News here

HÍREK

A mozit is bezárják Szombathelyen az energiaválság miatt

A közvilágítást, az idős klubokat, a művelődési házat, a múzeumokat, és az uszodát is érinti a város most megszavazott takarékossági programja.

Link másolása

Elfogadta a 74 pontból álló takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés - írja a Nyugat.hu.

"Az idén 8,5 milliárd forint adóbevétel várható Szombathelyen, ebből 3 milliárd forintot be kell fizetni szolidaritási adóba. Emellett mintegy 3,2 milliárd forint többletköltséget okoz az energiaválság"

- mondta Nemény András polgármester a közgyűlésen.

Mint mondta, az önkormányzat kaphat állami támogatást, amelyik takarékossági programot dolgoz ki, többek között ezért dolgozták ki a takarékossági csomagot, amit csütörtökön a megszavazott a közgyűlés a kormánypárti képviselők tartózkodásával.

A megszavazott intézkedéscsomag legfontosabb pontjait a Nyugat.hu szerint:

 • Bezárják a Savaria mozit fűtési időszakra, október 13-tól.
 • A Víztorony kiállító része decembertől január 24-ig zárva lesz.
 • A Művelődési és Sportház hétköznaponként egy-egy órával rövidebb ideig lesz nyitva.
 • A közvilágítás marad, de ezentúl a tényleges fogyasztás után fizet a város.
 • Nem mindegyik óvoda lesz nyitva az őszi, téli és tavaszi szünetben. A szünet időtartamában lehet még változás.
 • Az óvodákban és bölcsődékben 22 fok, a mosdókban, zuhanyzókban, orvosi szobákban 24 fok lesz.
 • A négy idősek klubjában hétvégéken és ünnepnapokon csak az étel elvitelére lesz mód.
 • A Savaria Szimfonikus Zenekar a fűtési időszakra az MSH-ba költözik, a jegyiroda nyitva marad a zeneiskola hátsó oldalánál.
 • A Savaria Múzeum, a Képtár, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum a fűtési szezonban szerdától szombatig lesz látogatható 10 órától 17 óráig.
 • A Berzsenyi Dániel Könyvtár heti három napot lesz nyitva a fűtési szezonban, az épület harmadik, negyedik emeletét lezárják.
 • A Smidt Múzeumot november 1. és március 31. között bezárják.
 • A Weöres Sándor Színház december 20. és január 30. között zárva lesz.
 • A Szűrcsapó utca 45. alatti anyatejgyűjtő állomást lezárják, az anyatejet a kórházzal szemközti új orvosi rendelőkben gyűjtik.
 • A fűtési szezonra bezárják a Jáki úti fiókkönyvtárat, az eredetileg tervezett 2023. március 31. helyett korábban zárják be a szentkirályi fiókkönyvtárat.
 • A műjégpálya nem nyit ki a szezonban, korcsolyázni a fedett jégcsarnokban lehet.
 • A SZOVA Zrt.-nek a jövő évi energiaköltségeket ingatlanértékesítésből kell finanszíroznia.
 • A Sugár úti futópályán nem lesz világítás.
 • Az Aréna Savaria fűtését 2 Celsius fokkal csökkentik.
 • A Savaria Turizmus Nkft. decemberben és januárban home office-ban működik, az Aréna utca 8. alatti épületet addig bezárják.
 • Jövőre az uszoda régi épületrésze bezár, csak az új épületrész az új 33 méteres medencével lesz nyitva.
 • Az idei adventi vásáron nem lesz díszkivilágítás, csak a város karácsonyfáját és a gyerekek által kedvelt három elemet teszik ki, ezek csak 16 és 23 óra között lesznek kivilágítva.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus
Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 76. évében érte a halál.

Link másolása

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! alapítvány kuratóriumi elnöke - írja a Mandiner.

A lapnak az egyik rokon megerősítette, hogy szombat reggel hét órakor hunyt el Hegedüs Zsuzsa.

A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember közel egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el. Temetéséről a családja gondoskodik - írja az MTI.

Hegedüs Zsuzsa 1969-ben az ELTÉ-n szerzett bölcsészdiplomát, szociológiából doktorált Párizsban, ahova 1976-ban emigrált, 10 évig nem jöhetett Magyarországra.

A szociológus 1969 és 1975 között a Pénzügykutatási Intézet tudományos munkatársa volt,

miniszterelnöki megbízottként 2014 és 2022 között dolgozott.

Hegedüs Zsuzsa 2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségében élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget.

A szociológustól Orbán Viktor a közösségi oldalán búcsúzott:

Hegedüs Zsuzsa és Orbán Viktor között - a miniszterelnök tusványosi beszéde után - nézeteltérés alakult ki.

A főtanácsadó élesen kritizálta a miniszterelnök beszédét, majd lemondott a pozíciójáról.

Miután azt is kijelentette, hogy szerinte négy év után le kell cserélni a kormányt, mert „elszáll az agyuk”, úgy tűnt, nem is fogja magát meggondolni.

Ám később írt levelében már másképp gondolkodott. Hegedüs ugyanis örömmel vette, hogy Orbán Bécsben már némileg másképp nyilatkozott a korábbi kijelentései kapcsán. A tanácsadó akkor azt írta, büszke a kormányfőre, ezzel pedig a lemondása is "okafogyottá" vált, de a közös munkát már nem folytatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már majdnem megállapodtak a minimálbérről, de aztán jött Orbán Viktor bejelentése
A munkaadók 2-3 százalékos járulékcsökkentéssel számoltak, erre azonban a kormányfő szerint nincs esély. Így viszont nekik is újra kell gondolni a munkavállalóknak tett ajánlatukat.

Link másolása

Alapjaiban rengette meg a jövő évi minimálbérekről szóló tárgyalásokat Orbán Viktor keddi mondatai - írja a Portfolió. A kormányfő szerint ugyanis nem lehet kigazdálkodni járulékcsökkentést, amihez viszont a cégvezetők ragaszkodnának.

Orbán Viktor a KAVOSZ rendezvényén azt mondta, hogy

„már a falnál vagyunk, és nem tudjuk csökkenteni a járulékokat, nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést”.

A bejelentés kapcsán Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a Portfóliónak azt mondta:

„Újra le kell ülnünk a szakszervezetekkel tárgyalni, mert a megállapodás közelében voltunk a minimálbéremeléssel kapcsolatban, ami közelítette volna a várható infláció mértékét. Nagyjából annak felelt volna meg a béremelés mértéke. A munkáltatók részéről azonban ennek az volt a feltétele, hogy 2-3 százalékponttal csökkentse a kormány a munkáltatói járulékot, ahogy az előző években is tette.”

A munkaadók tehát korábban 2-3 százalékpontos adómérsékléssel kalkulálták, így tették meg a béremelési javaslatukat is a munkavállalóknak.

Így 15 százalék körüli emelésre volt esély, ami azonban most elúszott.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök kijelentése tovább fogja nehezíteni a minimálbértárgyalásokat, amelyek amúgy sem mutatkoztak könnyűnek.

„A kimagasló infláció miatt hatalmas az elvárás a munkavállalók részéről. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szembesítette a partnereket a reálveszteség elkerüléséhez szükséges minimálbéremelési mértékkel, ami 26 százalékos kellene, hogy legyen jövőre” - mondta Zlati, aki azt is hozzátette: a munkáltatói oldal pusztítónak nevezte ezt az értéket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem elég, hogy Orbán Viktor repülővel utazott a közeli Mariborba, az autókonvoj is utána ment
Hadházy Ákos szerint a repülőút többmillió forintba kerülhetett, ráadásul legfeljebb egy órát nyertek vele.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy Hadházy Ákos a közösségi oldalán írt Orbán Viktor maribori utazásáról. A képviselő térképen is megmutatta, hogy a miniszterelnök és Szijjártó Péter repülővel ment a határhoz közeli szlovén városba.

Az országgyűlési képviselő szerint a repülőút többmillió forintba kerülhetett,

ráadául legfeljebb egy órát nyert vele a magyar kormányfő és kísérete. Hadházy szerint ez csak azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor elvesztette a kapcsolatát a valósággal.

Az RTL beszámolója szerint azonban a repülőn kívül egy kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába.

Orbán a közösségi oldalán megmutatta, hogy elindult Mariborba, de a képen épp egy autóba szállt be. Az utazás célja többek között az volt, hogy átadja Szijjártó Péter külügyminiszterrel és szlovén kollégáikkal együtt a két ország közötti elektromos távvezetéket.

„Amikor bizonytalan idők vannak akkor a jó szomszédi kapcsolat mindig felértékelődik és ez a jó szomszédsági kapcsolatok iránti vágyat is megnöveli” - mondta.

A Híradó a szlovén televízió felvétele alapján arról számolt be, hogy a magyar miniszterelnököt legalább négy magyar rendszámú, kormányzati kisbusz kísérte Szlovéniába.

Hadházy Ákos szerint azonban Orbán és delegációja repülővel utazott a közúton 350 kilométeres távra.

„Nem érzi át azt, hogy milyen nehéz helyzetbe került többmillió magyar állampolgár. Persze lehetne más olvasata is a dolognak. Lehet, hogy nem kapott benzint a kocsijába, mert nagyon sokan nem kapnak most, vagy csak hosszú sorban állással. Vagy az is lehet, hogy nagyon sietni akart, hogy tárgyaljon a tanárokkal, diákokkal" - mondta.

Az útról a Népszavának a miniszterelnök sajtófőnöke annyit írt: "meg tudja erősíteni", hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter repülővel utazott Szlovéniába.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Isten veled!” – Orbán Viktor búcsúja Hegedüs Zsuzsától
A szociológus nyolc évig volt dolgozott miniszterelnöki megbízottként.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, szombaton meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki Orbán Viktor mellett 2014 és 2022 között dolgozott miniszterelnöki megbízottként.

A miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott tőle:

"Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!"

- írta.

A szociológustól Ungár Péter is közösségi oldalán emlékezett meg:

"Hegedűs Zsuzsa halálával a huszadik század második felét szimbolizáló értelmiségi alakja távozott. Hegedűs egy a társadalmi együttműködés szabályait alapjaiban megváltozató korszak éles eszű tanúja volt. Azoknak a társadalmi mozgalmaknak a kutatója, és egy időben támogatója is volt, amelyek megalapozták azt, hogy létrejöhessen többek között az LMP politikai közössége is. Isten nyugosztalja!"


Link másolása
KÖVESS MINKET: