HÍREK
A Rovatból

A Norvég Gyógyszerügynökség nem aggódik a koronavírus-oltás utáni halálesetek miatt

Szerintük csak azok a nagyon idős és törékeny emberek lehetnek veszélyben, akiknél az alapbetegség lefolyását súlyosbíthatják a mellékhatások. Ennek megfelelően módosítják ajánlásaikat.

Link másolása

Norvégiában már több tízezer embert oltottak be. A Norvég Gyógyszerügynökséghez és az Országos Közegészségügyi Intézethez minden esetben jelentést küldenek, ha valamilyen mellékhatást tapasztalnak. Eddig - főként idősotthonokból - összesen 23 olyan halálesetről kaptak jelentést, amely az oltást követően következett be, és 13 eset kivizsgálását be is fejezték.

Azt állapították meg, hogy az olyan, általában enyhe mellékhatások, mint a magas láz, rossz közérzet vagy hányinger, súlyosabb következményekkel járhatnak a legbetegebb emberekre, mert súlyosbíthatják az alapbetegségük lefolyását.

Már az is komoly következményekkel járhat náluk, ha az émelygés miatt kevesebbet isznak, és kiszáradnak.

A Pfizer és a Moderna vakcinája is erős immunválaszt vált ki, ezért lehetnek olyan hatékonyak. Ugyanakkor pont emiatt mellékhatások is jelentkezhetnek.

"Ha egy nagyon törékeny és alapbetegségben szenvedő beteg oltást kap, ami erős reakciót vált ki lázzal, émelygéssel és étvágycsökkenéssel, az az alapbetegségének súlyosabb lefolyását eredményezheti. Ezek a mellékhatások az emberek többségében teljesen ártalmatlanok és rövid idő alatt elmúlnak, de nagyon megterhelőek lehetnek a legtörékenyebb emberek számára"

- mondta Steinar Madsen, a Norvég Gyógyszerügynökség munkatársa a VG című norvég lapnak.

"Ezekben a számokban azonban nem látunk semmi riasztót"

- tette hozzá a norvég szakember.

Szerinte minden esetben idős és nagyon gyenge állapotban lévő betegek hunytak el, akiknek különböző alapbetegségeik voltak.

A Norvég Gyógyszerügynökség ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy azok a dokumentumok, amelyek alapján az oltás megkapta az ideiglenes jóváhagyást, 85 évnél idősebb emberek eseteit nem tartalmazzák. Tehát az legidősebbeknél jelentkező mellékhatások következményeiről egyelőre csak nagyon keveset tudnak.

A norvég hatóságok eddig összesen 29 mellékhatás-jelentést dolgoztak fel, ezek között 9 súlyos és 7 kevésbé súlyos eset is volt. A mostani vizsgálati eredmények alapján megváltoztatták az ajánlásaikat arról, milyen csoportokat nem ajánlatos oltani.

Az új ajánlásban felhívják a figyelmet arra, hogy a legsérülékenyebb betegeknél az enyhe mellékhatások is súlyos követkeményekkel járhatnak, ezért azoknál, akiknek a várható élettartama már nagyon rövid, az oltás által adott védelem már nem biztos, hogy megéri a kockázatot.

A norvég hatóságok szerint ezt érdemes figyelembe venni például az idősotthonok legrosszabb állapotban lévő lakói esetében.

Másoknál azonban az oltást továbbra is biztonságosnak tartják.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezddően további tájékoztatásig nem látogatható.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Benzinár: dinamikus árplafon jöhet a miniszter szerint
A mai kormányülésen döntés születik arról, szükségszerű-e a beavatkozni a piaci folyamatokba, ha a régiós átlagárhoz képest a hazai kutakon drágábban adják az üzemanyagot.

Link másolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastben arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz - írja a 444.

A miniszter szerint a kutak nem egy meghatározott időszakra, rögzített áron - mint korábban a 480 forintos benzin literár - adhatják az üzemanyagot, hanem a régiós átlaghoz viszulva alakulhat az ármeghatározás.

