hirdetés
33463127_1797287100329340_3931506861102071808_o-1.jpg

Hien Vangelisről: "Sokkal merészebb volt, sokkal többet kísérletezett másoknál"

Hien a Vangelis Filmzenei Koncert sztárfellépője lesz. De beszélgettünk vele a Sztárban sztárról, Freddie Mercuryról és arról is, mit csinál egy sound designer.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. október 21.


hirdetés

A neten ellentmondó híreket lehet olvasni, van, ahol azt írják, átmenetileg felfüggesztetted amerikai tanulmányaidat, másutt azt, hogy lediplomáztál, mi az igazság?

A diplomamunkámmal készen vagyok, és nagyon jól sikerült. Sokan megdicsérték, rengeteg jó visszajelzést kaptam a tanáraimtól. Ez hatalmas mérföldkő számomra, talán ez volt a legnehezebb a tanulmányaim során. Hátra van még egy szemeszter az egyetemből, de ezt most elhalasztottam, csak januárban megyek vissza, és májusban lediplomázom.

VIDEÓ: Fantasia (2000) The Firebird

Pontosan mit tanulsz? Mert erről is sok mindent lehetett olvasni.

Tényleg sok mindent összeírtak. Sound design, audio design. Nagyon-nagyon tág terület a szintetizátor- és hangfaltervezéstől kezdve a hangszínek szintetikus létrehozásáig. Rendkívül sok területen alkalmazható. Például zörejeket tervezhetünk filmekhez, de a mai popzenében is egyre gyakrabban alkalmaznak elektronikus elemeket. Vagy hangzástervezés mondjuk színházban, moziban. Virtuális valóság. Én egyébként az animációs filmekre koncentrálok

VIDEÓ: No more

Miben különbözik ez a hangmérnök szaktól?

A hangmérnök az egy mérnök. Sokkal matekosabb, megfoghatóbb az, amit ők tanulnak. A sound desingnak több a kreatív része.

Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy vannak formatervezők és vannak építészmérnökök.

A zenei karriereddel párhuzamosan szeretnél foglalkozni ezzel is? Vagy ez csak egyfajta „B” terv?

A későbbiekben szeretnék sound projekteken dolgozni, de az elsődleges vágyam az, hogy énekeljek és dalokat írjak. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást. A saját zenémben is nagyon jól tudom használni a tanultakat.

A koncertjeimen mostanában élőben szoktam létrehozni és irányítani a különböző elektronikus zenei elemeket.

VIDEÓ: Apple tree

Tehát a tanulmányaid hatással voltak a művészetedre?

Természetesen, főleg a zeneszerzésemre. Nagy előnye volt az iskolának, hogy sokféle stílust ki kellett próbálnunk. Afro-kubai, jazz, közel-keleti, balkán kórusban is benne voltam, indiai zene, motown, sorolhatnám.

Nagyon sok stílust tanultunk, és ezeknek az elemeit alkalmaztam a számaimban úgy, hogy azért a saját, egyéni stílusom megmaradjon.

Megváltozott a szemléletmódod? Másképp tekintesz a hangokra?

Igen. Például amikor sétálok, és meghallok egy-egy zörejt, akkor elkezdem elemezni. A nagy „maszlagból” jobban kihallok részleteket, hogy mi micsoda. Érzékenyebb vagyok a frekvenciákra, sokkal jobban védem a fülemet. Hangos bulikba füldugóval járok. Ha egy kocsi kereke mellettem csikorog, be kell fognom a fülemet. Külső szemmel úgy tűnhet, hogy megjátszom magam, felvágok, de nem erről van szó.

VIDEÓ: Bed of Lies

November 8-án láthatnak a rajongóid, ráadásul egy nem mindennapi koncerten.

A Vangelis Filmzenei Koncerten leszek szólista, ami hatalmas megtiszteltetés számomra, hiszen Vangelis nagy példaképem, az elektronikus zenetörténet és a filmzene egyik legkiemelkedőbb alakja.

Vangelisről elsősorban nem a vokális zene jut eszünkbe.

Vannak énekelhető dalai, csak azok ma már kevésbé ismertek. Pedig Vangelis együtt játszott az Aphrodite’s Childban Demis Roussosszal, illetve volt egy Jon and Vangelis nevű projektje a Yes frontemberével, Jon Andersonnal. Én az utóbbi formáció dalait fogom énekelni.

Próbáljuk minél jobban eltalálni az eredeti hangzást, ami nagyon nehéz, mert azokat az elektronikus hangokat Vangelis alkotta, ezeket leutánozni nagyon nagy kihívás.

De amennyit hallottam és láttam belőle, nagyon jónak ígérkezik.

VIDEÓ: Jon & Vangelis - I Hear You Now

Egész végig színpadon leszel, vagy csak egyes számokban?

Négy dal erejéig leszek a színpadon, de ezek hosszabb produkciók. Mindegyik gyönyörű. Azt szeretem ebben a zenében, hogy Vangelis már a 70-es 80-as években nagyon előremutató megoldásokkal élt.

Akkoriban mindenki nagyzenekari hangzásokkal dolgozott, kevesen alkalmaztak elektronikus hangszíneket.

Sokkal merészebb volt, sokkal többet kísérletezett másoknál.

VIDEÓ: Sztárban sztár

Az ősszel a tévé képernyőn is találkozhatnak Veled a nézők, a Sztárban sztár című műsorban. Az első adásban Britney Spears bőrébe bújtál. Mennyire állt közel hozzád ez a feladat?

Megmondom őszintén, hogy Britney Spearst rengeteget utánoztam házibulikon. A barátaim nagyon jókat nevettek rajta. Kisebb koromban hatalmas Britney rajongó voltam. Az „oldschool” Britneyt nagyon szerettem, óriási ikonnak tartom, attól függetlenül, hogy nem óriási énekes, de mégis, ahogy énekelt, a megjelenése, ahogy táncolt, az nagyon egyedi volt a popzenében. Ezért örültem a feladatnak. Igaz, hogy nem vagyok nagyon táncos alkat, de azért megtanultam a koreográfiát.

Viszont nagyon nehéz volt egyszerre táncolni és énekelni, nem véletlen, hogy – például Beyoncéval ellentétben – Britney sosem énekel élőben, csak playbackkel.

De örültem, hogy az első adás így sikerült, nagyon várom a következőt.

Amiben Freddie Mercury leszel.

Igen. Nagyon-nagyon szeretem, ő az egyik kedvenc férfi énekesem. Haladok vele. Nyilván sokkal nehezebb lesz utánozni a hangját, mint Britney-ét.

De valami „átkattant” bennem, szeretném az egészet sokkal játékosabban felfogni. Igyekszem egy házibulinak felfogni.

Nyilván sok munkát teszünk bele egész héten, hogy a produkció tökéletes legyen, de vasárnap tényleg szeretném úgy érezni magam, mint a házibulikban, ahol azt játszottuk a barátaimmal a ventilátor előtt, hogy Britney-k vagyunk. Nem véletlenül halasztottam most az egyetemen, hogy ne kelljen nagyon komolyan venni magamat. Szórakoztassak és szórakozhassak.

Melyik dalt fogod énekelni?

A Somebody to love-ot. Örülök, ez az egyik kedvenc dalom tőle.

Vannak „álmaid”, akiket nagyon szeretnél megszemélyesíteni a műsorban?

Vannak olyan hangok, akiket úgy gondolom, jól tudnék hozni. Shakirát, Rihannát, Mariah Careyt jól tudnám parodizálni. Szeretnék majd rappelni is valamikor. Nem azért mintha olyan jól menne, hanem mert szeretném magam kipróbálni benne. Imádom a hip-hopot és a rapet. Túl sokat nem akarok elárulni, mert ha véletlenül tényleg ezeket kapom, azt mondják majd, hogy bunda volt.

Azt mondtad, még egy szemeszter van hátra az egyetemen. Utána mik a terveid?

Valamikor visszajövök Magyarországra, csak nem tudom, pontosan mikor. Diploma után szeretném megszerezni az Artist visát, ami olyan, mint a zöldkártya, ez szükséges ahhoz, hogy munkát vállalhassak az USA-ban. Közben pedig szeretnék folyamatosan zenét írni, mert hála istennek megtaláltam azokat a barátokat, akikkel nagyon szeretnék együtt dolgozni a későbbiekben. Az iskola mellett kevés időnk van próbálni, közösen alkotni.

Alig várjuk, hogy lediplomázzunk, és fejest ugorhassunk a munkába.

VIDEÓ: Hien x Moonsun - bemine

A Vangelis Filmzenei koncert az Arénában november 8-án lesz. Jegyek ITT. Facebook-esemény ITT..

Hient pedig ITT tudod követni a Facebookon.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Thor_Comic-Con_Panel.jpg

Mindenkit meglepett a Marvel, amikor 10 új szuperhősfilmet jelentett be

Ováció fogadta, hogy Mahershala Ali játssza majd a vámpírvadász Pengét, de jön a The Eternals Angelina Jolie és Salma Hayek főszereplésével. Az persze nem meglepetés, hogy egy raklapnyi folytatás is érkezik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.Egy sor új szuperhősfilmet és folytatást jelentett be a Marvel filmstúdió a San Diegó-i Comic Con szórakoztatóipari vásáron a hétvégén - számolt be a BBC News.

A popkultúra rajongóinak legnagyobb éves találkozóján az egyik legnagyobb meglepetést az a bejelentés okozta, hogy az Oscar-díjas Mahershala Ali játssza majd a vámpírvadász Pengét. Ezt a szerepet korábban Wesley Snipes alakította.

A Marvel stúdió elnöke, Kevin Feige több tucatnyi hollywoodi filmsztár kíséretében beszélt a közönségnek a stúdióban készülő tíz új szuperhősfilmről. Mahershala Ali megjelenését nagy ováció fogadta.

Natalie Portman megerősítette, hogy a negyedik Thor-filmben is szerepelni fog. A Thor: Love and Thunder című produkcióban ismét Jane Fostert játssza, de ezúttal vele lesz Thor pörölyének ereje is. A 2021. november 5-én debütáló filmet Taika Watiti rendezi, Thor szerepében Chris Hemsworth látható.

Lapozz a többi filmért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
1-35.jpg

Fehér éjszakák: könny hull, vér fröccsen, tűz a nap és elrohad egy kapcsolat az év horrorjában

Magyarországon forgott az Örökség rendezőjének filmje, amiben számos tabudöngető dolog történik, de nem öncélúan.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2019. július 22.Ari Aster 1986-os születésű, szakmájában fiatalnak számító rendező, aki számos rövidfilm után 2018-ban hirtelen megrendezte az Örökséget, amivel meglehetősen felforgatta a horrorfilmes műfajt. Állóvíznek azért mondjuk nem nevezném a zsáner tavaly előtti állapotát, hiszen időről időre felbukkannak markánsan egyedi darabok, de amit Aster csinált az Örökségben, az egyedibb volt az egyedinél is.

Egyszerre volt gyomorforgató és szívszorító, irritáló és mélyen elgondolkodtató, drámai horror és horrorisztikus dráma. Az Örökség egy családban történt, az elképzelhető legborzalmasabb tragédia utóéletét mesélte el, de igazából azt mutatta meg egy kis okkult csavarral, hogy

milyen az, amikor az élet legszorosabbnak szánt közössége, a család valójában széttartó

és csak a felszínen működőképes, a mélyben valójában rothadó, nihilista közeg, amiben egy kisgyereknek is csak a legiszonyatosabb sors juthat.

Az Örökség Aster elmondása szerint eredetileg drámának indult, végül a horror zsáner-fiókjában kötött ki egyes erős jelenetei miatt, pedig valójában beskatulyázhatatlan. A Fehér éjszakák is nehezen bekategorizálható - mint amúgy számtalan fontos film a filmtörténetből - , de azért érződik rajta a szerzői szándék, vagyis az, hogy Asternek elvileg ez lett volna az első horrorfilmje. De azért drámából is van bőven.

LET THE FESTIVITIES BEGIN. From @Ari.Aster, writer and director of @HereditaryMovie​, this is #MIDSOMMAR ? Join us - July 3

5,486 Likes, 761 Comments - Midsommar (@midsommarmovie) on Instagram: "LET THE FESTIVITIES BEGIN. From @Ari.Aster, writer and director of @HereditaryMovie​, this is..."

A film erős jelenetsorral indít, ami rendesen megadja az alaphangot. Spoilermentesen: a főszereplő lánnyal, Danival (Florence Pugh fantasztikusan megrázó alakítást nyújt) egy borzalmas családi tragédia történik, ami szinte feldolgozhatatlan. Ő is küzd vele. Közben van egy pasija, Christian (Jack Reynor), aki nem épp az érzelmi intelligenciájával menőzhetne, és már a baj előtt is szakítani akarna a lánnyal, és ráadásul van egy haveri köre, akik arra biztatják, hogy hagyja már ott a csajt, keressen egy másikat, aki biztos nem depizne ennyit, viszont jókat akarna szexelni.

Christian azért még annyit tesz a kapcsolatért és a lányért - és kábé ez az utolsó dolog, amit megtesz érte - , hogy elviszi magával Svédországba, ahová eredetileg a fiú baráti társaságával indult volna. Egyikük, Pelle a helyi faluból származik, ő vezeti be a társaságot a közösség hagyományaiba. Igazából egy nyári fesztivál miatt jöttek, ez lesz az az esemény és a hosszú, véget nem érő svéd nappalok és fehér éjszakák, valamint a csodás magyar - khm, bocsánat, svéd - táj, zöldellő-virágos dombok, fehér ruhás férfiak-nők képe, ami magával ragadja Danit.

A lány már érkezésekor hallucinálni kezdi a lábába kapaszkodó füvet-természetet, és ezek a képek - például a lélegző virágok képei - végig fel-feltűnnek a filmben, vizuálisan még emlékezetesebbé téve azt.

Közben azonban elég ellentmondásos ez a természetközeli univerzum: a közösség - ami valójában egy szekta - törvényei, szabályrendszerei sokszor erőltetettnek, erőszakosnak, épp természetellenesnek hatnak. Persze a film tele van utalásokkal, szimbólumokkal - például a szereplők bibliai nevei, illetve a Christian nevű karakter sorsa -, de egyes motívumok néhol kimódoltnak tűnnek.

A Fehér éjszakák olyan látványvilággal bír, amit nem felejt el egyhamar az ember. A vakító világosban, napsütötte, idilli környezetben történő borzalmak új szintre emelik a horrort, és bár a film rokonságot mutat bizonyos svéd folk-horrorokkal, az idei érkező amerikai főhősök kívülállósága az ő szemszögükből ábrázolja ezt a nagyon furcsa univerzumot.

Az érkező társasággal ugyanis már egészen hamar szokatlan dolgok történnek, és mire a végére ér a történet, egyértelmű lesz, hogy mi miért történt, minden körbeér, és hogy Dani miért tudja meghozni úgy a végső, drámai döntését, hogy azt érezzük: az ő figurája, az ő háttértörténetével az egyetlen, akitől el tudjuk fogadni a megdöbbentő tettet.

☼ "WICKED" (@vanityfair) ☼ "FEROCIOUS" (@variety) ☼ "DELIRIOUSLY FUN" (@thrillist) ☼ "LIVES UP TO THE HYPE" (@wmag) On the longest day of the year, let the countdown to #MIDSOMMAR⁠ ⁠ begin. Happy Solstice! ?

3,680 Likes, 261 Comments - Midsommar (@midsommarmovie) on Instagram: "☼ "WICKED" (@vanityfair) ☼ "FEROCIOUS" (@variety) ☼ "DELIRIOUSLY FUN" (@thrillist) ☼ "LIVES UP TO..."

Előtte azonban még látunk szerelmi mágiát a gyakorlatban, rituális öngyilkosságot, darabokra hasadó koponyákat és loccsanó vért, tradicionális nemi erőszakot és eközben egy olyan jelenetet, ami talán a leghatásosabb mind közül: nők veszik körbe a hősnőt és mélyről üvöltenek, sírnak vele, őserővel. Asternek már két filmjében hallottam ugyanazt a szörnyű, női gyászüvöltést, amit úgy tűnik, csak ő tud kihozni a színésznőiből.

Reposting from @thehaxancloak ?? - - - - - - In early 2017 I met @ari.aster on the premise that he had written a script almost entirely while listening to my music. What followed, I don't think either of us could have anticipated. Writing the music for @midsommarmovie has been an amazing experience and true collaboration. The film is a truly unique vision, executed by a true artist, and it's a complete joy to have been invited on the journey of its creation. Soundtrack out 5 July @officialmilanrecords and @archaicdevices

2,634 Likes, 49 Comments - Midsommar (@midsommarmovie) on Instagram: "Reposting from @thehaxancloak ?? - - - - - - In early 2017 I met @ari.aster on the premise that he..."

Ari Aster szándékai szerint ez volt az utolsó horrorfilmje. Viszonylag gyorsan megvolt vele, egyből az Örökség tavalyi premierje után zöld utat kapott, majd

röpke egy év alatt el is készült vele, mintha le akarta volna tudni ezt a fajta filmnyelvet.

Talán tényleg mindent elmondott így, amit akart, és lehet, hogy ezt nem is tudta volna fokozni. Mindkét film a szeretetvágyról, a szeretet haláláról és valamiféle sötét újjászületésről mesél, és meglehetősen borúlátóan beszél az emberi természetről. Kíváncsi vagyok, mit mond majd rólunk legközelebb.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
cimlap-4.jpg

Meghökkentő képekkel ábrázolták magyar diákok a klímaváltozás hatásait

A DUE Médiahálózat nyári táborában speciális kiállítást rendeztek a témáról. Az alkotókkal beszélgettünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 23.Műanyagszemét egy nő gyomrában, műanyagflakonokkal töltött szendvics, egy generáció, aminek lehet, hogy már csak a citrom jut - figyelemfelhívó, provokatív, meghökkentő képekkel ábrázolták a Balatonszárszón megrendezett DUE médiatábor fotós csoportjának tagjai, mi történhet, ha sürgősen nem csinálunk jópár dolgot másképp.

A főleg középiskolásoknak rendezett táborban a klímaváltozás, környezetszennyezés témája amúgy is többször előkerült.

Milyen jövő vár ránk?

- ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a kiállítás összeállítóit. Az alkotók közül Kovács Kittivel, Vincze Hajnal Blankával és Zöldi Biankával beszélgettünk.

Vincze-Hajnal Blanka: Szemét Játék

Horváth Gergő: Műanyagszennyezés

Kovács Kitti: "Tele vagyok"

Wasabi: Nem

Mindannyian úgy gondolják, hogy fontos foglalkozni ezekkel a problémákkal, azoknak különösen, akik a médiában szeretnének dolgozni.

"Mi már meguntuk, hogy semmi sem történik. Felemeljük a hangunkat, hogy meggyőzzük a felnőtteket és az egész társadalmat, hogy ez rossz, és ez ellen tenni kell."

- mondják.

Ezért tartják jónak azt is, hogy az egyetemisták kimennek az utcára. Korábban a globális környezetvédelmi problémákkal nem foglalkoztak az emberek, de úgy érzik, ez mostanában változóban van. Kérdés, mennyire lesz gyors ez a változás.

"Az nem biztos, hogy elég, hogy kivonják a forgalomból a szívószálat és a műanyag evőeszközöket. Nem biztos, hogy elég csak lassanként haladni ebbe az irányba" - véli Bianka. "Lehet, hogy ennél sokkal kevesebb időnk van egy visszafordíthatatlan állapotig."

Úgy gondolják, az egész jövőjüket befolyásolja, ami most történik. "Főleg, ha felnövünk, és családot szeretnénk, akkor pláne. Úgyhogy nekünk, a mi generációnknak nagyon fontos, hogy komolyan vegyük, ami történik."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mindenugyjo_klipsz.00_06_47_00.Still025.jpg

Minden úgy jó ahogy van – mantrát írt Lóci

Nálunk debütál a Lóci Játszik legújabb klipje. A Minden úgy jó ahogy vant Lóci egy rádióműsorban költötte egy beérkező SMS-t megzenésítve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 23.A Lóci Játszik frontembere egy igazi motivációs bomba. Legújabb dalukat egy rádióműsorban költötte egy beérkező SMS-t megzenésítve. A Minden úgy jó, ahogy van című dalhoz most videóklip is készült, hogy mindenkihez eljusson az üzenete.

„Anno elvállaltam egy izgalmas zenei kihívást, egy frissen indult reggeli műsorában minden nap megzenésítem élőben a nap üzenetét, azaz a legjobb, legviccesebb, legmeghökkentőbb SMS-t. Napról napra ez volt a reggeli zenei tornám, és egy üzenetet feldolgozva egyszerűen csak kigurult fél óra alatt ez a dal.” – mesél a dal születéséről Lóci.

PREMIER: Minden úgy jó ahogy van

„Nem vagyok egy őrületesen nagy ’spiri arc’, de a ’Minden úgy jó, ahogy van’ tényleg működik egyfajta mantraként. Nehéz időket élt át az együttes az utóbbi fél évben, és ha ezt dúdoltam-mondogattam magamban, mindig sikerült megnyugodni.” – folytatja a frontember.

Ha már mantráról van szó, akkor úgy lesz igazi ereje, ha minél többen mondják, és minél több helyen elhangzik. Ezért a dalban szereplő minden hangszert külön helyszínen rögzítettek, és akármerre jártak az országban a bandabusszal, megálltak a helyi Rózsa utcában megcsinálni egy-egy felvételt.

„A legnagyobb élmény talán az volt, amikor az áprilisi koncertünkre jegyet váltó közel 1200 ember vált a Lóci játszik kórusává, és szívből énekelték nekünk és a mikrofonoknak a refrént.”

– emlékszik vissza az énekes.

A videóban végül, de nem utolsó sorban - mivel a mantra nem ismer határokat - minden határon túli, ’ezért kocsmatúrázó’ külföldivel is felmondaták az üzenetet: Minden úgy jó, ahogy van. „Ha Budapestről ezt a tanulságot viszik haza magukkal, én nagyon boldog leszek.” – szögezi le Lóci, aki azt is elárulta, hogy idén őszre tervezik a harmadik nagylemezüket Rózsa utca címmel. A Minden úgy jó, ahogy van mellett rajta lesz a már korábban megjelent Én csajom, a Szív-Láb-Dob és a Törőcsik Franciskával közösen készített A plakát című duett is.

Az új Lóci Játszik nóta a zenei streaming oldalakra is felkerül kislemezként – és ha már kislemez, akkor úgy illik, hogy legyen neki B-oldala is, így még egy bónusz számmal is kedveskednek a rajongóknak.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x