hirdetés
Hibát észleltek a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában
Közleményükben azt írják, hogy nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincsen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.


hirdetés

Kedden a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában az SZBVR (szabályozó és biztonságvédelmi rendszer) működésének hibájáról érkezett jelzés.

A hírt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelentette meg, közleményben.

Azt írták:

a jelzés nem igényelte a blokk üzemének bárminemű korlátozását, a hibafeltárás pedig az érvényes utasításokban foglalt előírások alapján megkezdődött.

A hibakeresés során az érintett berendezéseken ellenőrzéseket, panelcseréket, adatgyűjtéseket és ezek értékelését végeztük el. A hibakereséséi tevékenységet az SZBVR vezérlését tervező és gyártó Skoda cég helyszínen lévő mérnökei támogatták."

A 3. blokkot végül leterhelték és olyan üzemállapotba hozták, ahol az érvényes korlátozások betartása mellett további ellenőrzéseket és hibajavítást tudnak végezni. A végrehajtandó műveleteket elvégzik.

A tervek szerint szükséges próbák és tesztek végrehajtása után hétvégén érik el a névleges teljesítményt.

"Az esemény egy meghibásodás, amit terven felüli karbantartás keretében megjavítunk. Az esemény nem jelentésköteles, nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs és így INES besorolás sem értelmezhető, a környezetre semmilyen hatása nincsen" - áll a közleményben.

Tavaly októberben a Paksi Atomerőmű 2. blokkját állították le terven felüli karbantartás, illetve egy gépészeti berendezés meghibásodása miatt.

Idén márciusban pedig műszaki okok miatt csökkentették a paksi atomerőmű teljesítményét. A 3. blokk gőzfejlesztő szintszabályozó szelepe hibásodott meg.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Theresa May bejelentette lemondását
Június 7-től már nem ő vezeti a Konzervatív Pártot, és csak addig marad miniszterelnök, amíg kiválasztják az utódját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy június 7-én lemond a Konzervatív Párt vezetéséről.

Csak addig marad miniszterelnök, amíg kiválasztják az utódját.

Ez a folyamat akár másfél hónapig is tarthat, de ha egyértelmű lenne a többség egy jelölt mögött, akkor sokkal rövidebb is lehet.

May azután tartott sajtótájékoztatót a Downing Street előtt, hogy találkozott a befolyásos tory 1922 Bizottság vezetőjével, Graham Bradyvel.

Downing Street-i hivatala előtt felolvasott, könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy

háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel.

Azt is mondta, hogy most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek.

Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Theresa May bejelentette, hogy a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata az ő távozásának időpontja utáni héten kezdődik.

VIDEÓ: a lemondás pillanata

A brit sajtó már napokkal ezelőtt azt írta, hogy hamarosan várható Theresa May lemondása. A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb szakpolitikai testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselőkből álló 1922 Bizottság május 22-én értekezletet tartott a pártszabályzat módosításának lehetőségéről, annak érdekében, hogy Theresa May ellen a frakció azonnali hatállyal újabb bizalmatlansági indítványt terjeszthessen be. A tory pártcsoport decemberben már tartott egy bizalmi szavazást, ám Theresa May azt megnyerte.

Theresa May távozásának fő oka a Brexittel, vagyis a britek EU-ból való kilépésével függ össze. 2016-ban népszavazáson győztek a brit kilépés hívei.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, az EU-val kialkudott brexitmegállapodása sorozatos alsóházi visszautasításai után Theresa May kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását. Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig szólhat, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kellett vennie az európai parlamenti választásokon, amit csütörtökön tartottak.

"May azzal érvelt, hogy a szavazást ugyan megtartják, de ha június elején elfogadják a kilépési megállapodását, akkor még azelőtt távozhatnak az EU-ból, hogy július 2-án felállna az új Európai Parlament. May kedden, két nappal a briteknél tartott európai parlamenti választások előtt jelentette be, milyen változtatásokkal szeretné a brexit feltételeit törvénybe iktatni, és ezzel lényegében elfogadtatni a már háromszor leszavazott kilépési megállapodását. Ezeket a változtatásokat szerdán az alsóházban is bemutatta, a törvénytervezetet pedig pénteken akarta nyilvánosságra hozni. A javaslatot azonban minden oldalról támadták" - írja az Index.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Robbanás történt Lyonban, egy sétálóutcában
Sajtóhírek szerint nyolc ember sérült meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Robbanás történt a franciaországi Lyon belvárosában pénteken kora este - írja az Index. Sajtóhírek szerint nyolc ember sérült meg. Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy nincsenek halálos áldozatok. Szerinte támadás történt.

A robbanóeszköz a Victor Hugo sétálóutcában robbant a La Brioche Dorée nevű pékség előtt. A hatóságok az egész környéket lezárták.

A Lyon Capitale helyi lap úgy tudja, a sérültek főként a lábukon sebesültek meg, mivel a robbanóeszköz a földre volt lerakva.

Francia hírportálok szerint egy csomagba rejtett bombáról lehet szó. Egy szemtanú azt mondta, egy lobbanást látott, aztán az embereket fehér füst terítette be.

Egy rendőrségi forrás arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a csomagban csavarok és szegecsek voltak. Olyan információ is napvilágot látott, amely szerint egy biciklis tette le a bombát a pékség elé.

Videók és képek a helyszínről:

Melisa on Twitter

?Scene of the incident from #Lyon, #France: Via @News_Executive

Breaking News Global on Twitter

BREAKING: At least 10 injured after bombing in Lyon, France. President Macron confirms "an attack" has occurred. https://t.co/V5noQU4uik

Cikkünket frissítjük...


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Így reagáltak a vezető politikusok Theresa May lemondására
Angela Merkel azt emelte ki, hogy jól tudott vele együttműködni, Boris Johnson pedig sürgette a Brexit végrehajtását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Mint arról mi is beszámoltunk lemondott a brit kormányfő, Theresa May június 7-től a Konzervatív Párt vezetéséről. Közölte azt is, hogy csak addig marad miniszterelnök, amíg kiválasztják az utódját.

A hírre számos politikus reagált.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német ARD-nek adott csütörtöki interjúban azt mondta May lemondásának lehetőségéről: "Hogyan tudná bárki elérni, amit ő nem tudott?" Juncker egyik szóvivője pénteken bejelentette, hogy az Európai Bizottság álláspontja változatlan a kilépési megállapodásról.

Miután kiderült, hogy lemondott a brit kormányfő, Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján pénteken azt mondta:

"Theresa May brit miniszterelnök lemondása nem változtat az Európai Unió és tagországai által elfogadott, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) kialakított álláspontján, a kilépési megállapodást az unió érvényesnek tartja, bárki is legyen a szigetország új miniszterelnöke".

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit kormányfő lemondását nem fogadta örömmel, ugyanakkor döntéséért elismerését fejezte ki, és "bátor nőnek" nevezte.

Juncker szavait tolmácsolva a szóvivő kiemelte, hogy az elnök kedvelte és nagyra értékelte a brit kormányfővel folytatott közös munkát. Hozzátette, Juncker készen áll, hogy jó munkakapcsolatot alakítson ki a jövőbeni, új brit miniszterelnökkel is.

Angela Merkel német kancellár azt nyilatkozta, hogy mindig is jó volt az együttműködésük Theresa May-jel, és ez így is marad, amíg ő a kormányfő.

Emmanuel Macron francia elnök is támogató üzenetet küldött Maynek, de azt is jelezte, hogy Franciaország minél előbb tisztázni akarja, mi lesz a brexittel.

Jeremy Corbyn Twitteren azt írta, hogy a kormányfő jól tette, hogy lemondott, és végre elfogadta, ami már köztudott volt: nem tud kormányozni.

Boris Johnson szerint tiszteletre méltó volt Theresa May lemondása, megköszönte a kormányfő hazájának tett szolgálatát, a Konzervatív Pártot pedig sürgette, hogy hozzá tető alá a Brexitet.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a kialkudott, de a brit alsóházban sorozatosan leszavazott megállapodás továbbra is napirenden van.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elindult a Földet lefedő wifi-hálózat kiépítése, Elon Musk felküldte a műholdjait
Elon Musk bízik benne, hogy a Starlink hamarosan üzemelni kezd, és ezzel olcsón, gyorsan tud mindenkinek elérhető internetet biztosítani.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját helyi idő szerint csütörtökön.

A műholdakat egy Falcon 9-es hordozórakéta szállította, és a műholdak körülbelül egy órával az indítás után álltak alacsony Föld körüli pályára. Ezt követően a Falcon 9 hordozórakéta újrafelhasználható gyorsítófokozata visszatért a Földre, és sikeresen landolt az Atlanti-óceánon lebegő platformon.

A múlt héten kétszer is elhalasztották az indítást, először az erős szél, másodszor pedig szoftverfrissítés és rendszerellenőrzés miatt.

A SpaceX szerint egy napba telhet, míg kiderül, hogy minden telepített műhold hibátlanul működik-e.

A szatellitek egyenként 227 kilogrammot nyomnak, így ez volt eddig a legnagyobb teher, amelyet a vállalat a világűrbe szállított,

de a céget vezető Elon Musk röviddel a start után már közölte a Twitteren, hogy a műholdak online üzemmódban működnek, és hamarosan kinyitják a napelemeiket.

A SpaceX azt tervezi, hogy évente kétezer, összességében pedig

néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez.

Musk jelezte: még idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális "űrinternet" népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat. Musk szerint szolgáltatásával másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség, ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, ráadásul

a Starlink által kínált internetszolgáltatás jóval olcsóbb lesz a mostaninál, és hozzáférhető lesz a jelenleg nem lefedett, távoli térségekben is.

A vállalkozó arra számít, hogy a műholdalapú internet cégének egyik fontos bevételi forrásává, és újabb terveinek, például a Mars-programnak a pénzügyi motorjává válik.

"Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos állomás a marsi önfenntartó város és a holdbázis felé vezető úton" - mutatott rá Musk.

A műholdak a Földtől 550 kilométeres távolságban keringenek majd, ezzel csökkenthető lesz az űrszemét mennyisége, és a hálózati késés is.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x