HÍREK
A Rovatból

„A férjemet megkínozták, megölték és még utána bántalmazták a testét” – Alekszej Navalnij özvegye az Európai Parlamentben beszélt a

Julia Navalnaja szerint Vlagyimir Putyinnal nem lehet a politika eszközeivel harcolni, mert ő nem politikus, hanem gengszter és bűnöző. Helyszíni beszámoló.

Link másolása

Február 16-án eddig tisztázatlan körülmények között meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb kritikusa.

Navalnij számos tüntetést szervezett az orosz államfő ellen, vállalva annak a kockázatát, hogy ezért súlyos büntetést kaphat. Az első Navalnij ellen szervezett merénylet mérgezés volt, amikor egy hivatalos út során idegmérget tettek az ételébe. Az ellenzéki politikus túlélte a mérgezést, de újra kellett tanulnia a járást, a beszédet és az írást, ebben az időszakban Dél-Németországban tartózkodott a családjával, majd amikor felépült, visszatért Moszkvába, de még a repülőtéren letartóztatták a hatóságok.

Három éve tartották fogva, ez idő alatt egészsége látványosan megromlott, majd közel két hete meghalt. Bár az oroszok és az ukrán hírszerzés is arról beszél, hogy Navalnij természetes halált halt a börtönben, a világ jókora része nem akarja ezt elhinni, hanem úgy gondolják: akár a választásokra készülő Putyin is állhat az ellenzéki politikus halála mögött. Felesége szerint Navalnijt brutálisan meggyilkolták, állítása szerint még halála után is meggyalázták a testét, valamint bántalmazták édesanyját is.

Julija Navalnaja tétlenül követte az eseményeket, nem tehetett semmit férje szabadságáért, végül megrendülten fogadta férje halálhírét. Egészen szerdáig, amikor nyilvánosan megjelent Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a Szeretlek Magyarország munkatársa találkozhatott az özveggyel.

Navalnaja megtörten, mégis tettre készen lépett az Európai Parlament üléstermébe, ahol Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke fogadta. Ő elmondta, hogy ezen a napon azért hívta össze az ülést, hogy együtt emlékezzenek Alekszej Navalnijról bátor felesége jelenlétében, aki készen áll arra, hogy a nehéz körülmények ellenére folytassa férje munkáját. Metsola együttérzését fejezte ki az özvegy számára, és emlékeztetett arra, hogy Alekszej börtönbüntetése alatt az Európai Parlament nevében felszólította az orosz államot, hogy engedjék szabadon az ellenzéki politikust.Alekszej Navalnij fotója az Európai Parlamentben

Az özvegy fél a temetéstől

„A férjemet megfenyegették, megmérgezték, megkínozták, de nem tudták megtörni” – mondta Julija Navalnaja talpig feketében, és a strasbourgi tartózkodása kapcsán visszaemlékezett arra, hogy férje letartóztatása előtt, megközelítőleg pontosan három éve is ebben a francia városban volt Alekszejjel. „Együtt kirándultunk Strasbourgban, miután a férjem újra megtanult járni a mérgezés után. De most

egyedül jöttem, mert Alekszej már nem lehet velem.”

Navalnaja beszélt arról is, hogy férjét három évig kínozták, egy apró börtöncellában éheztették, elzárták a külvilágtól, és megtagadták a tőle a látogatásokat, a telefonhívásokat, végül azt is, hogy leveleket kapjon.

„És aztán megölték. Majd még ezután is bántalmazták a testét”

– jelentette ki az asszony.

Az özvegy beszámolt arról is, hogy az elmúlt tizenkét napban szeretett volna teljesen megerősödni a strasbourgi út előtt, de helyette a holttest kiadatásával és a temetés megszervezésével foglalkozott, amellyel kapcsolatban a találkozás pillanatában is sok a kérdés. „Hamarosan megtartjuk a temetést, de nem tudom, hogy mire számíthatok, nem tudom, hogy békés temetés lesz-e, nem tudom, hogy letartóztatják-e a gyásznép tagjait, nem tudom, hogy ott lesznek-e a hatóságok” – mondta aggódva Júlia.

Folytatja férje munkáját

A halálhír elterjedése után Julia hamar kijelentette, hogy folytatja férje politikai munkáját, és ezennel megerősítette szándékát. „Mostanra Oroszországban mindenki hozzászokott a háborúhoz, és sokan úgy gondolják, hogy nincs más megoldás, mint megállapodást kötni Putyinnal. A férjem gyilkossága azonban sokkoló hatással volt a világra, és rávilágított arra, hogy Putyin több egy politikusnál, hiszen egy bűnszervezet vezetője, és felelősséget kell vállalnia a tetteiért. Alekszej millióknak adott reményt, hogy jobbá lehet tenni Oroszországot. De már sosem láthatja, hogy milyen lesz a jövő Oroszországa, mi viszont szemtanúi lehetünk, és ennek érdekében mindent megteszek” – jelentette ki Júlia, aki láthatóan minden bátorságát összeszedte, hogy ezekről a tervekről beszéljen. Visszaemlékezett még arra is, hogy férje milyen módon küzdött Putyin ellen. Például

amikor nem szerepelhetett a televízóban, akkor megtanult YouTube videót készíteni.

A feleség ezt az utat akarja folytatni, és tervei között szerepel azoknak az orosz embereknek a felfedése, akik Putyin munkatársaiként komoly összegeket rejtenek el Európában. Szerinte ovábbi szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsnek elvei, erkölcsei, szabályai – mondta.

„Nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel”

– fogalmazott.

„Elsősorban pénzügyi kivizsgálást kell indítani, majd minden új eszközzel megakadályozni Putyin hatalmát, és ennek érdekében minden tőlem telhetőt megteszek” – zárta a gondolatait az özvegyasszony, aki bár nem kommentálta a magyar politikusok reakcióját, akik nem fejezték ki tiszteletüket férje halála után a magyar parlamentben, de saját szemével láthatta, hogy a kormánypárti Európai Parlamenti képviselők nem jelentek meg a nyilvános felszólalása alatt az ülésteremben, hanem csak ezt követően érkeztek meg a februári plenáris ülésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megszólaltak a Csepelen kizuhant 3 éves gyermek rokonai a szörnyű baleset után
A kisfiút súlyos belső sérülések gyanújával szállították kórházba, de szerencsére kiderült, hogy már nemsokára elhagyhatja a kórházat. Péntek délután történt a baleset.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, durva baleset történt Csepelen: egy 3 éves gyermek péntek délután kizuhant egy ház 5. emeletének ablakából. Később kiderült, hogy hatalmas szerencsével pont a környék egyetlen bokorcsoportjának tetejére esett, és így súlyosan megsérült, de túlélte a zuhanást.

A kisfiút sokáig egy rendőrnő tartotta a karjaiban. A gyerek a zuhanás után eszméleténél volt és sírt.

A Tények stábja nemrég elérte a kórházban ápolt gyermek családtagjait, akik beszéltek a szörnyű balesetről.

"Egy csodagyerek"

- mondta a rokonáról az egyik családtag, aki szerint ezért élhette túl a gyermek a 10 méteres zuhanást.

A férfi elárulta azt is, hogy a szülők otthon voltak, és egy rövid időre nem figyeltek oda, amikor kizuhant a gyermek, ezután kezdték el keresni a kisfiút. Akkor jöttek rá, hogy mi történt, amikor kiabálásra és felfordulásra lettek figyelmesek a ház előtt. Ezután rohantak le a sokkos állapotban lévő kisfiúhoz.

"Az anyja a nevén szólította, és akkor elsírta magát"

- tette hozzá a rokon. A kisfiút súlyos belső sérülések gyanújával szállították kórházba, de szerencsére kiderült, hogy már nemsokára elhagyhatja a kórházat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Egyre több a magyar nyugdíjas, aki már külföldre kéri a nyugdíját - Itt élnek a legtöbben
A külföldre folyósított ellátások átlagos összege jóval alacsonyabb volt, mint a belföldi ellátások. Ez azért van, mert a több országban szolgálati időt szerzők esetén fő szabályként az érintett országok megosztják a nyugdíjterheket a náluk szerzett biztosítási idővel arányosan.

Link másolása

A Pénzcentrum járt utána annak, hol él a legtöbb magyar nyugdíjas külföldön.

A nemrég közölt friss adatokból kiderült, hogy 2024 januárjában mely országokba folyósították a járandóságot a legtöbb nyugdíjasnak.

A kutatásból kiderült, hogy külföldre 49 400 főnek folyósítottak nyugdíjat és egyéb ellátást 2024 januárjában - közölte a KSH Magyar Államkincstár (MÁK).

Azt is hozzátették, hogy ezeknek az ellátottaknak 74%-a öregségi nyugdíjas volt, vagyis valamivel több, mint 36 500 fő.

A külföldre folyósított ellátások átlagos összege jóval alacsonyabb volt (84 574 forint), mint a belföldi ellátások. Ez azért van, mert a több országban szolgálati időt szerzők esetén fő szabályként az érintett országok megosztják a nyugdíjterheket a náluk szerzett biztosítási idővel arányosan.

A MÁK adatai szerint az utalások több mint harmada Németországba, 12%-a Ukrajnába, 10%-a Ausztriába érkezett. 2000-nél is több ellátottnak utalnak Szlovákiába, Romániába, Svédországba és Kanadába is. Az USA-ban és Ausztráliában is 3 százaléknál magasabb az arány.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
200 ezren 100 ezer Ft nyugdíjat sem kapnak, 24 ezer embernek viszont álomnyugdíjat visz a postás
A KSH közzétette, hogy idén januárban mekkora nyugdíjban hányan részesültek. A közleményből kiderült, hogy a nyugdíjasok zöme 120 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kap.

Link másolása

A Telex írta meg, hogy miközben 200 ezren kapnak 100 ezer forint alatti nyugdíjat, több mint 24 ezren 600 ezer forint fölötti ellátást kapnak.

A KSH ugyanis közzétette, hogy idén januárban mekkora nyugdíjban hányan részesültek. A közleményből kiderült, hogy a nyugdíjasok zöme 120 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kap.

Mintegy 200 ezren kapnak 100 ezer forint alatti ellátást, miközben van 24 475 magyar, akinek 600 ezer forintnál magasabb a nyugdíja.

A lap szerint az is látszik az adatokból, hogy 400 ezer forint alatt minden kifizetési sávban több nő van, mint férfi, 400 ezer forint fölött azonban már többségbe kerülnek a férfiak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter elárverezi lenőizett napszemüvegét, már 1,2 millió forintnál jár a licit
A napszemüveget Menczer Tamás tette híressé. A licit 10 ezer forintról indult, de ennek már a sokszorosát adná érte valaki.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 21.


Link másolása

„Szeretném jótékonysági célra felajánlani a propaganda által híressé tett napszemüvegemet. Nyilvános licitre bocsátom az El Caminót is megjárt Ray-Ban márkájú szemüveget. A kikiáltási ár: 10 ezer forint” – jelentette be a Facebookon Magyar Péter. A TISZA Párt alelnöke azt is közölte, hogy a befolyt pénzt egy Debrecen környéki nehézsorsú, többgyermekes család fogja megkapni anyák napján.

Licitálni a poszt alatt lehet kommentben április 22-én, azaz hétfő este 18 óráig. Vasárnap délelőtt fél 11 után nem sokkal már 1,2 millió forint volt a legmagasabb licit.

A politikus napszemüvegéről Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója egy kommentben korábban azt írta, hogy női:

„Szép a napszemüvege. Amikor abban nyilatkozik, az különösen államférfis. Jól látszik a nárcisztikus önimádat, mindenki lenézése. Ja, egy apróság: a napszemüvege női.”

Magyar szintén hozzászólásban reagált Menczernek:

„...azt tudjuk, hogy úgy voltál külügyi államtitkár, hogy semmilyen valós külügyi munkát nem végeztél, talán alapszinten sem beszélsz angolul, de hogy egy férfi és női napszemüveget sem tudsz megkülönböztetni, azzal azért megleptél.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: