News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„A feltorlódott testek megtöltötték a folyosót” – oltásellenesek is nehezítik a rettenetes járványhelyzetet Romániában

A CNN friss bukaresti tudósításában megrázó képeket láthatunk a járvány miatt kialakult katasztrofális helyzetről. És még nem látszik a vége.

Link másolása

hirdetés

"Ez könyörtelen - könyörtelen", sóhajtott Claudiu Ionita nővér, aki a bukaresti egyetemi kórház hullaházában egy hordágy előtt állt. Minden hordágyon egy testet helyeznek el egy fekete műanyag zacskóban.

A hullaház 15 holttest befogadására alkalmas, de a CNN látogatásának napján 41-et új halott érkezett. A feltorlódott testek megtöltötték a folyosót, miközben jajveszékelés visszhangzott a hullaházban. Egy nőt éppen beengedtek, hogy utoljára láthassa apját.

A Bukaresti Egyetemi Kórház a román főváros legnagyobb Covid-19-es betegeket kezelő egészségügyi intézménye, a járvány negyedik hullámával küzd, amely az eddigi legrosszabb.

"Soha nem gondoltam volna, amikor elkezdtem ezt a munkát, hogy valami ilyesmit fogok átélni" - mondta Ionita. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen katasztrófa történhet, hogy egész családokat küldünk a sírjukba."

Több emelettel feljebb az összes ágy, foglalt, kivéve egyet. Egy nővér lepedőt cserél az üres ágyon, mert az, aki elfoglalta, már a hullaházban fekszik.

Romániában az egyik legalacsonyabb a védőoltások aránya, a lakosság alig 36%-át oltották be, annak ellenére, hogy az ország oltási kampánya tavaly decemberben jól indult.

hirdetés
Az egészségügyi dolgozók és a tisztviselők ezt az alacsony oltási arányt számos tényezőnek tulajdonítják, beleértve a hatóságok gyanúját, hogy a mélyen gyökerező vallási meggyőződések és a közösségi médián keresztül növekvő téves információk okozhatják a látványos elakadást.

Amikor a 32 éves Dr. Alexandra Munteanu megérkezett szolgálatra Bukarest egyik oltási központjába egy éjszakai kórházi műszak után, úgy találta, hogy a részvételi arány alacsony. "Sok orvos van, magamat is beleértve, akik Covid-betegekkel dolgozunk, és megpróbáljuk elmondani az embereknek, hogy ez a betegség valóban létezik" - mondta.

Az ország egyik leghangosabb oltásellenese Diana Sosoaca, a román szenátus tagja. Számos nyilvános megnyilvánulása közül az egyikben megpróbálta megakadályozni, hogy az emberek belépjenek egy vakcinaközpontba az ország északkeleti részén lévő választókerületében. "Ha szereted a gyerekeidet, hagyd abba az oltásokat" - mondja a Facebook-oldalán közzétett videoklipben. "Ne öld meg őket!"

A Romániában kínált vakcinákat széles körben tesztelték gyermekeknél való használatra, és biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak, de ez nem akadályozta meg őt és másokat abban, hogy rémhíreket terjesszenek a közösségi médiában és a helyi televízióban.

A tisztviselőket és az egészségügyi személyzetet elkeserítette, hogy a közszereplők olyan sokat tettek erőfeszítéseik aláásása érdekében.

"Nézze meg a valóságot", mondta Dr. Valeriu Gheorghita ezredes, egy katonai orvos, aki a nemzeti oltási kampányt vezeti. "Az intenzív osztályaink tele vannak betegekkel. Sok új esetünk van. Sajnos naponta több száz haláleset történik. Tehát ez a valóság. Az elhunyt betegek több mint 90%-a be nem oltott."

A Bukaresttől északkeletre fekvő Suceava megyében a legalacsonyabb az oltási arány az országban.

Itt a központi kórház vezetője, Dr. Alexandru Calancea (40) beszél a régió sajátosságairól, ahol született és felnőtt.

"Ez a megye nagyon vallásos. Ez egy olyan terület, amely erős vallási hagyományokkal rendelkezik, és sok a vallásos ember. [...] Nagyon kevés pap van a vakcina mellett, és én határozottan tudom, hogy a többség oltásellenes. Bizonyítékunk van a kórházból olyan betegektől, akik ugyanabból a vallási közösségből származnak, ahol papjuk vagy lelkészük azt tanácsolta nekik, hogy ne oltassák be magukat.

Suceava mellett, Bosanci faluban egy ilyen lelkész egyben a falu polgármestere is. Neculai Miron az ország egyik leghangosabb oltásellenes közéleti személyisége.

"Nem ellenezzük az oltást, de ellenőrizni akarjuk, hogy eloszlathassuk az aggodalmainkat, mert sok mellékhatása volt" - mondta a CNN-nek. "Nem gondoljuk, hogy a vakcina összetevői biztonságosak lennének. Ez nem egy biztonságos vakcina."

Az ilyen vidéki falvakban a szegénység és az oktatás hiánya, valamint a helyi vezetők személyes befolyása és a hagyományos vallási meggyőződés halálos kombinációt hozhat.

A helyi pünkösdista lelkész, Dragos Croitoru azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nincs tudomása a Covid-19 okozta halálesetekről a plébánián. "Itt a templomban nem volt olyan eset, hogy koronavírusos betegek lettek volna. Nulla százalékos a halálozási arányunk, nem ismerek senkit, aki meghalt volna koronavírusban itt a plébániánkon. És azt hiszem, amit látok, nem pedig abban, amit hallok" – mondta.

A Bosancitól mintegy 10 percre lévő suceavai temető egyik sarka tele van frissen ásott sírokkal. A temető kápolnájában éppen istentisztelet zajlik. A kápolna mögötti dombon gyászolók gyűlnek össze temetésre. A közelben egy másik sír készül.

Az egyes új sírok fölötti fakeresztek nem jelzik a halál okát, így nem világos, hogy hányan haltak meg a vírusban. Egy férfi, aki az egyik síron dolgozott, azt mondta, hogy az utóbbi időben eltemetett emberek száma sokkal magasabb volt a szokásosnál.

A bukaresti egyetemi kórház hullaházában egy orvos szöget vert egy fából készült koporsóba. Egy kollégája fertőtlenítőszerrel permetezte a koporsót.

Azok számára, akik Covidban halnak meg, nem engedélyezett a nyitott koporsós temetés.

"A vakcina jelenti a különbséget élet és halál között" - mondta Ionita, a nővér. "Az embereknek ezt meg kell érteniük. Talán az utolsó órában meg kell érteniük ezt."

Azok számára, akik az előtte lévő fekete hullazsákokban vannak, már túl késő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Nem tetszett a román külügynek Novák Katalin Facebook-bejegyzése
A nemzetközi jogra hivatkozva azt írták, hogy egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

A román külügyminisztérium szerint

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

"Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont"

- írta közösségi oldalán Novák Katalin.

A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

"A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos - etnikai, kulturális, vallási és nyelvi - jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt,

miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott Jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat" - olvasható a bukaresti közleményben.

hirdetés
A román külügyminisztérium szerint ily módon a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak

és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar-román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül - mutat rá a román külügyi közlemény.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Emelnék a nyugdíjkorhatárt is – alaposan átalakítaná az MNB a nyugdíjrendszert
Megváltoztatnák a nyugdíjszámítás módját, a nyugdíjkorhatárt, a nyugdíjbónuszt, figyelembe vennék a gyermekvállalást és ösztönöznék a nyugdíj-megtakarítást.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank hozzányúlna a jelenlegi nyugdíjrendszerhez. Többek között módosítaná a nyugdíjszámítás módját, a nyugdíjkorhatárt, a nyugdíjbónuszt, elismertetné a gyermekvállalást a nyugdíjban, és ösztönözné a nyugdíj-megtakarítást - írja a 24.hu.

Az MNB a héten tette közzé a kétéves stabilizációs programját a Fenntartható Egyensúly és Felzárkózás 144 pontja címmel. A vitairatnak szánt anyagban több javaslat is foglalkozik a nyugdíjakkal.

Javaslatuk szerint:

"Ösztönözzük a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást, az ez után járó nyugdíjbónusz emelésével".

Azt, hogy a jelenlegi évi 6 százalék nyugdíjbónuszt mennyire emelnék, az nem derül ki a dokumentumból.

Egy másik felvetésük szerint:

hirdetés
"Kapcsoljuk a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz".

A KSH szerint a férfiak születéskor várható élettartama 72,21 évre emelkedett átlagban, a nőké pedig 78,74 évre. Arról nem írnak, hogy mikor és mennyivel emelkedne a nyugdíjkorhatár.

A nyugdíjszámítás módját is felülizsgálnák, mert jelenleg Magyarországon az induló nyugdíj az utolsó évek béremelkedésétől is erősen függ.

Javaslatuk szerint

a gyermekvállalást is elismernék.

Úgy vélik, hogy az évente 110 ezer újszülött - a jelenleginél kb. 20 százalékkal több - lenne kívánatos, amit 2030-ra szeretnének elérni. A demográfiai fordulat nélkül gyorsulna a népesség fogyása.

Ehhez kapcsolódóan szorgalmazzák a családtámogatási rendszer bővítését, a családok mindennapi életének könnyítését, az egészségügyi és oktatási rendszer családbarát fejlesztését is. A nyugdíjrendszer igazságosabbá tétele érdekében is fontos lenne a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjakban - vélik. Hozzáteszik, hogy a 2 gyermeket felnevelő nők 15, míg a 3 gyermeket felnevelők 20 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjban részesülnek, mint gyermektelen kortársaik.

A nyugdíjrendszer családbarát átalakításához felvetik például a családi adókedvezmény figyelembevételét a nyugdíj-számításánál, a fix összegű havi nyugdíjkiegészítést a gyermekek száma alapján is.

A jegybank arra is kitér, hogy a lakossági megtakarítások egy részét a magánegészségügyi- és nyugdíj-megtakarítások felé kellene terelni például adókedvezménnyel vagy normatív támogatással.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat alapító elnöke
A Baptista Szeretetszolgálatot 1996-ban hozta létre, és mára hazánk egyik legnagyobb humanitárius szervezetévé vált.

Link másolása

hirdetés

Meghalt Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat alapító elnöke, emeritus - közölte a Baptista Szeretetszolgálat a közösségi oldalán.

"Sándor, áldott vagy és áldás voltál! Millióknak, de legfőképp nekünk. Köszönjük!" - írták.

A szervezet honlapja szerint Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat emeritus elnöke 1965-ben született Sajószentpéteren. A Református Teológián elvégzett három évfolyam után a Baptista Teológián fejezte be tanulmányait. Lelkészi hivatását 1994-ben kezdte Velencén.

A Baptista Szeretetszolgálatot 1996-ban hozta létre. Az alapítvány ma hazánk egyik legnagyobb humanitárius szervezete, amely a világ huszonöt országa mellett Magyarországon is nagy szervezetté nőtt. Járt Koszovóban, Vietnámban, Jordániában, Sri Lankán, Kambodzsában. Észak-Koreába, Csecsenföldre, Irakba és egyéb „forró” válságövezetekben. Munkája során találkozott államok vezetőivel, köztük három amerikai elnökkel is, tartott imaórát a Pentagonban és a kambodzsai dzsungel közepén.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Jelentettek Putyinnak: az Azovsztal teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá került
Az acélművet védő Azov alakulat parancsnokát egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről.

Link másolása

hirdetés

Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes "felszabadításáról" tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek este.

Konasenkov közölte, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.

"Az Azov (alakulat) nácijainak úgynevezett parancsnokát a mariupoli lakosok gyűlölete és a városlakók azon vágya miatt, hogy számos atrocitása miatt leszámoljanak vele, egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről" - közölte a tábornok.

Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Összesítse szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovsztalban május 16. óta".

Sojgu április 21-én jelentette Putyinnak az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadítását", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Az orosz elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes föld alatti alagútrendszer húzódik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: