HÍREK
A Rovatból

„A bőrömön tapasztaltam meg, mennyire mocskos tud lenni a politika” - Pankotai Lili szerint ez most még nem az ő ideje

Szerinte minden perce próbára teszi az embert, sok erőt kíván. Pankotai arról is beszélt, hogy számára az elmúlt másfél év a veszteségek soráról is szólt.

Link másolása

A pedagógustüntetéseken aktív szerepet vállaló Pankotai Lilivel készített hosszú portrét a 24.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy amikor feltűnt a színen, lejárató cikkek tömege jelent meg róla. Pankotai elmondta, hogy tízezerszámra kapta a gyalázkodó, mocskolódó, kioktató üzeneteket, nem egyszer életveszélyes fenyegetéseket. Ebben az időszakban bulvárlapok lesifotósai bukkantak fel a magánéletében.

"Rémisztő érezni és látni, hogyan működik a világ, minden eredeti szándékom ellenében, hogyan és mire használ engem a nyilvánosság. Ha otthon – elsősorban édesanyámtól, aki a mentális egészség területén dolgozó szakember – nem kapok folyamatos lelki támogatást, talán bele is bolondultam volna. De idővel – úgy látszik, fordítva vagyok bekötve – mintha éppen erősített volna engem ez a rám zúduló, folyamatos gyűlöletcunami, ami egyébként már régóta nem a beszédemben előforduló csúnya szavakról szólt. A végén már csak a szüleim miatt remegtem, mert őket is érték súlyos fenyegetések és gyalázkodások. Ők pedig értem remegtek"

- mondta Pankotai Lili, aki arról is beszélt, hogy minden szempontból idegennek érezte magát, amikor felköltözött a fővárosba. Még mindig csak 18 éves volt. Beiratkozott egy gimnáziumba, de a folyamatos, nyilvános támadások miatt olyan lelkiállapotba került, hogy képtelen volt koncentrálni a tanulásra.

Pankotai Lili tudatosan és gőzerővel készül a felnőtt létre.

"Én a bőrömön tapasztaltam meg, mennyire mocskos tud lenni a politika. Minden perce próbára teszi az embert, sok erőt kíván. Szükségem is volt az erőre, hiszen ez a másfél év nekem a veszteségek soráról is szólt: elveszítettem jó néhány hajdani barátot, a nagymamám a színpadi beszédem óta nem igazán beszél velem és a szüleimmel, eleinte a párommal való kapcsolatot is megtépázták az események, bár szerencsére ez rendbe jött, nem érettségizhettem időben, gyerekfejjel kellett szembenéznem életveszélyes fenyegetésekkel, meg kellett tanulnom kezelni a gyűlöletet. Utóbbi már egész jól megy, azt hiszem. Rengeteg ajtó bezárult, viszont sok ki is nyílt, körülbelül látom, mi vár rám, ha a politika lenne a hivatásom a jövőben. De azt gondolom, ez most még nem az én időm, túl korán van, és én túl fiatal vagyok még. Ahhoz, hogy egyszer – talán politikusként, esetleg politológusként, talán jogászként, de az is lehet, hogy újságíróként – hatékonyan tudjak tenni ezért az országért, még rengeteget kell tanulnom."

- mondta az aktivista a lapnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Volt fideszes államtitkár: Sulyok Tamás morális értelemben méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére, le kell mondania
Ángyán József a DK által múlt héten nyilvánosságra hozott földeladási ügyekre reagált. Szerinte a köztársasági elnök tette szembemegy a Fidesz korábbi elveivel is.

Link másolása

Ángyán József szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként ellenjegyzett szerződései nemcsak jogszabályokat, hanem a Fidesz korábbi értékeit is sértik. A Fidesz 2010-es földprogramjának szerzője és egykori államtitkár a 24.hu-nak adott írásos válaszaiban kifejtette, hogy Sulyok morálisan méltatlan a köztársasági elnöki posztra.

Ángyán szerint a földvásárlási moratórium a gazdatársadalom számára azért volt fontos, mert attól tartottak, hogy a nyugati gazdák és spekulánsok felvásárolják a magyar földet. „A gazdatársadalom – jogosan – attól tartott, hogy a lényegesen nagyobb tőkeerejű nyugati gazdák, illetve földspekuláns tőkeérdekeltségek, melyek árajánlatával ők nem tudnak versenyezni, a nyugati 25–30-szoros földárakhoz képest potom pénzért fölvásárolják előlük a hihetetlenül olcsó magyar földet – mondta a volt parlamenti képviselő. Ez a félelem főként az újonnan épülő kis- és közepes családi gazdaságok körében volt jellemző, és ezért vált a földügy a 2005-ös budapesti traktoros gazdatüntetés egyik fő kérdésévé.

A demonstráció részleges sikere frenetikus hatással volt a vidékre és a gazdatársadalomra, tette hozzá. Orbán Viktor, az akkori jobboldali ellenzék vezetője, szövetséget kötött a Magosszal, és 2010-re beérett ennek a politikai hozadéka. Orbán – pontosan tudva, hogy például földügyben mit szeretnének hallani a gazdák – Hajdúböszörményben, a Magosz országos nagygyűlésén, 2010. március 31-én, az országgyűlési választás előtt elmondott beszédében, egyebek mellett így fogalmazott: „Elmondhatom önöknek, hogy önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz és abban az én munkám ott lesz, addig Magyarországon külföldiek, akármit is döntenek Brüsszelben, itt soha nem fognak termőföldet vásárolni” – emlékeztetett a Fidesszel az elsők között szembefordult agrárszakember.

Ángyán szerint a moratórium csak választásnyerési, hatalmi szempontból volt fontos az akkori jobboldalnak. Hatalomra kerülve azonban a Fidesz megszegte ígéretét, és a 2015-2016-os Földet a gazdáknak! földprivatizációs program során több tucatnyi kormányközeli külföldi családi és üzleti érdekeltség tagjai szereztek földtulajdont. „Vizsgálataim szerint ugyanis – a 2013-as földforgalmi törvény alapján legálisan – több tucatnyi kormányközeli külföldi családi/üzleti érdekeltség tagjai szereztek meg, ráadásul zömében kikiáltási áron, azaz versenytársak és licitálás nélkül több ezer hektárt a dobra vert állami földekből” – mondta Ángyán.

A zsebszerződésekkel kapcsolatban Ángyán elmondta, hogy bár sok ilyen szerződés született, lebukások és ítéletek ritkán történtek, mivel az érintettek érdekeltek voltak az eltitkolásukban. „Az elmúlt tíz évben a bűncselekmény megítélésére még csak számottevő bírói gyakorlat sem alakult ki” – fejtette ki.

A 2014. évi VII. törvényről Ángyán azt mondta, hogy az inkább választási propagandacélokat szolgált, és nem hozott érdemi eredményt a jogsértő földszerzési akciók megakadályozásában. „A törvény kizárólag választási propagandacélokat szolgálhatott” – fogalmazott.

Sulyok Tamás ügyvédi tevékenységével kapcsolatban Ángyán kifejtette, hogy az államfő közreműködése a zsebszerződésekben törvénysértő volt. „A zsebszerződések – vagyis a földszerzési korlátozások kijátszására irányuló jogi megoldások – tipikusan nem jogszabályba ütköző, hanem jogszabály megkerülésére irányuló szerződések” – mondta Ángyán. Szerinte az ügyvéd nemcsak a jogszabályba ütköző, hanem a jogszabály megkerülésére irányuló jogügyletekben sem működhet közre.

Ángyán úgy véli, hogy Sulyok Tamás nemcsak jogilag, hanem morálisan is méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére.

„Összességében úgy látom, hogy Sulyok úr nemcsak a most nyilvánosságra került korábbi ügyvédi tevékenységével, hanem már eddigi – "családfaszépítő" – akcióival is tanúbizonyságát adta annak, hogy morális értelemben mindenképpen méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére” – fogalmazott Ángyán.

Végezetül kifejtette, hogy Sulyoknak le kellene mondania, bár nem számít jelentős politikai következményekre.

„E tekintetben erősen szkeptikus vagyok, nincsenek illúzióim, vagyis – ha egyáltalán fel is fogná a magyar társadalom az ügyet és annak morális súlyát – jelenleg szerintem nem kell, illetve nem érdemes jelentős politikai következményekre számítani” – mondta Ángyán József.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek: közleményt adott ki Magyar Péter a tatabányai incidenssel kapcsolatban
A Tisza Párt vezére szerint több nemzeti dohányboltban és 14 uniós pályázatban is érdekelt a tatabányai Turul étterem és kávézó üzemeltetője.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy kisebb incidens árnyékolta be Magyar Péter országjárásának tatabányai állomását. A helyi Turul Kávézó üzemeltetője azt mondta, hogy Magyar Péter tüntetése után megrongálták a vendéglátóhelyét.

Magyar Péter a TISZA Párt nevében Tatabányára látogatott pénteken. A beszédében elmesélte, hogy több szimpatizánsát nem engedték be egy helyi étterembe, az ott dolgozók ugyanis azt állították, hogy minden asztaluk foglalt.

A TISZA Párt politikusa vasárnap délután reagált a vádakra, szerinte egyáltalán nem az történt, amit a kávézó vezetője elmondott.

Boczonádi János, az önkormányzati tulajdonban lévő vendéglátóhely üzemeltetője viszont azt mondta, hogy a rendezvény után Magyar támogatói megrongálták a kávézót.

„Jöttek szimpatizánsok a kampányrendezvény előtt, akik a teraszon szerettek volna helyet foglalni, de minden asztalunk foglalva volt”

– magyarázta.

Magyar Péter Facebook-oldalán tett közleményében fejtette ki véleményét Boczonádi Jánosról:

„Nincs több kérdésem. Több nemzeti dohányboltban és 14 uniós pályázatban is érdekelt a tatabányai Turul étterem és kávézó üzemeltetője, aki összevissza hazudozott a propagandának és »lincshangulat« teremtésével vádolt minket. Egy brancs. Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Összegyűltek a szükséges aláírások Sulyok Tamás ellen a megfosztási eljárás kezdeményezéséhez
A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint a köztársasági elnököt a népnek közvetlenül kellene megválasztania.

Link másolása

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kedden jelentette be a Facebookon, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szembeni megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások. Erről korábban itt írtunk.

„Az a kérdés, hogy lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el? Ezt a kérdést mától Orbán Viktornak és a Fidesz parlamenti frakciójának tesszük fel. Összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen”

– közölte Dobrev Klára.

Dobrev megköszönte az eljárást támogató MSZP-s, párbeszédes, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusoknak az aláírást. A politikus szerint

„az a néma sunnyogás, amibe a miniszterelnök burkolózik, a gyávaság legbiztosabb jele. Így próbálta túlélni Novák Katalin bukását és most így próbálja túlélni Sulyok Tamás bukását is, ami erkölcsi és politikai értelemben már megtörtént, csak a közjogi van hátra, ezért indítottuk el a megfosztási eljárást”.

A DK árnyék-miniszterelnöke kiemelte: a népnek közvetlenül kellene megválasztani a köztársasági elnököt.

Dobrev Klára múlt héten szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette:

„Bizonyítom, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.”

A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamásnak nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd csütörtök délelőtt átadta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják az államfőről tett állításait. A politikus pénteken már arról beszélt, hogy összeférhetetlenség állhatott fenn Sulyok Tamásnál.

Az ügyészség rövid közleményében a következőt írta:

„A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa. Azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgáljuk és értékeljük. Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

Az ügy felmerült a csütörtöki Kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hamis vádról van szó.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
8,4 milliárd forint osztalékot vett ki Garancsi István és Habony Árpád a fővárosi kaszinókból
Habony Árpád 17 hónappal ezelőtt szállt be a kaszínózásba, és mintegy 5,3 milliárd forintot hozott neki az üzlet.

Link másolása

8,4 milliárd forint osztalékot vehetett ki a fővárosi kaszinóbizniszen osztozó Garancsi István és Habony Árpád közös cégéből, a Garinvest Projekt Zrt.-ből a 2023-ban elért 20,4 milliárd forint adózott eredmény után – számolt be róla a 24.hu.

Az öt fővárosi kaszinó koncessziójából nyereséget húzó Garinvest Projektben Garancsi a többségi tulajdonos 67 százalékkal, a részvények harmada pedig a miniszterelnöki tanácsadó Habonyé. Részesedésük arányában osztoznak a profiton: előbbi 5,6 milliárd, utóbbi 2,8 milliárd forintot kapott a megszavazott osztalékból. A május 14-én tartott közgyűlésen úgy döntötték, haladéktalanul ki is veszik a pénzt, május 17-ét szabták meg a kifizetés határidejének.

A kapcsolt vállalkozásokból – zömmel a kaszinókoncessziós társaságból, a Las Vegas Casino Zrt.-ből – 20,4 milliárd forint osztalék érkezett 2023-ban, ami szinte duplája a tavaly elkönyvelt 10,9 milliárd forintnak. Szerényebben mérték az osztalékot, mint egy évvel ezelőtt, ugyanis egy éve 15 milliárd forint kifizetéséről szavaztak, most pedig ennek bő feléről döntöttek.

Habony Árpád 2022 decemberében szállt be a kaszinóbizniszbe, és 17 hónap után 5,3 milliárd forintot hozott neki az üzlet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: