hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

30 milliárd forintba kerülhet majd a magyar kutatóűrhajós

Az űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra mehet majd amerikai segítséggel.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Szijjártó Péter pénteken bejelentette, hogy küldenek az űrbe magyar űrhajós. A miniszter azt mondta, hogy amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket. Szerinte az űripar lendületet adhat a növekedésnek, ezért a kormány az iparfejlesztés szolgálatába akarja állítani.

A bejelentést követően a Magyar Közlönyben már meg is jelent, hogy mindehhez milyen költségeket terveznek.

A közlemény szerint a kormány "egyetért azzal, hogy Magyarország kutatóűrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra, továbbá egyetért a kutatóűrhajós misszió megvalósításához kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedések végrehajtásával". Ehhez "felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert a kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés aláírására az Axiom Space (székhelye: Houston, Texas, Egyesült Államok) vállalattal".

A kormányhatározat mellé plusz forrásokat is rendelnek:

hirdetés

2021: 13,5 millió dollár (4 milliárd forint)

2022: 44,5 millió dollár (13,4 milliárd forint)

2023: 27,5 millió dollár (8,3 milliárd forint)

2024: 13,5 millió dollár (4 milliárd forint)

Azaz összesen 99 millió dollár (közel 30 milliárd forint) lesz a költségvetése a projektnek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Novák Katalin: életszerűtlen a pedagógusbérek emelése, bár szükséges

A családokért felelős miniszter meg is indokolta, hogy miért gondolja ezt így.

Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára nemrég a Facebook-oldalán azt írta, "lehetőleg még ebben a ciklusban jó volna emelni a pedagógusok bérét, a következő években pedig egy komoly, hosszú távra megoldást nyújtó pedagógusbér-rendezést kell végrehajtani".

Novák Katalin családokért felelős miniszter is úgy gondolja, hogy szükséges a pedagógusok bérének emelése. A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte egyáltalán nincs vita erről, de nem érzi életszerűnek azt, hogy megváltoztassák a pedagógus életpálya mostani logikáját - számolt be róla a 444.hu.

"A pedagógus életpálya nem minimálbérhez kötött. Ilyen értelemben ez egy olyan felvetés, ami megváltoztatná a mostani logikáját a pedagógus életpályának. Én nem érzem azt életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán alapjaiban. Azon, hogy egyébként a pedagógusoknak a bérét kell emelni, ezzel nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék"

- fogalmazott a miniszter.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Jakab Péter Csányi Sándorról: „Aki magánrepülővel repteti a miniszterelnököt, ott valami nagyon sántít”

„Milyen összefüggés van az ő gazdagodása és a miniszterelnök urizálása mögött? Ez is egy kérdés” - elmélkedett a Jobbik elnöke.

Link másolása

hirdetés

Jakab Péter teljesen komolyan gondolja azt, hogy Orbán Viktornak börtönbe kell kerülnie. Erről is beszélt a 24.hu-nak adott interjújában, amelyben így fogalmazott:

"Orbán Viktornak és ennek a gengszterbandának ülnie kell. Le kell vágni a kígyó fejét. Elkapni, akik ezt a rendszert szimbolizálják. Orbánt, Mészárost. Itt a korrupció nem rendszerhiba, hanem a rendszer maga."

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint "egy keleti típusú autoriter rendszerben nem reális", hogy Orbán Viktor börtönben üljön, "de egy nyugati típusú jogállamban alapvető elvárás". Úgy véli, a jogállam ott kezdődik, ahol a bűnöző rács mögé kerül, és meg kell adni az emberek igazságérzetének azt, amire vágynak.

"És nem a portást kell elszámoltatni, nem a hatodik vonalbeli fideszes hivatalnokot, aki félelemből kiszolgálta a rezsimet, hanem azokat, akik csúcsvezetőként felépítették ezt. Ha ezt megteszed, az emberek azt mondják majd: megtörtént a rendszerváltás, mert most már nem vagyunk következmények nélküli ország. Már nemcsak a kisembert hurcolja meg a NAV, hanem azt is, aki az országot ellopta. Ebből nem lehet engedni" - jelentette ki.

A magyar gazdasági élet nagyjai is szóba kerültek az interjúban, megkérdezték Jakabot, hogy a kormányváltás után inna-e egy kávét, mondjuk Csányi Sándorral.

hirdetés
A Jobbik elnöke erre azt mondta, hogy nem lesz sok beszélgetnivalója azokkal, akik "úgy lettek milliárdosok, hogy ennek az aljas NER-nek köszönhetik a pénzüket", sőt, vagyonadót vetne ki rájuk.

Azokra viszont szerinte vigyázni kell, akik a saját tehetségüknek köszönhetően, még a NER ellenére is képesek voltak meggazdagodni és fejlődni.

Csányi Sándorral kapcsolatban pedig így fogalmazott:

"Aki magánrepülővel repteti a miniszterelnököt, ott valami nagyon sántít. Vele majd az ügyésznek kell elbeszélgetnie, miért érezte úgy, hogy a luxusgépét Orbán rendelkezésére kell bocsátania, hogy az futballmeccsekre repüljön. Lenne miről elbeszélgetni vele. Milyen összefüggés van az ő gazdagodása és a miniszterelnök urizálása mögött? Ez is egy kérdés."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Rossz hír: nem lesz hosszú az idei vénasszonyok nyara

Pár napig élvezhetjük csak a kellemes időt, a hónap végén már szokatlan hűvös érkezhet.
Fotó: Harmath Beáta - szmo.hu
2021. szeptember 21.


Link másolása

hirdetés

Hűvösen, sőt fagyosan indult a hét, de a hétvégére újra kellemes időt ígének a szakemberek.

Ám a meleg ősz csak pár napig tart, hamar elbúcsúzhatunk az idei vénasszonyok nyarától - ez derül ki az Időkép egy hónapos előrejelzéséből is. Az eheti kezdeti 15 fokos csúcsok után hétvégére 25-27 fok is lehet napközben, ezzel az októberre jellemző időjárást későnyári napok követhetik.

A hónap végén újabb esős frontok érkezhetnek, melyek nyomán kicsit visszahűl a hőmérséklet, az ilyenkor szokásosra.

Október első napjaiban újabb hideg érkezését várják, ami több fokkal csökkenti a hőmérsékletet, esőt, párásodást hozva magával.

24.hu megjegyzi, hogy a várható ciklon-anticiklon páros megléte ebben az időszakban nem jellemző. Az anticiklon "légköri képződmény akadályozza a kiszámítható, nyugodt időt hozó nyugati áramlást, helyette a szélsőségeket rejtő, hirtelen és markáns változásokat produkáló észak-déli, úgynevezett meridionalitás válik tartóssá".

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Újabb tömeges felmondás az Indamediánál: a Dívány szerkesztőségének nagy része is felállt a főszerkesztő távozása után

Csonka Balázs távozása után sokan döntöttek úgy, hogy elhagyják a lapot. Az új vezető az Indextől érkezik.

Link másolása

hirdetés

Felmondott a Dívány című női internetes magazin szerkesztősége, alig maradnak helyükön az eddigi stábból munkatársak – tudta meg a Media1.hu.

A portál értesülése szerint az eddigi főszerkesztőt Kitzinger Szonja váltja fel októbertől, aki előzőleg az Indexnél volt, a tavaly távozott Dull Szabolcs főszerkesztő után lett főszerkesztő-helyettes.

Csonka Balázs távozása után a Dívány szerkesztőségének nagy része is úgy döntött, hogy elhagyja a lapot.

Az új szerkesztőségi vezetőnek így első feladata az új csapat felállítása lesz, ez azonban nem lesz idegen számára, hiszen korabban több lapnál is hasonló kihívással kellett kezdenie a munkáját.

A Media1 megkereste a leendő új főszerkesztőt, majd az Indamediát is, de nem kaptak választ a kérdéseikre, csak "egy jogi eljárást, valamint sérelemdíjat kilátásba helyező fenyegető hangnemű ügyvédi levelet kaptunk arra az esetre, ha akár csak a cáfolattal együtt megemlítenénk a távozások okaként terjedőben lévő pletykát, amire rákérdeztünk. Az ügyvédi levelet azonban szintén nem tehetjük közzé, hiszen abban is említést tesznek a cáfolt pletykáról" - írja a portál.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: