News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„A propaganda fegyver, a hazugság öl” - az MTVA székházánál tüntetett az ellenzék

A demonstráción „a választások kimenetelét befolyásoló hazugságok, hírhamisítások és az agresszor Putyint támogató orosz propaganda terjesztése ellen” tiltakoztak a szervezők és a résztvevők.

Link másolása

hirdetés

"A propaganda fegyver, a hazugság öl" néven szerveztek tüntetést az ellenzéki pártok vasárnap kora estére az MTVA Kunigunda úti székházához.

A demonstráción "a választások kimenetelét befolyásoló hazugságok, hírhamisítások és az agresszor Putyint támogató orosz propaganda terjesztése ellen" tiltakoztak a szervezők és a résztvevők.

"Tiltakoznunk kell, mert az ellenzék politikusai csak lejárató, hírhamisító anyagokban tűnhetnek fel a közpénzen fenntartott TV-kben és rádiókban. A közéleti műsorokban is csak a kormány és a Fidesz-közeli megmondó emberek adják egymásnak a kilincset Orbánt és Putyint dicsőítve, az ellenzéket szapulva. Eközben az ellenzékből évek óta senki nem mehet be élő adásba!

Az ellenzék mellett le van tiltva a legtöbb felelősen gondolkodó magyar értelmiségi, tudós és művész is. Mindazok, aki Orbán rendszeréről akárcsak puha kritikus véleményt mondtak, vagy mondhatnának. Közismert, hogy jeles előadóművészek, színészek, zenészek, vagy kortárs íróink és költőink egész sora van letiltva, egyszerűen nem kerülhetnek adásba. Ennek véget kell vetni!" - írták a Facebookon meghirdetett esemény leírásában.

Hozzátették, hogy tiltakoznak az ellen, hogy "a magyar közmédia háborús propagandát folytat Oroszország mellett", és összességében "az állami propaganda elfogult oroszpártiságával és háborús uszításával szemben".

A tüntetés házigazdája Hadházy Ákos, az Egységben Magyarországért korrupcióellenesség és elszámoltatás szakpolitikai kabinetvezetője volt. Az eseményen beszédet mondott

hirdetés

• Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő

• Varju László, DK

• Szabó Tímea, Párbeszéd

• Brenner Koloman, Jobbik

• Polyák Gábor, médiakutató

• Ujhelyi István, MSZP

• Kanász-Nagy Máté, LMP

• Hajnal Miklós, Momentum

• Márki-Zay Péter, Magyarország miniszterelnök-jelöltje.

Élőben rögzített közvetítésünk a tüntetésről:

Az esemény egy perc néma csenddel kezdődött a koronavírus-járvány eddigi 45 ezer áldozatára és az orosz-ukrán háborúban elhunytakra emlékezve. Először Hadházy Ákos szólt a demonstrálókhoz. Beszédét azzal kezdte, hogy már többször is tüntetett az MTVA székházánál az ellenzék, de "nem elégszer és nem elegen, mert a propaganda székháza él és virul". Emlékeztetett, hogy míg Orbán Viktor hetente többször is "papolhat élőben a közmédiában, addig az ellenzék miniszterelnök-jelöltje még egyszer sem tehette be a lábát az MTVA épületébe". Majd arról beszélt, hogy Oroszországban most ugyanúgy iktatják ki a szabad sajtó elemeit, mint most az ukrajnai repülőtereket a háborúban. Hadházy szerint ha engedjük, hamarosan Magyarország is oda fog jutni, hogy elzárják a független sajtótermékeket, majd leállítják a legnagyobb közösségi oldalakat, és már csak a sötétség marad. Az ellenzéki politikus viszont úgy véli, hogy már azt sem lehet demokráciának nevezni, ahol most tartunk.

"Egy bűnszervezet által egyre biztosabban felépített diktatúrában élünk, aminek április 3-án véget kell vetnünk"

- jelentette ki.

Mint mondta, hiába "eteti" Orbán évek óta azzal Európát, hogy milyen nagy demokrácia van itt, csak meg kell nézni, hányszor szerepelt a közmédiában a miniszterelnök, és hányszor az ellenzék.

"Orbán 200-szor beszélt itt, ellenzéki vezető egyszer. Nincs több kérdés."

Hadházy ezután arról beszélt, hogy azért is tüntetnek most, hogy jelezzék: ilyen körülmények között "ez a választás nem tiszta, nem fair, nem demokratikus, nem szabályos". Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint "amikor kiállunk egy meccsre és tudjuk, hogy hülyére doppingolja magát az ellenzék, hogy a bírót lefizették, tudjuk, hogyan fognak minket rugdosni, de elindulunk, mert a szabályokat is ők hozzák".

Elismerte, hogy az ellenzék is felelős azért, hogy Orbán Viktor eljuthatott idáig, de szerinte "mindannyian kaphatunk feloldozást, ha az utolsó pillanatig megteszünk mindent, amit tehetünk". Arra kért mindenkit, hogy vegyenek részt az ellenzék nagygyűlésén március 15-én, április 3-án - amikor szerinte Európa és Moszkva között kell majd választani - pedig szavazzanak rájuk.

A tüntetés ideje alatt az MTVA székházának tetején megjelentek a közmédia munkatársai kamerákkal, mire a tiltakozók többször is azt kiabálták nekik, hogy "gyertek le".

A második felszólaló Szél Bernadett volt, aki emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltáskor a Fidesz pártoktól független szabad sajtót követelt, ehhez képest 2010 után a lakosság adójából elfoglalták a közmédiát és a médiahatóságot is. A képviselő szerint a közmédia arról sem számolt be, hogy ellenzéki előválasztás volt Magyarországon, és azóta sem szólaltatta meg a megválasztott miniszterelnök-jelöltet. Mint mondta, még őt is előbb kérdezi a holland, a német vagy a francia közmédia, mint a saját hazája közmédiája. Szerinte, miután Putyin megindította a támadást Ukrajna ellen, a köztévében "feltekerték a potmétert", és többek között arról beszéltek benne, hogy az orosz katonák szakszerűen vonultak be az országba.

Szél arról is beszélt, hogy Orbán a keleti nyitással elszakította Magyarországot a Nyugattól, ebben pedig hatalmas segítségére volt a közmédia. Hozzátette, hogy a választás után viszont a magyarok visszakaphatják a közmédiát, az ország pedig a helyét az Európai Unióban.

Utána Szabó Tímea lépett színpadra, aki azzal kezdte beszédét, hogy őt országgyűlési képviselőként 2013 óta nem hívták be a közmédiába, de még Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sem járhatott itt 2019-es megválasztása óta.

Elmondta, hogy Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatója igaza van abban, hogy ez a közmédia nagyon független. "Független az összes ellenzéki politikustól, a kritikus civilektől és a több millió magyar állampolgártól, akiket az elmúlt 12 évben magára hagyott a Fidesz-kormány" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a köztévé már olyannyira átlépte a határt, hogy veszélyezteti a magyarok biztonságát.

Ezután azt mondta, hogy bár Orbán "stratégiai nyugalmat" emleget, ez igazából azt jelenti, hogy gőze sincs, mit kellene mondania ebben a helyzetben. Ugyanis évek óta azt hajtogatja, hogy Európa rossz, Putyin jó, és ezt most hirtelen nem tudja megfordítani. "De mi tudjuk, hogy Európa a jó és Putyin a rossz, ezért kell elmenni szavazni április 3-án" - mondta a Párbeszéd politikusa.

"Putyin egy új Szovjetuniót akar építeni, és Orbán ehhez asszisztál. De mi ebből nem kérünk. Mi nem Oroszországot, hanem Európát és szabadságot akarunk"

- jelentette ki.

Varju László arról beszélt, hogy a köztévé már nem csak hazudozó, állampárti tévé, hanem a putyini propaganda európai központja. Szerinte "56 mártírjai forognak a sírjukban" amiatt, hogy a köztévében elhangzott, hogy Ukrajna felelőtlen, amiért harcol a szabadságáért, és nem adta meg magát Oroszországnak.

"Mi, magyarok pontosan tudjuk, milyen az, amikor harcolni kell a szabadágért, mindent megteszünk, hogy a magyar szabadságot visszaszerezzük a bitorlóktól. Ukrajna mellett állunk, bármit is hazudoznak ebből a tévéből. Ebből elég volt"

- jelentette ki.

Brenner Koloman azt mondta, Orbán Viktor kétkulacsos külpolitikája végérvényesen megbukott, a közmédiában mégis kitartanak az orosz propaganda mellett. A jobbikos nemzetbiztonsági kockázatnak tartja, hogy a közmédia az orosz propagandát terjeszti. Az ellenzéktől viszont nem kell félteni a magyar televíziót és Magyarországot sem, hiszen "nagyon fogunk rá vigyázni, mert a miénk".

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azt emelte ki, hogy az a köztévé, amely az orosz propagandát hangoztatja és a Paks2 legnagyobb támogatója, évente 130 milliárd forintba kerül.

Hajnal Miklós úgy fogalmazott, a magyar propagandamédia Putyin szócsöve is, és ez nem most, az ukrajnai háború kirobbanása után kezdődött. Azt is elmondta, hogy úgy tudja, bár négy évvel ezelőtt az ellenzéki politikusok még kaptak öt percet a közmédiában, idén már nem lesz lehetőségük erre.

Ujhelyi István azt hangsúlyozta beszédében, hogy Magyarország útja nem Moszkva, hanem Európa felé van. Megismételte azt is, hogy a putyinizmus már egy évtizede ott van az MTVA székházában.

Polyák Gábor, az Egységben Magyarországért médiapolitikai szakreferense arról beszélt, hogy

a kormány hiába foglalta kormányhatározatba, hogy sajtószabadság van Magyarországon, szerinte amiben élünk, az nem sajtószabadság, hanem "a gyűlölködés és a megbélyegzés szabadsága".

Úgy véli, az egész ország tele van jól megfizetett propagandistával, ezért köszönetet mondott azoknak a független újságíróknak, akik kitartottak az elmúlt 12 évben. Ezután felsorolta, hogy az ellenzék milyen intézkedésekkel állítaná helyre a sajtószabadságot. Például valódi közszolgálatot építenének tisztességes újságírással, helyreállítanák a médiapiac működését, és független médiafelügyeletet hoznának létre.

Utolsóként Márki-Zay Péter állt a tömeg elé, akit színpadra lépésekor hosszan éltetettek a tüntetők. Beszédével külön cikkben foglalkoztunk.

A demonstráció azzal zárult, hogy a felszólalók a tiltakozókkal együtt elénekelték a Himnuszt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Halálos baleset történt az M7-esen Budapest felé
A 90-es jelű Balatonfüred csomópont után halálos baleset történt, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

Link másolása

hirdetés

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópályán Budapest felé vasárnap délelőtt, a 90-es jelű Balatonfüred csomópont után.

A 84-es kilométernél mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ezért a forgalmat bizonytalan ideig megállították.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy vasárnap délelőtt, 9 óra 40 perc körül egy autós a Balaton felé haladt, majd a 84-es kilométernél eddig ismeretlen okból átszakította a szalagkorlátot, és áttért az ellentétes oldalra.

A baleset következtében egy nő a helyszínen meghalt.

Olvasói fotó

Budapest irányába a rendőrök Balatonvilágosnál a 7-es főútra terelték a járműveket, visszatérni a pályára a Polgárdi csomópontnál lehetet.

hirdetés
A kiterelés mögött óriási, 5-6 kilométeres a torlódás alakult ki.

Mivel sokan már a Siófok- Sóstó csomópontnál lehajtottak a pályáról ott is több kilométeres az araszoló kocsisor alakult ki a főváros irányába.

A 7-es főúton Lepsény térségében is megtorpant a kocsisor, és a 71-es főúton Balatonakarattya és Lepsény között is araszolásra számíthattak az autósok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Két hidegfront is jön a jövő héten, vége egy időre a kánikulának
Hétvégén már lesz, ahol 20-23 fokot mérhetünk csak majd. Záporok, zivatarok is lesznek bőven, néhol viharokkal érkezik a front.

Link másolása

hirdetés

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az országos tisztifőorvos hétfőtől rendelte el - eredetileg csütörtök éjfélig - a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki hétfőre: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokút, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokút, a többi megyére elsőfokút.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az egész országban nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az előrejelzés szerint hétfőn többnyire derült, napos idő várható. Délután az Alpokalján és a Kisalföldön fordulhat elő zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon zivatarok környékén a szél is megerősödhet, viharossá fokozódhat. A minimumok jellemzően 15 és 22 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű.

Kedden több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, de ekkor már egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. A Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan valószínű zápor, zivatar. Estétől nyugat felől csökken a "csapadékhajlam". A szél többfelé is megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali 14-23 fokról délutánra a Dunántúlon 26-31, máshol még 30 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

hirdetés

Szerdán sok napsütés valószínű. A nap első felében az ország keleti harmadán fordulhat elő zápor, zivatar. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Csütörtökön egy újabb hidegfront szakadozott felhősávja vonulhat át az ország felett. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Elszórtan valószínű eső, zápor. A szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali 12-18 fokról, délután 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a napsütés mellett helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A szél sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet általában 12 és 19, a maximumhőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Szombaton több helyen várható záporeső, zivatar. Sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. Hajnalban 9 és 17, délután 23-30 fokos értékekre kell készülni.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellet szórványosan kialakulhat zápor, zivatar.

A szél is sok helyen megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimumok 8 és 15, a maximumok 20 és 26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Valaki milliárdos lett: volt telitalálatos a hatoslottón
A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít.

Link másolása

hirdetés

Volt telitalálatos a hatoslottón, 1,88 milliárd forintos főnyereménnyel - közölte a Szerencsejáték Zrt. vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: 19 hetes halmozódás után a hatoslottó történetének ötödik legnagyobb nyereményét viheti haza a mostani nyertes, akinek 90 napja van arra, hogy jelentkezzen az összegért. Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik - ismertették.

A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít

- emelték ki.

A 34 éves számsorsjáték eddigi legmagasabb nyereményét tavaly december 26-án húzták ki, akkor 3,165 milliárd forinttal lett gazdagabb a nyertes - olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Brutálisan sok a turista Horvátországban, ha így megy tovább, rekordot dönt a vendégek száma
A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

Link másolása

hirdetés

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

A lap szerint az első idei erős hétvége a horvát turizmusban egy hónappal megelőzte a tavalyit. A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján jelenleg 640 ezer turista nyaral az országban, ez a szám pedig még ebben a hónapban elérheti a napi egymilliót.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (4,4 millió), őket az osztrákok (1,4 millió), a szlovénok (1,3 millió), a lengyelek (millió), a britek és a csehek (egymillió alatt) követték.

A legtöbb turistaéjszakát Isztriában (7,9 millió), Split-Dalmácia megyében (15,5 millió) és a Tengermellék-fennsík megyében (4,2 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (730 ezer ), Porec (560 ezer) és Dubrovnik (530 ezer) fogadta.

A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

A számok arra utalnak, hogy amennyiben nem történik valami rendkívüli esemény, ez a turisztikai idény emlékezetes marad mind a turisták számát, mind a bevételeket illetően, ideértve az államkasszát is

- írta a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: