HÍREK

249 magyar és lengyel önkormányzat közös levelet írt az Európai Uniónak

Azt kérik, hogy ha a magyar és lengyel kormány megállapodása nélkül jönne létre az európai helyreállításai alap, akkor az unió nyisson meg egy pályázati lehetőséget az önkormányzatok számára.

Link másolása

Az Európai Unió (EU) vezetőihez fordult levélben 249 magyar és lengyel önkormányzat azt javasolva:

ha a magyar és lengyel kormány megállapodása nélkül jönne létre az európai helyreállításai alap, akkor az unió nyisson meg egy pályázati lehetőséget az önkormányzatok számára

- mondta Karácsony Gergely, Budapest és Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere hétfőn, nemzetközi online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely közölte, a 249 magyar és lengyel önkormányzat nevében írt hétfői levélben javasolt pályázati lehetőség megnyitása hozzájárulna ahhoz, hogy a magyar és lengyel önkormányzatok kivehessék a részüket a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséből.

Rafal Trzaskowski úgy fogalmazott: "Magyarország és Lengyelország polgárai nem lehetünk áldozatai a kormányaink felelőtlen magatartásának".

Ha a két ország kormánya vétóval él majd, akkor az EU-nak olyan mechanizmusokat kell elfogadnia, amelyek lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy a források egy részét közvetlenül használhassák fel a központ kormányzatok beleszólása nélkül - mondta.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta:

"249 magyar és lengyel önkormányzat közösen követeli: ha a kormányaink lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s helyreállítási alap forrásait!

Összefognak a lengyel és magyar települések, hogy világossá tegyék: a kormányaink nem egyenlőek az országainkkal. Az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, de azzal, hogy most felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését, immár nem csak a magyar érdekek, de a magyar értékek ellen is cselekszik.

Mert nyilvánvaló magyar érdek, hogy az európai válságkezelő segítség eljusson azokhoz, akiket megillet: a magyar emberekhez. A magyar kormány eddigi gazdasági válságkezelése elhibázott, megint csak a keveseknek kedvez, a többséget az út szélén hagyja.

A felmérések szerint Magyarországon vannak a legtöbben egész Európában azok, akiknek a jövedelmét vagy már érintette, vagy várakozásaik szerint érinteni fogja a gazdasági válság. Ilyen helyzetben az a nemzeti érdek, hogy az unió által kínált segítséget igénybe vegye az ország.

És a magyarok értékeivel is szembe megy a kormány. Hiszen minden Brüsszel-ellenes uszítás, minden hazug propaganda ellenére a magyarok túlnyomó többsége továbbra is elkötelezett Európa és az európai értékek mellett. Az úgynevezett jogállami kritériumok éppen ezen értékekből következnek.

Magyar szempontból az a legnagyobb jelentőségük, hogy az európai csalások szégyenlistáját vezető Orbán-kormánynak nem engedik az uniós pénzek ellopását.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: