HÍREK
A Rovatból

50%-on a Fidesz–KDNP, a Tisza Párt 27%-ot kapna az EP-választásokon a Medián szerint

A kutatás a május 30-án megrendezett köztévés vita hatásait is elemezte. Kiderült, hogy Tóth Imre Bruti kapta a legtöbb ötös osztályzatot.


A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP listája a legnépszerűbb az európai parlamenti választások előtt, a biztos szavazók fele rájuk szeretne szavazni - foglalta össze a Telex.

A második helyen Magyar Péter pártja, a Tisza Párt áll, amelyre a biztos szavazók 27 százaléka szavazna. A DK–MSZP–Párbeszéd lista a harmadik, azonban ezt már csak 9 százalék támogatja.

A Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Momentum éppen hogy elérik a bejutási küszöböt, míg a többi párt mindössze 1 százalékon áll.

A Medián becslése szerint a Tisza Párt 6, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat, míg a Fidesz–KDNP akár 11 mandátumot is szerezhet. Ez a szám tovább nőhet, ha a Mi Hazánk és a Kutyapárt nem jut be az Európai Parlamentbe: ebben az esetben a Fidesz akár 13 mandátumot is szerezhet, míg ha egyikük bejut, akkor 12 mandátummal számolhatnak.

A pontos előrejelzést viszont nehezíti, hogy még a biztos szavazók 25 százaléka sem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy melyik pártlistára fog szavazni. Az ő körükben 52 százalék ellenzéki érzelmű, míg 24 százalék kormánypárti.

A kutatás a május 30-án megrendezett köztévés vita hatásait is elemezte. A teljes népesség 30 százaléka követte a vitát legalább részben, míg 52 százalék egyáltalán nem nézte. A Tisza Párt szavazói követték a legnagyobb arányban a vitát, míg a Fidesz–KDNP szimpatizánsai és a párt nélküliek nagyon kis arányban, 19 és 21 százalékban nézték meg.

A vitán résztvevő 11 politikus közül Magyar Péter és az MKKP-s Tóth Imre Bruti szereplését értékelték a legjobbnak a nézők.

Tóth Imre Bruti kapta a legtöbb ötös osztályzatot: a teljes népesség 41 százaléka szerint kiváló volt a szereplése. Magyar Péter szereplésére bár kevesebben, de a nézők 29 százaléka adott ötös osztályzatot, és ugyanennyien négyest.

A Tisza Párt szavazóinak 59 százaléka szerint volt kiemelkedő Magyar Péter teljesítménye a vitán.

A legalacsonyabb pontszámot a Fidesz–KDNP listavezetője, Deutsch Tamás kapta: a nézők 64 százaléka egy pontot adott szereplésére. Ugyanakkor a Fidesz–KDNP szimpatizánsok 52 százaléka teljesen elégedett volt vele, további 28 százalék pedig viszonylag elégedett.

(Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Brutális mennyiségű eső eshet – nem tesszük zsebre, amit az időjárásól kapunk a következő napokban
Rövid idő alatt akár 50 milliméternyi csapadék is eshet az intenzív zivatarokból. Hét megyére narancs figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás miatt.


Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében kell kedden felhőszakadásra számítani.

Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyinél több csapadék hullhat. Emiatt a hét érintett megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom megye területére elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki kedd éjfélig felhőszakadás veszélye miatt, ezekben a vármegyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint kedden leginkább a Duna vonalának környezetében és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, ezek száma a késő délelőtti óráktól gyorsan nőhet.

A zivatarokat felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt az egymást követő intenzív cellákból 50 milliméternyinél is több csapadék hullhat,

elsősorban az Északi-középhegységben villámárvíz is létrejöhet.

Az intenzív gócokban jégeső, környezetükben viharos, óránkénti 65-80 kilométeres – légzuhatagokban akár 90 kilométeresnél erősebb – széllökések is előfordulhatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
40 évvel fiatalabb tanítványát vette feleségül a 88 éves magyar festő
Gyémánt László július 26-án tölti be a 89. évét. A Blikknek mesélt a feleségéről.


A Blikk számolt be a 88 éves Gyémánt László festőművész ás Ardey Edina kapcsolatáról.

"Huszonkét évet éltem együtt az előző feleségemmel, a sors úgy hozta, hogy a halála okozta űrt Edina töltötte be, visszaadva ezzel az alkotói és életkedvemet. Tíz éve vagyunk házasok, és bár nagy korkülönbség, pontosan negyven év van köztünk, a boldogság nem ezen múlik"

– mondta a Kossuth-díjas művész.

Azt is hozzátette: ők egymást inspirálják.

A mesternek és tanítványának azóta mindenütt nagy sikere van.

"Jó három évtizeddel ezelőtt egy tizenhat éves rajzszakkörös sárospataki gimnazistalány felvételizett az óbudai festőiskolám nyári művésztáborába. Edina volt, akit tehetségesnek ítéltem meg, ezért természetesen felvettem, utána azonban sokáig nem láttam, mert távol élt Budapesttől és az érettségire készült. Aztán egy kiállításomra mégis eljött Sárospatakról"

- mondta a festőművész a lapnak.

Gyémánt László július 26-án tölti be a 89. évét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A Wizz Air késése miatt Milánóban ragadtak a Budapestre tartó utasok
A milánói reptéren rekedt utasok csak az információs táblákról próbálták kitalálni, hogy mi történik, mivel a Wizz Air csak este 11 körül küldött egy emailt a késésről. Végül a reptér dolgozói nyújtottak segítséget az utasoknak.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. július 23.Több mint száz Budapestre tartó utas ragadt Milánóban hétfő este, miután a Wizz Air esti járata egyáltalán nem érkezett meg az olasz városba. A gépnek eredetileg este fél nyolckor kellett volna felszállnia Budapestről, de az indulás időpontja folyamatosan csúszott.

Először egy 20 perces késést jelentettek be, majd másfél órára módosították, aztán még egy órát hozzácsaptak, végül törölték a járatot. Ez a gép lett volna az, amelyik hazahozta volna a Milánóban rekedt utasokat, akik így Olaszországban ragadtak.

A milánói reptéren rekedt utasok csak az információs táblákról próbálták kitalálni, hogy mi történik, mivel a Wizz Air csak este 11 körül küldött egy emailt a késésről. Végül a reptér dolgozói nyújtottak segítséget az utasoknak, információt adva nekik, majd elhelyezték őket a környékbeli szállodákban. A Budapestre tartó utasok elvileg reggel fél 9-kor próbálnak újra hazajutni.

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Felhőszakadás, villámárvizek, jégeső és szélvihar – az egész országra figyelmeztetést adtak ki
A durva kánikula már lecsengőben, de a nyári ítéletidő ezzel még nem ért véget. Most a viharok miatt figyelmeztetnek a meteorológusok.


Zivatarokra figyelmeztetnek az egész országban – derül ki a met.hu-ról. Az egyes szintű figyelmeztető előrejelzés az egész országra érvényes. Ez nem minden: felhőszakadás miatt a Duna vonalának környékén, valamint attól keletre kettes fokú figyelmeztetést is kiadtak:

A legdurvább zivatarokra a Duna és a Tisza vopnala között számíthatunk.

Már a délelőtt folyamán elkezdenek szaporodni a viharok, és egyre több helyen csaphatnak le. A Dunántúl nyugati és középső részén is van rá esély, hogy néhány viharcellával találkozzunk.

A felhőszakadások villámárvizeket hozhatnak, percek alatt akár 25-50 mm eső is eshet.

Emellett 1-2 centis jégesőre és óránként 65-90 kilométeres széllökésekre is figyelmeztetnek a meteorológusok.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul – a hőség miatt az ország középső részére adtak ki első fokú figyelmeztetést. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.


Link másolása
KÖVESS MINKET: