HÍREK

20–30 százalékkal drágább lett a házhozszállított étel, dupla étlappal dolgozik sok étterem

Egy kebab vacsoráért például az egyik étteremben helyben fogyasztva 3700 forintot kell fizetni, ugyanez házhozszállítva viszont már 4840 forintba kerül.

Link másolása

Húsz-harminc százalékkal drágább lett a házhozszállított étel, sok étterem dupla étlappal dolgozik - derül ki a Telex összeállításából. A portál annak járt utána, mekkora különbség van Budapesten a rendelt és a helyben fogyasztott ételek árai között.

Mint írják:

amikor a Wolton vagy a Foodpandán böngészve nézegetjük egy-egy vendéglátóhely kínálatát, a legtöbb esetben eleve magasabb ára van ott az ételeknek, italoknak, mint az üzletben.

Ehhez jön még a kiszállítási díj, illetve a rendszerhasználati vagy szolgáltatási díj.

Meghatároztak néhány fikciós, de teljesen hétköznapinak mondható élethelyzetet, és mindegyiknél megnéztek két-két esetet konkrét ételekkel, hogy megtudják: mennyit fizetünk pontosan ugyanazokért az ételekért, ha rendeljük, vagy ha helyben fogyasztjuk el.

Ezek alapján például

az általuk kiválasztott McDonald's-ból házhozszállítva ugyanaz az ételsor 27 százalékkal drágább, mint helyben ennénk meg. Vagyis 8389 helyett 6600-at fizetnénk.

A Bamba Marhánál is hasonló különbséget találtak: ott már 30 százalékkal drágább a rendelés, majdnem 3000 forinttal kell többet fizetni.

Egy kebab tálért, egy sült rizsért és egy fél literes kóláért a Szerájnál 3700 forintot fizettünk helyben, kiszállítással pedig ugyanezért 4840 forintot. Az EKER-nél pedig ez a menü helyben 3950, míg rendeléssel 6010 forintba kerül.

Négy pizza és az üdítők helyben fogyasztva a Belozzonál 12870 forintot kell fizetni, ha ugyanezt megrendeljük tőlük, akkor 15449 forintba kerül. A Pizzamanufaktúránál ugyanez helyben 9000, míg kiszállítva 12510 forintba kerül.

A Telex azt írja, hogy az árkülönbségnek több oka van.

Egyrészt

kiszállításnál 27, helyben fogyasztásnál viszont csak 5 százalék az áfa. Másrészt az ételfutár cégek jutalékot kérnek a vállalkozásoktól a rendelések után, piaci információk alapján ez átlagosan az ételár 15 százaléka lehet.

Emellett az utóbbi időben a jelentős üzemanyagár-növekedés a futárok költségeit is megdobta (ha nem biciklivel dolgoznak), és a kedvező adózási formaként korábban elérhető kata kivezetése is a kiszállítási költségek emelkedését okozhatta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Mi történhetett? Rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor
Nem megszokott, hogy a kormány tagjai szombat este is tanácskozzanak.

Link másolása

Nemrég ért haza Belgrádból Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a „brüsszeli csaták” után két biliárdmeccset is lejátszott Alexander Vucic államfővel.

A munka azonban nem áll meg:

a miniszterelnök rögtön egy kormánykabinet-ülést hívott össze a Karmelita kolostorba

– közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Pintér Sándor belügyminiszter, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Héjj Dávid kormánybiztos valamint Bordás Gábor, Takács Péter és Nagy János államtitkárok részvételével megtartott ülésen a Belügyminisztériumhoz tartozó ügyeket tekintették át.

Az eseményről Orbán Viktor a Facebookon is megosztott egy képet, ami mellé azt írta: „Egy hosszú nap délutánja. Belgrád után délután már kormánykabinet-ülés Budapesten”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Elgázolt egy embert a metró a Keleti pályaudvarnál
A Déli pályaudvar felé vezető oldalon történt a baleset.

Link másolása

Elgázolt egy embert a 2-es metró a VIII. kerületében, a Keleti pályaudvarnál, a Déli pályaudvar felé vezető vonalon - írja katasztrofavedelem.hu. Az érintett szakaszt áramtalanították, a műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték.

A mentés idejére a metróközlekedést leállították, a BKK Info szerint azonban

vasárnap reggelre már helyreállt a forgalom.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán Balázs: Támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást is, de van egy kis bökkenő
Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Link másolása

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.

Orbán kifejtette:

„a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő”.

„A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot” - mondta.

Orbán azt is hozzátette, hogy nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében.

„A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival”.

Orbán Balázs szerint Finnország esetében egy „különleges történelmi barátságról és szövetségről” van szó, „úgy tűnik a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn”, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

Svédország és Finnország az Ukrajna elleni tavaly februári orosz támadás után döntött úgy, hogy feladja több évtizedes semlegességét és csatlakozik a NATO-hoz. A kérelmüket már csak két ország nem hagyta jóvá: Magyarország és Törökország.

A kormánypártok februári balatonfüredi frakcióülése után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy komoly vita alakult ki a kérdésben a kormánypárti politikusok között. Ezért később egy tárgyalódelegációt is küldtek a két országba, hogy tisztázzák a vitás kérdéseket.

Múlt pénteken Kocsis már azt mondta, hogy a két ország kérelmét különválasztják:

a finnek csatlakozásáról március 27-én döntenek, a svédekéről azonban csak később.

Ugyanezen a napon jelentette be a török elnök is, hogy a török parlament is később fog csak dönteni a svéd csatlakozásról.

Gulyás Gergely erről a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy „nem tudja, mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel”. A miniszter szerint azonban „komoly realitása” van annak, hogy még tavasszal szavaznak a kérdésről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nagy Feró: „Igen, hölgyeim és uraim, én Fidesz-csicska vagyok”
Egy budakeszi fórumon állt elő az énekes megdöbbentő vallomásával.

Link másolása

Menczer Tamás államtitkárral beszélgetett a Budakörnyéki Kommentár eseményén Nagy Feró. A Kossuth-díjas rockzenész a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárának elmondta, ami eddig sem volt túl nagy titok: lelkes támogatója a Fidesznek.

„Én egy olyan 6-7 éve jöttem rá a dologra, hogy ki kell állni, és meg kell mondani: »igen, hölgyeim és uraim, én Fidesz-csicska vagyok«”

– „vallott” a „Nemzet Csótánya”. Menczer Tamás ekkor közbevágva elmondta, hogy már az est elején megállapodtak, hogy ketten vannak így.

Nagy Feró úgy folytatta: „Ki kell állni, és mondani kell, és segítenünk kell ennek a kormánynak, mert szerintem zseniális emberek vannak ebben a kormányban, még államtitkári szinten is.”

Nagy Feró ezek után elmondta, hogy egyre többször elegyedik vitába amiatt, hogy a Fideszt támogatja, de elmondása szerint senki nincs a „túloldalról”, aki felveszi a versenyt Orbán Viktorral szemben.

(via Index)

Link másolása
KÖVESS MINKET: