hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

20 ezer eurót adna Finnország minden fiatalnak, amit bármire elkölthetnének

Egy új támogatási rendszert vezetnének be, ezzel ösztönöznék a fiatalokat arra, hogy minél előbb fejezzék be tanulmányaikat. De lenne mód arra is, hogy ha valakinek a munkájához további tanulásra lenne szüksége, akkor azt egy újabb jövedelmi megoldással megtehesse.

Link másolása

hirdetés

Finnország egy új pénzügyi reformon gondolkodik. A javaslat szerint

a 18. évüket betöltött fiatalok 20 ezer eurós alapszámlát kapnának, ha legalább 25 kreditet megszereztek az egyetemen vagy legalább 15 ezer eurós jövedelmük volt egy év alatt, és elköltöztek a szüleiktől vagy a gyámjuktól.

Az eljárás során minden adatot a központi nyilvántartásból hívnának le - írja a Qubit.hu.

A pénzből havonta maximum 650 eurót vehetnének ki, de a felhasználást nem kötnék feltételekhez. Jussi Pyykkönen, a javaslat egyik kidolgozója szerint ez arra ösztönözné a diákokat, hogy minél előbb fejezzék be a tanulmányaikat, mert a havi limitált összeg kivétele esetén három év alatt elfogyna a számlájukról a pénz. Ugyanakkor lenne mód arra, hogy ha valakinek a munkájához további tanulásra van szüksége, akkor azt egy újabb jövedelmi megoldással megtehesse. A lényege az, hogy csak olyan dolgokra kaphatnának állami támogatást, amelyek a későbbiekben várhatóan megtérülnek a gazdaságban.

Az alapszámla összegét munkával lehetne gyarapítani, a bérük 10 százalékával például úgy, hogy a nyári hónapokban diákmunkát vállalnának. A megkeresett pénzből menne a számlára, a többit viszont adómentessé tennék. Lennének korlátok is a tervek szerint, a magasabb munkabér esetén a havi felvehető limit csökkenne.

Az alapszámla és a részvételi jövedelem viszont kiváltaná a munkanélküli segélyeket és a tanulmányi ösztöndíjakat, ami a társadalombiztosítási rendszer átalakítását jelentené. Ugyanakkor a juttatásokat a hallgatók szabadabban tudnák felhasználni. A javaslat kidolgozóinak célja, hogy a mostani, bürokratikus, bonyolult rendszert egyszerűsítsék - írja a lap.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

DK: A kormány semmit nem tanult a kínai vakcina kudarcából

Vonják vissza a felelőtlen és veszélyes ajánlást - kéri az ellenzéki párt, szerintük a kormány most azt kockáztatja, hogy a jövőben azok se legyenek védettek, akik eddig hatásos vakcinát kaptak.

Link másolása

hirdetés

Vonják vissza a felelőtlen és veszélyes ajánlást! - üzeni a Demokratikus Koalíció a koronavírus elleni oltásokról szóló új kormányjavaslat után.

Mint azt mi is megírtuk, engedélyezte a vakcinák keverését az országos tisztifőorvos a harmadik oltásnál. Az oltási munkacsoport vezetője kedden az állami médiának arról beszélt, hogy a harmadik oltásra a hét második felétől lehet majd regisztrálni az EESZT rendszerén keresztül. Az oltásokra vasárnaptól lesz lehetőség.

Az RTL Híradó derítette ki, hogy a kormány a harmadik oltás esetében a vakcinák keverését javasolja az embereknek. Tudjuk, hogy a harmadik oltás azért lett sürgős a kormánynak, mert kiderült, hogy a Fidesz által favorizált kínai vakcina nem elég hatásos. A kormány egyszer már szembement a szakemberekkel, amikor úgy oltott be a kínaival időseket, hogy még a vakcina gyártója is csak 59 év alatt javasolta a beadását.

A kormány most ismét szembemegy a szakértőkkel, hiszen azt ajánlják, hogy aki Pfizert vagy Modernát kapott, az válasszon kínait vagy Astra Zenecát, holott a szakértők szerint erről soha semmilyen kutatás nem készült, ezért nem szabad ilyet tenni.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány semmit nem tanult a kínai vakcina kudarcából. Nem elég, hogy a kutatások szerint a kínai oltást kapott idősek harmada-negyede nem rendelkezik védettséggel, a kormány most azt kockáztatja, hogy a jövőben azok se legyenek védettek, akik eddig hatásos vakcinát kaptak. A DK követeli, hogy a kormány vonja vissza a felelőtlen és a szakemberek által is veszélyesnek tartott ajánlást!

hirdetés

Ki fog lemondani, ha kiderül, hogy nem lett volna szabad 2 Pfizer után kínai oltást adni vagy ha a harmadik oltásként Sinopharmot kapó emberek nem tudnak majd külföldre utazni? Ki fogja vállalni ezért a felelősséget abból a kormányból, amely még soha semmiért nem vállalta a felelősséget, így a kínai vakcina kudarcáért sem?

VIDEÓ: DK, Barkóczi Balázs sajtótájékoztatója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Kivonul Magyarországról az Axel Springer

A Ringier átveszi a cégtől a magyarországi részvényeket is.

Link másolása

hirdetés

A Ringier átveszi az Axel Springer részvényeit Magyarországon, Szerbiában, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában - közölte Ringier Axel Springer szerdán.

A bejelentés szerint szlovák érdekeltségeiben a cég alapítója továbbra is kisebbségi részesedéssel rendelkezik majd. A többi országban a jövőben a Ringier csoport birtokolja a részvények 100 százalékát. A Ringier és az Axel Springer közös vállalata Lengyelországban pedig tovább működik és terjeszkedik.

A közleményben azt írják, a részvények átvétele még idén lezárul. A tranzakció megvalósításához a felelős helyi monopóliumellenes hatóságok - vagyis Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal - jóváhagyása szükséges. A felek megállapodtak abban, hogy az eladási árat és az átvett részvények értékét bizalmasan kezelik.

A Ringier Axel Springerhez tartozik Magyarországon a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour magazin és az Auto Bild magyar kiadása is, így ezeket a lapokat érinti a változás.

Forrás: hvg.hu

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Jobbik: nem indul etikai vizsgálat azért, mert egyik képviselőjük részt vett a Budapest Pride-on

Bereczki Miklós a közösségi oldalán többek között azt írta: „szembe mertem nézni az előítéletekkel és betanult reflexekkel, és megismertem sok másként gondolkodót akár a politikában, akár más területen és rájöttem, hogy jó emberek”.

Link másolása

hirdetés

A Jobbik közleményben tudatta, hogy bár a párt nem vett részt a Budapest Pride-on, de abba nem szólnak bele, hogy a tagjaik milyen rendezvényen vesznek részt magánemberként.

Ezért nem indítanak etikai vizsgálatot Bereczki Miklós ellen.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy „a Jobbik és politikusai által 2015 óta indított és jogerősen megnyert sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi perek száma közelít a kétszázhoz”, és most is megteszik a szükséges lépéseket a félretájékoztatás miatt - írja a Telex.hu.

A jobbikos Bereczki ugyanis részt vett a Pride-on, erről még közösségi oldalán is beszámolt. Mint írta:

"Először voltam a pride felvonuláson és remekül éreztem magam, az pedig megtiszteltetés volt, hogy egy nagyon fontos üzenetet tarthattam magam előtt neves politikus társaimmal".

Megítélése szerint "15 éve ez még elképzelhetetlen lett volna számomra, de szembe mertem nézni az előítéletekkel és betanult reflexekkel és megismertem sok másként gondolkodót akár a politikában akár más területen és rájöttem, hogy jó emberek. A mai pride számomra ezt jelentette".

Korábban a Mandiner írta meg, hogy a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője etikai eljárást indított párttársa ellen azzal az indokkal, hogy Bereczki vétett az alapszabály ellen. Úgy vélte, hogy a Budapest Pride-on való részvétel még magánszemélyként is összeegyeztethetetlen nem csupán a Jobbik szellemiségével, de jelenkori világnézetével is.

hirdetés

Az eljárást most a párt cáfolta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A magyarok többsége nem lépne ki az Európai Unióból egy felmérés szerint

A melegellenes törvény kérdésében viszont jóval nagyobb a megosztottság.

Link másolása

hirdetés

A felnőtt magyar lakosság döntő többsége, 83 százaléka szeretné, ha Magyarország továbbra is az Európai Unió tagja lenne, és csupán 11 százalék támogatja a kilépést - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG tett közzé.

Bár a magyar kormány egyre többször kerül komoly konfliktusba az Európai Unióval, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég azt mondta, hogy Magyarország elkötelezett az európai értékek és az európai uniós tagság mellett, több érv szól mellette, mint ellene. Kövér László, az Országgyűlés elnöke viszont szintén nemrégiben kijelentette, hogy ha most lenne népszavazás arról, csatlakozzunk-e az Európai Unióhoz, ő egészen biztosan nemmel szavazna.

A lakosságban azonban nincs ilyen megosztottság a kérdésben, sőt még a fideszes szavazóknál sem. Az ő körükben ugyanis 79 százalék támogatja az uniós tagságot, viszont náluk a legmagasabb (17 százalék) azoknak az aránya, akik kilépnének. Az ellenzéki szavazók 90 százaléka maradna az EU-ban, és csupán 7 százaléka szavazna a kilépésre, a párt nélküli szavazóknál pedig 76 és 4 százalék az arány.

A melegellenes törvényről is megkérdezték a magyar emberek véleményét, ebben a kérdésben pedig már nincs egyértelmű egyetértés. A szavazókorú népesség 47 százaléka gondolja úgy, hogy jó döntés volt megszavazni ezt a törvényt, mert a szexuális nevelés kizárólag a szülők dolga, és meg kell védeni a gyerekeket a káros befolyástól. 42 százalék szerint viszont azért nem volt helyes elfogadni a jogszabályt, mert korlátozza a szólásszabadságot és hátrányosan megkülönbözteti az LMBTQ-közösséghez tartozó embereket.

A kormánypárti szavazók többsége (66 százalék) támogatja a törvényt, és csak 25 százaléka nem helyesli. Az ellenzéki szavazóknál viszont fordítva van az arány, csak 29 százalék ért vele egyet, 64 százalék ellenzi a jogszabályt.

A bizonytalanoknál 39-39 százalék az arány, de ebben a csoportban 22 százalék nem válaszolt.

A felmérést július 13. és 19. között végezte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a magyarországi népességet reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével.

hirdetés

Forrás: Telex


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: