hirdetés
abuse-2947090_1280-1000x666.jpg

Heti egy nő életébe kerül a hatóságok impotenciája: Meddig tűrjük még ezt?

2019 véres év volt. Vajon 2020 jobb lesz? Történik majd bármi változás? Vélemény
K. U. D.; illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. január 05.


hirdetés

"Brutális családirtás Andornaktályán". "Családirtás a Rózsadombon", "Rendőrök kísérték haza a mélykúti nőt, akit aznap megölt az élettársa" – csak néhány szalagcím 2019-ből. Véres év volt a tavalyi.

Alig hogy elkezdődött 2020, máris újabb áldozata van a családon belüli erőszaknak. Január 3-án egy férfi a volt barátnője lakására ment, ahol először ütni kezdte, majd egy késsel többször megszúrta. Ennek a nőnek szerencséje volt, már abból a szempontból, hogy épp ott volt egy lakatos, aki zárat cserélt és a nő védelmére kelt, így a nő nem halt bele a támadásba. De ne legyenek illúzióink, a történtek az egész életére kihatnak majd, sosem fogja elfelejteni, mint ment keresztül.

Azok az áldozatok és sztorik, amik elérik a média ingerküszöbét, pedig csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Megbecsülni sem lehet, hányan élnek bántalmazó kapcsolatban, nagyon sokan nem kérnek segítséget. Elviselik, próbálják túlélni.

2019-ben az is egyértelművé vált, hogy sok esetben az sem jelent megoldást, ha valaki a hatóságokhoz fordul.

hirdetés

Mélykúton december végén megölt egy nőt az élettársa. Aznap, amikor a gyilkosság történt, a nő elment a rendőrségre, mert a férfi megfenyegette. A rendőrök végül hazavitték. A nő nem tett feljelentést. Ezen nagyon nem kell meglepődni. Egy rendőrségi eljárás senkinek sem hiányzik, de áldozatként pláne nem. Mert mi történik, ha a bántalmazó tudomást szerez róla? A félelem, a bosszútól való rettegés nagy úr. Nem szabad alábecsülni. És azt is érdemes észben tartani, hogy önmagában egy feljelentés nem jelent semmit.

Ha a mélykúti nő nyomon követte Orosz Bernadett kálváriáját, akit novemberben vert meg brutálisan a volt partnere, akkor aztán végképp nem tűnik meglepőnek, hogy nem tett feljelentést.

Mert mi történt, miután Orosz Bernadett a hatóságokhoz fordult? Semmi. Hiába voltak szemtanúk, akik látták, mit tett a férfi, hiába szorult kórházi ellátásra a súlyosan összevert nő.

Orosz Bernadett bántalmazóját nem vették őrizetbe és a letartóztatását sem kezdeményezték, a nyomozás alatt szabadlábon védekezhet. A történtek után egyébként a rendőrség először nem kezdeményezett távoltartást sem, később aztán végül mégis csak elrendelte az ügyészség, de igazából ez sem számít. Jól mutatja a helyzet fonákságát, hogy a férfi, aki kis híján agyonverte a hatgyermekes anyukát, karácsonyi üdvözletet küldött a nő egyik gyerekének. Vagyis jelezte, ott van, figyeli, bármit megtehet, és tesz róla, hogy a nő egy pillanatig se felejtse el őt vagy a történteket.

Nem veszik komolyan az áldozatokat

"Amennyiben a feljelentést az előző bántalmazások esetében én teszem meg, már réges-régen eltusolták volna az ügyet és itt maradok abszolút védtelenül vele szemben. Hiszen ezen ügy is még mindig csak stagnál. Abban az esetben már csak a halálhíremmel találkoztatok volna" – írta Orosz Facebook-oldalán. Valószínűleg igaza van. És még szerencsés, mert ő megúszta élve.

2019. augusztus 20-án miközben a magyar családok nagy része az ország valamely pontján az államalapítást ünnepelte, egy a Budapesten, a Zöldlomb utcában lakó anyuka kétségbeesetten hívta a rendőrséget az élettársa miatt. A járőrök ki is mentek a helyszínre, kiderült, hogy a férfi elvette a nő kulcsait, és a közös gyerekükkel bezárkózott a lakásba. A rendőrök úgy ítélték meg, hogy nincs szükség hatósági intézkedésre, a szülők egymás között úgyis lerendezték már a dolgot.

Pár nappal később az egyik szomszéd hívta éjjel a rendőrséget, hogy ugyanebből a lakásból furcsa hangokat és sikítást hallott. Nem küldtek járőrt a helyszínre. Aztán a lakás tulajdonosa nem tudta elérni a családot, ő is értesítette a rendőrséget, akik holtan találták a 31 éves nőt, 4 éves kisfiát és az elkövetőt, a 35 éves férfit.

Hiába az ordító előjelek, hiába a segítségkérések, hiába tesznek meg mindent a súlyos traumát szenvedett áldozatok a saját és a környezetük védelmében, a hatóságok nem tesznek semmit, a rendszer nem működik. Vajon hány ember életébe kerül még mindez?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!