PÉCS

9 év munkája volt: lenyűgöző time lapse videó készült Pécsről

Mészáros Dénes tanult, kölcsönkért, és most végre elkészült az a csoda, amit csak szájtátva lehet nézni.
A videót Mészáros Dénes készítette - szmo.hu
2019. december 14.


Link másolása

Mészáros Dénes hivatása a képalkotás. 2008-ban vette meg első gépét. A fotózás rövid idő alatt magával ragadta és érezte, hogy ez lesz az a világ, ami meg fogja határozni az életét. Az idő igazolta ezt az érzést. Mostanra pedig a munkája lett a hobbija.

Szinte el sem hiszem. Ez egy nagyon-nagyon régóta húzódó projekt volt. A leírását itt a blogban fogom egy sorozat formájában megosztani, terveim szerint minden héten hétfőn és csütörtökön fog érkezni a következő rész kronológiai sorrendben. Szó lesz az ötletekről, felszerelésről, kirándulásokról, elkövetett hibákról, nehézségekről, sikerekről, élményekről. Fel fogom tölteni a képekből készült videókat teljes hosszúságban, mert a végső videóba a legtöbbnek csak egy része fért bele.

Először az alapötletről és az első éles tesztről lesz szó. 2010-ben láttam egy timelapse videót ami nagyon tetszett és elhatároztam, hogy én is készítek egyet Pécsről. Ennyi volt az elképzelés. Semmit sem tudtam a technikáról. Úgyhogy amennyire tudtam utána olvastam.

A lényege röviden annyi, hogy lerakja az ember a gépet állványra és készít pár száz darab képet fix időközönként, majd ezeket videóba összefűzve lejátssza, így az idő múlása, a környezet változása gyakorlatilag egy gyorsított felvételt eredményez.

Amikor elhatároztam, hogy elkészítem a videót, még egy Panasonic FZ50-es bridge gépem volt. Szerettem volna, ha a végeredmény jobb minőségű, mint amit azzal a kamerával el lehetne érni. Egyébként is úgy éreztem, hogy addigra kinőttem az FZ50 tudását, ezért megnéztem az akkori kínálatot, kipróbáltam pár gépet és elkezdtem gyűjteni. Canonokat és Nikonokat néztem, de abban az árkategóriában a Canonok nagyon gagyik voltak, végül egy Nikon D7000-es vázra esett a választás. Képminőségben is verte a hasonló szintű Canon vázakat. A Nikon-ban volt intervalométer, az a funkció, amivel timelapse-t lehet készíteni. Ráadásul ahogy megfogtam, igazi fényképező érzése volt.

VIDEÓ: ne csak nézd, kapcsold be a hangot is!

Pécs - Baranya timelapse from Dénes Mészáros

A kérdés eldőlt, a pénzt viszont képtelenségnek tűnt összegyűjteni. Már több mint fél éve spóroltam és a közelében sem voltam a szükséges összegnek. Mamámtól és papámtól kértem kölcsön. Ezúton is köszönöm nekik! Bár szinte mindenki azt mondta, hogy ne kérjek ezért kölcsön, mert nincs rá szükségem és el vagyok azzal ami van. Ennek ellenére megvettem a gépet és nekiálltam a projektnek végre gyakorlatban is. Az elején egy Nikon 16-85-ös obim volt csak, később vettem egy Nikon 50mm 1.8G-t.

Korábban csak alkalmanként kirándultam, ha valamelyik haverom rávett. Ez gyökeresen megváltozott szerencsére. Mivel 0 koncepcióval álltam neki az egésznek, így az elején két lehetséges ötlet volt egymás mellett és kombinálva. Az egyik az volt, hogy a város híresebb helyein, különféle rendezvényeken készítek sorozatokat. A másik az volt, hogy rámegyek a természeti jelenségekre. Végül ahogy nekiálltam a fotózásoknak, egyre inkább a természeti jelenségek felé terelődött a projekt.

Folytatás minden hétfőn és csütörtökön héten Mészáros Dénes blogján.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PÉCS
Kidöntötte a hétfő esti vihar a pécsi Ezeréves Gesztenyefát
A borostyánnal benőtt, mesebeli fára hasonlító matuzsálem maradványa nem bírta az erős széllökéseket.

Link másolása

Kidöntötte a hétfő esti vihar a Pécsbányai Közösségi Ház udvarán álló Ezeréves Gesztenyefát.

Az ítéletidő hatalmas károkat okozott a Dunántúlon hétfő este: a Baranya megyei hivatásos- és önkéntes tűzoltóknak kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk. Sajnos a vihar egyik áldozata lett a pécsi famatuzsálem maradványa is.

„A Pécsbányai Közösségi Ház udvarán álló Ezeréves Gesztenyefa maradványa, mely borostyánnal benőve leginkább egy mesebeli fára hasonlított, nem bírt ellenállni a széllökéseknek, és kidőlt”

- írta az intézmény a Facebook-oldalán kedden.

Azt is hozzátették, hogy a probléma megoldásán a Pécsbányai Kulturális Egyesület együtt dolgozik a az önkormányzat szakembereivel.

(Forrás: pecsma.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Fotók: „Nagy élmény kint a természetben 1,5 méterről beszélni hozzá, és ő nem szalad el”
Pillanatképek a Pécs közeli téli erdőből, ahol az állatok befogadták a fotóst, aki szinte naponta meglátogatja őket.
Fotók: Kiefer Bél - szmo.hu
2024. január 14.


Link másolása

Csodálatos érzés lehet, mikor a természet befogadja az embert. Mikor az állatok, bár megtartják a vadon követelte szokásaikat, mégis egyes kétlábúakkal kivételt tesznek.

Ilyen kivétel Kiefer Béla is, aki nagy szeretettel figyeli az erdő lakóit. A fotóin keresztül pedig sokakkal együtt mi is megismerhettük Vukkot, a rókát, majd fajtársait. Nézhettük mosolyogva a vaddisznócsalád életét, figyelhettük a szarvasokat, a menyétet, és a madarakat.

Az erdő pedig mindig ad témát egy természetfotósnak. Íme pár kép az elmúlt napokból, amely magmutatja azt is, hogy van felelősségünk az állatokkal szemben. Tisztelni kell őket, megtartani a határokat, amiket ők jelölnek ki. Segíteni, ha a hó befedi a táplálékot. Örülni a pillanatnak, amit nyújtanak nekünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Fotók: Beköszöntött az ősz a Mecsekbe
Festői képeket produkál újra a természet: meleg színeket, párába vesző tájakat, éber szarvasokat, mozdulatlanul várakozó, ködben lebegő pecásokat.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2023. szeptember 16.


Link másolása

Már alacsonyabban jár a Nap, narancsosabb színnel teríti be a vidéket. Már sárgulnak a levelek és pára burkolja az ébredő tájat reggelente. Megérkezett az ősz a Mecsek vidékére is, ahol ilyen csodák várnak arra, aki korán kel és óvatosan közelít az ébredő természethez:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Lebegő kémények és tornyok: ilyen a ködbe bújt Pécs
Bár a ködpaplan alatt nem látni, de a természet azért csodákat tud művelni. Igaz ahhoz fentről kell ránézni a gomolygó fehérségre.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2023. december 19.


Link másolása

Köd ereszkedett Pécsre - na de micsoda látvány lett belőle! A világ sejtelmessé vált, a hegyről nézve olyan, mint egy téli mesefilm részlete. A füstöt eregető kémények, az óriáskerék csúcsa, a templomtornyok, vagy a magas házak mintha csak lebegnének... Bár a ködpaplan alatt kevésbé élvezetes a látvány, de így felülről csak csodálni lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk