News here

HÍREK

504 100 forint volt a bruttó átlagkereset szeptemberben a KSH szerint

A nettó átlagfizetés pedig a kedvezmények nélkül 335 200 forintra jött ki.

Link másolása

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504 100 forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt - ismertette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 335 200 forintot ért el, szintén 17,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

A reálkereset 1,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző évhez mért, 20,1 százalékos növekedése mellett.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 480 900 forintra becsülhető, ez 18,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A bruttó kereset mediánértéke 409 200 forintot ért el, 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 284 900 forint volt, 19,2 százalékkal felülmúlta a tavaly szeptemberit.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó és nettó átlagkereset 17,1 százalékkal 513 200, illetve 341 300 forintra nőtt, a 415 300 forint bruttó medián kereset 17,3 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél.

A vállalkozásoknál 16,8 százalékos éves emelkedéssel 512 100 forint volt a bruttó és 340 600 a nettó átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül, a költségvetési szektorban 17,3 százalékos volt a növekedés és 513 500 forint volt a bruttó és 341 500 forint a nettó átlagkereset.

Január-szeptemberen a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 18,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 503 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 514 300 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 334 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 347 000 forintot tett ki.

A reálkereset 5,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző évihez mért, 11,8 százalékos növekedésével számolva.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző ágban volt a legmagasabb, 839 600 forint, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb, 315 700 forint.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Belügyi helyettes államtitkár a tanárokról: „Jöjjön be, dolgozzon, oszt’ utána váltson munkahelyet”
„Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs” – mondta Hajzer Károly.

Link másolása

Meglepő őszinteséggel beszélt a pedagógusokról Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára az október 19-iInfotér Konferencián. Az előadásról most került nyilvánosságra a videó, amelyből kiderült, hogy vélekedett a tanárok helyzetéről a nagy, októnber 23-i tüntetés előtt.

„Ismeretes, hogy furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő. És tudom, hogy elveszi ez az idő azt az időszakot, amikor ő különórát tud adni diákoknak 6-7-8 ezer forintért óránként,

de mégis ha ő jelentkezett abba az iskolába, hogy ő tanítani fog, hát a minimum, hogy azt úgy valahogy elvégzi. És a szabadidejében meg persze, menjen akkor oktatni meg keresse a pénzt, meg mindent csinálhat” - idézi Hajzer szavait a 444.hu.

„De valahogy ezt a kialakult helyzetet, ami most jelenleg van, nem úgy kell elrendezni, hogy akkor nem járunk be órára. Mert ez olyan fura nekünk, akik dolgozunk - én mérnök vagyok egyébként, és akkor én kicsit sérelmezném, ha valaki polgári engedetlenséget folytatna... Hanem hát, bocs, jöjjön be, dolgozzon, oszt' utána váltson munkahelyet. Én ezt mondom.”

„És ez egy személyes vélemény, nem tartom helyesnek azt, hogy úgy gondolják, hogy a diákoknak az érettségi felkészítésének megakadályozása majd zsarolja a vezetést. Hát ez olyan fura, nem?” - mondta.

Azt is hozzátette még: „De egyébként tüntessen persze, hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad. De azt kell megérteni, hogy más a munka, és van sztrájk is meg minden, és le van korlátozva, ez világos, meg minden. De én mint informatikus azt tudom mondani, hogy fura helyzet van ezzel, tényleg.”

A fizetésekről is elmondta a véleményét:

„Senki nem mondja, hogy sokat keresnek. De tényleg nem mondja senki. Többet kell keresni, igen. Mi lenne a legkényelmesebb a BM-nek? Ha mindenki öt-hatszor annyit keresne. Igen? Hát persze. Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs”.

A tanárok teljesítményének méréséről ezt mondta:

„És akkor a köznevelésben is ugyanezek a szituációk vannak, az egyik például az, hogy

a tanári tevékenységet is mérni kell, mint ahogy az orvosét is. És a kiemelt tanárok azok kiemelt munkát végeznek, és a kiemelt bérezés is szerintem jár neki. De megalapozni csak akkor lehet, hogyha ez valahogy mérve van.

És mi a legjobb mérőszám? Az hogyha azt nézzük, hogy a diákokban ez mit okozott, az ő tevékenysége. Hogy valami javult vagy romlott.”

Arról is beszélt, hogy olyan informatikai környezetet fognak teremteni az oktatásügyben, „amiben a diákok elsajátítják a legkorszerűbb technológiákat vagy technikákat, és megfelelő tudásra és képességekre tesznek szert.”

A 444.hu megjegyzi, hogy Hajzer Károly 1981-től 2010-ig a rendőrségen dolgozott, majd belügyi osztályvezető volt, 2014 óta helyettes államtitkár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ukrajnának szánt rakéta csapódhatott be Moldovában
A rakéta Briceni város közelében, egy gyümölcsösben ért földet.

Link másolása

Moldovában, egy gyümölcsösben csapódott be egy rakéta. Az ukrán határhoz közeli Briceni közelében találták meg - írja a 24.hu.

Helyi médiajelentések szerint egy orosz rakétáról van szó, amelyet vélhetően Ukrajnának szántak. Ezt azonban eddig még nem erősítették meg hivatalosan.

A Portfolio azt írja, a helyszíni felvételek alapján robbanófej nem volt a rakétán, csak a gyorsítórakéta része csapódott be Briceni közelében. Emberi áldozatokról eddig nem érkezett hír.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kövér László leteremtette Szabó Tímeát: „Ez a parlament, nem egy kocsma!”
A házelnök szerint a Párbeszéd politikusa bekiabálással zavarta Dömötör Csabát.

Link másolása

Félbeszakította a parlament ülésén Kövér László a Dömötör Csabát bekiabálással zavaró Szabó Tímeát az Index tudósítása szerint.

„Legyen szíves végighallgatni azt, amit az államtitkár úr mond. Világos?” - mondta a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének. Erre az ellenzéki politikus visszakérdezett: „Világos?”

A házelnök erre erélyesen rászólt: "Igen! Világosan beszéltem? Mert úgy látom, nem érti meg. Pedig kétszer kettő, négy, ilyen egyszerű. Önnek nincsen joga bekiabálni másoknak a mondandójába. Legyen szíves végighallgatni azt, amit az államtitkár úr mond. Legyen szíves végighallgatni, mert konzekvenciái lesznek, jelzem".

Kövér ezután azt mondta:

"Nem volt olyan felszólalása Önnek, hogy amikor válaszolt volna az államtitkár úr, vagy a miniszter úr, akkor ne kiabált volna folyamatosan közbe. Ez a parlament, nem egy kocsma! Nem egy romkocsma a VII. kerületben!"

Szabó Tímea a napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány Magyarországból az 1980-as évek Romániáját kezdte el kialakítani. Felvetette, hogy a Párbeszéd a jelenlegi rossz helyzet orvoslására a négynapos munkahét bevezetését javasolja. Ezzel szerintük nőne a termelékenység, a foglalkoztatás és a munkavállalók teljesítménye, valamint ez környezetbarát megoldás lenne.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában arról beszélt, hogy a kormány a megalakulása óta támogatja a munkavállalást, elkötelezett, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni szeretne. Szerinte a baloldal kormányzása alatt magas adók és segélyezés volt a munkavállalás támogatása helyett. A végén hozzátette, hogy a baloldal mindvégig támogatta a szankciókat, bizonyára „a csilingelő dollárokért”. Szerinte Szabó Tímea kampányára is érkezhetett támogatás külföldről.

VIDEÓ: A felszólalás


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán Viktor a Facebookon üzent az új energiaügyi miniszternek
Lantos Csaba hétfőn tette le a miniszteri esküt a Parlamentben.

Link másolása

Letette az esküt a kormány új minisztere hétfőn a Parlamentben. Lantos Csaba az a december 1-től felálló Energiaügyi Minisztériumot vezeti.

Az eskütétel után Orbán Viktor elsőként gratulált a miniszternek, majd később a Facebook-oldalán is sok sikert kívánt Lantosnak.

Orbán Viktor még novemberben döntött arról, hogy önálló energiaügyi és gazdaságfejlesztési minisztériumot állítsanak fel. Az energetika eddig a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) alá tartozott, amelyet november elejéig Palkovics László vezetett. Amikor kiderült, hogy feladatköröket vesznek el a TIM-től, Palkovics lemondott. Így a TIM megszűnt, megmaradt feladatait az új Energiaügyi Minisztérium, az Építési és Beruházási Minisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium vette át.


Link másolása
KÖVESS MINKET: