rekordszintű a korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

Úgy véli, hogy Orbán törvényi úton gyűrte maga alá a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján kebelezte be a sajtónyilvánosság nagy részét. A jogállamiság alapjait megsértő intézkedéseiről még annak árán sem mond le, hogy emiatt a magyar GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásoktól esik el az ország.

Simor szerint idehaza jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya. Ezért működik jól az „oszd meg és uralkodj”, mert kevesen állnak a kisebbség vagy a bajba kerültek mellé.

"Nem harcolhatsz eredményesen a kormányzat ellen, ha nem fogsz össze. Ezért is tartom lényegesnek, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat azokkal, akiknek igazságtalanságot kell elszenvedniük. Csakhogy ezen a téren kudarcot vallottunk"

- mondta.

Az ellenzék helyzetét sem tartja jónak, mert szerinte

Orbán „totális kontrollt” gyakorol Magyarország felett. És ha nyerne is az ellenzék, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer

- vélekedett. Ugyanakkor a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja.

A közgazdász szerint

a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz.

Végül egy példán keresztül megpróbálta elmagyarázni, hogy a jogállam a gazdasági stabilitás elengedhetetlen feltétele, ugyanis nehéz olyan gazdasági környezetben működni, ahol nehéz előre látni a váratlan fordulatokat, ahol „bármikor kaphatsz egyet az arcodba”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kunetz Zsombor: a bukás beismerése, hogy „kompenzáló támogatást” ad a kormány a háziorvosoknak és a fogorvosoknak
Ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak, az nem működik, azaz megbukott – írta az egészségügyi elemző egy szerdán megjelent módosítás kapcsán.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. március 30.


Link másolása

„Kompenzáló támogatást” kapnak a háziorvosok és fogorvosok áprilisra, májusra és júniusra, feltéve, hogy az idei új számítás szerint rosszabbul jártak, mint a korábbi alapján - írja a HVG a szerdai Magyar Közlöny alapján. A kompenzációra a „gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka” nevű költségvetési rovatból vettek ki 630 millió forintot a háziorvosok és 282,6 milliót a fogorvosok számára.

A jogszabályból az nem derül ki, hogy mi lesz június után.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint az Orbán Viktor által jegyzett módosítás értelmében azon háziorvosok és fogorvosok, akik bázisfinanszírozása április, május, júniusban 100, illetve 75 ezer forinttal kevesebb lesz, az kompenzációs támogatást kap.

„Márpedig, ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak - azaz maga a tanácselnök által kidolgozott indikátor rendszer - az nem működik, azaz megbukott!”

- írta Facebook-bejegyzésében Kunetz.

Az elemző szerint ez „a második figyelmeztetés a politikai értelemben már rég megbukott egészségügyi államtitkárnak”. Az első szerinte az volt, amikor az Orvosi Kamara beszántására tett kísérlet után azonnal két helyettes államtitkárát menesztették.

„Most itt a második figyelmeztetés, amely egyben azt is jelzi, hogy megbukott a nagy hévvel, és arccal elindított, azonban át nem gondolt és ennek folyományaként betegek életét veszélyeztető egészségügyi átalakítás” - írta Kunetz Zsombor a szerdán megjelent módosítás kapcsán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor csocsózással ünnepelte a Fidesz születésnapját – nem akárki volt az ellenfél
35 éves lett a nagyobbik kormánypárt.

Link másolása

35 éves lett a Fidesz – ez alkalomból pedig összegyűltek a párt prominensei, hogy megünnepeljék a rendszerváltás utáni legsikeresebb párt születésnapját. Az eseményről egyelőre hivatalos sajtófotót nem tettek ki, így nem lehet pontosan tudni, kik vettek részt az ünnepségen.

Orbán Viktor azonban posztolt egy fotót Facebook-oldalára, ahol egy aranyos kislánnyal csocsózik.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ki a kisgyerek, ahogy arról sincs információ, hogy ki nyerte a meccset. Arra azonban lehet következtetni, hogy a miniszterelnök nem aggódik a jövő miatt. „Van utánpótlás” – írta a képhez, bár az kérdés, hogy a csocsóra vagy a 13 éve egyhuzamban kormányzó pártra gondolt-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Földrengés volt Ausztriában, Sopronban is érezni lehetett
A 4,1-es erősségű földmozgás Bécsújhely környékén, a magyar határtól mindössze 25 kilométerre volt.

Link másolása

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggel.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint 2023. március 30-án, helyi idő szerint 22 óra 26 perckor földrengés volt Ausztriában, Bécsújhely térségében, az országhatártól megközelítőleg huszonöt kilométerre. A földmozgás erőssége 4,1-es volt a Richter-féle skálán.

A közlemény szerint

a rengést Sopron térségében a lakosság is érzékelte,

de károkról egyelőre nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem lehet kizárni, hogy elmarad Ferenc pápa magyarországi látogatása, bár „jó kezekben van”
Jelenleg bizonytalan az is, hogy a nagyhét minden programján részt tud-e venni az egyházfő, akit tegnap kórházba kellett vinni.

Link másolása

Szerdán mi is írtunk róla, hogy kórházban van Ferenc pápa. Bár eleinte arról szóltak a hírek, hogy a katolikus egyházfő előre tervezett vizsgálatokra érkezett, kiderült, hogy ez nem teljesen így volt.

A Szemlélek blog több külföldi forrásra hivatkozva azt írja, a szentatya a hét elején fáradtnak és betegnek érezte magát. Bár keddre jobban lett, szerdára biztossá vált, hogy valamilyen betegségről van szó: a rendszeresen szerdai napokon tartott úgynevezett „általános kihallgatás” után nagyon fáradt volt, nyomást érzett a mellkasán, a kezei is vaskosabbnak tűntek és fájdalmai is voltak.

Alapos kivizsgálás után úgy tűnik, a pápa

nem koronavírusos, azonban valamilyen légúti fertőzés, feltehetőleg tüdőgyulladás lehet a fő betegség, sajtóértesülések kardiológiai problémákra is utalnak.

Az egészségi állapota miatt lemondták az egyházfő összes heti programját, bár arról is hírt adtak, hogy Ferencet szerda este derűsnek látták, és a mellkasi CT-vizsgálat során sem találtak semmilyen rendellenességet.

A szentatya egészsége azért is foglalkoztatja a világ híveit, mert a jövő heti, nagyheti ünnepségsorozat különösen sűrű és megterhelő szakasza az évnek a pápa életében. Feltehetőleg vagy korlátozottan lesz jelen ezeken a programokon az egyházfő, vagy helyettesítéssel fognak élni a Vatikánban.

A Szemlélek arról is ír, hogy a hírek miatt kérdésessé vált Ferenc pápa április végére tervezett budapesti látogatása is. A portál szerint jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani, azon kívül, hogy

egyáltalán nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az áprilisi magyarországi pápalátogatás elmarad.

A pápát az orvosi segítségen kívül sokan támogatják lélekben is. Ferencet a világ számtalan helyéről támogatják imádságaikkal a hívek, még a katolikus amerikai elnök, Joe Biden is „extra imádságra” szólította fel az embereket. A Vatikán hivatalos közlése szerint Ferenc pápát meghatotta az a sok üzenet, jelzés, amely eljutott hozzá – ki is fejezte köszönetét „a közelségért, az imákért”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: