News here
hirdetés

HÍREK

„A szabadság hiánya rosszabb, mint a halál” – írta búcsúlevelében az ukrán matematikus, aki öngyilkos lett Moszkvában

A Donyeckben született, 26 éves matematikus és költő azért utazott Moszkvába, hogy magasabb szinten folytassa a tanulmányait.
Címkép: Combgeo.com - szmo.hu
2022. március 26.


Link másolása

hirdetés

Konstantin Olmezov, ukrán matematikus és költő március 20-án lett öngyilkos Moszkvában. Búcsúlevelet is írt, amit az n+1 oldal fordított le angolra. Olmezov a levél részleteit a Telegram-profiljára tette ki időzítve a halála után, és ugyanilyen módszerrel küldte el az ismerőseinek, barátainak is.

A Meduza újságírója beszélt olyannal, aki az első levél után egyből felkereste Olmezovot, de akkor már órák óta halott volt.

A Donyeckben született Konstantin Olmezov mindössze 26 éves volt, matematikával, programozással és költészettel foglalkozott. Miután a szülővárosában nem tudta tovább kamatoztatni a képességeit, Moszkvába költözött, ahol a búcsúlevél szerint életében először a saját lábán állt. Itt jobb lehetőségei voltak a tudományos életben, de amikor megkezdődött a háború, azonnal megpróbált hazamenni, de hiába. Az FSZB emberei elkapták, 15 napig fogságban volt. Miután kiengedték, kilátástalannak tűnt neki a helyzet, ezért véget vetett az életének.

„Üdv! A nevem Konsztantyin Olmezov. Tiszta elmével és szilárd emlékezettel írom ezt a levelet, és ha olvasod, azt jelenti, hogy valószínűleg soha többé nem fogok írni”– írta a Telegram-csatornáján.

Búcsúüzeneteiben három városról is írt, ahol élt:

„Nagyon szeretem Donyecket, de különös szeretettel. Hitvány gyermekkorom ellenére ez az a város, ahol megírtam az első számítógépes programomat, az első versemet, ahol először léptem színpadra, ahol először kaptam fizetést. Ez az a város, ahol minden apró pad, a parkok kanyargó ösvényei rímekkel telítődnek számomra, problémákkal, melyek megoldásán ott dolgoztam, nevekkel, arcokkal, kellemes és szörnyű eseményekkel. Minden ösvény minden sarkában.”

hirdetés

”Nagyon szeretem Kijevet – Ez az a város, ahol először kezdtem önálló életet, ahol először éltem át éhséget és magányt, ahol először szerettem igazán, ahol a legjobb verseimet írtam. Amíg ott éltem, volt egy időszak, amikor háromnaponta két verset írtam, többet, mint valaha. Minden híd a Ruszanivszki-csatorna felett, minden fa a Lisova metróállomás mögötti erdőben, minden pad a Győzelem parkban számomra a fájdalom és a szerelem egyedi formáival van átitatva.”

„Nagyon szeretem Moszkvát – Ez az a város, ahol először álltam a saját lábamra, ahol anyagilag függetlenné váltam, ahol az első és egyetlen tételemet bizonyítottam, ahol igazán és tényleg kezdtem hinni a saját képességeimben. Ahol ott van a Tsaritsyno! Mindkét fél iránt fájdalmat érzek ebben a háborúban, de látom a szememmel, hogy ki védi a saját földjét, és ki próbálja meg elfoglalni valaki másét.”

Azt írta, csalódott az emberekben, az emberiségben is:

„Amikor a 21. században, az éjszaka közepén egy hadsereg megtámad egy idegen országot, amely nem jelent rá semmilyen veszélyt, és minden katona érti, hogy mit csinál, de úgy tesz, mintha nem értené. Amikor egy kormánytisztviselő azt mondja: »Nem mi támadtunk«, és az újságírók felhangosítják ezt, és minden újságíró érti, hogy ez hazugság, de úgy tesz, mintha nem értené.

Amikor emberek milliói látják és értik, hogy amit tesznek, az a lelkiismeretükön és a történelmükön fog száradni, de úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne hozzá. Amikor a feketét fehérnek és a lágyat keserűnek nevezik, és nem konspiratív suttogással vagy kikacsintó iróniával, hanem látszólag szívből (...) Amikor a világ komolyan fontolóra veszi annak a lehetőségét, amit hetvenöt éve próbált megelőzni, de nem gondolkodott a megelőzés új modelljein. Amikor az erő ismét azt állítja magáról, hogy az igazság fő forrása, az árulás és a képmutatás pedig a béke fő forrása.”

"Számomra a szabadság hiánya rosszabb, mint a halál. Úgy éltem az életem, hogy mindenben szabadon dönthessek"

– írta búcsúlevelében.

Ha segítségre van szükséged

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kövér László: „Tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket”
Az Országgyűlés elnöke elismerte, hogy a pedagógusok bérezése lemaradt a többi ágazathoz képest.

Link másolása

hirdetés

A tanárok és az oktatás helyzetét hosszútávú stratégiai kérdésként kell kezelni, de szükség van a tanárok béremelésére – erről beszélt Kövér László hétfő este a HírTV Napi Aktuális című műsorában. Az Országgyűlés elnöke elismerte, béremelésre szükség van, a pedagógusok jelenlegi fizetése ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket, nem méltányos.

Hozzátette:

más kérdés, hogy a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket.

Felidézte: 2010 után a pedagógusok voltak az elsők, akikre az akkori ciklusban a Fidesz-KDNP-kormány gondolt. Közben egyfajta bérverseny alakult ki mind a piaci szereplők, mind a különböző állami szektorok között, és így relatíve a pedagógusok bérezése lemaradt az többi ágazathoz képest. „Ezt (a lemaradást) senki nem vitatja” – jelentette ki, a vita abban van, hogyan és milyen ütemben, feltételek mellett tud a kormány mindenki számára megnyugtató módon változtatni. Úgy vélte, ezen a helyzeten semmilyen sztrájk nem fog tudni segíteni és nem lehet a meglévő jogszabályokat félretenni, egy nem létező jogi kategóriával élve polgári engedetlenségi akciót indítani a gyerekeink rovására.

Kövér László szerint rövid távú megoldást senki sem várhat a kérdésben, rövid távon – amennyire a kormány lehetőségeiből adódik –, „tűzoltó jelleggel” orvosolják azokat az anomáliákat, amik ilyen mértékű bérlemaradásból fakadnak. Hosszú távon azonban olyan megoldást kell találni, amiben az aktuális bérszínvonal mellett – ki-ki a saját szakmájában – igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Zsiday Viktor: Pánikhangulat alakult ki a lakosságban a hívások alapján
A szakember szerint félő, hogy egyre inkább euróban határozhatjuk majd meg sok árucikk és ingatlannak az árát, így a forint csak másodlagos lesz.

Link másolása

hirdetés

A Portfolio Checklist című podcast műsorában beszélt Zsiday Viktor, a Citadella alap portfólió menedzsere a hazai gazdaság kilátásairól, a forint árfolyamáról és az inflációról.

Zsiday szerint a forint árfolyamát sok külső tényező befolyásolja, amit a jelenlegi lejtőre a jegybanki változtatás lökött.

Van ez a lehetetlen szentháromság, ami azt mondja ki leegyszerűsítve, hogy a szabad tőkemozgás, a forintárfolyam és a kamatok közül kettőt tud a monetáris politika meghatározni, őszig úgy tűnt, hogy az árfolyamot fogják stabilizálni, de ez most változni látszik

- mondta a szakember.

Azzal folytatta, hogy a jegybank sokáig próbálta stabilizálni a forintot, időközben végül megijedhettek attól, hogy a magas kamatok rosszak lesznek a hazai gazdaságnak, majd kiszálltak, csakhogy a hátraarcot bünteti a piac. A forint gyengülése azonban az inflációs várakozások széthullásához vezetett, aminek köszönhetően kialakult egy olyan felfogás, hogy a forint úgyis tartósan gyengül. Így a cégek mentalitásban is változás állt be, és úgy gondolkodnak, hogy minden évben bért, vagy árat kell emelniük. Zsiday szerint ezzel viszont egy olyan rendszerbe léptünk át, ahonnan a gazdaságot nagyon nehéz visszakormányozni.

„A legnagyobb félelmem, hogy Magyarországon átalakultak az inflációs várakozások, és mindenki úgy készül a következő időszakra, hogy úgyis árat fogok emelni. Úgyis bért kell emelnem, ha nem is akarok. Ez a spirál egy önerősítő folyamattá válik, és már vált is, amit aztán nagyon nehéz letörni.”

A szakértő arra is kitért, hogy azon hívások, melyeket az elemzői szektorban dolgozók kaptak az elmúlt napokban, azt mutatják, hogy

hirdetés
pánikhangulat alakult ki a lakosságban, ami könnyen tőkemenekítéssé válhat. Ez pedig egy veszélyes folyamat.

Arról nem is beszélve, hogy egyre inkább euróban határozhatjuk majd meg sok árucikk és ingatlannak az árát, így a forint csak másodlagos lesz.

Zsiday attól viszont nem tart, hogy államcsőd következne be. Ugyanis kevés a hamarosan lejáró devizaadósság, mindemellett az MNB devizatartaléka bőven elegendő ahhoz, hogy ezek kifizethetővé váljanak. A jegybank pedig forintot akármikor tud teremteni, tehát klasszikus államcsődtől nem kell tartani, attól nagyon messze vagyunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megszólalt a Kölcsey igazgatója is: „A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?”
Az intézményvezető felsorolja kirúgott kollégái érdemeit, és felhívja a figyelmet arra, mekkora problémát okozott az öt tanár elbocsátása.

Link másolása

hirdetés

Nyilvános Facebook-poszttal jelentkezett Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. Ez az az intézmény, ahonnan a tankerület öt pedagógust bocsátott el, miután részt vettek az oktatás problémáinak megoldását célzó polgári engedetlenségi mozgalomban. A tanárok mellett péntek este és hétfő reggel is szolidaritási akciót szerveztek az iskola diákjai és a szülők.

„Az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának”

– írja az intézményvezető, aki ezután felsorolja az elbocsátott pedagógusok érdemeit.

Molnár Barbara testnevelő, iskolánk korábbi diákja, a Kölcsey volt az első és eddig egyetlen munkahelye. Kiváló sportolóként sok dicsőséget szerzett a gimnáziumnak országosan, nemzetközileg is, legutóbb a salzburgi maraton győzteseként 2022 májusában. A tanítványai - hozzá hasonlóan - minden évben ott voltak az atlétika Diákolimpia országos döntőiben.”

Ocskó Emese matematika-francia szakos tanár. Francia-magyar két tanítási nyelvű osztályokban oktatott matematikát francia nyelven. Az elmúlt években ő volt a francia nyelvi tábor egyik fő szervezője. Lelkes osztályfőnök, aki kirándulások mellett diákcseréket is szervezett.”

Palya Tamás matematika és kémia szakos tanár. Mindkét szakját tanította, egyik végzős osztályunk osztályfőnöke, a Közalkalmazotti Tanács Elnöke. Kiváló tehetséggondozó, az elmúlt években döntős diákot készített fel az Irinyi János Kémiaversenyen és a kémia OKTV-n. Egy eredményes pályázat keretében ő alakította ki tanítványaival az iskolában a természettudományos szabaduló szobát. Szabad idejében társasjáték-klubot és természetjáró kört vezetett.”

hirdetés

Sallai Katalin magyartanár, iskolánk korábbi diákja, 1988 óta, azaz 34 éve tanít a gimnáziumban. Megtehette volna, hogy augusztus 1-jétől megindítja a nyugdíjaztatását, de akkor december 1-jén fel kellett volna állnia, és két érettségiző osztályát át kellett volna adnia egy új kollégának. A végzős osztályainak az alap órákon kívül az év végi vizsgára felkészítő, gyakoroltató foglalkozásokat is indított. Több mint tíz éven át versfelolvasó délutánokat szervezett. Nagy hangsúlyt fektetett szabadidős, kulturális tevékenységekre, tanította növendékeit a toleranciára, az elfogadásra a Baltazár Színházzal közös projektekben.”

Törley Katalin franciatanár, iskolánk korábbi diákja. Az elmúlt években a két tanítási nyelvű tagozatunkon francia nyelvet tanított az előkészítő évfolyam magas óraszámban tanuló csoportjainak, továbbá francia civilizáció tantárgyból készítette föl az érettségi vizsgára a diákokat. Ehhez a tantárgyhoz nincsen tankönyv, a tananyagot ő maga állította össze. Idén is voltak érettségiző csoportjai. Szeptemberben egy kollégájával megvalósította azt a projektet, amelyik az elmúlt két évben országos szinten elmaradt: külföldi nyelvtanulási programot szervezett egy osztálynak (a diákok családoknál laktak, nyelviskolában tanultak egy héten át)” – írja Fazekas Csaba.

Az igazgató a tankerületi és más vezetőkhöz is szól:

„A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?”

Fazekas Csaba szerint „e felsorolásból világosan érthető, hogy diákjaink tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó. [...] Van olyan érettségiző tanulónk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke volt” – írja.

Szerdán országos tiltakozó megmozdulást terveznek a tanárok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), estére pedig a diákok és a Tanítanék mozgalom készül hídfoglalással és koncertekkel egybekötött demonstrációra a Kossuth téren.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem vonultak ki a kukások reggel Budapesten, sztrájkkal fenyegetőznek
A szakszervezeti vezető azt mondta, ha nem veszik fel a munkát, akkor kirúgják őket.

Link másolása

hirdetés

Az FKF Ecseri úti központjánál fizetésemelést követelnek a kommunális és szelektíves szemétszállítók, sztrájkba lépéssel fenyegetőznek. A Blikk információi szerint az alkalmazottak arra vártak, hogy jöjjön egy vezető, akivel tárgyalhatnak. Emellett az óbudai hulladékégetőtől sem vonultak ki kedd reggel a kukások.

Az alkalmazottaknál az verte ki a biztosítékot a lap szerint, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítóknál 400 ezer forintot is elérheti a fizetés bizonyos idő után, ami nem igaz. Állításuk szerint a valóságban 200 ezreket visznek haza, miközben más hulladékszállító cégek 400-450 ezer forintos bérezés mellett keresnek kollégákat.

A Blikk szerint a másik, amin kiakadtak a hulladékszállítók, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugállomány rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Egy kukás azt is megjegyezte, hogy az ellenőrök sokkal többet keresnek, mint ők.

Reggel háromnegyed nyolc körül lejött a telep udvarára egy szakszervezeti vezető, Lázár Lászlóné Éva, aki azt mondta a dolgozóknak, vegyék fel a munkát, különben kirúgják őket. A szemétszállítók erre skandálni kezdtek: „Menjen haza!”

Délelőtt 10 óra körül egy felsővezető is megjelent a dolgozók előtt, aki közölte, hogy nincs tárgyalás. A dolgozók sztrájkjának következtében így a katasztrófavédelem segítségével oldják meg a szemétszállítást, ami nem lesz egyszerű feladat a kukások szerint.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: