HÍREK
A Rovatból

„A hittantanároknál megjelent fizetésemelés minden, csak nem a tiltakozások sikere” – mondja a Pedagógusok Szakszervezete

A két legnagyobb pedagógus szakszervezet problémája, hogy nem látja a jövő évi költségvetésben a beígért béremelést.

Link másolása

Csütörtök este jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint januártól a hit- és erkölcstanhoz, valamint a hittanoktatáshoz kapcsolódóan béralapú támogatást nyújtanak. Ennek összege 61 ezer forint/hó/fő.

Ezt az egyházi iskolák tanárai mellett azok az állami és nemzetiségi iskolákban dolgozó hittantanárok is megkapják, akik a bevett egyházakhoz tartoznak.

A kiegészítő támogatás a rendelet szerint januártól egészen 2024. március 31-ig jár majd.

"A hit- és erkölcstanoktatók fizetéskiegészítése alapján a költségvetésben az oktatásra tervezett kiadások alul tervezettnek tűnnek. Se a szakképzésben, se a köznevelésben a pedagógusok 10 százalékos béremelése nincs benne a jövő évi bérkiadásokra tervezett költségvetésben"

– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek a kormányhatározatra reagálva.

Totyik Tamás szerint megszokott dolog, hogy a hit– és erkölcstan oktatók ilyen bérkiegészítés kapnak, tehát a mostani határozattal a kormány a béremeléshez tartozó járulékokat emelte meg.

A PSZ alelnöke szerint nem ezzel van a baj, hanem nincs fedezet a költségvetésben a kormány által megígért 10 százalékos béremelésére, amit a pedagógusok kapnának.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is megerősítette, hogy a kormány által biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

A kormány az unióval való megállapodáshoz és az eu-s pénzek folyósításához kötötte a pedagógusok fizetésemelését. Az ígéret szerint ha megérkeznek ezek a pénzek, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig közel 30 százalékkal emelnék a tanárok bérét. Ezzel a pedagógusok fizetése 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ezért küldtek rendőröket Orbánék brüsszeli konferenciájára – megszólalt a polgármester
A közbiztonság garantálása és a provokatív, diszkriminatív tartalmak miatt tiltotta be a NatCon-t a kerület polgármestere. Emir Kir szerint a rendezők nem tudták volna megvédeni a résztvevőket az ellentüntetőktől sem.

Link másolása

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására – írja az MTI. Idézik Saint-Josse-ten-Noode polgármesterét, aki az X-en azt írta:

„Polgármesteri végzését adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében”.

Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt” – tette hozzá Kir. Végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani.

„A rendezvény betiltása továbbá azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra”

– idézik továbbá a polgármester indoklását. Kir azt is hangsúlyozta, hogy a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, vitatható művek szerzői is. Emellett úgy látta, a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket, így az ellentüntetők veszélyeztetik a NatCon résztvevőinek testi épségét.

„A NatCon nevű konferenciát betiltom. A kerületben tilos a rendezvénnyel kapcsolatos bármilyen gyülekezés, beleértve a résztvevőket, szervezőket, ellenzőket”

– fogalmazott végül a polgármester, hozzátéve: a végzés megsértőire a brüsszeli rendőrség irányadó eljárási szabályzata vonatkozik.

A konferencián a tervek szerint felszólalt volna mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is. Két helyszínről is elzavarták a szervezőket, mire egy harmadikon elkezdődhetett a rendezvény – melynek néhány óra után véget vetett a rendőrség.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté: „A feleségem a saját végzettségének megfelelő munkát kapott, Magyar Péter meg nem”
A frakcióvezető elmondta, hogy a felesége jogi munkát végzett egy olyan projektcégben, ahol kötegenként hordta haza a dolgoznivalót. Magyar Péter pedig vezérigazgató volt 7-8 millió forintért állami vállalatoknál.

Link másolása

A Telex Kocsis Mátéval készített interjút. A Fidesz frakcióvezetője nemrég azt mondta, hogy szerinte Magyar Péter állami állásait Varga Judit szerezte, ezzel igazolva azt az állítást, hogy a NER-ben tényleg lehetséges rokonoknak jól fizető állásokat szerezni.

Kocsis a lapnak azt mondta:

„nehezen tudom elképzelni, hogyha Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor 4-5 jó fizető állami cégnél felfigyeltek volna az ő különleges képességére.” Azt is elmondta, hogy az ő felesége a “szuperkórház” projektcégében nézett át szerződéseket, 300 ezerért.

„A feleségem jogi munkát végzett egy olyan projektcégben, ahol kötegenként hordta haza a dolgoznivalót. Magyar Péter pedig vezérigazgató volt 7-8 millió forintért állami vállalatoknál. Ezt ne keverjük össze”

– mondta a frakcióvezető. Majd azt mondta, hogy

„a feleségem a saját végzettségének megfelelő munkát kapott, Magyar Péter meg nem.”

A frakcióvezető a saját felesége igazgatói tagságáról a Dél-budai Centrumkórház projektcégében azt mondta, hogy neki semmi köze nem volt a kinevezéshez.

Arra a kérdésre, hogy mennyire van most nehéz kommunikációs helyzetben a Fidesz, Kocsis így válaszolt:

„Nem gondolom, hogy nehéz kommunikációs helyzetben lennénk. Világos üzeneteink vannak”

Ezek után Kocsis arról beszélt, hogy messzemenőkig megveti a Telexet azért, amit a Varga Judittal szembeni erőszak ügyében tettek.

"Aki írta azokat a cikkeket, ami relativizálta egy nővel szembeni erőszakot, az szégyellje magát. Önök azt sugallják, hogy jobboldali nőket lehet verni, baloldaliakat meg nem lehet verni."

- mondta Kocsis Máté.

„Nem gondolom, hogy nehéz kommunikációs helyzetben lennénk. Világos üzeneteink vannak”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Karikó Katalin a szegedi egyetemnek adja a Nobel-díjjal kapott félmillió dollárt
Karikó egy díjat is alapított, amit minden évben személyesen szeretne átadni az azt elnyerő oktatóknak és hallgatóknak. A Nobel-díjának másolatát pedig kiállítja az egyetem.

Link másolása

Egykori egyetemének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó több mint fél millió dollárt Karikó Katalin. A biokémikus ezt egy keddi előadásán jelentette be az MTI szerint, az egyetem róla szóló tárlatának megnyitóján.

Karikó szerint nagyon sokan dolgoztak a koronavírus elleni vakcinán és az azt lehetővé tevő kutatásokon, ezért szeretné megosztani a díjat és az érte kapott összeget a jövő generációval.

A kutató a tárlat megnyitóján a hallgatókhoz szólva kifejtette, bízik benne, hogy a kiállított díj, illetve az adománya révén létrehozott támogatás arra inspirálja az oktatókat és a hallgatókat, hogy a legjobbak legyenek. Mint mondta,

tervei szerint az általa alapított díjat minden évben egy-egy oktató-kutató, illetve egy hallgató kapja majd meg, az elismeréseket pedig személyesen szeretné átadni.

Rovó László, az SZTE rektora a megnyitón egy egyetemi laborköpenyt ajándékozott Karikó Katalinnak. Mint mondta, az egyetem kutatóprofesszora ezt hamarosan használni is fogja, hiszen tavaly óta saját dolgozószobája van Szegeden, ugyanaz, amely egykor Szent-Györgyi Alberté volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ha van 15 milliárd forintja, máris megveheti Matolcsy Ádámék New York-i luxuslakását!
Eladósorba került az ingatlan. A New York-i Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén található 350 négyzetméteres lakás irányára 40 millió dollár.

Link másolása

Eladóvá vált New York egyik legpuccosabb luxusapartmanja, a Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén lévő lakás, amelynek irányára 40 millió dollár, azaz nagyjából 15 milliárd forint.

Az ingatlan a Matolcsy Ádám Baráti Körhöz köthető.

A 444 emlékeztet rá, hogy a 12 méteres fűtött medencével rendelkező apartman 2022-ben került magyar kézbe, akkor 14 milliárd forintot fizettek érte.

A lakás az 5. sugárút és az 57. utca sarkán található épületben található, a három hálószobás, három fürdőszobás ingatlanba egyedi tervezésű olajozott diófa dupla ajtókon lehet belépni.

Van egy külön fürdőszoba is, amiből privát terasz nyílik, jacuzzival.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk