News here

HÍREK

A bangladesi sziámi ikrek Magyarországon: dokumentumfilm a szétválasztó műtétsorozat hazai szakaszáról

Az orvoscsapat hivatalos filmjében bemutatják ennek a szakmai kihívásnak és humanitárius összefogásnak a legmélyebb részleteit. Megszólalnak a szülők, az orvosok és a csapat segítői is.

Link másolása

A fejüknél összenőve született „sziámi” ikerpárt, a bangladesi Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. A gyermekek „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozatának magyarországi szakaszáról készült, csaknem másfél órás dokumentumfilm bemutatja ennek a szakmai kihívásnak és humanitárius összefogásnak a legmélyebb részleteit. A szülők és az orvosok – többek között a műtéti szakaszért és a teljes műtétsorozat koordinációjáért felelős Pataki Gergely plasztikai sebész és végső szétválasztás idegsebészeti csapatát vezető Csókay András –, illetve a csapat segítőinek megszólalásával.

Fuchs Richárd, a film készítője a Cselekvés Alapítvány bangladesi misszióinak 2010-es kezdete óta kíséri és dokumentálja a magyar orvosok munkáját. A hazai közhasznú szervezet az eddigi hét – több mint 500 páciens műtéti ellátását jelentő –, Pataki Gergely által vezetett plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió nyomán kapott közvetlen felkérést a fejüknél összenőtt ikrek szétválasztására 2017-ben. (Az előzményekről külön dokumentumfilm készült Fuchs Richárd jóvoltából, amit 2020. augusztus 7-én mutattak be.)

A Cselekvés Alapítvány csapata által szervezett és megvalósított Operation Freedom műtétsorozat 2018-ban kezdődött el Dakkában.

Ekkor Hudák István idegsebész két operációval, február 28-án és augusztus 19-én endovaszkuláris, azaz érfalon belüli katéteres módszerrel megoldotta a gyermekek agyi fő szállítóér-szakaszának elzárását. Ezzel jelentősen csökkentette a majdani agy- és koponya szétválasztás vérzéses szövődményeinek kockázatát. A módszert korábban is eredményesen alkalmazták agyi érrendellenességek kezelésére, ám ez volt az első alkalom, hogy fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásának előkészítéséhez került rá sor.

Fuchs Richárd mostani, 2022. február 10-én bemutatott dokumentumfilmje

az Operation Freedom második, plasztikai sebészeti szakaszának részleteit tárja a közönség elé, ami Magyarországon zajlott 2019. január 5-étől július 21-ig.

Ennek keretein belül az ikrek január 25-én hatórás műtéten estek át, hogy speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer kerüljön a hajas fejbőr és a lágyrészek alá. A beültetett implantátumokat aztán fél éven át fokozatosan, heti egy-két kisebb plasztikai beavatkozással, állandó szakorvosi felügyelet mellett sikerült több mint 3000 köbcentiméteresre tágítani, ami lehetővé tette a következő műtéti szakasz, a végső szétválasztás során keletkező szövethiány pótlását. Korábban még nem volt példa ilyen mértékű szövettágításra ilyen kicsi gyermekeknél. Ebben az időszakban került sor a végső szétválasztást megelőző kulcsfontosságú vizsgálatokra is, javarészt a Semmelweis Egyetem segítségével.

A dokumentumfilmben a műtétsorozat fő koordinátora, Pataki Gergely és a végső szétválasztás idegsebészeti csapatát vezető Csókay András mellett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is nyilatkozik a felmerülő szakmai kihívásokról. Exkluzív felvételek láthatóak a műtőből és a bangladesi család itteni mindennapjairól. A Cselekvés Alapítvány önkéntes segítői a műtétsorozat hátterébe nyújtanak bepillantást, az ikrek szülei pedig őszintén beszélnek a folyamatról, amin keresztülmentek.

Mint ismert, az Operation Freedom harmadik szakaszára, Rabeya és Rukaya agyának és koponyájának végső szétválasztására 2019. augusztus 1-jén és 2-án került sor Dakkában. A 33 órás maratoni műtéthez elengedhetetlen volt az idegsebészeti, a plasztikai sebészeti és az aneszteziológiai és intenzív terápiás csapatok szoros együttműködése.

Rabeya a műtét utáni 5. napon magához tért, azóta minden tekintetben a korának megfelelő fejlettséget mutat, lassan iskoláskorba lép. Rukayánál a végső szétválasztás utáni 33. napon agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar lehetett. Ő halmozottan sérültként él otthon, a szülei és testvérei körében.

Jelenleg az Operation Freedom negyedik szakasza zajlik, ami a koponyarekonstrukciós műtétek mellett magában foglalja az ikrek teljes körű rehabilitációját is,

mindezt ugyancsak a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

Bővebb információk a cselekves.org oldalon olvashatók.

VIDEÓ: „Bangarians”: ez történt a sziámi ikrekkel Magyarországon! Az orvoscsapat hivatalos dokumentumfilmje


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
RTL: Már a MOL benzinkútjain is több helyen hiánycikk az üzemanyag, Budapesten és vidéken is gondok vannak
Az Ásványolaj Szövetség szerint ehhez hozzá kell szokni mindaddig, amíg 480 forintos ársapka van érvényben.

Link másolása

Már a MOL benzinkútjainál is több helyen hiánycikk az üzemanyag – tudta meg az RTL.

A csatona Híradója a fővárosban és vidéken is talált olyan kutakat, ahol nem volt a hatósági áras termékekből. A MOL szerint ez minden ötödik kútjukon előfordult az elmúlt napokban.

A MOL szerint az ő kútjaikon másfélszer akkora a kereslet, mint egy évvel ezelőtt. De a hiányhoz az is hozzájárul, hogy az ársapka miatt megszűnt az import, a MOL finomítója pedig nem győzi ellátni az egész országot. Ráadásul a százhalombattai finomító egy kisebb baleset miatt még mindig csökkentett kapacitással működik. A MOL szerint az elmúlt napokban a kútjaik húsz százalékánál volt részleges készlethiány.

„Mindenképpen csökkenteni kell a kedvezményezettek körét, és korlátozni kell a kedvezményezettek számára biztosított üzemanyag mennyiségét, csak így lehet a fogyasztást csökkenteni, és újra visszaállítani a kereslet-kínálatban egy egyensúlyt”

– ezt Grád Ottó, a Ásványolaj Szövetség főtitkára mondta el a Híradónak. Szerinte hozzá kell szokni ehhez a helyzethez, amíg 480 forintos rögzített áron lehet üzemanyagot vásárolni.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Miniszterelnökségtől az ATV-vel azt közölték, hogy január elsejétől csak két feltétellel tudják fenntartani az ársapkákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Öngyilkosságot próbált meg elkövetni a mindkét szemére brutálisan megvakított édesanya
Gabriella életét bátyja tudta megmenteni.

Link másolása

Öngyilkosságot kísérelt meg a mindkét szemére megvakított kemecsei édesanya – adta hírül a Bors.

Gabriella történetéről mi is írtunk korábban: ő volt az a fiatal nő, akit párja Gy. Attila brutális kegyetlenséggel bántalmazott, puszta kézzel nyomta ki az édesanya mindkét szemét. Volt párja azért támadt rá a nőre, mert a szakításuk után nem tudta elfogadni a nő döntését

A családot a napokban újabb tragédia rázta meg, ugyanis az édesanya, akinek van egy 4 éves gyermeke, véget akart vetni az életének.

„A testvérem egy egész üvegcse gyógyszert bevett, de szerencsére ezt észrevette az édesanyánk, így meg tudtam menteni Gabica életét”

– idézte a lap Gabriella bátyját.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy hozzátartozódért, ismerősödért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Városháza-ügy: A rendőrség szerint bűncselekményt követtek el a lejáratókampány végrehajtói
Bajnai Gordon megmutatta a rendőrségi határozatot is, amely kimondja, hogy kelepcét állítottak neki, a hanganyagot megvágták és a manipulált szöveget terjesztették.

Link másolása

Bajnai Gondon a közösségi oldalán számolt be arról, hogy megkapta a rendőrség határozatát, amely kimondja, hogy bűncselekményt követtek el ellene a "Városháza-ügyben". Mint írja:

„Mostanság megint naponta rágalmaznak a NER sajtójában.

Érthető, kell a FIDESZNEK a figyelemelterelés, gyártani kell az újabb ellenséget, hiszen egyre nagyobb a baj az országban, egyre nyilvánvalóbb a rossz kormányzás okozta kár, veszteség, nyomorúság.

A rágalomhadjáratokhoz már hozzászoktam, és ahhoz is, hogy az igazságtétel mindig jókora késéssel érkezik.

Mint például a már feledésbe merült tavalyi “Városháza”-ügyben, ami akkor hetekig folyt a csapból is.

Sovány vigasz a napokban érkezett alábbi rendőrségi határozat, amely tisztázza, hogy valóban bűncselekményt követtek el velem szemben,

amikor

- kelepcét állítottak, lehallgattak,

- majd a mondandómat megvágták és így értelmét alapvetően megváltoztatták és

- ezt a manipulált szöveget a széles nyilvánosságban terjesztették.

A tettest egyelőre nem lelik.

Pedig biztosan segítene, ha a nyomozásban a beszélgetés négy résztvevője közül nem csak hármat hallgattak volna meg (amint az a nyomozati jegyzőkönyvből kiderül)…

A volt miniszterelnök által megosztott közleményre Karácsony Gergely is reagált a közösségi oldalán. Többek azt írta hozzá:

„Amit eddig sejtettünk, arról már papírjuk is van: egy hazug lejárató kampány keretében kormánytagok és fideszes politikusok bűncselekményhez asszisztáltak. Ezért jogállamban a szégyennél több jár…

Emlékeztek még a „Városháza-ügyre”?

A fideszes lakájmédia, kormánytagok és a fővárosi Fidesz bevonásával hónapokig szórakoztatta magát és a közvéleményt egy nyilvánvaló hazugsággal. Emlékezhettek, hogy a fideszes manipulációhoz még a rendőrséget is felhasználták, amikor, ki tudja mit keresve, feltúrták a városházi irodákat és a kollégám lakását is.”

A főpolgármester hozzáteszi, hogy a ő most is Városházán ülve írja a posztját, és lám, nem adták el az ingatlant. Most pedig beigazolódott, hogy az egész ügy "kamu" volt.

Karácsony arról is ír:

„Hogy orosz módszertan szerinti kompromatról van szó. Hogy titkosszolgálati eszközöket használtak, ezzel bűncselekményt követtek el a manipulátorok. Hogy a hangfelvételeket manipulálták. Hogy akik ezt kitervelték és végrehajtották, ők egyszerűen bűnözők, kötődjenek bár bármilyen magas szinten is a fideszes propagandagépezethez. Nos, azóta rendőrségi és bírósági határozatok bizonyítják: ők hazudtak, a mi állításaink igazak.”

A végén pedig még kitér az ügy szereplőiről is, aki szerinte:

„A Fidesz volt gazdasági igazgatója, Magyarország leggazdagabb családjának tagja, aki több formában is üzletel az állammal, és egy bizonyos Zentai úr, aki azóta jogerősen veszített velem szemben személyiségi jogi pert.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Semmiképp ne nyisd meg, ha ilyen sms-t kapsz – csalók vernek át a Netflix nevében
A rossz helyesírású üzenet egy adathalász oldalra vezet.
Fotó: TheDigitalWay / Pixabay - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Egyre több módszerrel próbálnak kicsalni pénzt az emberekből, az MNB adataiból is az látszik, hogy egyre nagyobb összeggel károsítják meg a csalók az áldozataikat – írja a Portfólió.

A portál egy újabb átverésről számol be, a csalók a Netflix előfizetőket is megcélozták. Egy láthatóan gyenge nyelvhelyességű üzenetben próbálnak csalók pénzt kicsikarni az ártatlan áldozatoktól – ellenkező esetben "felfüggeszthetik" a fiókot.

A linket a Chrome böngészője veszélyesnek minősíti, és nem is nyitja meg. A Portfolio cikke szerint a fenti sms egy olyan mobilszámról érkezett, amelyet már számos alkalommal jelentettek különböző telefonszámokat listázó oldalakon a felhasználók veszélyes számként.

Az elmúlt napokban csalók a Raiffeisen, a K&H vagy a Takarékbank nevében írtak nekik adathalász sms-t egy gyanús linkkel.


Link másolása
KÖVESS MINKET: