hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

40 milliárdból lehetne megmenteni a Velencei-tavat, de a kormány most nem akar erre ennyi pénzt költeni

Bár ők is szükségesnek látják a tó vízpótlását, most elsősorban a gazdaság újraindítására fordítják a forrásokat.
Címkép: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. augusztus 02.


Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több probléma is akadt a Velencei-tóval idén nyáron. Június közepére annyira lecsökkent a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, július végén pedig négy strand működését is felfüggesztették a vízminőség romlása miatt.

A normális szinthez képest most 80 centiméter hiányzik a vízszintből, a víz pótlását azonban egyelőre még mindig nem sikerült megoldani, és a közeljövőben nem is fog sor kerülni rá a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondása szerint.

Tessely Zoltán a Fehérvár TV-nek nyilatkozott a problémáról. Mint mondta, a tó vízgyűjtője nagyon kis terület, ezért nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra. Az elmúlt években "félsivatagi" csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen, emiatt van most jelentős vízhiány a tóban.

Készítettek egy előterjesztést a kormány számára, amely olyan megoldást kínál, amellyel nemcsak a víz utánpótlása, hanem a környék, Székesfehérvár ivóvízének a javítása is megvalósulna.

A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs tárgyalt is róla, támogatták is, a kormány viszont azt közölte, hogy a jelenlegi helyzetben nem szándékozik biztosítani a projekthez szükséges pénzt, ami 40 milliárd forintra rúgna. Indoklásuk szerint a magas összeg miatt halasztják tehát a projektet, mivel a gazdaság újraindítására fordítják elsődlegesen a forrásokat.

A víz pótlására egyelőre tehát nincs megoldás. Ahogy a Fehérvár TV riportjában elhangzott, a tóhoz a Pátkai- és a Zámolyi-víztározóból lehetne vizet juttatni, de ha az összes vizet ráeresztenék onnan a tóra, akkor is csak 8 centimétert emelkedne a vízszint. Ráadásul a vízminőség sem megfelelő ahhoz, hogy ezt megtegyék a szakemberek.

Forrás: Portfolio

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Ikrekkel várandós kismama és párja haltak meg, miután oszlopnak csapódott és kettészakadt az autójuk Dunaújvárosban

Sajtóértesülések szerint a fiatal párnak van egy kisfia, aki most árván maradt.

Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, halálos autóbaleset történt Dunaújvárosban vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Egy autó oszlopnak csapódott, majd kettészakadt a Papírgyári úton. A balesetben ketten életüket vesztették, hárman megsérültek.

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy Facebookon azt írják:

a nő, aki életét vesztette a balesetben, ikreket várt.

A Ripost szerint a másik áldozat a nő párja, akivel van egy kisfiuk is, ő most árván maradt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó felvételei a baleset helyszínéről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Jakab Péter az Országgyűlésben: „A börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória”

A Jobbik elnöke megkérdezte Orbántól, hogy vajon miért nevezte őt nemrég Joe Biden gengszternek, mire a kormányfő csak azt mondta, hogy az amerikai elnök biztos összekeverte Magyarországot Ukrajnával.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, ismét egymásnak feszült Orbán Viktor és Jakab Péter a Parlamentben, miután hétfőn elkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka.

A Jobbik elnöke például azt mondta a miniszterelnöknek: "Nem fog megremegni a kezem, amikor önt bilincsbe kell majd verni". Orbán pedig ahogy korábban is, bohócnak nevezte Jakabot.

Jakab később sem engedte el a börtön témát. Megkérdezte Orbántól, hogy vajon miért nevezte őt nemrég Joe Biden amerikai elnök gengszernek, mire a kormányfő csak azt mondta, hogy az elnök biztos összekeverte Magyarországot Ukrajnával.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje ezután arról kezdett beszélni, hogy Orbán "az elmúlt 12 évben lopott egy országot magának", de szerinte "még ennél is nagyobb bűn az, hogy egymásnak ugrasztotta a magyar embereket".

hirdetés
"Ebben az országban mindig valakit gyűlölni kell, most éppen a szivárványos zászlót, ami higgye el, nekem sem a szívem csücske, de ettől még sosem fogom őket a gyűlölet céltáblájává tenni. Mert egy: magánügy. Kettő: a gyűlölet előbb-utóbb mindig visszahull a gyűlölködők fejére. Úgyhogy azt mondom Önnek, Miniszterelnök úr, hogy így a vége felé Ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória"

- mondta Jakab.

A miniszterelnök erre mosolyogva így felelt:

"Próbáltam megérteni, mi a kérdés. Láthatóan, ha a porondmester nincs itt, a kérdések sem mennek. A tények kedvéért szeretném rögzíteni, hogy Magyarországon 2010 óta mind a nemzeti vagyon, mind az állami vagyon jelentősen nőtt."

Forrás: 444.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Nem kötelezik karanténra azt, aki kapcsolatba került egy koronavírusossal, de be van oltva

Ha viszont ő is megfertőződik, neki is kötelező lesz a 10 nap karantén, akkor is, ha korábban kapott védőoltást.

Link másolása

hirdetés

Nem kell karanténba vonulnia annak a dolgozónak, aki oltottként került kapcsolatba koronavírusos beteggel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradóval.

Mint írták, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel (láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés) jelentkezik a munkavállalónál, akkor javasolt orvoshoz fordulnia. A koronavírus-tesztet az orvos rendelheti el. Ha az eredmény pozitív,

a fertőzöttnek továbbra is kötelező 10 napig karanténban maradnia, akkor is, ha korábban megkapta a védőoltást. A beoltott, kontaktnak minősülő egészséges dolgozók viszont mentesülnek a karantén alól.

Rusvai Miklós víruskutató azt javasolja, hogy aki kapcsolatba kerül egy fertőzöttel, zárt térben hordjon maszkot, ha pedig a háziorvosa azt tanácsolja, maradjon otthon.

A Kereskedelmi és Iparkamara elnök azt mondta, sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni egy munkahelyen, ha valakinek légúti tünetei lesznek, erre ugyanis nincsen protokoll. Parragh László szerint a gazdaság most úgy működik, hogy minden vállalkozó arra törekszik, hogy a működőképességét fenntartsa, ez az alapszabály.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint a cégek próbálják megakadályozni a tömeges megbetegedéseket. Rusvai Miklós is úgy véli, hogy mivel központi direktíva nincsen, a józan ész veszi át ilyenkor ennek a helyét.

hirdetés
VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Feljelentést tesz az ellenzék az előválasztási rendszert ért hackertámadás miatt

Vizsgálataik szerint egyértelműen külső támadás okozta a technikai problémákat, a beavatkozás pedig Kínából indult.

Link másolása

hirdetés

Még ezen a héten feljelentést tesznek az ellenzéki pártok a rendőrségen ismeretlen tettes ellen az előválasztási rendszert ért hackertámadás miatt - tudta meg a Magyar Hang.

Bedő Dávid, a Momentum politikusa arról tájékoztatta a lapot, hogy

az elmúlt két napban megvizsgálták a rendszert és egyértelműen arra jutottak, hogy külső támadás okozta a technikai problémákat. Állítása szerint Kínából indult a beavatkozás, egyelőre csak ezt a forrást sikerült azonosítani.

Azt is elmondta, hogy ma már nem érte támadás a rendszert, a leállás előtt leadott szavazatok pedig nem vesztek el, kivétel nélkül megvannak.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke pedig arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy a procedúra végéig nem tesznek közzé részvételi adatokat, mert szerinte ezzel befolyásolnák a választók aktivitását. Így hát majd csak a szavazás végén, vagyis jövő hét kedden derül ki, hogy hányan vettek részt az előválasztáson.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: