hirdetés
Hien Vangelisről: "Sokkal merészebb volt, sokkal többet kísérletezett másoknál"
Hien a Vangelis Filmzenei Koncert sztárfellépője lesz. De beszélgettünk vele a Sztárban sztárról, Freddie Mercuryról és arról is, mit csinál egy sound designer.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. október 21.


hirdetés

A neten ellentmondó híreket lehet olvasni, van, ahol azt írják, átmenetileg felfüggesztetted amerikai tanulmányaidat, másutt azt, hogy lediplomáztál, mi az igazság?

A diplomamunkámmal készen vagyok, és nagyon jól sikerült. Sokan megdicsérték, rengeteg jó visszajelzést kaptam a tanáraimtól. Ez hatalmas mérföldkő számomra, talán ez volt a legnehezebb a tanulmányaim során. Hátra van még egy szemeszter az egyetemből, de ezt most elhalasztottam, csak januárban megyek vissza, és májusban lediplomázom.

VIDEÓ: Fantasia (2000) The Firebird

Pontosan mit tanulsz? Mert erről is sok mindent lehetett olvasni.

Tényleg sok mindent összeírtak. Sound design, audio design. Nagyon-nagyon tág terület a szintetizátor- és hangfaltervezéstől kezdve a hangszínek szintetikus létrehozásáig. Rendkívül sok területen alkalmazható. Például zörejeket tervezhetünk filmekhez, de a mai popzenében is egyre gyakrabban alkalmaznak elektronikus elemeket. Vagy hangzástervezés mondjuk színházban, moziban. Virtuális valóság. Én egyébként az animációs filmekre koncentrálok

VIDEÓ: No more

Miben különbözik ez a hangmérnök szaktól?

A hangmérnök az egy mérnök. Sokkal matekosabb, megfoghatóbb az, amit ők tanulnak. A sound desingnak több a kreatív része.

Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy vannak formatervezők és vannak építészmérnökök.

A zenei karriereddel párhuzamosan szeretnél foglalkozni ezzel is? Vagy ez csak egyfajta „B” terv?

A későbbiekben szeretnék sound projekteken dolgozni, de az elsődleges vágyam az, hogy énekeljek és dalokat írjak. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást. A saját zenémben is nagyon jól tudom használni a tanultakat.

A koncertjeimen mostanában élőben szoktam létrehozni és irányítani a különböző elektronikus zenei elemeket.

VIDEÓ: Apple tree

Tehát a tanulmányaid hatással voltak a művészetedre?

Természetesen, főleg a zeneszerzésemre. Nagy előnye volt az iskolának, hogy sokféle stílust ki kellett próbálnunk. Afro-kubai, jazz, közel-keleti, balkán kórusban is benne voltam, indiai zene, motown, sorolhatnám.

Nagyon sok stílust tanultunk, és ezeknek az elemeit alkalmaztam a számaimban úgy, hogy azért a saját, egyéni stílusom megmaradjon.

Megváltozott a szemléletmódod? Másképp tekintesz a hangokra?

Igen. Például amikor sétálok, és meghallok egy-egy zörejt, akkor elkezdem elemezni. A nagy „maszlagból” jobban kihallok részleteket, hogy mi micsoda. Érzékenyebb vagyok a frekvenciákra, sokkal jobban védem a fülemet. Hangos bulikba füldugóval járok. Ha egy kocsi kereke mellettem csikorog, be kell fognom a fülemet. Külső szemmel úgy tűnhet, hogy megjátszom magam, felvágok, de nem erről van szó.

VIDEÓ: Bed of Lies

November 8-án láthatnak a rajongóid, ráadásul egy nem mindennapi koncerten.

A Vangelis Filmzenei Koncerten leszek szólista, ami hatalmas megtiszteltetés számomra, hiszen Vangelis nagy példaképem, az elektronikus zenetörténet és a filmzene egyik legkiemelkedőbb alakja.

Vangelisről elsősorban nem a vokális zene jut eszünkbe.

Vannak énekelhető dalai, csak azok ma már kevésbé ismertek. Pedig Vangelis együtt játszott az Aphrodite’s Childban Demis Roussosszal, illetve volt egy Jon and Vangelis nevű projektje a Yes frontemberével, Jon Andersonnal. Én az utóbbi formáció dalait fogom énekelni.

Próbáljuk minél jobban eltalálni az eredeti hangzást, ami nagyon nehéz, mert azokat az elektronikus hangokat Vangelis alkotta, ezeket leutánozni nagyon nagy kihívás.

De amennyit hallottam és láttam belőle, nagyon jónak ígérkezik.

VIDEÓ: Jon & Vangelis - I Hear You Now

Egész végig színpadon leszel, vagy csak egyes számokban?

Négy dal erejéig leszek a színpadon, de ezek hosszabb produkciók. Mindegyik gyönyörű. Azt szeretem ebben a zenében, hogy Vangelis már a 70-es 80-as években nagyon előremutató megoldásokkal élt.

Akkoriban mindenki nagyzenekari hangzásokkal dolgozott, kevesen alkalmaztak elektronikus hangszíneket.

Sokkal merészebb volt, sokkal többet kísérletezett másoknál.

VIDEÓ: Sztárban sztár

Az ősszel a tévé képernyőn is találkozhatnak Veled a nézők, a Sztárban sztár című műsorban. Az első adásban Britney Spears bőrébe bújtál. Mennyire állt közel hozzád ez a feladat?

Megmondom őszintén, hogy Britney Spearst rengeteget utánoztam házibulikon. A barátaim nagyon jókat nevettek rajta. Kisebb koromban hatalmas Britney rajongó voltam. Az „oldschool” Britneyt nagyon szerettem, óriási ikonnak tartom, attól függetlenül, hogy nem óriási énekes, de mégis, ahogy énekelt, a megjelenése, ahogy táncolt, az nagyon egyedi volt a popzenében. Ezért örültem a feladatnak. Igaz, hogy nem vagyok nagyon táncos alkat, de azért megtanultam a koreográfiát.

Viszont nagyon nehéz volt egyszerre táncolni és énekelni, nem véletlen, hogy – például Beyoncéval ellentétben – Britney sosem énekel élőben, csak playbackkel.

De örültem, hogy az első adás így sikerült, nagyon várom a következőt.

Amiben Freddie Mercury leszel.

Igen. Nagyon-nagyon szeretem, ő az egyik kedvenc férfi énekesem. Haladok vele. Nyilván sokkal nehezebb lesz utánozni a hangját, mint Britney-ét.

De valami „átkattant” bennem, szeretném az egészet sokkal játékosabban felfogni. Igyekszem egy házibulinak felfogni.

Nyilván sok munkát teszünk bele egész héten, hogy a produkció tökéletes legyen, de vasárnap tényleg szeretném úgy érezni magam, mint a házibulikban, ahol azt játszottuk a barátaimmal a ventilátor előtt, hogy Britney-k vagyunk. Nem véletlenül halasztottam most az egyetemen, hogy ne kelljen nagyon komolyan venni magamat. Szórakoztassak és szórakozhassak.

Melyik dalt fogod énekelni?

A Somebody to love-ot. Örülök, ez az egyik kedvenc dalom tőle.

Vannak „álmaid”, akiket nagyon szeretnél megszemélyesíteni a műsorban?

Vannak olyan hangok, akiket úgy gondolom, jól tudnék hozni. Shakirát, Rihannát, Mariah Careyt jól tudnám parodizálni. Szeretnék majd rappelni is valamikor. Nem azért mintha olyan jól menne, hanem mert szeretném magam kipróbálni benne. Imádom a hip-hopot és a rapet. Túl sokat nem akarok elárulni, mert ha véletlenül tényleg ezeket kapom, azt mondják majd, hogy bunda volt.

Azt mondtad, még egy szemeszter van hátra az egyetemen. Utána mik a terveid?

Valamikor visszajövök Magyarországra, csak nem tudom, pontosan mikor. Diploma után szeretném megszerezni az Artist visát, ami olyan, mint a zöldkártya, ez szükséges ahhoz, hogy munkát vállalhassak az USA-ban. Közben pedig szeretnék folyamatosan zenét írni, mert hála istennek megtaláltam azokat a barátokat, akikkel nagyon szeretnék együtt dolgozni a későbbiekben. Az iskola mellett kevés időnk van próbálni, közösen alkotni.

Alig várjuk, hogy lediplomázzunk, és fejest ugorhassunk a munkába.

VIDEÓ: Hien x Moonsun - bemine

A Vangelis Filmzenei koncert az Arénában november 8-án lesz. Jegyek ITT. Facebook-esemény ITT..

Hient pedig ITT tudod követni a Facebookon.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
7 durva baki a Trónok harcából, ami még a starbucksos poharat is übereli
Nektek is feltűntek ezek?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Még a legjobb filmek és sorozatok készítői is véthetnek olykor hibákat, ez alól a Trónok harca sem kivétel. Nemrég beszámoltunk arról a hatalmas bakiról, ami az egész világot bejárta: az utolsó évad negyedik részének felvételekor ott maradt az asztalon egy starbucksos kávéspohár Daenerys előtt. Ráadásul a nem túl korhű elem a 15. perc környékén többször is felbukkan. Miután ez hatalmas felháborodást keltett, a HBO egy vicces magyarázattal állt elő, de az ötödik rész után megint figyelmesek lettek egy furcsaságra a fanatikusok. Egy képen ugyanis az látszik, hogy Jamie-nek hús-vér keze van, ami ugyebár lehetetlen.

Ezek után a Bright Side összeszedett még jó pár bakit, ami a Trónok harca eddigi részeiben előfordult, néhány pedig tényleg durvább, mint Daenerys Starbucks-pohara.

1. Havas Jon gumiszerű kardja

2. Modern locsolórendszer egy ókori városban

3. Jegygyűrű a Makulátlanok egyik harcosa ujján

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Most egy ásványvizes palackot felejtettek a Trónok harca egyik jelenetében
A csapat rendre úgy reagál, hogy a folyamatos bakizás oka nem marketingfogás, hanem egyszerűen figyelmetlenség.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Még mindig nem tudni, hogy szándékos-e vagy sem, de egyre több baki bukkan fel a Trónok Harca háza tájáról.

Volt ugye Jamie keze, ami egy fotó erejéig visszanőtt, aztán a Starbucks-pohár, ami az asztalon maradt egy jelenetben.

Most egy újabb szomjas és figyelmetlen színész felejtett valamit a díszletben, ami ezúttal egy Samwell Tarly lába mögött felejtett ásványvizes palack volt.

A csapat rendre úgy reagál, hogy a folyamatos bakizás oka nem marketingfogás, hanem egyszerűen figyelmetlenség.

Lapozz, ha látni szeretnéd a bakit:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Trónok harca: megrendítőnek szánták az utolsó részt, de nem jött össze
Véget ért a nyolcadik, utolsó évad, elvarrták a szálakat. Nagyon be akarták már fejezni. Vigyázat, SPOILER!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 20.Egész múlt héten azon törtem a fejem, vajon hogyan lehet lezárni egy ekkora trilógiát csupán a maradék 75 percben. Hát így.

Összecsapták a befejezést, de az utolsó részből azért kiderült, ki ülhet a vastrónra. Illetve oda pont nem, és az is kiderül, miért nem.

SPOILER!

Érdekesség, hogy az utolsó részre ismét változtattak picit az intrón. Királyvár felperzselése után a mechanikus váracskán is látszódnak a pusztítás nyomai.

A főcímet követően a változatosság kedvéért a Trónok harca utolsó évadának utolsó része is vontatottan indul. A felégetett város hamulepte utcáin Tyrion a palotába tart. Végigsétál a felégetett termeken, s vele együtt mi is újra bejárhatjuk azokat a helyszíneket, ahol családja 8 évadon át szőtte a terveket és intrikákat.

Vicces, hogy gyakorlatilag az egész város téglákra esett, az alagsorban három kő elmozdításával Tyrion mégis megtalálja testvérei holttestét. Miközben ő könnyek közt, dühösen csapkodja a téglákat, Daenerys beszédet intéz katonáihoz, a megmaradt dothrakiakhoz és a makulátlanok seregéhez.

Ahogy az előző részben a Cleganebowl előtti scene, úgy ez alkalommal a Daenerys sárkányszárnyas belépője volt a rész legháttérképgyanúsabb felvétele.

Daenerys beszéde egyébként erősen emlékeztet valamiféle kommunista gyűlésre: molinóként lelógatott hatalmas zászló, magasba lendülő sarlók és a világ népeinek “felszabadításáról” szóló őrült monológ a történelemkönyvekből is ismerős lehet.

Miután Tyrion a királynő lábai elé dobja a segítői kitűzőt, börtönbe kerül. Jon meglátogatja, és az epizód első harmada tulajdonképpen egy köztük zajló hosszú, unalmas moralizálás arról, mi a helyes, illetve mit kellene kezdeni a bekattant Sárkánykirálynővel.

Jon szokás szerint nem is érti, mit keres itt, hogy került ebbe a szituációba, és nyűglődik azon, hogy neki kell jó döntést hozni és cselekedni. Végül rászánja magát, és felkeresi Daeneryst. Újabb poszterre való jelenet, amikor a hamulepte sárkány felemelkedik, hogy a bejáratnál megszagolja Jont.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Emilia Clarke megható Insta-posztban búcsúzik a Trónok harcától
Az utolsó évad zárórésze előtt jó néhány fotót posztolt a színésznő, aki bevallotta: szavakkal nem is nagyon tudja kifejezni, mit jelentett neki a sorozat és a karaktere.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Emilia Clarke, a hamarosan kifutó Trónok harca Daeneryse hosszú Insta-posztban búcsúzott a sorozattól és karakterétől. Több fotó kíséretében arról ír, milyen nehéz szavakkal kifejeznie, mit jelentett neki ez a szerep és a 8 évadnyi forgatás, ami annyira meghatározó volt számára, hogy nőként, színészként és emberként is formált rajta. A rajongóknak is köszönetet mondott: "nélkületek mi sem vagyunk".

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Finding the words to write this post has left me overwhelmed with how much I want to say but how small words feel in comparison to what this show and Dany have meant to me. The mother of dragons chapter has taken up the whole of my adult life. This woman has taken up the whole of my heart. I’ve sweated in the blaze of dragon fire, shed many tears at those who left our family early, and wrung my brain dry trying to do Khaleesi and the masterful words, actions (and names) I was given, justice. Game of Thrones has shaped me as a woman, as an actor and as a human being. I just wish my darling dad was here now to see how far we’ve flown. But to you, dear kind magical fans, I owe you so much thanks, for your steady gaze at what we’ve made and what I’ve done with a character that was already in the hearts of many before I slipped on the platinum wig of dreams. Without you there is no us. And now our watch has ended. @gameofthrones @hbo #love #motherofdragonsoverandout

@ emilia_clarke által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x