HÍREK
A Rovatból

143 millió forintot költött a Megafon az elmúlt hónapban Magyar Péter és az ellenzék lejáratására

Ennél több pénzt csak a 2022-es kampányban szántak üzeneteik átvitelére. A hónap nyertese egyértelműen Bohár Dániel volt, aki egymaga 35 milliót kapott a központból.


Kétségkívül nem a Fidesz 2010 óta tartó kormányzásának legjobb hetei-hónapjai az utóbbiak: februárban a (sokáig nem is csillapodó) kegyelmi botrány miatt lemondani és távozni kényszerült Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán, több belső feszültségről és ellentétről is hallani a pártban, és nem utolsó sorban megjelent a színen Varga Judit volt férje, Magyar Péter, aki rég nem látott vehemenciával vonz magához tömegeket.

Az alapvetően mindig kommunikációs hadjáratra építő kormánypártoknak tehát most az eddigieknél is jobban be kellett dobni magukat, amire a jelek szerint nem sajnálták a pénzt:

egy hónap alatt csak a Megafon Facebook-oldalaira 143 645 512 forintot költöttek el

– írja a Telex.

Ez összesen 206 szponzorált posztot jelentett alig 30 nap alatt.

A portál kutatásai szerint ezek legnagyobb része Magyar Pétert gyalázza, kisebb részben az ellenzék többi pártját és Brüsszelt támadják – elsősorban a júniusi önkormányzati és EP-választások okán.

Az unió támadását (annak "fővárosán" keresztül) inkább a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű kormányszervezet vette át, ők 63 milliós havi költéssel dolgoztak.

A Telex összehasonlításul azt is írja: a 143 milliós összeg több mint tízmillióval több, mint amit a Megafon 2021-ben, az ellenzéki előválasztás idején, öt hét alatt költött. És csak egyszer költöttek ennél többet kampányra: a 2022-es választási időszak előtt.

Az öt legtöbbet kapott csatorna a Megafonon belül:

  • Bohár Dániel (34 763 765 Ft, 45 hirdetés)
  • Trombitás Kristóf (19 640 294 Ft, 27 hirdetés)
  • Deák Dániel (18 571 573 Ft, 30 hirdetés)
  • Szarvas Szilveszter (18 410 452 Ft, 32 hirdetés)
  • Apáti Bence (7 735 277 Ft, 23 hirdetés).

A lap külön kiemeli Bohár Dánielt, aki annak ellenére kapott közel 35 millió forintot, hogy a napokban durván meghamisította a Márki-Zay Péterrel készült telefonbeszélgetését. Mivel a hívást a volt miniszterelnök-jelölt is felvette, kiderült, hogy teljesen más dolgokat mondott, mint amit a Megafon influenszere összevágott belőle. Márki-Zay mondatait ITT, a hamisított Bohár-anyagot pedig ITT lehet megtekinteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Lázár János bekeményített: betilthatta a Coca-Cola termékeit a minisztériumában
Az Index értesülései szerint Építési és Közlekedési Minisztérium területén nem lehet a multicég italaiból inni. Az ok a Fanta narancstartalma.


Egészen furcsa lépésre szánta el magát a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). Az Index értesülései szerint mostantól az ÉKM-hez tartozó épületekben egyetlen Coca-Cola terméket sem szolgálnak fel. Az ok? Természetesen a napokban kirobbant Fanta-botrány.

Információik szerint Lázár János egyik új utasítása értelmében az ÉKM-hez tartozó épületek egyikében sem lehet többé Coca-Cola termékeket felszolgálni. Ez nem csak a minisztériumi megbeszélésekre, meetingekre vonatkozik, hanem a minisztériumba érkező vendégek sem kapnak ilyen italokat.

A miniszter egy keddi Facebook-posztban keményen nekiment a Coca-Colának, miután a hazai sajtóban elterjedt, hogy Magyarországon alacsonyabb minőségű terméket árulhatnak ugyanazon név alatt, mint Olaszországban.

Felidézte, hogy évekkel ezelőtt egy Kormányinfón már beszélt arról, hogy „a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.” Majd hozzátette: „Most meg ezt olvasom: »Több mint dupla annyi igazi narancslé van az olaszországi Fantában, mint a hazaiban, az íze és a színe is más…«”

„Szerintem nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól! [...] Nem fognak koccintani a multik! Ez viszont nem hanta!” – írta Lázár János, és felvetette, hogy szigorítani kell az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt.

A Coca-Cola kedden azt írta az Index megkeresésére: „Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy olyan üdítőitalokat kínáljunk piacaikon, melyeket a fogyasztók kedvelnek. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az üdítőitalok széles választékát kínálhatjuk a víztől a teákon át a szénsavas üdítőitalokig. A Magyarországon és az Európai Unióban elérhető Coca-Cola termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak. A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk, és adott esetben egyes összetevőket a helyi ellátási láncokból szerzünk be, az egyes piacok hasonló termékeivel összhangban” – írták, hozzátéve, hogy „csomagolásainkon és weboldalunkon teljes körű tájékoztatást biztosítunk termékeink összetevőiről és tápértékéről, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak.”

Lázár János posztjára Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált, ő viszont azt ajánlotta a miniszternek, hogy foglalkozzon inkább a MÁV-val, amelynél egyre rosszabb a szolgáltatások minősége.

„Azt hiszem, fontosabb probléma ez, mint a Fanta narancstartalma” – írta bejegyzésében Vitézy.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Letérdeltette a hőség a MÁV-ot: több mint 10 ezer vonat késett, 560 el sem indult a nagy melegben
Múlt héten már a vasúttársaság is azt kérte az utasoktól, hogy aki tudja, halassza el az utazását vagy válassza a Volán járatait.


Július 5. és 15. között több mint 35 ezer vonat indult el a MÁV járatain, és ezek több mint 70 százaléka pontosan vagy legfeljebb 6 perces késéssel közlekedett – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága az rtl.hu érdeklődésére.

A csatorna azért érdeklődött, mert múlt héten a társaság arra kérte az utasokat, inkább utazzanak busszal, mert a Volán járatainak 84 százalékán van klíma, míg a vonatokon sokkal rosszabb a helyzet. Azt is tanácsolták, hogy aki nem bírja a meleget, inkább halassza el az utazását.

A MÁV-Start szerint azonban a járatokon nem volt jelentős utasszámcsökkenés, sőt, a Volánbusz balatoni és Hatvan-Gyöngyös-Eger vonalain 10-30 százalékos utasszám-emelkedést tapasztaltak ebben az időszakban.

Aki mégis vonatra szállt, az viszont általában rosszul járt. A túlkoros vasúti járműveket és a pályát sem kíméli az extrém hőség. Az RTL Híradó stábja több városban is forgatott, ahol az utasok meséltek tapasztalataikról. A Keleti pályaudvaron nyilatkozó Fülöp Zoltánék például egy órás késéssel indultak Békéscsabáról, és az IC kocsi tömve volt, így borzasztó melegben utaztak.

A MÁV adatai szerint a járatok 30 százaléka késett, ami azt jelenti, hogy 10 500 esetben nem értek időben célba az utasok. Ráadásul a vonatok 1,6 százaléka maradt el vagy pótolták busszal. Ez a 35 ezer járatszám alapján 560 vonatot jelent, ebből 73 esetben buszozni lehetett helyette, 487 vonat pedig kimaradt.

„Minden esetben arra törekszünk, hogy a pótlás légkondicionált autóbuszokkal történjen meg” – közölte a MÁV.

A pótlásokra legtöbbször jármű szolgálatképtelensége miatt volt szükség, de felsővezetéki és biztosítóberendezési hiba is hátráltatta a vasúti közlekedést. A huzamos idejű magas hőhatás pedig különösen megviseli a túlkoros vasúti járműveket és berendezéseket, amelyek ilyenkor könnyebben meghibásodhatnak.

A tartós hőség következtében a sínhőmérséklet elérheti az 50-60 Celsius-fokot is, ami a pálya szerkezeti elemeiben maradandó alakváltozásokat okozhat, veszélyeztetve a forgalombiztonságot. A hőtágulás miatt a vágányokban káros anyagfeszültség keletkezik, és sebességkorlátozást vezethetnek be a biztonságos közlekedés érdekében. A nagy meleg hatására a felsővezetékek is megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata is.

Szombaton a Keleti Pályaudvar és Sülysáp közötti vonal teljesen leállt, több járat pedig kerülővel közlekedett, ami alaposan megnövelte az utazások idejét.

Szalma Botond, közlekedési mérnök a Reggelinek nyilatkozott a vasúti közlekedésben kialakult helyzet mélyebb okairól: „A közlekedés az ország ideg- és érrendszere, karban kell tartani, ez nem játék. Nálunk mi történik? Megpróbálunk 40 éves vonatokkal modern szolgáltatást nyújtani. 10 évig nem volt közlekedésért felelős minisztérium, a baj itt kezdődik.”

„Közlekedéspolitikának hívják, ami megoldhatná a káoszt, a szakembereket pedig vissza kell engedni a közlekedésbe”

– tette hozzá. Szerinte nem az a baj, hogy a miniszter politikus, de a szakmát is meg kell hallgatni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Komoly a baj: már Barack Obama is kételkedik, hogy jó ötlet-e Joe Bidennek újra indulnia az elnökségért
A volt elnök szerint alelnöke győzelmi esélyei jelentősen csökkentek. Azt ugyanakkor visszautasította, hogy ő lenne az egyetlen, aki le tudná beszélni Bident az indulásról.


Barack Obama szerint Joe Bidennek komolyan el kellene gondolkodnia azon, hogy valóban elinduljon-e a novemberi elnökválasztáson – írja a The Washington Post.

A lap szerint a volt elnök – akinek Biden két cikluson át volt az alelnöke – demokrata párttársaival osztotta meg aggodalmait a közvélemény-kutatások alapján jelentősen csökkent Biden győzelmi esélyei miatt.

A beszélgetések során Obama ugyanakkor állítólag visszautasította azokat a véleményeket, amelyek szerint ő lenne az egyedüli, aki rá tudná bírni a 81 éves, jelenleg koronavírussal küzdő Bident a visszalépésre.

Biden alkalmasságával kapcsolatban a június 27-i elnökjelölti vita óta merültek fel komoly kétségek. Az elmúlt hetekben a New York Times szerkesztősége vezércikkben sürgette, hogy lépjen vissza, és több demokrata politikus, köztük egy szenátor, valamint a Disney, Stephen King és még George Clooney is arra kérte az elnököt, hogy ne induljon újra.

Csütörtökön a CNN arról számolt be, hogy Nancy Pelosi amerikai kongresszusi képviselő nemrég telefonon beszélt Bidennel, és elmondta neki, hogy a felmérések szerint nincs esélye legyőzni Donald Trumpot, és hogy ezzel veszélybe sodorhatja a demokraták esélyeit a képviselőházban, ha újra indul az elnökségért.

Több egybehangzó, bár hivatalosan meg nem erősített vélemény szerint a hétvégén bejelenthetik Joe Biden visszalépést az újrázástól. Azt egyelőre nem tudni, hogy ha ez hivatalosan megtörténne, automatikusan Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne-e a demokraták elnökjelöltje a novemberi választásra.

via hvg.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy szlovák kórházban mentették meg a 78 éves magyar férfi életét, akit hazaküldtek az orvosi ügyeletről: „Ha tud menni, semmi baj nincs”
A lánya szerint Attilát Komáromban meg sem vizsgálták. Taxiba ültek, átmentek Szlovákiába, ahol a férfit még aznap megműtötték, mert egy 9,5 centis szakaszon begyulladt és befordult a bele.


Egy szlovákiai kórházban mentették meg az életét annak a 78 éves magyar férfinek, akit a lánya szerint meg sem vizsgáltak a magyar orvosi ügyeleten. Attilát még aznap műteni kellett, pár órán belül meghalt volna.

A férfi tavaly november 1-jén Komáromban lett rosszul: felfújódott, a bőre elszürkült és hasi görcsök kínozták. Attilát a lánya vitte be az orvosi ügyeletre.

„Ott meg sem vizsgálták az édesapámat, azt mondták, ha tud menni, semmi baj nincs. Vegyen be Nospát és Algopyrint a görcsökre. Éreztem, hogy baj van, ezért kétségbeesve taxit hívtam, amellyel átmentünk a határ túloldalán lévő komárnói kórházba. Ott alaposan megvizsgálták, és még aznap meg is műtötték az édesapámat, akinek egy 9,5 centis szakaszon begyulladt és befordult a bele. Az ottani doktornő azt mondta, ha akkor nem viszem be, pár órán belül meghalt volna”

- mondta el Éva a Blikknek.

Attilának azóta még két hasi műtétre volt szüksége a teljes felépüléshez. Emiatt az elmúlt időszakban rengeteg kiadásuk volt, a lánya sem tudott dolgozni, mert őt ápolta, így szeretnék elérni, hogy megtérítsék a költségeiket.

Ügyvédjük segítségével

peren kívül szerettek volna megegyezni az ügyeletet szervező Országos Mentőszolgálattal, akiktől 3,5 millió forint kártérítést kértek. A mentőszolgálat azonban elutasította az igényüket, mert a belső vizsgálat során nem állapítottak meg szakmai hibát.

Szerintük az ügyeletes orvos a beteget megvizsgálta és további vizsgálatokra utalta.

„Ezzel szemben mi a helyszínen nem kaptunk beutalót és mentőt sem hívtak az édesapámnak” - mondta Éva a lapnak.

Ezután panaszt tettek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál, ahol vizsgálat indult az ügyben. Ennek október végére lehet meg az eredménye, a család ügyvédje ennek fényében jelöli majd meg, hogy mekkora kárigénnyel élnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET: