hirdetés
szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-tiltakozas-orszaggyules-11.jpg

Hiába tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, az Országgyűlés megszavazta az egyetem átalakítását

Énekelve, táncolva tüntettek a Parlament előtt, mert szerintük az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

"Ne menjenek oda" - igyekszik lebeszélni egy öregúr a Kossuth téren azokat, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetésére igyekeznek. "Ezek nem is magyarok, hanem EU-sok és külföldiek! Nem is magyarul beszélnek!"

A járókelők megpróbálják kikerülni az idős férfit, de ő csak ismétli tovább, hogy külföldiek és EU-sok demonstrálnak, higgyék el.

Közben a Kossuth téren egyre többen gyűlnek össze a Parlament épülete előtt felállított kis színpad körül. Fiatalok, középkorúak és kifejezetten idősek is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói azért tiltakoznak énekléssel és tánccal, és azért hívták ide azokat, akik szolidárisak velük, mert nem értenek egyet az egyetem modellváltását célzó törvénnyel.

"Színháznál dolgoztam háttéremberként 30 éven át" - mondja egy nő, amikor arról kérdezem, miért jött el a demonstrációra, miért tartja fontosnak, hogy itt legyen.

"70 éves vagyok, a gyerekeim külföldön élnek. Én, amikor megtehettem volna, nem mentem... azok boldogulnak könnyebben, akik mindig a "jó szélirányba" fordulnak. Ez a világ a pénzről szól, az az Isten, és ha valaki ezt nem akarja, eltiporják.

hirdetés

Azért vagyok itt, mert ha a nép nem áll ki, ha mi nem állunk ki bizonyos ügyekért, akkor itt semmilyen változás nem lesz."

Semjén Zsolt május 26-án éjjel nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2020. szeptember 1-jétől az eddig (a legtöbb egyetemhez hasonlóan) állami fenntartású Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásúvá válna.

Vagyis szeptembertől egy erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, az ingatlanai és a főbb döntési körei.

Az egyetem vezetése és a hallgatói önkormányzat aggodalmát fejezte ki.

Többek közt azért, mert a tervezett átalakítás dátuma túlságosan közeli, mert szerintük az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, szerintük erről nem egyeztettek velük, és mert a kormány több mint fél éve nem nevezte ki hivatalosan a jogszerűen megválasztott rektorukat, Upor Lászlót.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-donald-trump.jpg

Óriási baromságot mondott a koronavírusról Donald Trump, a Facebook és a Twitter is törölte a posztját

„Ha megnézzük a gyerekeket, azt mondhatjuk, hogy ők majdnem, hogy - és ezt majdnem teljes biztonsággal állítom - immunisak erre a betegségre” - fogalmazott az amerikai elnök.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Félrevezető információt közölt a koronavírusról Donald Trump, ezért eltávolította az amerikai elnök egyik posztját a Facebook. Ezzel egy időben a Twitter is ugyanígy tett, sőt, egy időre az elnök kampánycsapatának Twitter-fiókját is befagyasztották - írja a BBC.

Donald Trump a Fox News csatornának adott interjújából osztott meg egy részletet, amiben az amerikai iskolák újranyitása mellett kampányol.

"Ha megnézzük a gyerekeket, azt mondhatjuk, hogy ők majdnem, hogy - és ezt majdnem teljes biztonsággal állítom - immunisak erre a betegségre"

- hangzik el a videóban.

A Facebook szóvivője a poszttal kapcsolatban azt mondta: "A videó azt a hamis állítást tartalmazza, hogy az emberek egy csoportja immunis a koronavírusra, ami súlyosan sérti a Covid-19-cel kapcsolatos álhírterjesztésre vonatkozó vállalati szabályainkat."

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gulyas-gergely-korlatozasok-koronavirus-fesztivalok-mti-foto.jpg

5 millió koronavírus elleni vakcinát kötött le Magyarország, bár maga az oltóanyag még nem létezik

Az Európai Unióban 300 millió ellenszer jár a tagállamoknak, ha készen lesz.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy Magyarország ötmillió koronavírus elleni vakcinára kötött le kapacitást.

Gulyás hozzátette, nem szeretne senkiben hamis reményt kelteni, hiszen még nincs elérhető vakcina sehol a világon, és az is lehet, hogy nem is lesz.

Ugyanakkor ha kifejlesztik, hazánk lakosságának fele már biztosan kap belőle. Azt nem lehet tudni, hogy a potenciálisan elkészülő készítmények közül melyikből kap Magyarország.

Az Európai Bizottság a napokban jelentette be, hogy a Sanofi francia gyógyszergyárnál összesen 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le. Ezekből vásárolhat a 27 tagállam, amint a klinikai tesztek után forgalomba kerülhetnek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
wtc-brusszel2.jpg

Kigyulladt a World Trade Center Brüsszelben

A képek egészen kísértetiesek, mivel az épületen a "Itt van a jövő!" felirat áll.
MTI - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Tűz ütött ki a brüsszeli World Trade Center (WTC) toronyháza egyik technikai helyiségében csütörtök délután, a felújítás alatt álló épületben néhány munkáson kívül mások nem tartózkodtak, a tűznek nincsenek sérültjei - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

A napilap információi szerint a tűz a belga főváros északi pályaudvara melletti üzleti negyedben álló toronyház 27. emeletén egy technikai helyiségben keletkezett. A felújításhoz előkészített szigetelőanyag kapott lángra.

A koronavírus-járvány miatt üresen álló épületet felújító vállalat munkásai épségben el tudták hagyni az épületet. A tűz oltását nehezítette, hogy a munkálatok miatt az épület vízvezetékeit elzárták, a kiérkező tűzoltóknak utcai tűzcsapokról kell vizet vezetniük a magasban felcsapó lángok eloltására. Az oltási munkálatok megkönnyítésére az állványzathoz használt emelőszerkezeteket, a felújítást végző vállalat a tűzoltóság rendelkezésére bocsátotta.

A környéken sűrű füst gomolyog, de senki sincsen életveszélyben - tette hozzá a lap. Az esetet még ijesztőbbé teszi, hogy az épületre a "The Future is Here", azaz "Itt van a jövő!" felirat volt kivetítve.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
latogatasi-tilalom_papa.jpg

Koronavírus-gócpont lett pápa, már 17 fertőzöttet találtak

Idősotthonban és óvodában is találtak már fertőzöttet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Idősotthonban és óvódában is találtak koronavírus fertőzöttet Pápán - számol be az RTL Klub Híradója.

A városban eddig összesen 17 ember teszteredménye lett pozitív, az érintett intézményeket bezárták.

Akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel, most karanténban vannak, a polgármester szerint a 23 óvodás közül senki sem betegedett meg. Az óvoda és az idősotthon egy-egy fertőzött dolgozója is részt vett a Hit Gyülekezete rendezvényén.

Mára az országban összesen 33-mal nőtt a koronovírusos betegek száma, csak Pápán 17-tel, ezért a várost gócpontnak lehet nevezni, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kijárási és látogatási tilalom van a Teveli úti idősek otthonában. Kedden jelentették be, hogy itt is kimutatták az egyik dolgozónál a koronavírus fertőzést.

hirdetés

Az RTL Híradójának beszámolója:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!