A podcastből egyebek mellett kiderül még az is, hogy

  • „picike felárral” vesszük az orosz gázt,
  • az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket, valamint biztosított a korszerűsítési pályázatok forrásigénye,
  • Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez,
  • és a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Először szólalt meg Orbán Viktor Magyar Péterről: a baloldal belügye, majd maguk között elrendezik
A kormányfő nem győzte hangsúlyozni, hogy ő a legfőbb ügyésznek hisz a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban.

Link másolása

Orbán Viktor is meghallgatta a hangfelvételt, amin Varga Judit arról beszélt, hogy Rogán Antalék belenyúltak az ügyészség irataiba - írja a Telex. Majd többször hozzátette, hogy ő a legfőbb ügyésznek hisz, aki szerint nem lehet nyomtalanul manipulálni ügyészségi iratokat.

Hogy töretlen-e a bizalma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter iránt, leszögezte:

A Gergőnek van baja, mert megműtötték és nehezen mozog. Az komoly baj, nem pedig az, hogy ő volt az ajánlója egyébként a Fidesz-tagságra is az igazságügyi miniszter férjének, de ez nem érinti az ő munkáját, mert a bizalom, az a munkából fakad.

A Tisza Párt alelnökével kapcsolatos kérdésekre azt ismételgette, hogy Magyar Péter a baloldal belügye.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Schmidt Mária és Iványi Gábor egy asztalhoz ült az amerikai nagykövet Széder-estjén
David Pressman szerint: „A zsidó hagyomány azonban azt tanítja, hogy a vita valójában lehetőség arra, hogy megküzdjünk saját nézőpontjainkkal, jobban megértsük másokét”.

Link másolása

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete április 23-án, kedden Széder-estet tartott a rezidenciáján. Ilyen eseményre tavaly is sort került, akkor sokáig téma volt a sajtóban, hogy a zsidók egyik legnagyobb ünnepén a nagykövet asztalánál ült az a Gyöngyösi Márton is, aki korábban listázta volna, hogy hány olya tagja van az Országgyűlésnek, aki „bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

„Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman április 23-án, kedden Széder-estet tartott a rezidenciáján, ahol egy beszélgetés keretében különböző vallásokat, politikai nézeteket és hátteret képviselő embereket látott vendégül” – áll a budapesti amerikai nagykövetség honlapján. Hozzátették, a fő beszédtémák között szándékosan olyanok szerepeltek, amik a kormány fő üzeneteihez kapcsolódnak: „migráció, gender, háború”.

Az est egyik érdekessége volt, hogy azon egyaránt részt vett Schmidt Mária történész, az Orbán-kormány egyik legfőbb ideológusa és Iványi Gábor lelkész, a kormányzat egyik legfőbb kritikusa is, akinek egyházát és személyét az utóbbi időben számos attrocitás érte a hatóságok részéről, a Fideszhez közeli sajtó pedig gyakran pécézi ki magának.

A vacsorával kapcsolatban egyébként David Pressman azt írta: A családomban a Pészah ünnepén tartott Széder-est mindig az élénk viták és beszélgetések helyszíne volt. A határozott nézetekkel rendelkezőknek, különösen azoknak, akik nem értenek egyet egymással, több időt kellene egymás társaságában tölteniük, nem pedig kevesebbet. Azok a beszélgetések, amelyeket a sajátunktól eltérő véleményű emberekkel folytatunk toleranciát szülnek, elősegítik a különbözőségek tiszteletét, és megerősítik demokráciáinkat.

A közlemény szerint a Széder egyik vendége arról beszélt, „általában úgy tekintünk a vitákra, mint amiket meg kell nyernünk. A zsidó hagyomány azonban azt tanítja, hogy a vita valójában lehetőség arra, hogy megküzdjünk saját nézőpontjainkkal, jobban megértsük másokét, és így megtaláljuk a közös hangot”.

David Pressman kiemelte: „A ma esti lenyűgöző széder-esti beszélgetés alkalmat adott a közös vitára és arra, hogy megvitassuk a Pészah történetét és annak politikai relevanciáját, amelyek gyakran megosztanak minket. Megtiszteltetés volt egy sokszínű, szenvedélyes, egyedi hangú csoportot vendégül látni egy széderasztal körül”.

via Index


Link másolása
KÖVESS MINKET: