hirdetés
umbrella-4425160_960_720.jpg

Hétfőn újra bőrig ázik az ország

Több hullámban kell záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadás is lehet.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 08.


hirdetés

Az Időkép információi szerint többnyire kellemes idő lesz a hét utolsó napján, vasárnap még csak északkeleten fordulhat elő csapadék. Délen és keleten hosszabb időre kisüt a nap, majd az esti órákban délnyugat felől megnövekvő felhőzettel újabb csapadéktömb érkezik.

A délies szél főként keleten élénkülhet meg néhol. Délután 19-28 fokra készülhetünk, ismét keleten, délkeleten lesz melegebb.

Kettősfronti hatás várható.

Az előrejelzés szerint azonban estétől újra megnövekszik a felhőzet, és több hullámban kell záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadás is lehet.

Hétfő délután nyugat felől határozott felhőzet-csökkenés veszi kezdetét, ezzel együtt a csapadék súlypontja is a keleti országrészre helyeződik át. Ott csak estefelé csökken a felhőzet, és áll el az eső. A délies szél hétfőn nyugatira, északnyugatira fordul, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dorian-3.png

Nincs víz, áram, élelmiszer, és önkéntes fegyveres csapatok alakultak a fosztogatások ellen – több százan menekülnek a Bahamákról

A káosz és a Dorian hurrikán pusztítása elől menekültek emberek százai a Bahama-szigetekről, miközben ezrek várják a térség evakuálását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 07.A hurrikán a hét elején átrohant a szigeteken, pusztítást és káoszt hagyott maga mögött.

A pénteki nap folyamán kétségbeesett tömegek hagyták el a szigetcsoport legromosabb övezeteit, a Nagy-Bahamákat és Abaco-szigeteket. A lassú, „kaotikus” evakuálásról panaszkodtak a túlélők, akiknek maguk mögött kellett hagyniuk minden értéküket.

Egyelőre mindössze 43 halálesetet jelentettek be, de ez a szám várhatóan jócskán emelkedni fog.

Az ENSZ szerint 70 ezer embernek kell azonnal segítség, akiknek a házait a hurrikán földbe döngölte ez a szám a szigetek lakosságának közel egynegyedét jelenti.

A Dorian ötödik kategóriájú hurrikánként érte el a Bahama-szigeteket, amit 298 km/h sebességű szél kísért. A vihar nem csendesedett, ugyanis ez a szám megegyezett a korábban mért adatokkal.

A tisztviselők szerint több száz, de lehet, hogy több ezer ember tűnt el, a végső halálesetek száma pedig megdöbbentő lehet - írja a Guardian.

A Bahamákon 89 cm eső esett, így hatalmas területeket áztatott el a víz. Nagy-Abaco gyakorlatilag lakhatatlanná vált.

Nincs víz, áram, élelmiszer, és önkéntes fegyveres csapatok alakultak a fosztogatások ellen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
ivoviz-csapviz.jpg

Több mint 100 ezer magyarnál arzénes a csapvíz, amely mérgező és rákkeltő is lehet

Sokan ásványvizet vagy szűrt vizet isznak, mert több településen fogyasztásra alkalmatlan az ivóvíz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 07.Legalább 125 ezer magyarnál arzénes a csapvíz - derült ki a KSH friss ivóvíz-minőségről szóló friss jelentéséből.

Az országban több településen is fennáll ez a probléma - ilyen például a Baranya megyei Sellye is, ahol a legutóbbi méréskor 10 mikrogramm/litert arzént találtak, ami éppen annyi, mint az Európában megengedett határérték.

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy szennyezett a víz, ezért egyáltalán nem is isznak csapvizet, csak ásványvizet és szűrt vizet. A szervetlen arzén ugyanis hosszú távon rákkeltő és mérgező is lehet.

Sellyén már épül az új szűrőház és lesz új vezetékhálózat is, amely a környező településeket köti össze - ezt 3 milliárd forintos uniós támogatásból finanszírozzák.

Az önkormányzatok 2007 óta pályázhatnak az ivóvíz minőségének javítására, a költségekre pedig 80 százalékos uniós támogatást kaphatnak.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
madeline_lancaster_thumbnail.jpg

Áttörés: olyan mini agyakat alkottak őssejtekből, amelyek az emberi agyhoz hasonló működést mutatnak

A tudósok azt sem zárják ki, hogy ezek az agyra hasonlító organoidok kis mértékben rendelkezhetnek tudattal. Ám ez sok etikai kérdést vet fel.
G. N. L. - szmo.hu
2019. szeptember 07.A kutatók immár egy évtizede próbálkoznak felnőtt őssejtekből organoidokat, vagyis egy-egy emberi szervhez hasonlító sejtstruktúrákat létrehozni. A tudósok ugyanis rájöttek, ha egy sejtpopulációt nem csak síkban növesztenek, hanem három dimenzióban is, akkor megfelelő növekedési faktorokkal nagyon komplex, emberi szervekre emlékeztető struktúrákat alkothatnak. Ma már léteznek tüdő, vastagbél, vese és máj organoidok is.

De vannak, akik ennél is tovább mentek: hat éve osztrák kutatók agyi organoidot állítottak elő. Ezekből azonban eddig sohasem fejlődött ki aktív neurális hálózat. Most ez is sikerült.

Az áttörést részben az őssejt-kultúrák fejlődési körülményeinek javítása eredményezte, mint arról a San Diego-i Egyetem kutatócsoportja a Cell Press című szaklapban beszámolt. Ugyancsak előrelépést jelentett, hogy több időt hagytak a neuronoknak a kifejlődésre, ugyanúgy, ahogy a magzatok agyának is van ideje fejlődni az anyaméhben – írta a New York Times

Az első agyhullámokat két hónap után észlelték az organoidokban. Ezek a jelek ritkák voltak, de ugyanazon a frekvencián jelentkeztek, mint ami a még nagyon korai fejlődési szakaszban lévő emberi agyakat jellemzi. Azután, ahogy az organoidok növekedtek, már több különböző frekvenciájú hullámot bocsájtottak ki, és ezek a korábbiaknál szabályosabb időközökben jelentek meg.

Érett emberi agyakban ezeket a hullámokat egymással szinkronban működő neuronhálózatok produkálják. Az agyműködés egyes fajtáinak, mint például az emlékezésnek vagy az álomnak megvannak a maguk különleges hullám-modelljei. Richard Gao, a tanulmány társszerzője szerint a megfelelő minták produkálásához nincs szükség az agy több milliárd neuronjára, csupán egy „kritikus tömeget” kell elérni.

A kutatók összevetették az organoidok fejlődését 39, a terhesség 28. hete előtt világra jött gyermek fejlődési ívével, és megállapították, hogy pályáik hasonlóak voltak. „Az ember idegrendszeri fejlődésének első szakaszai beleíródtak a genomunkba” – vonta le a következtetést a rendkívüli eredményekből Alysson Muotri professzor, a kísérlet vezetője.

VIDEÓ: egy agyi organoid fejlődése

Ezeknek a kísérleteknek azért van különleges jelentősége, mert az emberi agyi betegségek kezelésénél a legritkább esetben alkalmazhatók az állatokon (akár főemlősökön) végzett kutatási eredmények.

Az organoidokkal azonban a kutatók miniatűr változatban reprodukálni tudják a különböző agyi rendellenességeket, mint például az autizmust, az epilepsziát vagy az agyi fertőzéseket is.

Ennek a módszernek már konkrét eredményei is vannak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
animals-2608662_960_720.jpg

Megrendítő: így próbálja megvédeni egy koala a kölykét az erdőtüzektől

Körülöttük minden elpusztult.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 08.Szomorú kép készült egy ausztrál erdőtűzben szenvedő koaláról és kicsinyéről - jelentette a helyi sajtó. A Beaudesert Times azt írja: a canungrai rendőrség meglepő látványra lett figyelmes, amikor az egyik porig égett erdőterületen járőröztek. Egy koalamamát szúrtak ki, aki saját testével védelmezte a kölykét.

A lap kiemeli:

a meglepő az volt a dologban, hogy mindkettőjük teljesen sértetlen volt, annak ellenére, hogy körülöttük minden elpusztult.

A tűzoltók jelenleg legalább 69 tüzet próbálnak eloltani az államban, több ezer hektárnyi erdő és bozótos égett le az elmúlt hetekben.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x